Στη μη επανασύσταση του τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου

Οριστικοί «τίτλοι τέλους» για τη Δημοτική Αστυνομία

Τη μη επανασύσταση της υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία χτες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους πρώην υπαλλήλους να επιστρέψουν στην τέλεση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4325/2015 «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», προβλέφθηκε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και η επαναφορά των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στις επανασυσταθείσες θέσεις τους.

Σε παράγραφο του ίδιου άρθρου, προβλέπεται, ότι «με απόφαση δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να αποφασιστεί η μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους. Στην περίπτωση αυτή, οι θέσεις δημοτικών αστυνομικών, που έχουν επανασυσταθεί, καταργούνται και όσοι τις κατείχαν κατατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες των οικείων Δήμων, με βάση τα τυπικά τους προσόντα».

Παρά την εκτεταμένη ανάλυση της πρότασης, σύσσωμη η αντιπολίτευση, τάχθηκε ενάντια στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξη Αθανασίου, η οποία πρότεινε τη μη επανασύσταση, όπως και τη συνακόλουθη κατάργηση των οργανικών θέσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, με την αιτιολογία, πως η υπηρεσία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά και εύρυθμα, λόγω υποστελέχωσης και τον καθορισμό με νεότερη απόφαση Δ.Σ., για το ποιες από τις αρμοδιότητες θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία και ποιες θα παραμείνουν στο Δήμο και θα ασκούνται από υπαλλήλους του.

Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε, πως από την ανακοίνωση της δυνατότητας επαναφοράς του τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας, υπήρξε μεγάλη προθυμία, από πλευράς δημοτικής αρχής, να εξεταστεί το ζήτημα και οι υπάλληλοι να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Παρ’ όλα αυτά, από τους πέντε πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς, μόνο δύο κατέθεσαν αίτηση στο Δήμο για επαναφορά τους, με την προϋπόθεση, να επανέλθουν ως δημοτικοί υπάλληλοι και όχι ως δημοτικοί αστυνόμοι, ενώ ένας κατέθεσε αίτηση προκειμένου να τεθεί στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και να τοποθετηθεί σε υπηρεσία στο Νομό Αττικής.

Αδύνατη η εκτέλεση των καθηκόντων για μόνο δύο άτομα

Συνηγορώντας στην εισήγηση του κ. Αθανασίου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαρία Καζατζάκη, επεσήμανε τις τεράστιες πρακτικές δυσκολίες, που συνεπάγονται, στην περίπτωση που δύο μόνο άτομα, κληθούν να φέρουν σε πέρας το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας, για όλο το νησί της Σύρου.

«Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, πως δεν πρόκειται δύο μόνο άνθρωποι, να μπορέσουν να εποπτεύσουν όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του καλοκαιριού με επιτυχία, να φροντίσουν, όπως πρέπει, την κυκλοφορία και τη στάθμευση για όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για ολόκληρο το νησί της Σύρου», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε, πως «το να δημιουργήσουμε ένα τμήμα, που να το λέμε Δημοτική Αστυνομία και όλοι να είμαστε χαρούμενοι επειδή το επανασυστήσαμε, αλλά αυτό πρακτικά να μη μπορεί να λειτουργήσει και να μη μπορεί να αποδώσει αυτό που θα θέλαμε, είναι μάταιο. Θεωρώ ότι είναι κακό να δημιουργήσουμε ένα τμήμα – τίτλο. Αυτό που θα πρέπει να είναι στόχος μας, θα πρέπει να είναι, αφενός να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην εργασία – και ευτυχώς που υπήρξε αυτή η νομοθετική ρύθμιση, γιατί ήταν σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – και αφετέρου να μπορέσουμε ως δημοτικό συμβούλιο, να έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να δώσουμε μια βέβαιη, σοβαρή και αποτελεσματική λύση στα κυκλοφοριακά προβλήματα του νησιού μας, στο θέμα της στάθμευσης, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και στη ρύθμιση αυτών».

Ανάγκη επαναφοράς της υπηρεσίας και εν καιρώ στελέχωσή της

Υπέρ της επανασύστασης της υπηρεσίας, τάχθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, που τοποθετήθηκαν, από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, υποστήριξε, πως ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι νευραλγικός, κυρίως, για τις μεγαλεπήβολες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες προτίθεται να προβεί ο Δήμος, στο πλαίσιο των αλλαγών στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Σημείωσε δε, πως πρόκειται για ένα τμήμα – εργαλείο για τον Δήμο, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του, καθώς η συνδρομή άλλων υπηρεσιών, όπως η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, εναπόκειται στην εκάστοτε δυνατότητα και διαθεσιμότητα των Αρχών.

Ο κ. Γιαλόγλου πρότεινε την επανασύστασή της, ακόμη και με δύο άτομα και την περεταίρω στελέχωσή της, στα επόμενα χρόνια. Τόνισε, μάλιστα, πως η επαναφορά του τμήματος, υπήρξε δέσμευση της δημοτικής αρχής, έως και πρόσφατα, στη συνάντηση, που είχε γίνει με τους μόνιμους κατοίκους.

«Όλοι οι συνάδελφοι που τοποθετήθηκαν υπέρ της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, κατανοούν, ότι με δύο άτομα δεν μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Ούτε με 3 ούτε με 4 άτομα, δύναται το τμήμα να ανταπεξέλθει στην επίβλεψη του συνόλου των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του νησιού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων», ανέφερε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «είναι μια αρχή», εξηγώντας, πως μπορεί να επανασυσταθεί και ο Δήμος να αγωνιστεί να τη στελεχώσει, «διότι θα έχουμε ήδη την οργανωτική δομή. Μπορεί να προκύψουν άνθρωποι από τη διάθεση στον Υπουργό, από άλλα μέρη, αφού θα υπάρχει έτοιμη υπηρεσία υποδοχής και εν συνεχεία να εντάξουμε στο οργανόγραμμα από τον επόμενο χρόνο και 4 και 5 άτομα. Αν δεν γίνει αφετηρία τώρα που ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα, πότε θα μας το ξαναδώσει;», κατέληξε.

«Δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία»

Ενδεικτική για την κατάσταση, ήταν η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου, κ. Αρμακόλα, ο οποίος ανέφερε, πως «είναι λάθος να συζητάμε για δύο άτομα στη Δημοτική Αστυνομία. Δεν υπάρχει κανένα άτομο. Ήταν τρία τα άτομα που μπορούσαν να κάνουν αίτηση, ο ένας έκανε, την πήρε πίσω και θέλει να μείνει στην Αθήνα. Το δεύτερο άτομο, βρίσκεται στην Αστυνομία σε ένα νησί των Δωδεκανήσων και έρχεται με την προϋπόθεση – του δίνει το δικαίωμα ο νόμος – να έρθει χωρίς να είναι στη Δημοτική Αστυνομία. Ο τρίτος δε θέλει καν να ακούσει για Δημοτική Αστυνομία. Οπότε ας μη μιλάμε για Δημοτική Αστυνομία. Δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία. Δε θέλουν οι ίδιοι οι π. δημοτικοί αστυνόμοι να γυρίσουν στο επάγγελμα που εξασκούσαν πριν».