Συνέντευξη με τον υποψήφιο του συνδυασμού “Κίνηση Πολιτών Σύρου” Μιχάλη Γαβριήλ

Έμφαση στη συμμετοχική δημοκρατία

Η συμμετοχική δημοκρατία και η ανάμειξη του λαϊκού παράγοντα στη λήψη αποφάσεων ενάντια σε μνημονιακές πολιτικές που καταδικάζουν τις τοπικές κοινωνίες σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση αποτελούν, σύμφωνα με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με το συνδυασμό “Κίνηση Πολιτών Σύρου”, Μιχάλη Γαβριήλ, τις βασικές αρχές στις οποίες ο δήμος καλείται να στηριχθεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα της “Κοινής Γνώμης”, ο κ. Γαβριήλ έκρινε “αποτυχημένη” την τοπική αυτοδιοίκηση, που λειτουργεί ως υποχείριο της κυβέρνησης, ενώ τόνισε πως ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι και η αύξηση των κοινωνικών παροχών, μέσα και από τη συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γαβριήλ είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως υπάλληλος στο Ναυπηγείο της Σύρου και μετέπειτα ως δικηγόρος. Θήτευσε για δύο τετραετίες στο δήμο Ερμούπολης ως δημοτικός σύμβουλος (μία μετά την πτώση της Χούντας και άλλη μία μέχρι το 1986) και διετέλεσε τέσσερις φορές, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να επιστρέψετε στον πολιτικό στίβο, μετά από 18 χρόνια αποχής;

“Ο δήμος δεν είναι κάτι που έπεσε από τον Άρη, ανήκει στο κοινωνικό περιβάλλον της Ελλάδας. Βασανίζεται από ένα τυραννικό μνημόνιο, το οποίο επιβάλλει μία άλλη πολιτική. Διαφωνώ ως προς τους μέχρι τώρα κρατούντες για την πολιτική που ασκούσαν απέναντι στο μνημόνιο, αλλά και με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας. Αν αυτή αποτελεί υποχείριο μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος είναι αποτυχημένη. Σήμερα υπάρχει μια μνημονιακή πολιτική που έχει σακατέψει και τους πολίτες της Σύρου. Πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε αυτό. Όλοι μιλούν για την κρίση, αλλά ξεχνούν να πουν τα αίτιά της. Όλοι οι συνδυασμοί συμφωνούμε στο να παλέψουμε για την κρίση, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πάσχουν. Αλλά τι γίνεται με τα αίτια που δημιούργησαν αυτή την κρίση; Είναι σαν κι αυτόν, ο οποίος έχει πλημμυρίσει με νερό από μία σπασμένη βρύση και ενώ βγάζει το νερό, αφήνει τη βρύση να τρέχει. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει ένα κίνημα, ώστε σιγά σιγά να σταματήσει αυτή η μνημονιακή πολιτική.”.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον επικεφαλής του συνδυασμού σας, Παύλο Χρυσαφίδη;

“Ο κ. Χρυσαφίδης είναι ένας άξιος άνθρωπος, εντιμότατος, ο οποίος αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη μέσα από τη συμμετοχή του στην Περιφέρεια. Πρόκειται για έναν εκλεγμένο από την Κίνηση Πολιτών “δήμαρχο”, που υπερίσχυσε θεαματικά στις εσωτερικές εκλογές της. Είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά στη Σύρο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τα πιο βαθιά μου αισθήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία σε αυτή. Πέρα από αυτό, βασική κολόνα και πρώτο στο πλαίσιο του προγράμματός μας είναι η λαϊκή συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι όποια παράταξη και να βγει, αν δε ζητήσει δυνάμεις από τους συμπολίτες μας, δεν θα κάνει τίποτα. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να συμπαραταχθούν και να ενδιαφερθούν για τα κοινωνικά προβλήματα. Όσο απέχουν από αυτά, θα αφήνουν ορισμένους να αποφασίζουν εκείνοι για τους ίδιους. Θα πρέπει να ελέγχουν, να δραστηριοποιηθούν και να παλέψουμε μαζί για να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο που γίνεται στη Σύρο και υποδεικνύει την ανάγκη να ξεφύγουμε από μία λανθασμένη πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα ο δήμος”.

Θεωρείτε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον Καλλικράτη;

“Ασφαλώς. Μέσω της εφαρμογής του, φόρτωσαν τους δήμους με δεκάδες αρμοδιότητες, χωρίς να τους δώσουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, ενώ έκοψαν σε όλους 40-60%. Συγκεκριμένα, το 2012 στέρησαν στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης 5.100.000 ευρώ, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει το 2013. Με αυτήν την πολιτική, κάνεις το δήμο να γίνεται ζητιάνος στην κεντρική εξουσία Το κράτος και ο δήμος πρέπει να συνδιαλλαγούν. Όχι να θεωρεί το κράτος ότι οι δήμοι είναι υπηρέτες του. Πώς θα δουλέψουν οι δήμοι; Πώς θα επιτύχουν; Πώς θα αυξήσουν τη δημοκρατία και τις κοινωνικές παροχές αν υποφέρουν οικονομικά; Γίνονται αναγκαστικά σκλάβοι”.

Σε ποια σημεία, καλείται η νέα δημοτική αρχή να δώσει έμφαση;

“Αρχικά, θα πρέπει να φτιαχτεί ένα μέτρο από όλους τους δήμους στην Ελλάδα, σε συνεργασία και με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να σταματήσουμε την υφιστάμενη οικονομική κρίση, αλλά και να ανατρέψουμε όλοι μαζί τις μνημονιακές πολιτικές. Εμείς προβάλλουμε ένα σύνθημα, κανένας πλέον μόνος του. Είναι αδιανόητο για εμάς να υπάρχουν άνθρωποι χωρίς σπίτια, χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Έχουμε δεν έχουμε αρμοδιότητες, καθήκον μας είναι να ασχοληθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα θέματα. Πάνω από όλα όμως, στηριζόμαστε στη συμμετοχή. Δεν θα πετύχουμε τίποτα αν δεν κινητοποιηθεί ο κόσμος. Ήδη το πρόγραμμά μας ξεκινάει από τη συμμετοχική δημοκρατία και τη συμμετοχική διοίκηση. Αν αποτύχουμε σε αυτό, δεν θα είναι και τόσο ροδαλά τα πράγματα. Όσον αφορά στο μεγάλο πρόβλημα του κυκλοφοριακού, δεν καταλογίζω ευθύνες σε κανέναν. Οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Αλλά οποιαδήποτε λύση, είτε υπόγειο γκαράζ, είτε μόνιμες κολώνες για να μπορούν να κυκλοφορούν αποκλειστικά σε σιδερένια γραμμή τα αυτοκίνητα δεν θα σταθεί, αν δεν υπάρχει εκεί πέρα η συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα. Αν δεν αποφασίσουμε μαζί γι' αυτό, θα αποφασίσουμε μόνοι και έτσι στερούμε στους πολίτες το δικαίωμα να πουν τη δική τους γνώμη”.

Ως πρώην υπάλληλος στο ΝΕΩΡΙΟ Σύρου, τι θα προτείνατε για τη διασφάλιση της λειτουργίας του;

Γενικώς, τα ναυπηγεία στην Ελλάδα περνούν μια κρίση. Η οποιαδήποτε απόφασή μας σχετικά με το νυαπηγείο θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία και την επικοινωνία που θα έχουμε με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Πάντως έδωσαν την δεξαμενή. Εμείς τότε είχαμε έναν ενδοιασμό, ότι θα πάρουν λεφτά. Φαίνεται όμως ότι πάνε στις οφειλές του Νεωρίου προς το δημόσιο και μένουν πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Είναι κι αυτό στο πλαίσιο της τυραννικής μνημονιακής πολιτικής σε βάρος των συμπολιτών μας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Ο δήμος πρέπει να αναμειχθεί στα εργασιακά προβλήματα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Σκοπεύουμε μάλιστα να κάνουμε ένα γραφείο στο δήμο που θα είναι για τη συμμετοχική διοίκηση. Δηλαδή πώς θα καταφέρουμε τον κόσμο να έρθει, να μας πει τον προβληματισμό του και να μας δώσει λύσεις για να προχωρήσουμε μαζί”.

Ολοκληρώνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους δημότες της Σύρου;

“Για πρώτη φορά στη Σύρο και στα κοινωνικά δεδομένα γίνεται αυτή η προσπάθεια, ο ίδιος ο κόσμος να εκλέγει τον υποψήφιο δήμαρχό του. Για πρώτη φορά βασική προϋπόθεση της λειτουργίας του δήμου κρίνεται η συμμετοχή του κόσμου σε αυτά τα πράγματα. Γι' αυτόν τον καλούμε να στηρίξει την Κίνηση Πολιτών Σύρου και τον υποψήφιο δήμαρχό μας Παύλο Χρυσαφίδη, στην προσπάθεια που γίνεται για να βελτιωθούν τα πράγματα στο δήμο και στο νησί μας”.

Ετικέτες: