Νέα πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων του Δημάρχου

Τεχνολογία και πολιτισμός σε κοινή τροχιά για την Σύρο

Νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο γραφείο του δημάρχου με στόχο να προωθηθεί η πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος βασισμένο στον δημιουργικό τομέα της οικονομίας σε συνδυασμό με τον πολιτισμό της Σύρου.

Ο κ. Λέανδρος, καθηγητής Οικονομικών με ειδίκευση στα Οικονομικά των Μέσων και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο πανεπιστήμιο, προτάθηκε της ιδέας να αποκτήσει η τεχνολογία θεματολογία στηριζόμενη στον συριανό πολιτισμό και την κουλτούρα ενώ ταυτόχρονα το πολιτισμικό στοιχείο της Πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα λάβει σάρκα και οστά όπως και πολύπλευρες διαστάσεις μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων. Η παραδοσιακή πλευρά του πολιτισμού καλείται να συμπορευθεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας και να εκφραστεί μέσα από αυτήν, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση και την προβολή της Σύρου.

«Η αξία είναι στα δίκτυα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου, ο δημιουργικός τομέας της οικονομίας, που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την Ευρώπη, δημιουργεί νέες σχέσεις μεταξύ του υποκειμένου και του τεχνολογικού προϊόντος. Συγκεκριμένα, το ίδιο το άτομο δύναται να αναλάβει τον ρόλο του παραγωγού δημιουργώντας «περιεχόμενο» για την τεχνολογία, γεγονός που αποτελεί το “ζητούμενο” του κυβερνοχώρου και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. «Ο δημιουργικός τομέας είναι μια πραγματικότητα είναι μια νέα πραγματικότητα όπου ο πολίτης έχει ενεργό ρόλο» σημειώνει ο κ. Λέαδρος αποσαφηνίζοντας πως αναπτύσσεται μια διαδραστική σχέση μεταξύ του παραγωγού και του δημιουργήματος το οποίο όμως θα προάγει την εκάστοτε κοινωνία που θα προβάλλεται, δίχως να δημιουργεί κοινωνικές συγκρούσεις.

«Είναι μια παρθένα πραγματικότητα για αυτό είναι σημαντικό να ορισθεί ποιοι και πως θα εποικήσουν αυτήν την πραγματικότητα» δηλώνει ο καθηγητής, εστιάζοντας στο γεγονός πως βασική προϋπόθεση της επιτυχημένης πορείας του προτεινόμενου εγχειρήματος αποτελεί η κατάλληλη πληροφόρηση και απόκτηση γνώσεων που είναι σύμφωνες με τις νέες κοινωνικές απαιτήσεις και ανάγκες. Η νέα προσπάθεια όπως κρίνεται και από τον ίδιο, δεν προβάλλει μια μονοσήμαντη οδό, αντιθέτως όμως διαμορφώνει έναν χαρακτήρα πολυμορφικό που θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους τομείς του οριζόντιου οικονομικού άξονα, όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του δημάρχου βρίσκεται και η πρωτοβουλία δημιουργίας μορφής σεμιναρίων με κεντρικό θέμα την αξιοποίηση του πολιτισμού μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα την ανάδειξη ικανοτήτων και γνώσεων στους ενδιαφερόμενους στο συγκεκριμένο τομέα.

Η Σύρος βασικός πυλώνας

Βασικός άξονας της νέας προσέγγισης αποτελεί η συνύπαρξη παραδοσιακών στοιχειών του πολιτισμού σε συνάρτηση με την αξιοποίηση τους μέσα από την τεχνολογική μέθοδο. Ως απόρροια της συζητήσεως του κ. Μαραγκό με τον κ. Λέανδρο προκύπτει πως η Σύρος σαν πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με την φυσική της ομορφιά και τον πολιτισμικό της πλούτο δύναται να αποτελέσει το κατάλληλο μέρος για την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. «Είναι ένα νησί που διαθέτει μεγάλη εμπορική δύναμη και αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητα τους στο εξωτερικό. Το νέο εγχείρημα πρέπει να «κτιστεί» πάνω σε αυτήν την μοναδικότητα αναδεικνύοντας με σύγχρονο τρόπο τα πολιτισμικά στοιχεία του νησιού» σημειώνει ο προαγωγός της ιδέας, κ. Λέανδρος.

