Επιβολή κυρώσεων σε υπαλλήλους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Οι πρώτες ποινές

Άγνωστες μέχρι σήμερα διαδικασίες, άρχισαν να εφαρμόζονται στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, με επιβολή προστίμων επί πειθαρχικών παραπτωμάτων, σε εργαζόμενους του, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, να εμφανίζεται αποφασισμένος να επιβάλλει στην πράξη τα όσα προεκλογικά είχε δηλώσει περί άτεγκτης στάσης του έναντι όσων όχι μόνο η αποδοτικότητα αλλά και η στάση και η συμπεριφορά δεν συνάδουν με την προσπάθεια εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου.

Αποφασισμένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος να μην χαριστεί σε κανέναν εργαζόμενο του Δήμου, με τις πρώτες αποφάσεις παραπομπής για πειθαρχικά παραπτώματα σε υπαλλήλους του Δήμου, να γίνονται πράξη.

Έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες επί πειθαρχικών παραπτωμάτων, οι οποίες έχουν επιφέρει και τις ανάλογες ποινές, κίνηση πρωτοφανής, καθώς μέχρι σήμερα δεν γινόταν ούτε καν έγγραφες επιπλήξεις.

Η Δημοτική Αρχή έχει γνώση συγκεκριμένων περιστατικών, όπως και της ασυνέπειας που δείχνουν ορισμένοι υπάλληλοι, γεγονός που προοιωνίζει νέες ανάλογες αποφάσεις, καθώς το επόμενο διάστημα, αν και μετά τις συστάσεις, καθώς αυτές δεν θα είναι συνεχείς, δεν υπάρξουν συμμορφώσεις, τότε θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Πέραν από τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχουν ήδη υπάρξει και μετακινήσεις υπαλλήλων κι όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν κι άλλες, με προσωπικό να μετακινείται είτε μεταξύ τμημάτων στην ίδια διεύθυνση είτε μεταξύ διαφορετικών διευθύνσεων.

Μία κίνηση με συμβολισμό ήταν και η αλλαγή υπηρεσίας υπαλλήλου, η οποία από τη νομική υπηρεσία πήγε στην εξυπηρέτηση της αντιδημαρχίας πολιτισμού.

Η κινήσεις αυτές στοχεύουν στο να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα υπηρετούν σε υπηρεσίες πέραν του γνωστικού τους αντικειμένου, αλλά ακόμα και πέραν των ικανοτήτων τους.

Από την άλλη πλευρά, είναι τόσα πολλά τα σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο σε σχέση με το νησί, όσο και σε σχέση με τον Δήμο, που δεν δίνεται η πολυτέλεια ανάλωσης σε ότι αφορά στην αποδοτικότητα των υπαλλήλων, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι πρώτες ποινές

Αναρτήθηκαν στο Διαύγεια οι αποφάσεις περί των κυρώσεων για δύο υπαλλήλους του Δήμου.

Η μία περίπτωση αφορούσε σε υπάλληλο που ήταν ήδη εδώ και δύο χρόνια σε διαθεσιμότητα και ήταν υπότροπος, οπότε αποφασίστηκε από την Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου η παραπομπή του στο Β΄ ́Πειθαρχικό Συμβούλιο Περιφέρειας Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς το πειθαρχικό παράπτωμα που διέπραξε ο εν λόγω υπάλληλος, επισύρει ποινή ανώτερη της αρμοδιότητας της Επιτροπής.

Η παραπομπή του, όπως αναφέρεται σχετικώς, έγινε «διότι στη Σύρο στις 29-5-2013 αφαίρεσε από την κατοχή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ξένο μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο…με αποκλειστικό σκοπό να το χρησιμοποιήσει για μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να μεταβεί στην οικεία του, και στη συνέχεια το εγκατέλειψε αφύλακτο επί της δημόσιας οδού στη διασταύρωση Αζολίμνου - Βάρης Σύρου, μαζί με το φάκελο της υπόθεσης και το αποδεικτικό επίδοσης στον υπάλληλο».

Όσον αφορά στην περίπτωση του δεύτερου υπαλλήλου, του επιβλήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές δύο μηνών, διότι όπως προκύπτει από τα περιστατικά και τα στοιχεία του πειθαρχικού του φακέλου υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα: α) «την άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας» και β) «αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας» διότι τον τελευταίο μήνα φέρεται ευρισκόμενος καθημερινά στο χώρο του λιμανιού, κατά τις μεσημεριανές ώρες, καταγγέλλοντας ή ελέγχοντας τους πάντες, ασκώντας ιδιότητες/αρμοδιότητες που δεν του έχουν ανατεθεί».

Τώρα και οι δύο υπάλληλοι μπορούν να προσφύγουν στο πειθαρχικό της Περιφέρειας Αττικής, όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη έχει στιγματιστεί ο υπηρεσιακός τους φάκελος.

Πάντως ειδικά για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να επισημανθεί ότι όταν υπάρχουν τα παραπτώματα δεν γίνεται να αγνοηθούν στο όνομα της όποιας συνδικαλιστικής υπεράσπισης, καθώς έχουν τελεστεί συγκεκριμένες πράξεις, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Στο στόχαστρο και οι αιρετοί

Παράλληλα, πέραν του προσωπικού των υπηρεσιών, ο Δήμαρχος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην «χαριστεί» ούτε στους αιρετούς, οι οποίοι δεν μένουν στο απυρόβλητο, καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα εξαιρεθούν οι αιρετοί που δεν αποδίδουν, καθώς και αυτοί κρίνονται καθημερινώς.

Παρατηρούνται ήδη προβλήματα σε θέματα συντονισμού των αιρετών και μεταξύ τους συνεργασίας, όχι απαραίτητα λόγω κακών προθέσεων, αλλά απλά λόγω αδυναμίας ή ακόμα και εξαιτίας έπαρσης, που κάποιοι από αυτούς επιδεικνύουν.

Η αδράνεια, που κάποιοι εξ αυτών εμφανίζουν, η απάθεια, η ελλιπής απόδοση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και η ασυνεννοησία, μπορεί να τους κοστίσουν, με καλά πληροφορημένες πηγές του Δήμου να αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος εμφανίζεται αποφασισμένος να τους αντικαταστήσει.

Άλλωστε οι απαιτήσεις του Δημάρχου είναι πολύ μεγαλύτερες από τους αιρετούς από ότι από τους υπαλλήλους του Δήμου, διότι πρώτοι αυτοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα ώστε να ακολουθούν και υπόλοιποι.

Να υπενθυμιστεί δε πως από την 1η Μαρτίου του 2017 λήγουν οι θητείες των αντιδημάρχων, οπότε τότε ο Δήμαρχος θα έχει τη δυνατότητα, να προχωρήσει σε αλλαγές, εάν κάποιος από τους εν ενεργεία αντιδημάρχους αποδειχθεί μέχρι τότε μη αποδοτικός, οπότε θα αντικατασταθεί.

Αντιστοίχως και στους δημοτικούς συμβούλους, όπου υπάρχουν δείγματα απάθειας, παθητικότητας και μη ενεργού συμμετοχής, τότε και σε αυτές τις περιπτώσεις θα προχωρήσει στην αντικατάσταση τους.

Προεκλογική επισήμανση

Ένα από τα δεδομένα, που ακόμα προ της εκλογής του, είχε θέσει ο Δήμαρχος, ήταν πως στα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, η Δημοτική Αρχή θα ήταν απαρέγκλιτα αυστηρή σε όσους θα εμπλέκονται με τον Δήμο, όσον αφορά στην αποδοτικότητα αλλά και την συμπεριφορά τους.

Προς υπενθύμιση να αναφέρουμε ότι σε συνέντευξη του στις 28/5/2014 είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «Θέλω να δηλώσω απερίφραστα ότι θα σταθούμε δίπλα στους υπαλλήλους του Δήμου. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι άξιοι και ικανοί και προσφέρουν. Δηλώνω ότι όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες παρέχουν καλές υπηρεσίες να ξέρουν ότι θα μας βρουν δίπλα τους και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Εάν υπάρχουν στον Δήμο υπάλληλοι που δεν δουλεύουν τόσο πολύ και δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες, αυτοί θα μας βρουν απέναντι. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κράμα που θα μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά. Θέλουμε οι εκλεγμένοι και το υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου, να έχουμε μία τέτοια συνεργασία ώστε να μπορέσουμε το πρόγραμμα μας, στο μεγαλύτερο βαθμό, να το υλοποιήσουμε και να το φέρουμε εις πέρας».

Το μήνυμα εστάλη

Ερωτώμενος για τις τωρινές του αποφάσεις, ο Γ. Μαραγκός ανέφερε στην εφημερίδα πως «Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Η διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή αξιολόγησε τις καταγγελίες και τα αξιόποινα των πράξεων και κατέληξε σε μία ποινή σύμφωνα με αυτά τα οποία έπραξε ο εργαζόμενος. Το ίδιο θα ισχύσει και για οποιονδήποτε υποπίπτει σε πειθαρχικά ή άλλα παραπτώματα. Ο Δήμος είναι πάνω από όλα, δεν είναι μαγαζί ούτε του Δημάρχου, ούτε κανενός αιρετού, αλλά και ούτε των εργαζομένων».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, πράγμα που πρέπει να κατανοήσουν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι», ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε καλοπροαίρετοι και δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε να αδικούμε κόσμο και να ρίχνουμε ποινές αδιακρίτως, όμως αυτοί οι οποίοι με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους ακολουθούν την δική τους τακτική, να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει».

Το μήνυμα εστάλη από τον Δήμαρχο τόσο με τα λεγόμενα του, όσο και με τις αποφάσεις που έλαβε και σε περίπτωση που αυτό δεν έχει ληφθεί από όλους τότε φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα.