Οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Ατασθαλίες στα Δημοτικά ταμεία

Αντιμέτωπος με ένα οικονομικό σκάνδαλο φαίνεται να έρχεται ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, με τα απόνερα του να συμπαρασύρουν όχι μόνο τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και τους γνώστες της κατάστασης αντιδημάρχους, αλλά και τον ίδιο τον Δήμαρχο ως άμεσο πολιτικό προϊστάμενο.

Οσμή οικονομικού σκανδάλου διαχέεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους του Δήμου, ενώ στο στόχαστρο τίθενται και υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία φαίνεται να γνώριζαν χωρίς να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Η χρονική στιγμή, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είναι η χειρότερη για τον Γιάννη Δεκαβάλλα, για την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας, καθώς ως πολιτικός προϊστάμενος, τώρα χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους προκειμένου να βγει κατά το δυνατόν αλώβητος από αυτή την ιστορία.

Πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν να παρουσιάσουν την ιστορία ως απλή παρατυπία ή αβλεψία, σε μία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κατευνασμού των αντιδράσεων, προκειμένου να διασώσουν τον εαυτό τους, όμως οι οικονομικές ατασθαλίες χιλιάδων ευρώ δεν αφήνουν περιθώρια για επικοινωνιακά τεχνάσματα και προσωπικές εξασφαλίσεις.

Εν αρχή ην….το λογισμικό

Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται μετά την εγκατάσταση του νέου λογισμικού στο Δήμο, προ πέντε μηνών, καθώς τότε άρχισαν να φαίνονται παρατυπίες στα λογιστικά.

Τον Ιούνιο του 2013, με την εγκατάσταση του νέου συστήματος, ξεκίνησε η διαδικασία δοκιμών λειτουργίας του, επιλέγοντας τυχαία κάποιους ενδεικτικούς μήνες του 2011 για έλεγχο.

Κατά την πορεία της διαδικασίας το ταμείο του Δήμου εμφανιζόταν άλλες μέρες πλεονασματικό και άλλες ελλειμματικό, γεγονός που, ακόμα και στους αδαείς περί των οικονομικών, γεννά απορίες και καταδεικνύει την ύπαρξη προβλήματος.

Και επειδή όπως λένε «ο υπολογιστής δεν κάνει ποτέ λάθος», ξεκίνησε μία προσεκτικότερη διερεύνηση σε τυχαίες ημερομηνίες για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός ή για μία επαναλαμβανόμενη διαδικασία.

Καθώς αρχικά ανακαλύφθηκε ότι σε μια ημέρα του Οκτωβρίου του 2011, έλειπαν από το ταμείο του Δήμου 1000 ευρώ, κατά τη συνέχεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι σε άλλη ημέρα του ίδιου μήνα του 2011, έλειπαν 18.000 ευρώ, ενώ σε άλλη μέρα του ίδιου μήνα άλλα μικρότερα ποσά.

Ο πλήρης έλεγχος που διενεργήθηκε προ 15 ημερών, συνολικά για τον μήνα Οκτώβριο του 2011, κατέληξε στη διαπίστωση ότι το συνολικό ποσό που απουσίαζε από το ταμείο του Δήμου ανερχόταν στις 22.000 ευρώ.

Δημοτικές αντιδράσεις

Η έκπληξη και το σοκ που ακολούθησαν την πρώτη αποκάλυψη, η οποία έγινε μέσα στον Ιούνιο, έφεραν σε δεινή θέση τόσο τον Δήμαρχο όσο και τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, όταν τους γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα ευρήματα του ελέγχου.

Από τον Δήμαρχο εκλήθησαν οι υπάλληλοι που εμφανίζονται να έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα, παρά του ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και υπάλληλος που έχει αποχωρήσει από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης, προκειμένου να αιτιολογήσουν τις οικονομικές αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν.

Οι πρώτες αντιδράσεις σε κάποιες των περιπτώσεων άγγιξαν και τα όρια της υστερίας, πάντως κατά γενική ομολογία αυτοπτών μαρτύρων ήταν φορτισμένες, προκαλώντας έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα.

Παρά τις εξάρσεις, η άμεσα εμπλεκόμενη υπάλληλος, όπως με πάσα επιφύλαξη πληροφορίες αναφέρουν, δεν βρέθηκε σε θέση να δικαιολογήσει τα ευρήματα των ελέγχων, με αποτέλεσμα να ζητήσει την εκκίνηση της νόμιμης διαδικασίας, προβάλλοντας παράλληλα συναισθηματική έκκληση για καθυστέρηση δημοσιοποίησης του θέματος για οικογενειακούς της λόγους.

Ξεκινά η έρευνα

Υψηλόβαθμα αιρετά στελέχη του Δήμου, που έχουν επιφορτιστεί με αρμοδιότητες συναφών υπηρεσιών, πληροφορίες θέλουν να γνώριζαν για τις παρατυπίες που συνέβαιναν χωρίς όμως να παρεμβαίνουν ως όφειλαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτός που εμφανίζεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο είναι τόσο η άμεσα εμπλεκόμενη υπάλληλος, όσο και ο πολιτικός της προϊστάμενος.

Σήμερα σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο Δήμαρχος έχει ήδη ενημερώσει τον Εισαγγελέα και άμεσα θα προχωρήσει σε κατάθεση μήνυση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες ώστε να αποδειχθεί τελικά το πόσοι και ποιοι έχουν ανάμιξη και φέρουν ευθύνες, καθώς και το ύψος του τελικού ποσού που υπεξαιρέθη από τα ταμεία του Δήμου.

Το εάν πρόκειται τελικά για υπεξαίρεση ή για απλό λογιστικό λάθος θα διαφανεί από την έρευνα τόσο την εσωτερική που θα διαταχθεί εκ μέρους του Δημάρχου, όσο και την εισαγγελική ώστε να αποφασιστεί εάν ή όχι απαιτείται η διερεύνηση της υπόθεσης από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

Από την πλευρά της εφημερίδας, όσες προσπάθειες επικοινωνίας με τον Δήμαρχο για καταγραφή της θέσης και επίσημης τοποθέτησης του απέβησαν άκαρπες, καθώς κάθε επικοινωνία κατέστη αδύνατη, οπότε αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση που θα εκδοθεί από το Δημαρχιακό γραφείο.