Απάντηση, σχετικά με τα φαινόμενα κάκιστης ποιότητας νερού, τόσο στα χωριά, όσο και στο κέντρο της Ερμούπολης, έδωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Δ. Σαγκινέτος

«Σιγά-σιγά» η βελτίωση της ποιότητας

Το μείζον ζήτημα της ποιότητας νερού σε όλο το νησί της Σύρου, θίχτηκε μέσω ερώτησης του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, κ. Κ. Στρογγύλη, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες πολιτών, τόσο προς τους υπεύθυνους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Σύρου, όσο και προς τους αιρετούς, αλλά και τα ΜΜΕ, όσον αφορά στην κάκιστη ποιότητα νερού, που βγαίνει από τις βρύσες κατοικιών και επιχειρήσεων.

Αν και πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει το νησί, κυρίως στα περιφερειακά δίκτυα, λόγω παλαιότητας, τα φαινόμενα είναι αυξημένα και εντός των διοικητικών ορίων της Ερμούπολης, η οποία δεν αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια αντίστοιχα ζητήματα σε μόνιμη βάση.

Μάλιστα, μία μεγάλη μερίδα των κατοίκων του νησιού, πλέον αναγκάζεται – πέραν των τελών ύδρευσης – να πληρώνει, προκειμένου να προμηθευτεί εμφιαλωμένο νερό, για το καθημερινό μαγείρεμα, καθώς η ποιότητα του νερού της βρύσης το καθιστά ακατάλληλο, όχι μόνο για το φαγητό, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, ακόμη και για πλύσιμο πιάτων ή ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε αρκετές από τις οχλήσεις από πολίτες, που δέχτηκε η εφημερίδα, σχετικά με το ζήτημα, έκδηλος προβληματισμός προκύπτει, από το γεγονός, ότι το κακής ποιότητας νερού έρχεται σε επαφή με το δέρμα, όταν κάνει κανείς μπάνιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για πρόκληση δερματικών ή/και άλλων παθήσεων, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, που ως γνωστόν είναι περισσότερο επιρρεπή.

Τα κρούσματα της Ερμούπολης, ειδικότερα, έχουν παρουσιάσει αύξηση, σε σχέση με άλλες, αντίστοιχες χρονικές περιόδους, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, για τα θέματα της ΔΕΥΑΣ, κ. Δομένικο Σαγκινέτο, να εξηγεί, πως αυτά μπορεί να οφείλονται σε φθαρμένα εξαρτήματα ηλιακών θερμοσιφώνων ή άλλα προβλήματα εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων.

«Σε συγκεκριμένο σημείο το πρόβλημα»

Ξεκινώντας την ερώτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, τόνισε, πως με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου και της ανόδου της επισκεψιμότητας, παρατηρείται συχνά από συμπολίτες, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο, να βγαίνει από τις βρύσες κάκιστης ποιότητας νερό, «ένα αγαθό, το οποίο βέβαια και ο πολίτης το πληρώνει πανάκριβα. Έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός πολιτών που διαμαρτύρεται», ενώ ζήτησε να μάθει την αιτία του φαινομένου, δεδομένου, ότι «είναι μία κακή εικόνα, η οποία βέβαια μεταφέρεται και έξω από το νησί, και αυτό δεν το θέλει κανείς».

Απαντώντας στον κ. Στρογγύλη, ο κ. Σαγκινέτος σημείωσε, ότι έχει λάβει γνώση, σχετικά με φωτογραφίες, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτυπώνουν οπτικά το πρόβλημα, ωστόσο υποστήριξε, πως «το πρόβλημα βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο, όπου έχει ξεκινήσει ήδη η αποκατάσταση. Είναι συγκεκριμένα στον Πάγο, στις Εργατικές Κατοικίες και έχει προγραμματιστεί ήδη ένα έργο ύψους 55.000 ευρώ, μέσω του οποίου θα αποκατασταθούν όλα τα δίκτυα τα παλιά, προκειμένου να λυθεί ένα χρονίζον θέμα», προσθέτοντας, ότι οι φωτογραφίες, ενώ αποτυπώνουν την ποιότητα του νερού σε μία περιοχή εκτός Ερμούπολης, κοινοποιούνται από κατοίκους του κέντρου, με αποτέλεσμα να είναι παραπλανητικές, ως προς το πού εμφανίζονται τα προβλήματα.

Παράλληλα επεσήμανε, ότι η ΔΕΥΑΣ κάνει προσπάθεια να παρέχει καλή ποιότητα νερού σε όλο το νησί, ενώ παραδέχτηκε, πως «πράγματι, υπάρχουν κάποια δίκτυα, τα οποία δεν είναι υπογειοποιημένα και κάποια τα οποία είναι παλιά και διαθέτουν σιδερένιες σωλήνες, γι’ αυτό υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Αυτά προσπαθούμε να τα αποκαταστήσουμε».

«Παλιότερα, οι χρηματοδοτήσεις σε αντίστοιχες υπηρεσίες ύδρευσης, δίνονταν από την τότε Νομαρχία. Τώρα αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Η ΔΕΥΑ είναι ένα αυτόνομο νομικό πρόσωπο, που διαχειρίζεται τα δικά του έσοδα, οπότε είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Και πάλι προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όσο περισσότερα δίκτυα, για να δίνεται στους δημότες όσο το δυνατόν καλύτερο νερό», κατέληξε.

Προβλήματα από εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον κ. Σαγκινέτο, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, όπου αναφέρθηκε στο θέμα, επανέλαβε το γεγονός, πως ήδη έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση τμηματικά των περιφερειακών δικτύων, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά σιγά τα δίκτυα. Δεν μιλάμε για ένα μικρό τμήμα, αλλά χιλιόμετρα, αλλά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα πιο επείγοντα, διότι τα προβλήματα εμφανίζονται ένα-ένα».

«Αν υπάρχουν φαινόμενα κακής ποιότητας νερού, μέσα στην Ερμούπολη, οι πολίτες μπορούν να έρχονται επώνυμα στα γραφεία της ΔΕΥΑΣ, να δίνουν την τοποθεσία του σπιτιού και αμέσως κλιμάκιο θα μεταβεί εκεί. Αν διαπιστωθεί ότι φταίει η ΔΕΥΑΣ θα αποκατασταθεί το πρόβλημα», επεσήμανε. «Δεν σας κρύβω, ότι και στο δικό μου σπίτι υπάρχει πρόβλημα, αλλά για αυτό το πρόβλημα φταίει ο ηλιακός, που βγάζει το νερό κίτρινο. Η αντίσταση μέσα δημιουργεί πρόβλημα και δίνει αυτό το χρώμα στο νερό. Αν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο σε ένα σημείο, αλλά το έχει, ας πούμε, και ο γείτονας, μπορούν να το αναφέρουν στην ΔΕΥΑ. Διότι, συνήθως αυτές οι μεμονωμένες καταστάσεις οφείλονται είτε στον ηλιακό, είτε στο θερμοσίφωνο, είτε άλλες εσωτερικές εγκαταστάσεις. Ορισμένοι πολίτες τείνουν να το γενικεύουν το πρόβλημα. Από την ΔΕΥΑΣ δεν διώξαμε ποτέ κανέναν και δεν τον αναγκάσαμε να πίνει βρώμικο νερό. Φυσικά και δεν πρέπει να έχει ο δημότης τέτοιο νερό».

Όπως υποστήριξε, η Επιχείρηση κάνει προσπάθεια να διορθώσει τα κακώς κείμενα, κατάλοιπα από πρακτικές προηγούμενων χρόνων στα δίκτυα ύδρευσης και μάλιστα, με περιορισμένους πόρους, καθώς επαφίεται μόνο στα τέλη που εισπράττει ανταποδοτικά. Σύμφωνα με τον κ. Σαγκινέτο, ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση των πολιτών, που δεν δύνανται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΥΑΣ, με αποτέλεσμα αυτό να επιβαρύνει σημαντικά τη δημοτική επιχείρηση, η οποία αναγκάζεται να επιβαρύνει, όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση, ήτοι τους επιχειρηματίες, που ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις υπέρογκες χρεώσεις.

Όπως τόνισε, η επιχείρηση βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της μη καταβολής των τελών, καθώς το μεγαλύτερο έξοδο για τη ΔΕΥΑΣ είναι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ, το οποίο, λόγω των προηγούμενων διοικήσεων, δεν είχε υπάρξει μέριμνα να αντικατασταθεί, από κάποια πιο βιώσιμη εναλλακτική, όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημοτικές εκτάσεις, για την τροφοδότηση των εγκαταστάσεών της, με αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι να έχουν επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να τακτοποιηθεί το ζήτημα. 

Ετικέτες: