Απογοητευμένοι οι επιχειρηματίες του Φοίνικα από τη σημερινή εικόνα του χωριού

"Για ποια παραλία μιλάμε";

Επιρρίπτουν ευθύνες στην υπάρχουσα δημοτική αρχή για αμέλεια και αδιαφορία

Τις ελπίδες τους στη νέα δημοτική αρχή της Σύρου, αναφορικά με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φοίνικα, που με την πάροδο των ετών κατάφερε να αγγίξει τα όρια του “μύθου” και να περάσει για πάντα στην ιστορία των “πολιτικών υποσχέσεων”, εναποθέτουν οι επιχειρηματίες του χωριού, οι οποίοι ονειρεύονται για τη “μικρή πολιτεία” τους μία καλύτερη μοίρα.

Σε δηλώσεις τους στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, οι επαγγελματίες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη φετινή υποτονική κίνηση, επιρρίπτοντας στους ιθύνοντες ευθύνες για αμέλεια και αδιαφορία, εξαιτίας της οποίας ο Φοίνικας, ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού, σήμερα υπολειτουργεί.

Όπως υποστηρίζουν, η Σύρος εξακολουθεί να αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό χωρίς τουρίστες, ο οποίος διαψεύδει κάθε χρόνο εκείνους που πιστεύουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Η υφιστάμενη κατάσταση επηρεάζει τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνειδητοποιούν ότι “το βαρέλι της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου δεν έχει πάτο”.

Με κοινό παρανομαστή την ανάγκη για αντιστροφή της πτωτικής τάσης, προκειμένου η περιοχή να ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη, προσμένουν τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, οι οποίες θα αναδείξουν την παραλία του χωριού, καθιστώντας την ελκυστική τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της Σύρου.

“Πιστέψαμε σε ψεύτικες υποσχέσεις”

“Η κίνηση δεν είναι ούτε αυτή που περιμέναμε, ούτε αυτή που μας υποσχέθηκαν” υπογράμμισε ο κ. Ρηγούτσος, εξηγώντας ότι πολλοί βιάστηκαν να πιστέψουν τις προβλέψεις τις κυβέρνησης, η οποία μιλούσε για άφιξη εκατομμυρίων επισκεπτών στην Ελλάδα. “Δυστυχώς όμως δεν επαληθεύτηκαν και αυτό πιθανόν να γύρισε μπούμερανγκ σε πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι έσπευσαν να στελεχώσουν και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, οι περισσότερες επιχειρήσεις στηρίζονται σήμερα αποκλειστικά στους συνήθεις πελάτες τους, από τους οποίους εξαρτάται η βιωσιμότητά τους. “Αν δεν υπήρχαν κι αυτοί, δεν θα είχαμε λόγο να λειτουργούμε. Θα έπρεπε να είχαμε κλείσει, για να απαλλαχτούμε από τα υπερβολικά βάρη, τα οποία έχουμε επωμιστεί”, πρόσθεσε. Δήλωσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι λόγω της τεράστιας μείωσης του τζίρου τους κατά τη θερινή περίοδο, οι επιχειρηματίες αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του χειμώνα. Όσον αφορά στις υποσχέσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς από διάφορες κατευθύνσεις, επεσήμανε ότι ως παλιός επιχειρηματίας στο χωριό έχει ακούσει πάρα πολλά, αλλά έχει δει πάρα πολύ λίγα. “Από τη στιγμή που τα έχουν εγκαταλείψει όλα και δεν έχουν κάνει τίποτα για την ανάπτυξη του νησιού, πώς περιμένουν να δουν κόσμο;” σημείωσε, καθιστώντας σαφές ότι οι επόμενοι μήνες θα δείξουν εάν φύσηξε τελικά ο αέρας της αλλαγής, που όλοι προσδοκούσαν. “Ελπίζουμε οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές να υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν και να δούμε το χωριό μας να μπαίνει σε καλύτερη μοίρα”, κατέληξε.

“Το χωριό υπολειτουργεί”

Κατώτερη, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, χαρακτηρίζει η κ. Χερουβείμ την κίνηση στις επιχειρήσεις της περιοχής. “Το χωριό υπολειτουργεί” υπογράμμισε, καθιστώντας γνωστό ότι η η φετινή μείωση ανέρχεται στο 30-40%. Παρά το γεγονός ότι η μαρίνα του Φοίνικα συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ιστιοπλόων, η ίδια εξήγησε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει αισθητά τις επιχειρήσεις, με τις παραγγελίες, αλλά και τις κρατήσεις δωματίων να είναι ολοένα και πιο περιορισμένες. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι πελάτες είναι φειδωλοί ακόμα και στο φαγητό τους, το οποίο προτιμούν να μοιράζονται, προκειμένου να αποφύγουν υψηλούς λογαριασμούς. Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παραλία του Φοίνικα, η κ. Χερουβείμ αναρωτήθηκε “για ποια παραλία, μιλάμε;”, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε υποδομή, ούτε ελπίδα. “Η πλατεία δεν θεωρείται πλέον πλατεία και είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Η παραλία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Ευελπιστούμε ότι με τη νέα δημοτική αρχή θα γίνει κάτι”, τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση της περιοχής. “Ο Φοίνικας είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία της Σύρου. Κανένα από τα μαγαζιά του δεν είναι κλειστό. Έχουν όλα θέα και είναι κρίμα, να μην έχουν κόσμο” υπογράμμισε, κρίνοντας ότι “δεν υπάρχει άλλο χωριό σαν τον Φοίνικα”. Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι οι ιθύνοντες δεν έχουν φροντίσει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να κρατήσουν τον κόσμο στο χωριό, με αποτέλεσμα η “η μικρή πολιτεία” στο νότιο τμήμα του νησιού χρόνο με το χρόνο να αποδυναμώνεται.

“Η παραλία καθορίζει την κίνηση”

“Κάθε πέρυσι και καλύτερα” δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Δουράτσος, σημειώνοντας ότι αν και βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκπνοή του Ιουλίου, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Όπως τόνισε, η οικονομική κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως για τις επιχειρήσεις οι οποίες συντηρούνταν χάρη στον ντόπιο πληθυσμό, καθώς ο πελάτης, που άλλοτε επισκεπτόταν ένα μαγαζί 15 με 20 φορές σε ολόκληρη τη σεζόν, πλέον θα το κάνει πέντε φορές και με βαριά καρδιά. Αναφερόμενος στις ανάγκες του χωριού, έκρινε ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην παραλία, εξηγώντας ότι άλλα χωριά έχουν περισσότερη κίνηση, χάρη στην αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στις παραλίες τους.

“Δεν υπάρχει ανάπτυξη”

Σύμφωνα με την κ. Χρήστου, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά. “Δεν υπάρχει ανάπτυξη, παρόλο που οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες άλλων μεγάλων πόλεων υποστηρίζουν το αντίθετο. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία, θεωρώ ότι είναι προπαγάνδα” υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η πτώση έχει αγγίξει το 50%.

 

Ετικέτες: