Συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Ανδρέα Γιαλόγλου

«Ουδέποτε επενδύσαμε στην πόλωση»

Για τρέχοντα θέματα που απασχολούν τα δημοτικά πράγματα της Σύρου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Τα μεγάλα ζητήματα, όπως η συνεκμετάλλευση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του στρατοπέδου, η τουριστική στόχευση του νησιού, τα προβλήματα του δημοτικού προϋπολογισμού, η έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου, αλλά και η μη διαμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου απασχόλησαν την συζήτηση με τον επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις και σε σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική που κρατά ο ίδιος και η παράταξη του, δίνοντας το στίγμα της προσωπικής του ηθικής και αυτής που επιχειρεί να διατυπώσει με σαφήνεια στον δημόσιο λόγο του.

Πέρα  από τα δημοτικά θέματα, τίθεται ένας προβληματισμός στο κατά πόσον το Δημοτικό Συμβούλιο «αφουγκράζεται» την καθημερινότητα του νησιού, εάν δηλαδή ο μέσος δημότης της Σύρου, βλέπει το θεσμικό όργανο να ασχολείται με τις πραγματικές του ανάγκες.

Αν. Γ.: «Έχετε δίκιο. Πολλές φορές, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αναλωνόμαστε σε ένα είδος εσωστρέφειας, που αποκτά και προσωπικό χαρακτήρα μερικές φορές. Αντεγκλήσεις που δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, γιατί ο μέσος άνθρωπος βρίσκεται σε μία κατάσταση δύσκολη, είναι σε απόγνωση και οι αποφάσεις μας και οι συζητήσεις μας τον αφήνουν αδιάφορο. Φοβάμαι ότι εάν χάσουμε τον παλμό και το αίσθημα να αφουγκραζόμαστε τη φωνή του μέσου δημότη θα είμαστε περιττοί. Έχετε δίκιο έτσι όπως το θέτετε, γιατί ακούω πολλές φορές «τι κάνετε εκεί πέρα;». Υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται. Ανέκαθεν παρακολουθούσαν κάποιοι, για διάφορους λόγους, υπάρχει όμως μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που δεν τους ενδιαφέρει».

Αυτό  που προκαλεί ιδιαίτερο  ενδιαφέρον είναι  που βλέπουμε τις  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να τραβάνε σε μάκρος για θέματα πολλές φορές απλούστατα, μόνο και μόνο γιατί ο κάθε Δημοτικό Σύμβουλος θέλει να κάνει το προσωπικό του «show». Γεννάται το ερώτημα εάν έλειπαν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες από το Δημοτικό Συμβούλιο πόσο γρηγορότερα θα τελείωναν οι συνεδριάσεις σας;

Αν. Γ.: «Η απάντηση είναι προφανής. Θα τελείωναν πολύ γρηγορότερα. Το βλέπω κι εγώ. Όχι από όλους του συναδέλφους, αλλά πραγματικά σε μερικούς συναδέλφους είναι εκκωφαντική η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς, παρόντων των Μέσων και απόντων αυτών». 

Η εξέλιξη του θέματος  του στρατοπέδου, μετά και την τελευταία  επίσκεψη του Δημάρχου στο υπουργείο  Εθνικής Άμυνας και  την αναμονή της  υπογραφής του  συμφώνου συναντίληψης, εσείς ως μέλος  και της επιτροπής  που έχει συσταθεί για το θέμα, πως κρίνετε τα περί συνεκμετάλλευσης και αξιοποίησης του;

