Μόλις 4 προσλήψεις στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης βάσει της δυνατότητας για 10 υπαλλήλους που δίνει στους δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών

Βασική κάλυψη

Με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών των αυτοδιοικητικών δομών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, προτείνεται η κάλυψη των πρώτων θέσεων με μόνιμο προσωπικό κλάδων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Με επαναλαμβανόμενη εκ μέρους των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Σύρου, την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού, επιτακτική κρίνεται η κάλυψη κενών θέσεων τακτικού προσωπικού, για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Προς πλήρωση των πρώτων απαραίτητων θέσεων προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, μετά και την ψήφιση της πρότασης του στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας χρήση των όσων σχετικών ορίστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη θέσεων κοινωνικών λειτουργών, όπου και παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάγκη του Δήμου, λόγω της πλήρους απουσίας ανάλογης ειδικότητας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημείο προβληματισμού αποτελεί η προϋπόθεση που τίθεται εκ μέρους του υπουργείου, να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό των Δήμων οι πιστώσεις που αφορούν στη μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων, κάτι που δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και θα καλυφθεί με αναμόρφωση του εκ των υστέρων.

Παράλληλα, ο αριθμός των μόλις 4 υπαλλήλων που κατατίθεται από τον Δήμο είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με το όριο των 10 υπαλλήλων που όπως ορίζεται από το υπουργείο θα μπορούσε να αιτηθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία εκ μέρους του Δήμου κάλυψης της μισθοδοσίας τους.

Στοιχείο δε που τελεί σε άμεση συνάρτηση με την ανάγκη κάλυψης με προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου αποτελεί η καθυστέρηση στη σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Τι ορίζει το υπουργείο

Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών, εκδόθηκε στις 26/1/2016 σχετική εγκύκλιος, βάσει της οποίας αποσαφηνίζονται οι προϋποθέσεις προσλήψεων τακτικού προσωπικού των Δήμων, αναγνωρίζοντας την έλλειψη που παρατηρείται.

Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της περιστολής των κρατικών δαπανών, είχε περιοριστεί σημαντικά η δυνατότητα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ως προς την πραγματοποίηση πάσης φύσεως προσλήψεων, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση και αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας αρκετών υπηρεσιών αυτών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε η μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και των μετατάξεων.

Ειδικότερα, παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε ευαίσθητους τομείς υπηρεσιών όπως πολεοδομίες, παιδικούς σταθμούς, τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, ακόμη και στην περίπτωση υπηρεσιών που παρέχουν διοικητική υποστήριξη.

Κατόπιν αυτών από το υπυοργείο κρίνεται απαραίτητη η στελέχωση των ΟΤΑ α’ (Δήμοι, ΝΠΔΔ αυτών, Δημοτικά Ιδρύματα και Σύνδεσμοι Δήμων) και β’ βαθμού με τακτικό προσωπικό, ήτοι μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Το υπουργείο αναφέρεται σε προσλήψεις και διορισμούς του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών/εκπαιδευτικών βαθμίδων ΠΕ και ΤΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των Νομικών τους προσώπων.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις και τους διορισμούς του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, αυτές αναστέλλονται έως την 31η-12-2016.

Βάσει των προαναφερόμενων περιορισμών και προς επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης υπηρεσιών που παρατηρούνται, οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν τον προγραμματισμό των αναγκών τους σε εξειδικευμένο τακτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας.

Διευκρινίζεται δε πως τα αιτήματα που θα υποβληθούν δεν πρέπει να περιλαμβάνουν θέσεις για την κάλυψη των οποίων έχει εκδοθεί προκήρυξη Α.Σ.Ε.Π., ανεξαρτήτως αν έχουν εκδοθεί ή όχι τα οριστικά αποτελέσματά τους.

Επισημαίνεται ότι για τα εν λόγω αιτήματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε σύνολο το πολύ μέχρι 10 θέσεων ανά φορέα και ως εκ τούτου οι θέσεις θα πρέπει να υποβληθούν ιεραρχημένες ως προς την αναγκαιότητά τους σε κλάδους και ειδικότητες τομέων και υπηρεσιών που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό.

Σημείο άξιο αναφοράς της υπουργικής εγκυκλίου αποτελεί το στοιχείο πως μεταξύ των συνοδευτικών εκθέσεων και αποφάσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται και βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας του φορέα, με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη εγκεκριμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και η εγγραφή ανάλογων πιστώσεων στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, για την κάλυψη της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού που θα προσληφθεί για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων.

Η πρόθεση του Δήμου

Καθώς έχει παρατηρηθεί κωλυσιεργία ως προς τη διαμόρφωση και έγκριση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, εκ μέρους του Δήμου οι θέσεις που προτείνεται να καλυφθούν είναι σύμφωνα με τους Ο.Ε.Υ. των δύο πρώην καταργημένων Νομικών προσώπων του Δήμου (Ο.Π.Α.Σ. και Ο.Π.Κ.Α.), που έχουν ακόμα τυπική ισχύ.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, από τις 5 θέσεις μόνιμου προσωπικού κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού είναι καλυμμένες οι 3 και ο 1 υπάλληλος είναι αποσπασμένος, από τις 3 θέσεις μονίμου προσωπικού κλάδου ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καλυμμένη η 1 και στον Ο.Ε.Υ. του ΚΑΠΗ του Δήμου υπάρχει κενή θέση μονίμου προσωπικού 1 ΤΕ Κοινωνικού Λειτουργού, κατόπιν συνταξιοδότησης υπαλλήλου αντίστοιχου κλάδου που υπηρετούσε στο ΚΑΠΗ.

Βάσει των ανωτέρω εκ μέρους του Δήμου θα ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να προβεί στην έγκριση του προγραμματισμού των προσλήψεων του έτους 2016 για 2 Κοινωνικούς Λειτουργούς για τη στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης και μετάταξης 3 κοινωνικών λειτουργών αυτή τη στιγμή στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης δεν υπηρετεί κανένας υπάλληλος αυτού του κλάδου και δεν μπορεί η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου να λειτουργεί χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικά με τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στους τομείς κοινωνικής μέριμνας, πρόνοιας, προαγωγής της δημόσιας υγείας, παιδικής προστασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης ΑμεΑ και λοιπών ευάλωτών ομάδων του πληθυσμού κρίνεται αναγκαία η στελέχωση της Υπηρεσίας με 1 κοινωνικό λειτουργό και 1 για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στην Τρίτη ηλικία (ΚΑΠΗ).

Επίσης, 1 μόνιμο κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού για τη στελέχωση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία απαιτείται μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης, μετάταξης και απόσπασης υπαλλήλων σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες του τμήματος Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου.

Τέλος, η πρόσληψη 1 μονίμου κλάδου ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στελέχωση της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών, για την υποστήριξη των συλλογικών οργάνων του Δήμου, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Επιτροπές.

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, μεταφέροντας στην «Κοινή Γνώμη» την άποψη του για το θέμα έκρινε πως «είναι καλό αυτό που έχει κάνει το υπουργείο. Ο Δήμος τα τελευταία 6 χρόνια έχει χάσει περί τα 35 στελέχη του, εκ των οποίων κάποιοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος και αυτό το «κύμα» δεν σταμάτησε ποτέ. Συνεχώς έφευγε κόσμος χωρίς να αναπληρώνεται».

Βάσει εγκυκλίου ο Δήμος μπορούσε να αιτηθεί την πρόσληψη έως 10 υπαλλήλων, γιατί αρκέστηκε σε μόνο 4;

Αλ. Αθ.: «Τα 10 άτομα που δικαιούμαστε να ζητήσουμε το θεωρώ άπιαστο, καθώς είναι ο αριθμός ατόμων που θα πάρουν μόνο οι πολύ μεγάλοι, δηλαδή μία Περιφέρεια ή μεγάλοι δήμοι».

Θα χάναμε εάν δηλώναμε 10 άτομα;

Αλ. Αθ.: «Όχι δεν θα χάναμε, αλλά δεν μπορούμε και από πλευράς οικονομικών να το κάναμε. Τώρα, έτσι όπως είναι τα οικονομικά του Δήμου θα μπορούσαμε να δηλώσουμε 7 άτομα. Θεωρήσαμε όμως ότι για αυτές τις 4 ειδικότητες και ειδικά για τους 2 κοινωνικούς λειτουργούς, που δεν έχει η Κοινωνική Υπηρεσία, δώσαμε την βαρύτητα εκεί. Θα τα θέσουμε δε και με σειρά προτεραιότητας ώστε εάν είναι να μας δώσουν κάτι να μας δώσουν τους 2 κοινωνικούς λειτουργούς».