Σύμμαχος της συγκεκριμένης άποψης παρουσιάζεται και ο δήμαρχος του νησιού καθώς όπως υποστήριξε, οι υποδομές της Σύρου σε συνδυασμό με την φυσική της ομορφιά και τα ιδιαίτερα στοιχεία της δύναται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς τόσο στην ικανοποίηση, την διασκέδαση και την ψυχαγωγία των συμμετεχόντων του σεμιναρίου όσο και στην θεματολογία της αξιοποιήσιμης τεχνολογίας. Σημαντική προϋπόθεση ωστόσο τίθεται και από τις δυο πλευρές, η κοινωνία της Σύρου να γίνει κοινωνός στο όραμα για ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μέσα από τα σύγχρονα τεχνολογικά κέντρα, με στόχο την προβολή και την προώθηση του νησιού και κατ΄ επέκταση την τόνωση της τοπικής τουριστικής κίνησης.

«Μπορούμε να στηριχθούμε στην δύναμη του τόπου και να γυρίσουμε σελίδα» δηλώνει ο καθηγητής, φορέας της συγκεκριμένης άποψης, εστιάζοντας στην προοπτική της δημιουργίας υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προσελκύοντας εξειδικευμένους τουρίστες που έλκονται από τον πολιτισμικό πλούτο. Ταυτόχρονα, διαμέσου της νέας προσπάθειας διαμορφώνονται προϋποθέσεις νέων επενδύσεων και προβολής του τόπου, καθώς οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου από το εξωτερικό θα αποτελέσουν φορέα παραγωγής των συγκεκριμένων ιδεών. Για ακόμη μια φορά η δεκτικότητα της κοινωνίας και η προσφορά της στο εγχείρημα θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ώστε να στεφθεί με επιτυχία το συγκεκριμένο πλάνο που βρίσκεται ακόμα προς συζήτηση και να επέλθουν τα προβλεπόμενα θετικά αποτελέσματα για τη Σύρο, τον τουρισμό και το άνοιγμα των αγορών της.

Κλίμα αισιοδοξίας

Σε ένα φιλικό και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η επικείμενη συζήτηση με τον δήμαρχο να προβάλει μια θετική στάση ως προς την αξιοποίηση της πολιτισμικής ταυτότητας μέσω της τεχνολογίας που θα ταυτίζεται παράλληλα και με την οικονομική δημιουργικότητα του τόπου. Οι αναφορές σε παρελθοντικές πρακτικές σχετικές με τον πολιτισμό του νησιού, ο οποίος αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο επιδοτούμενο και μοιρολατρικό έκαναν εμφανή την διαφορετική πορεία και στάση που ακολουθεί η νέα δημοτική αρχή, η οποία σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό θα αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία της ιδιαιτερότητας του νησιού με επιχειρηματικό τρόπο και πλάνο.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των δυο συμμετεχόντων της συζήτησης, τα σεμινάρια με διεθνή χαρακτήρα δύναται να εξαχθούν στις αρχές του καλοκαιριού γεγονός που θα συμβάλει στην διαμόρφωση μεγαλύτερων πιθανοτήτων επιτυχίας καθώς τον συγκεκριμένο μήνα δεν υπάρχει πληρότητα στο νησί και συνεπώς γίνεται λόγος για επιμήκυνση της τουριστική σεζόν ενώ παράλληλα η εποχή θα ευνοεί την συμμετοχή και την συνεργασία και τοπικών επιχειρήσεων και φορέων στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αυτού. «Εμείς είμαστε δεκτικοί, αλλά δεν υποστηρίζουμε την λογική “ότι κινείται πυροβολείται” για αυτό και πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα σχηματοποιηθεί μια τέτοια ενέργεια» τονίζει ο κ. Μαραγκός καθώς η πρόταση, οι παράμετροι της και οι πιθανές συνεργασίες βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.