Απόφαση της ΠΕΔ. Ν. Αιγαίου για απόδοση στους Δήμους(!), των εσόδων που θα εισπράττει το κράτος, από τη διαμονή επισκεπτών σε τουριστικά καταλύματα

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διεκδικούν το τέλος των διανυκτερεύσεων

Ζητούν το 100% του τέλους ανθεκτικότητας να επιστρέφει στα νησιά
φωτο: dimokratiki.gr

Δική της κατεύθυνση χαράζει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναφορικά με τη διεκδίκηση του 100% των εσόδων, τα οποία θα έχει το κράτος, μέσω του τέλους που επιβάλλεται στις διανυκτερεύσεις των επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα, ζητώντας να αποδίδονται αυτά τα χρήματα στο σύνολό τους, στους Δήμους.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, τέλος της περασμένης εβδομάδας με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εκκινήσει ενέργειες για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων που θα εισπράττονται μέσω του πολυσυζητημένου τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, με το οποίο η κυβέρνηση αντικαθιστά τον φόρο διαμονής.

Η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισε να ζητήσει τα συγκεκριμένα χρήματα να έρχονται στους Δήμους και όχι στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως έπραξε η δεύτερη πλευρά στο πλαίσιο λήψης δικής της απόφασης σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο.

Υπενθυμίζεται πως ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου σε εισήγησή του, είχε ξεκαθαρίσει πως η Περιφέρεια θα ζητήσει το 75% των εσόδων αυτού του τέλους να έρχονται σε ειδικό λογαριασμό, προκειμένου σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, να γίνονται έργα για βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών της νησιωτικής περιοχής. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει πως τα έσοδα θα αφορούν κάθε νησί ξεχωριστά, αναλόγως των εισπράξεων που θα έχουν, ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στις χρηματοδοτήσεις, που παρατηρείται διαχρονικά για το Ν. Αιγαίο, συγκριτικά με άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας. Είχε καταστεί σαφές δε, ότι, δεδομένου πως τα μικρά νησιά δεν διαθέτουν στελεχωμένες Υπηρεσίες για να ωριμάσουν και να υλοποιήσουν έργα, η Περιφέρεια σταθερά αποτελεί την πλευρά που στην πράξη τα στηρίζει.

Από την πλευρά της, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου με την απόφασή της, επέλεξε να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα να αποδίδονται στους Δήμους και μάλιστα στο 100%.

Τα έσοδα στο 100% στους Δήμους

Συνολικά οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισαν ομόφωνα να ψηφίσουν την τελική εισήγηση, σύμφωνα με την οποία θα ζητηθούν τα έσοδα στο 100% να έρχονται στους Δήμους. Μάλιστα, τονίστηκε πως θα ακολουθηθεί και η κατεύθυνση της ΚΕΔΕ, η οποία αφορά στο να περάσει απόλυτα το τέλος ανθεκτικότητας στην αυτοδιοίκηση. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ξανά την ΚΕΔΕ με εισήγηση του προέδρου της, Λάζαρου Κυρίζογλου σε επόμενη συνεδρίαση.

Αρχικά, στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου διευκρινίστηκε πως, “το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος (…) και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, από τις επιχειρήσεις”.

Στην εισήγηση κατέστη ξεκάθαρο ακόμη πως, το κράτος θα πρέπει να ανταποκριθεί και να αποδίδει τα έσοδα στους Δήμους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. “Διαπιστώνεται για άλλη μία φορά η τεράστια απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή πρακτική. Μιλάμε για ένα καθαρά αυτοδιοικητικό τέλος που αποδίδεται σε όλη την Ευρώπη στους Δήμους. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα, τόσο ο φόρος διαμονής που ισχύει από το 2016, όσο και τώρα το τέλος ανθεκτικότητας που αντικαθιστά τον προηγούμενο, εισπράττεται από το κράτος χωρίς καμία ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να υπάρχει πουθενά όφελος στους Δήμους μας”.

Για περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δράσεις

Μετά τα παραπάνω, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισε ομόφωνα τα εξής: “Απαιτούμε και διεκδικούμε από την πολιτεία την απόδοση του συνόλου αυτού του τέλους στους Δήμους, στα όρια των οποίων ασκείται η δραστηριότητα της οποίας απότοκο είναι αυτό το έσοδο, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη”. Επισημάνθηκε δε, πως, “η ανταποδοτικότητα του δε, θα προκύπτει από ειδικές προβλέψεις των προυπολογισμών των Δήμων μας για αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές δράσεις και ενέργειες μας”.

Αλέξανδρος Κολιάδης: Επιβολή τέλους σημαίνει ανταποδοτικότητα

Μετά από αρκετή συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, επεσήμανε την αξία αυτής της διεκδίκησης, τονίζοντας πως, “μιλάμε για την επιβολή ενός “τέλους’ και αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ανταποδοτικότητα”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “πρέπει να διεκδικήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα τέλη (που είναι φόροι) διότι επιβαρύνουν τους Δήμους. π.χ. ο μέχρι πρότινος φόρος διαμονής, που τώρα το βάφτισαν τέλος ανθεκτικότητας, θα εκπέσει σύντομα στο ΣτΕ”.

Από την πλευρά του, έκανε μνεία και στην απόφαση της Περιφέρειας, λέγοντας πως, “η προσπάθεια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με σχετική απόφαση την οποία και συνυπογράφω”, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως, “δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τον δεύτερο βαθμό και θεωρώ, ότι πρέπει να πάμε συντονισμένα στη διεκδίκηση, ώστε να έρθουν αυτοί οι πόροι στα νησιά μας, στους Δήμους και από εκεί κι έπειτα, να κάνουμε το επόμενο βήμα”.

Εξήγησε δε, πως για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση, η οποία πρέπει να τύχει επιτυχίας και θετικού αποτελέσματος, “θα πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε τη νομική υποστήριξη, για να κινηθούμε ανάλογα και να προχωρήσουμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση για την διεκδίκηση”. Ο κ. Κολιάδης έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως, “νομίζω ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η διεκδίκηση είναι από εμάς, από το σύνολο των Δήμων. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε και να το διεκδικήσουμε”.

Αλέξης Αθανασίου: Η ουσία είναι να επιστρέφονται τα χρήματα στα νησιά

Σε ήπιο τόνο μίλησε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, εστιάζοντας στην ουσία του θέματος, που όπως εξήγησε δεν είναι άλλη από το να επιστρέφονται αυτά τα χρήματα, στους τόπους απ΄ όπου και εισπράχθηκαν, δηλαδή στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

“Το τέλος αυτό ανήκει στους ΟΤΑ, στην αυτοδιοίκηση”, ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως, κινείται και η Περιφέρεια σε σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να δεσμεύει την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για το τι απόφαση θα πάρει. Τα παραπάνω είχε αναφέρει ο κ. Αθανασίου και στη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, όπου και είχε παραστεί και είχε λάβει τον λόγο.

Ο ίδιος ψήφισε θετικά στην εισήγηση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας πως, ο στόχος είναι αυτά τα χρήματα να γίνονται έργα για τα νησιά και τις υποδομές τους. Υπενθύμισε μάλιστα, πως, οι μεγάλοι Δήμοι, αυτό μπορούν να το κάνουν πιο εύκολα από τους μικρούς και συνήθως με δικές τους δυνάμεις, ωστόσο, η πραγματικότητα θέλει τα μικρά νησιά να χρειάζονται αντικειμενικά τη στήριξη της Περιφέρειας.

Νικόλας Καΐλης: Τα έσοδα να γίνουν έργα υποδομής και πολιτικής προστασίας

Υπέρ της εισήγησης ψήφισε και ο εκπρόσωπος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης, προβαίνοντας σε πολιτικό σχόλιο για το θέμα. “Συμφωνούμε στην απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην τοπική διοίκηση και μάλιστα στο 100%, στο πλαίσιο της διεκδίκησης του συνόλου της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους. Τα επιπλέον έσοδα από το εν λόγω τέλος μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής και πολιτικής προστασίας που λείπουν από τα νησιά μας”.

Σημείωσε δε, πως, με δεδομένο πως οι Δήμοι των νησιών, “στερούνται του απαιτούμενου προσωπικού, με τους μικρούς νησιωτικούς να μην έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες και να στηρίζονται στην εκάστοτε Περιφερειακή Αρχή για την μελέτη και υλοποίηση αναγκαίων έργων”, επεσήμανε πως, “θεωρούμε πως ένα μέρος του τέλους ανθεκτικότητας θα μπορούσε να αποδοθεί και στην Περιφέρεια για την στήριξη αυτών των Δήμων”.