Αν. Γ.: «Ένα σύντομο ιστορικό για το ζήτημα, το οποίο αφορά και την αλλαγή της στάσης κάποιων από τα μέλη της παράταξης μας, που στο παρελθόν υποστήριζαν την δωρεάν παραχώρηση. Επειδή μ’ αρέσει να είμαι ρεαλιστής και να βλέπω τα πράγματα όπως έχουν τώρα, έχει σημασία να θυμηθούμε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την δωρεάν παραχώρηση είμαστε σε μία άλλη Ελλάδα. Σε μία Ελλάδα που υπήρχαν ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και εθνικοί πόροι και είχε πράγματι νόημα η δωρεάν παραχώρηση ώστε μετά, με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, να πάμε σε μία αξιοποίηση και την δημιουργία των κοινόχρηστων χώρων που θα αποδίδαμε μετά στην κοινωνία. Πολύ σωστό και πολύ ωραίο και έγιναν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν εγκαίρως, πριν πέσει η χώρα σε μία δίνη οικονομικής κρίσης, που πλέον δεν της επιτρέπει να έχει πόρους για τέτοια ζητήματα. Τώρα όσο μπορούμε να δούμε το μέλλον, τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια και σε σχέση και με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που τυχαίνει να είναι και η δουλειά μου, δεν διαφαίνεται να υπάρχουν πόροι ευρωπαϊκοί για να πάμε σε μία τέτοια αξιοποίηση κοινόχρηστων πόρων, πόσο μάλλον εθνικοί πόροι. Άρα θεωρώ ότι να εμμέναμε σε μία τέτοια γραμμή θα οδηγούσε, ακόμα και εάν επιτυγχάναμε την παραχώρηση του στρατοπέδου, των 57 αυτών στρεμμάτων, θα είχαμε ένα χώρο όπως είναι τώρα, που θα τον βλέπαμε και θα λέγαμε ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή μας 57 στρέμματα. Υπό αυτό το πρίσμα συζητήσαμε και είδαμε την δυνατότητα που ανοίγεται μέσα από την καινούρια πρόταση, η οποία έχει να κάνει με μία συνεκμετάλλευση. Βασική μας διεκδίκηση, η οποία ενσωματώθηκε στην τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να μην περιοριστεί το αποφατικό, αλλά να περάσουμε σε ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και έτσι θα πάμε και στην επιτροπή διαβούλευσης, όπου εκπροσωπείται ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, διά των εκπροσώπων των φορέων. Αυτό διασφαλίζει μία μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση σε αυτό που πάμε να κάνουμε, το οποίο δεν μπορούν να το αποφασίσουν 27 άνθρωποι και μόνο. Μίλησα και με τον Δήμαρχο για τον ζήτημα, πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση της επιτροπής και μας ενημέρωσε αναλυτικά. Ακούγονται πάρα πολλά και έχει ανοίξει πάρα πολύ η βεντάλια. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινηθούμε βήμα-βήμα. Να μην κινηθούμε εφ’ όλης της ύλης και παντού. Έχουμε μία προγραμματική σύμβαση, που μιλάει για συνεκμετάλλευση του στρατοπέδου και του πεδίου βολής. Να κοιτάξουμε αυτή να τη θωρακίσουμε προς το καλύτερο δυνατό συμφέρον για τον Δήμο, σε μία δίκαιη συμφωνία, η οποία θα απεικονίζει το τι θα συνεισφέρει ο κάθε ένας σε αυτή την συνεκμετάλλευση». 

Σαφές αυτό που λέτε, όμως το περιορίζετε συγκεκριμένα στο στρατόπεδο και  το πεδίο βολής, σε ότι δηλαδή έχει εμπλοκή το ΤΕΘΑ.

Αν. Γ.: «Αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης που έχουμε αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένο».

Το  διευκρινίζω διότι  ο Δήμαρχος μίλησε και για το λιμάνι και για τον  Φοίνικα και για  άλλες περιοχές της  Σύρου, που μπαίνουν σε όλο αυτόν τον  αναπτυξιακό προγραμματισμό που θα συζητήσετε με το υπουργείο.

Αν. Γ.: «Η όλη προσπάθεια γίνεται για να οδηγηθούμε σε ένα είδος εκμετάλλευσης της έκτασης με τουριστική προοπτική. Εάν εμείς επιθυμούμε να έρθει ένας σοβαρός επενδυτής, διότι αυτή είναι η ευχή και η προσπάθεια προς εκεί κατευθύνεται, προφανώς πρέπει αν έχει και αυτός άλλες διεξόδους. Δεν μπορεί να επενδύσει αναπτυξιακά στο κέντρο, σε ένα σημείο του νησιού και να μην έχει στο μυαλό του όλη την παλέτα των δυνατοτήτων που παρέχονται, δηλαδή την διέξοδο στη θάλασσα, τις άλλες δυνατότητες που υπάρχουν κ.λ.π. Είναι λογικό αυτά, όταν θα φτάσουμε να αναζητούμε επενδυτές, να τα θέσουμε υπόψη τους. Τώρα το κατά πόσον αυτά μπορούν να μπουν μέσα στο πακέτο είναι άλλο θέμα. Δεν ξέρω αν νομιμοποιούμαστε εμείς να συζητούμε για άλλες εκτάσεις πέραν αυτών που έχουμε σαφή αρμοδιότητα. Να του δείξουμε ότι το νησί έχει περαιτέρω προοπτικές, για να ενισχύσουμε τα θέλγητρα της επένδυσης που θέλουμε να κάνουμε. Μέχρι εκεί, σε αυτή τη φάση».

Σε  ένα θέμα που έχει ανοίξει συζήτηση, μετά και την δική σας στάση σαν μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη πρόσφατη αποχώρησης σας από αυτό, όταν τέθηκε το θέμα του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, ο οποίος γύρισε από τη Αποκεντρωμένη, ξαναστάλθηκε και από τότε αγνοείται η τύχη του. Εσείς δεν μας είχατε συνηθίσει σε τέτοιες αντιδράσεις, διότι γενικά κρατάτε χαμηλούς τόνους, όμως αυτή η αποχώρηση του συνδυασμού σας, μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, όσον αφορά στη σημασία που έπρεπε να δώσουμε στις παρατηρήσεις που είχατε κάνει. Εντοπίστε μου τα δυσκολότερα σημεία αυτής της «ανασφάλειας» όσον αφορά στα οικονομικά του Δήμου.

Αν. Γ.: «Εμείς παρ’ ότι δικαιωθήκαμε πλήρως δεν βγήκαμε να το κεφαλαιοποιήσουμε αυτό με κραυγές, γιατί στην ουσία εκείνος που πληγώνεται δεν είναι η αντίπαλη παράταξη, η Δημοτική Αρχή, πληγώνεται ο ίδιος ο δημότης μέσα από την αδυναμία παροχής κάποιων υπηρεσιών. Άρα όταν δικαιωνόμαστε σε κάτι το οποίο τραυματίζει την ζωή του τόπου δεν πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εισακουγόμαστε. Έχει ιστορικό αυτή μας η αντίδραση. Είχαμε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου είτε με τα απολογιστικά του εξαμήνου και του εννεαμήνου, με την καθυστέρηση και μη υποβολή προσχεδίου του προϋπολογισμού, με τα δημοτικά τέλη. Επί 3-4 φορές επισημάναμε αυτά και δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε επισημάνει τα σφάλματα και επειδή δεν εισακουστήκαμε φτάσαμε να κάνουμε αυτή την κίνηση. Είδατε εκ του αποτελέσματος, ότι είχαμε απόλυτο δίκιο. Ο προϋπολογισμός επέστρεψε με τις παρατηρήσεις μας και με κάποιες ακόμα, εγκρίθηκε υπό προϋποθέσεις και με τη παρατήρηση να επανυποβληθεί άμεσα αναμορφωμένος, γιατί έτσι όπως εγκρίθηκε στην ουσία δεν έχει διάρκεια ζωής και αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι υπό όρους. Τα έργα μας δεν πληρώνονται. Πρέπει να αναμορφωθεί άμεσα ο προϋπολογισμός μέσα στον μήνα, ώστε το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουμε σε μία εύρυθμη λειτουργία».

Είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση του προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή, όμως πως δικαιολογείται ότι γίνονται συνεχείς αναμορφώσεις, εφικτό μέχρι έναν βαθμό. Μήπως τελικά πάσχουμε όσον αφορά στον προγραμματισμό;

Αν. Γ.: «Έτσι ακριβώς. Αυτό είναι. Πρέπει να φτάσαμε στις 14 αναμορφώσεις. Αυτό προφανώς ο κάθε ένας μπορεί να το αντιληφθεί ότι έχει έναν ελλιπή προγραμματισμό, διότι σημαίνει ότι δεν έχεις κάτσει δύο μήνες πριν να δεις για 2 μήνες μετά τι θα χρειαστείς, για να μην γίνεται αυτή η διαδικασία συνέχεια. Ελπίζω φέτος, μετά από αυτή την αναμόρφωση, να περιοριστούν οι αναμορφώσεις. Κατά δήλωση του αντιδημάρχου οικονομικών υπάρχει τέτοια επιδίωξη. Μένει να την δούμε». 

Το  βάρος της ευθύνης  πέφτει εξ ολοκλήρου  στην Δημοτική Αρχή ή παίζει ρόλο και  η υποστελέχωση του  Δήμου, η ελλιπής  γνώση των υπαλλήλων  που επιφορτίζονται με συγκεκριμένες αροδιότητες, η απειρία της Δημοτικής Αρχής;

Αν. Γ.: «Να θυμίσω ότι η Δημοτική Αρχή ερχόμενη να αναλάβει τα ηνία της διοίκησης του Δήμου, προέβη σε κάποιες κινήσεις αποψίλωσης κάποιων υπηρεσιών. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ήταν η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Προγραμματισμού. Αυτή η αποδυνάμωση, από έμπειρα στελέχη, των συγκεκριμένων υπηρεσιών έφερε σε μεγάλο βαθμό και αυτά τα αποτελέσματα. Εδώ στη Σύρο και γενικότερα στις μικρές κοινωνίες, δεν έχουμε περιθώριο να διαχωρίζουμε, πρέπει να αθροίζουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε στην άκρη κάποια στελέχη έμπειρα και να πάμε να δημιουργήσουμε άλλα. Στο μεσοδιάστημα του χαμένου χρόνου και της απώλειας ποιός το επωμίζεται; Ποιός θα το καλύψει; Δεν είμαστε μία μεγαλούπολη, που έχουμε το περιθώριο να βάζουμε στην άκρη ανθρώπους και να παίρνουμε άλλους. Δεν έχουμε τέτοια δεξαμενή στελεχών».

Είναι μόνο θέμα στελεχών ή γενικά ελλείψεις  προσωπικού, γιατί  οδεύουμε χωρίς οργανόγραμμα. Ο Οργανισμός ακόμα  εκκρεμεί.

Αν. Γ.: «Θίγετε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Όλα αυτά έχουν μία συνάφεια. Ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών ακόμα δεν υπάρχει και θυμίζω ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ωριμάσει την κατάσταση δημιουργίας ενός νέου Οργανισμού και τον «πάγωσε» η νυν Δημοτική Αρχή, με την προοπτική να κάνει κάτι άλλο, ότι δεν την ικανοποιούσε. Έχει περάσει 1,5 χρόνος και ακόμα δεν έχει κατατεθεί. Τι επιπτώσεις έχει αυτό; Πρόσφατη επίπτωση: ήρθαν από το υπουργείο προτάσεις για να καταθέσουμε θέσεις για προσλήψεις. Κι ενώ μας παρέχει τη δυνατότητα, πολύ φοβάμαι, αν και δεν θέλω να γίνομαι πάλι μάντης κακών, ότι έχουμε σοβαρή έλλειψη ως προς την μη ύπαρξη των θέσεων που αιτηθήκαμε, στον Οργανισμό μας. Οι 4 θέσεις ήταν προσωποπαγείς και μετά την κατάργηση των νομικών προσώπων στα οποία υπήρχαν παύει και η ύπαρξη τους. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μας τις εγκρίνει το υπουργείο. Μακάρι να μας τις εγκρίνει. Τις έχουμε ανάγκη, αλλά αν είχαμε Οργανισμό δεν θα συζητούσαμε γι’ αυτό, θα ήμασταν έτοιμοι….».

Μήπως γνωρίζετε τι συμβαίνει  με το Επιχειρησιακό  Σχέδιο, το οποίο  ακόμη δεν έχει κατατεθεί;

Αν. Γ.: «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο είναι το όργανο χάραξης της πολιτικής του Δήμου για τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε αυτό θα μπουν όλα τα ζητήματα που θέλει να προγραμματίσει για να υλοποιήσει. Δεν έχει έρθει Επιχειρησιακό Σχέδιο. Η Δημοτική Αρχή βγήκε με σημαία διάφορα πράγματα και μάλιστα με επιχειρήματα που αφορούσαν τον προγραμματισμό σε όλα τα επίπεδα, με προμετωπίδα τον τουρισμό κ.λ.π. και δεν έχει καταρτίσει το βασικό εργαλείο χάραξης πολιτικής μετά από 1,5 χρόνο. Τι να υποθέσω, ότι είμαστε οργανωμένοι; Δε είμαστε οργανωμένοι. Εγώ κατανοώ τις δυσκολίες. Δεν είναι εύκολα πράγματα, αλλά όταν έχεις αποδυναμώσει τις κεντροβαρικές σου υπηρεσίες, που είχαν το know how για να φτιάχνουν αυτά τα πράγματα, ιδού τα αποτελέσματα».

Επειδή  πολύ συχνά έχουμε ακούσει τον Δήμαρχο να συζητά για τον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό που έχει η Δημοτική Αρχή για την ανάπτυξη του τόπου. Όλα στηρίζονται κατά ενότητες σε επιχειρησιακά σχέδια που θα μας δώσουν τις διεξόδους προοπτικής, που θα γίνουν από επαγγελματίες, από ειδικούς, όμως βλέπουμε αυτή την προμετωπίδα του προγράμματος για τον τουρισμό να βάλλεται, όταν η Τουριστική Επιτροπή έχει κλυδωνισμούς όλο το τελευταίο διάστημα, με τελευταίο σημείο την εντονότατη διαμαρτυρία της Ένωσης Ξενοδόχων κι για ακόμα μία φορά ως αντίλογος προβάλλεται η γνώμη των ειδικών, που δημιούργησαν το marketing plan του τουρισμού που δίνουν τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και τις ακολουθούμε ως ευαγγέλιο. Που οδεύουμε τουριστικά; 

Αν. Γ.: «Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας. Ας πούμε ότι η βέλτιστη λύση είναι αυτό που κάνει ο Δήμαρχος. Ότι πράγματι αυτό είναι το καλύτερο marketing plan για τη Σύρο και πρέπει να το ακολουθήσουμε ευλαβικά. Είναι δυνατόν να κάνεις αυτό απόντων των φορέων εκείνων που εμπλέκονται στην υλοποίηση της Τουριστικής Επιτροπής και πόσο δε αυτών που θα δουλέψουν πάνω στον τουρισμό; Αυτά τα δύο πράγμα πρέπει να έρθουν κοντά. Δεν μπορείς να σχεδιάζεις ερήμην των ανθρώπων του τουρισμού. Είναι πολύ μεγάλο σφάλμα του Δημάρχου να εμμένει, χωρίς να επικοινωνεί όπως πρέπει τον σχεδιασμό του και να γίνεται κτήμα των ανθρώπων που θα έρθουν μετά να το πλαισιώσουν και να το υποστηρίξουν. Ο αντιδήμαρχος ο κ. Φώσκολος, που έκανε φιλότιμες προσπάθειες αλλά εν μία νυκτί έφυγε, ο κ. Ρούσσος άνθρωπος του χώρου, ο οποίος ήταν και ο σημαιοφόρος της τουριστικής πολιτικής και εξαγγελίας της Δημοτικής Αρχής, αποχωρεί με έναν πολύ ευγενικό τρόπο, ο οποίος όμως είχε παρά πολλές και σαφείς αναγνώσεις. Τελευταία έχουμε και αυτό της Ένωσης Ξενοδόχων, δηλαδή του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, του κεντροβαρικότατου φορέα χάραξης της τουριστικής μας πολιτικής. Δεν μπορούμε χωρίς αυτές τις δυνάμεις να πορευόμαστε. Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, όταν προχωράμε εμμονικά προς μία κατεύθυνση. Μπορεί να είναι το σωστό αυτό, αλλά πρέπει να επικοινωνηθεί και να γίνει κατανοητό, γιατί εδώ φαίνεται ότι δεν τυγχάνει της αποδοχής ή της συναντίληψης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». 

Ως  αντίλογο όμως ακούσαμε ότι απέναντι σε όλο  αυτό έχουμε την γνώμη  των ειδικών και  τη θεωρούμε ευαγγέλιο. Ως ειδικοί προβάλλονται μόνον αυτοί που μας προώθησαν το marketing plan, με ότι αυτό ορίζει. Μην ξεχνάμε ότι πίσω μας έχουμε κάποιες «αμαρτωλές» ιστορίες άλλων ειδικών, βλέπε portal.

Αν. Γ.: «Εδώ η λέξη «ειδικός» θέλει μία ερμηνεία και έναν προσδιορισμό προτού την επικαλεστούμε ως «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για τις ενέργειες μας. Δεν είναι ειδικοί οι υπόλοιποι που απαρτίζουν την Τουριστική Επιτροπή στον τομέα του ο κάθε ένας; Προφανώς και είναι. Το τουριστικό πλάνο στρέφει κατά κύριο λόγο την προώθηση του νησιού προς μία συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή μέσω του διαδικτύου και μάλιστα την μερίδα του λέοντος των χρηματικών πόρων που διατίθενται για τον τουρισμό, από τα 210 χιλιάδες ευρώ τα μισά πάνε εκεί, με αποτέλεσμα άλλες δράσεις, οι οποίες θα έρθουν να πλαισιώσουν τουριστική μας πολιτική να μην έχουν χρήματα, βλέπε εκθέσεις κ.λ.π. Αυτό θεωρώ ότι είδαν οι άνθρωποι της Τουριστικής Επιτροπής που διαφώνησαν. Εδώ υπάρχει μία ετεροβαρής διοχέτευση των πόρων. Πρέπει να δούμε πώς να διαιρέσουμε αυτή την «πίτα», ορθολογικά, ώστε το αποτέλεσμα της δουλειάς που θα κάνουμε να έχει αντίκρισμα και να διαχυθεί σε όλη την κοινωνία και δη και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό».

Είστε ιδιαιτέρως ευγενής  στον αντιπολιτευτικό  σας λόγο. Γενικά κρατάτε πολύ χαμηλούς τόνους, που πολλές φορές όμως κατηγορηθήκατε γι’ αυτό. Οι εξελίξεις στο στρατόπεδο της Δημοτικής Αρχής, που αφορούν τα εσωτερικά του συνδυασμού, συνοδεύτηκαν από μία αυξημένη διάθεση συνεργασίας από την πλευρά σας. Πρόκειται για λάθος εκτίμηση ή πραγματικά ισχύει;

Αν. Γ.: «Το όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου και οι συνεδριάσεις του, πέραν των υπολοίπων, αποτελούν έναν χώρο διαπαιδαγώγησης των συμπολιτών, στον βαθμό που μπορεί να τον επιτύχει και δη και της νέας γενιάς. Αν αρχίζουμε και κραυγάζουμε για ψύλλου πήδημα και για να κεφαλαιοποιούμε ένα ευφυολόγημα δεν κάνουμε καλό στους νέους. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η λανθασμένη πολιτική διαπαιδαγώγηση που έφτασε την χώρα σε αυτό το σημείο. Νομίζω ότι είμαστε ουσιαστικοί σε αυτό που κάνουμε. Η αντιπολιτευτική μας στάση έχει δώσει καρπούς μέσα από τις επιτυχίες μας είτε από την κατάπτωση αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη είτε με χίλιες δυο παρατηρήσεις που κάναμε είτε προς τη διορθωτική κατεύθυνση είτε προς την καταγγελτική. Αλλά ο τρόπος που θα το κάνεις πρέπει να είναι πάντα τεκμηριωμένος και να απευθύνεται στη νοημοσύνη του άλλου κυρίως και όχι στο θυμικό του, γιατί οι πολιτικοί κατά κύριο λόγο επενδύουν στο θυμικό και παρασέρνουν τον κόσμο, δυστυχώς. Εμείς, στις μικρές τοπικές κοινωνίες έχουμε ευθύνη γι’ αυτό. Είναι παρά πολύ εύκολο να υψώσω τη φωνή και να κάνω τον μάγκα, τον «σερίφη». Πέρα από το γεγονός ότι δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου, θεωρώ πρωτίστως ότι δεν κάνει καλό σε αυτό το νησί. Για το θέμα συνεργασίας, εμείς ουδέποτε επενδύσαμε ούτε στην πόλωση ούτε στον διαχωρισμό. Από την πρώτη στιγμή είμαστε αυτοί που αθροίζαμε και στο στραβό επισημαίναμε με τεκμηριωμένο τρόπο τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Εφόσον η Δημοτική Αρχή τείνει χείρα βοηθείας σε θέματα που συμφωνούμε προφανώς θα συνεχίσουμε την ίδια στάση».

 

 

<