Συνέντευξη της δημοτικής συμβούλου του δήμου Σερίφου Αργυρούς Καραμπέτσου – Λιβανίου

Προσεχώς ερημοποίηση

“Εγκάθετους αιρετούς” βλέπει μελλοντικά στα “ηνία” των νησιών

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει επιτέλους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά διαφορετικά θα επέλθει η ερημοποίησή τους”.

Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου Σερίφου, Αργυρώ Καραμπέτσου – Λιβανίου τόνισε τα ανωτέρω μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Σύρο. Με αφορμή την προγραμματισμένη αλλά τελικά αναβληθείσα για λόγους μη απαρτίας συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχει ως μέλος, η ίδια στις δηλώσεις της, έθιξε πλήθος ζητημάτων που ταλανίζουν τους κατοίκους ενός νησιού όπως η Σέριφος, οι οποίοι ωστόσο επιμένει να κατοικούν ακόμη και το χειμώνα, διατηρώντας εν ζωή έναν τόπο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, για τον οποίο η Πολιτεία “επιτέλους οφείλει να μεριμνήσει”.

Κόστος, ταλαιπωρία και ακτοπλοϊκή αβεβαιότητα

Πρώτιστο ζήτημα που έθεσε επί τάπητος η κ. Καραμπέτσου ήταν τα ζητήματα ακτοπλοΐας. “Το μεγάλο πρόβλημα για το νησί μας είναι η σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά” δηλώνει αρχικά, εξηγώντας πως, “Για να συμμετάσχουμε για παράδειγμα στο διοικητικό συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου χρειάζεται να διανυκτερεύσουμε δύο ή και τρεις ημέρες στη Σύρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπότε, υπάρχει κόστος και για το Λιμενικό Ταμείο αλλά και για εμάς που πληρώνουμε τη διατροφή μας μόνοι μας”, από τη στιγμή που όπως τονίζει, “τα έξοδα που καλύπτονται είναι μόνο εκείνα της μετακίνησής μας”.

Γενικότερα για την ακτοπλοϊκή επικοινωνία της Σερίφου με το κυκλαδίτικο σύμπλεγμα όσον αφορά στην τρέχουσα περίοδο, η δημοτική σύμβουλος επισημαίνει πως, “δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα δρομολόγια από εβδομάδα σε εβδομάδα. Γνωρίζουμε μόνο τον προγραμματισμό έως και τρεις ημέρες μετά”. Εν γένει επικρατεί μία “αβεβαιότητα”, ανέφερε, λέγοντας ταυτόχρονα ότι, “Μπορεί κάποια βλάβη ή νέα δρομολόγηση πλοίου να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε οτιδήποτε. Άρα, εκτός το κόστος, υπάρχει και η ταλαιπωρία”. Στο σχολιασμό της δε, όσον αφορά στη σύνδεση με τον Πειραιά, η ίδια επεσήμανε ότι “υπάρχει πλοίο που εξυπηρετεί και την Κύθνο, που όμως οι επιβάτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους όσον αφορά στο κόστος των εισιτηρίων”.

Προβλήματα λόγω γεωγραφικής ασυνέχειας

Ορμώμενη από την αναβληθείσα χθεσινή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, για την οποία η ίδια μάταια διανυκτέρευσε τρεις ημέρες στη Σύρο, υπογράμμισε πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η σκέψη των περισσοτέρων μελών του διοικητικού συμβουλίου που ζητούν αν δεν προωθηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ριζική αλλαγή της λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων, τουλάχιστον, να δημιουργηθούν Νομικά Πρόσωπα στον εκάστοτε δήμο, ώστε το κάθε νησί να αντιμετωπίζει μόνο τα ζητήματα που το αφορούν. “Το καλύτερο θα ήταν να έχει το κάθε νησί το δικό του Λιμενικό Ταμείο. Το ζήτημα είναι ότι απαιτείται η ύπαρξη οικονομικών υπηρεσιών απαραίτητων να στηρίξουν το Λιμενικό Ταμείο καθώς και υπαλλήλων και γι αυτό” μία τέτοια εκδοχή, όπως θεωρεί η ίδια “μάλλον είναι δύσκολο να υπάρξει”. Ωστόσο, “θα διευκόλυνε πολύ αυτή η δομή” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κενά στο... τετράγωνο

Στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος, μίλησε γενικότερα για ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησί. “Όσα προβλήματα έχουμε την παρούσα περίοδο έχουν τη “ρίζα” τους στην οικονομική στενότητα και στην απύθμενη γραφειοκρατία που απαιτείται ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα” υπογραμμίζει, αναφέροντας ως παράδειγμα πως, “Δεν εγκρίνεται ο αριθμός των υπαλλήλων που απαιτείται για την καθαριότητα, καθυστερούν να εγκρίνουν θέσεις για οδηγούς οχημάτων όπως τα λεωφορεία, έχουμε κενές θέσεις υπαλλήλων στο δήμο και δεν υπάρχει πρόθεση κάλυψης αυτών”.

Παρά την ύπαρξη των ανωτέρω θεμάτων, η Σέριφος, “έχει τουρισμό αυτή την περίοδο”. Άλλωστε είναι ένα νησί, “που όντως στηρίζει ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας του τη θερινή περίοδο στον τουρισμό”. Ωστόσο, όπως τονίζει η ίδια, “Εάν δεν προσέξουμε εμείς, δεν αντιμετωπίζουμε σωστά τους επισκέπτες και δεν φροντίζουμε να λύνουμε τα προβλήματα, δεν θα παρουσιάζουμε καλή εικόνα και ενδέχεται να συναντήσουμε πρόβλημα μελλοντικά”.

Προβληματισμός για τις διακομιδές

Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στα θέματα περίθαλψης και αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας η δημοτική σύμβουλος, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της όσον αφορά στις διακομιδές τη χειμερινή περίοδο. “Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 1.400 το καλοκαίρι. Καλύπτονται τα περιστατικά και ενδεχομένως να καλυφθούν και κάποιες κενές θέσεις ιατρών”. Ωστόσο, το χειμώνα, “το πρόβλημα εστιάζεται στις διακομιδές”. Όπως σημειώνει, “αν υπάρξει ένα σοβαρό πρόβλημα και οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν να προσγειωθεί κάποιο ελικόπτερο, τότε λόγω αραιής ακτοπλοϊκής σύνδεσης έχουμε πρόβλημα. Ακόμη και για τη μεταφορά των ασθενών στο Νοσοκομείο της Σύρου, “θα έχουμε σοβαρό ζήτημα σε περίπτωση κακοκαιρίας”.

Αυτοδιοίκηση σε διάλυση

Αναλυτικά η κ. Καραμπέτσου μίλησε και για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. “Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ΄ επέκτασιν όσοι είναι αιρετοί έχουν πολλά θέματα να φέρουν εις πέρας. Καλούμαστε να διαχειριστούμε πολλές καταστάσεις χωρίς προσωπικό και χρήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί” τονίζει, προσθέτοντας πως, “Ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν εθελοντική εργασία. Δεν καλύπτονται ούτε καν τα έξοδα μετακίνησής μας τη στιγμή που ακόμη και ο τελευταίος βουλευτής αμείβεται πολύ καλά και δεν κάνει τη δουλειά που κάνουμε εμείς στους δήμους”.

Ζήτημα μείζονος σημασίας που συναντά εμπόδια όμως, αποτελεί και “η προσπάθεια να υλοποιηθούν έργα”. “Για κάθε έργο συναντούμε εμπόδια. Υπάρχει τέτοια γραφειοκρατία που ακόμη και όταν καταφέρουμε να προχωρήσουμε μελέτες για κάποιο από αυτά, τα κεφάλαια κινδυνεύουν να μην υπάρχουν”, σημείωσε συγκεκριμένα, αναφέροντας ως παράδειγμα πως, “Το οδικό δίκτυο του νησιού σε αρκετά σημεία δεν μπορεί να αποκατασταθεί και δυστυχώς προκύπτουν σοβαρά προβλήματα”.

Ο δήμος Σερίφου όπως συμπληρώνει, “είναι από τους ελάχιστους δήμους που δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν οικονομικό θέμα” δηλώνει η κ. Καραμπέτσου, υπογραμμίζοντας ότι, όσο περνά ο καιρός, συνυπολογίζοντας τις περικοπές στις χρηματοδοτήσεις, “φοβόμαστε μήπως παρουσιαστεί πρόβλημα. Το κεντρικό κράτος έχει μεταθέσει πολλές απαιτήσεις στον καλλικρατικό δήμο χωρίς τα απαιτούμενα εφόδια και τα κεφάλαια. Προσπαθούμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις που παίρνουμε αλλά είναι δύσκολο”, επανέλαβε.

“Εγκάθετοι αιρετοί”

Εν κατακλείδι, σχετικά με την εξέλιξη των αυτοδιοικητικών πραγμάτων, η ίδια κρίνει πως στην περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να προσφέρει στα κοινά, “θα πρέπει να γνωρίζει στο εξής ότι θα το κάνει εθελοντικά και θα βάζει και χρήματα από την τσέπη του”. Η κ. Καραμπέτσου τονίζει μάλιστα ότι δεν γνωρίζει αν θα εξακολουθήσει η ίδια να ασχολείται με τα πολιτικά πράγματα από τη στιγμή που καλείται σε ένα ιδιαίτερα σκληρό οικονομικό περιβάλλον να αντεπεξέλθει. “Προσωπικά είμαι συνταξιούχος του δημοσίου και γνωρίζετε ότι έχουν μειωθεί οι αποδοχές μας. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να πληρώνω για τα έξοδά μου, τις μετακινήσεις μου και γενικά για να είμαι δημοτική σύμβουλος”, σημειώνει, εξηγώντας ότι, “οι περισσότεροι σύμβουλοι που είχαν τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθούμε με τα κοινά, ακριβώς επειδή πληρώνουμε από την τσέπη μας, δεν έχουμε την πρόθεση πλέον να συνεχίσουμε”. Το εν λόγω γεγονός καθίσταται και ο λόγος που εκφράζει ακολούθως, την ανησυχία της σχετικά με τα πρόσωπα που θα ασχολούνται στο μέλλον με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Στην Αυτοδιοίκηση πλέον, θα εμπλακούν άνθρωποι που θα στηρίζονται από επιχειρηματίες και θα προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα και συμφέροντα. Ο απλός κόσμος δε θα εκπροσωπείται από κανέναν”, υπογραμμίζει.

Ολοκληρώνοντας τέλος, τη συνέντευξη, η κ. Καραμπέτσου, τονίζει πως, “ήδη διακρίνω κάποιες ανάλογες κινήσεις στη Σέριφο. Διαμορφώνεται ένα κλίμα αρνητικό και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κάποιους εγκάθετους – αιρετούς”, επισημαίνει, λέγοντας παράλληλα πως “το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν τα νησιά αν δεν αντιμετωπισθεί από την κεντρική κυβέρνηση άμεσα, θα προκαλέσει την ερημοποίησή τους”.