Τα οικονομικά του Δήμου δεν μπορούν να καλύψουν τις μισθοδοσίες 10 υπαλλήλων;

Αλ. Αθ.: «Για να τις καλύψεις θα πρέπει να τις προϋπολογίσεις και μετά να κόψεις άλλα πράγματα για να μπορείς να τους προσλάβεις».

Στον προϋπολογισμό έχετε περάσει τη μισθοδοσία αυτών των 4 που ζητάτε;

Αλ. Αθ.: «Όπως με ενημέρωσε η Οικονομική Υπηρεσία, οι 2 είναι καλυμμένοι για ένα τετράμηνο μέσα στο 2016 και μετά να συνεχίσει κανονικά, γιατί αυτά δεν θα προχωρήσουν αύριο και οι άλλοι δύο θα μπουν στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, γιατί όλοι οι φορείς δεν ξέραμε ότι θα βγει κάτι τέτοιο. Αν το ξέραμε θα τα είχαμε προϋπολογίσει».

Εσείς αναφέρετε ότι από την στιγμή που δεν φαίνονται στον προϋπολογισμό θα υπάρξει βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας ότι θα προβλεφθούν οι αντίστοιχες πιστώσεις κατόπιν αναμόρφωσης του υπό έγκριση προϋπολογισμού του 2016.

Αλ. Αθ.: «Ήταν έτοιμη αλλά θα έπρεπε να την υπογράψει ο διευθυντής, ο οποίος ήταν σε άδεια και θα την υπογράψει σήμερα, οπότε θα είναι και αυτή έτοιμη».

Για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται όσον αφορά στο νέο Οργανισμό του Δήμου, όπως έχετε και ο ίδιος παραδεχθεί, προχωρούν οι προσλήψεις με την τυπική ισχύ των δύο καταργημένων Νομικών προσώπων. Μέχρι την έγκριση των θέσεων από το υπουργείο θα έχει ολοκληρωθεί και ο νέος Οργανισμός;

Αλ. Αθ.: «Ναι. Των δύο καταργημένων προσώπων, του πρώην Οργανισμού Ερμούπολης, Ποσειδωνίας, Άνω Σύρου και του Οργανισμού του ισχύοντος Οργανισμού του 2012. Ο καινούργιος, που μέχρι τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμος, θα συμπεριλάβει και τις θέσεις αυτές μέσα. Κάνουμε συνεχείς συσκέψεις με την ομάδα εργασίας που τον φτιάχνει και οπωσδήποτε μέχρι τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμος για να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου οι προσλήψεις αφορούν σε κλάδους μόνο ΠΕ και ΤΕ. Με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν τον κλάδο ΔΕ τι γίνεται;

Αλ. Αθ.: «Μας λείπουν συντηρητές, μας λείπουν εργάτες, μας λείπουν χειριστές, όλοι ΔΕ. Είχα βγάλει μία πρόσκληση μέσα στο 2015 για μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες, για αυτούς θα ξανακάνουμε άλλη μία προσπάθεια να ζητήσουμε πάλι την μετάταξη κάποιων. Μπορεί να υπάρχει κάποιος που τον ενδιαφέρει, όμως είναι δύσκολο».

Στην πρώτη πρόσκληση υπήρξε ενδιαφέρον;

Αλ. Αθ.: «Κανένα».

Με την κατηγορία των εργατών ΥΕ;

Αλ. Αθ.: «Μεγάλη κατηγορία και εκεί έχουμε σοβαρό θέμα. Εκτός εάν στόχος είναι να καταργηθούν όλα αυτά και να δοθούν σε ιδιώτες, απλώς δεν μας το λένε. Όταν έχεις δύο ανθρώπους για τα μικρά έργα, εάν είχε 5 τότε το τμήμα μικρών έργων θα έκανε πολύ καλύτερη δουλειά. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ο κατακερματισμός ειδικοτήτων που υπάρχει στους ΟΤΑ, που καταλαβαίνεις ότι θέλουν να τις κόψουν».