Πρόστιμα για τις καταλήψεις δημόσιων χώρων από την δημοτική αρχή Σύρου-Ερμούπολης

Να χτυπηθεί η ασυδοσία, να αρθεί ο παραλογισμός

Επιβολή προστίμων, επί δικαίων και αδίκων, αποφασίζει η δημοτική αρχή Σύρου-Ερμούπολης, σχετικά με την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις, με τραγελαφικές καταστάσεις να δημιουργούνται, καθώς από την μία αποφασίζεται η κατά γράμμα τήρηση του νόμου την ίδια στιγμή που στην ίδια περιοχή κάποιοι επιχειρηματίες απολαμβάνουν ειδική εύνοια και χαίρουν μίας ιδιότυπης ασυλίας.

Η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων αποτελεί πάγια τακτική πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί, με αποκορύφωμα την θερινή περίοδο αυξημένης επισκεψιμότητας, κατά την οποία, ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης, εκτείνουν εκτός των επιτρεπτών ορίων τα τραπεζοκαθίσματα τους, χωρίς να διενεργείται κανένας σχετικός έλεγχος, ο οποίος διατάσσεται την φθινοπωρινή περίοδο, όπου πλέον το σύνολο των επιχειρηματιών επανέρχονται στα νόμιμα όρια.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών σχετικό ερώτημα, λαμβάνοντας την αναμενόμενη απάντηση περί εκκίνησης της διαδικασίας ελέγχων, ενώ σε πρακτικό επίπεδο επιβάλλονται πρόστιμα ακόμα και σε περιπτώσεις καταφανούς παραλογισμού.

Ξεκίνησε η διαδικασία των ελέγχων

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας έθεσαν ερώτημα σχετικά με τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων από τοπικούς επιχειρηματίες, ζητώντας ενημέρωση επί του θέματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, τόσο σε ότι αφορά τους διενεργούμενους ελέγχους, όσο και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Ν. Φωτεινιάς ζήτησε να ενημερωθεί «εάν η υπηρεσία οικονομικών έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες-ελέγχους σχετικά με τις αυθαίρετες καταλήψεις χώρων από επιχειρηματίες του νησιού και εάν έχει επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε αυτούς, καθώς και εάν έχει μεριμνήσει για την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών από τους επιτηδευματίες, που έχουν πάρει άδεια για οριοθετημένους χώρους».

Το θέμα έθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος, Μ. Ζουλουφός, ο οποίος αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικρατούσας κατάστασης, με την από τις 27 Ιουλίου επώνυμη καταγγελία δημότη της Σύρου προς την τεχνική υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για παρανόμως εκτεθέντα εμπορεύματα στους δημοτικούς δρόμους και ενώ έχουν ήδη περάσει 2 μήνες δεν έχει λάβει την παραμικρή απάντηση.

Απάντηση ανέλαβε να δώσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Παπαμανώλης, ο οποίος εξήγησε την διαδικασία των ελέγχων και τις σχετικές εντολές που λαμβάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Υπενθύμισε τη διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει μία επιχείρηση για να λάβει την άδεια για χρήση κοινόχρηστου χώρου και σε ότι αφορά στην διενέργεια ελέγχων είπε πως «τον έλεγχο για τον Δήμο, από την στιγμή που δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, κάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι που έχουν οριστεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και με απόφαση Δημάρχου, παράλληλα με τα τακτικά τους καθήκοντα. Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους τους τελευταίους μήνες, είτε μετά από καταγγελίες είτε μετά από εντολή αντιδημάρχου. Αυτό γίνεται τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, γιατί δεν κρίνεται σκόπιμο εν μέσω Αυγούστου και τουριστικής κίνησης να μπαίνουν πρόστιμα και να μετράνε με την μεζούρα τα τραπεζάκια οι δημοτικοί υπάλληλοι. Οπότε λοιπόν έχει ξεκινήσει τακτικός έλεγχος από την πλατεία και τους γύρω δρόμους και συνεχίζεται αυτές τις ημέρες. Η εντολή που έχουν λάβει οι υπάλληλοι είναι να ελέγξουν τους χώρους σε όλο το νησί και δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις συνεχιζόμενης παραβατικότητας και κατάληψης κοινοχρήστων χώρων χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Επειδή αυτό σημαίνει και διαφυγόντα έσοδα για τον Δήμο, επιβάλλονται δυστυχώς τα πρόστιμα που προβλέπονται από την νομοθεσία και αρχές του χρόνου είχαμε κάνει κάθε ενέργεια ενημερώνοντας και τα συλλογικά όργανα των επιχειρηματιών και πόρτα-πόρτα τους επιχειρηματίες, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την διαδικασία αδειοδότησης για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων».

Ο απόλυτος παραλογισμός

Πέραν της αφήγησης για την τυπικότητα της διαδικασίας, υπάρχει και η παράνοια που επικρατεί σε κάποιες των περιπτώσεων, όπου το παράλογο επικρατεί, με την δημοτική αρχή να δρα με τρόπο που προκαλεί ακόμα και την στοιχειώδη λογική!

Ως παράδειγμα αναφέρεται η πλατεία Παπάγου και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει επιχείρηση, η οποία καταλαμβάνει κοινόχρηστο χώρο και μάλιστα τόσο επί του οδοστρώματος όσο και επί της πλατείας, για στάθμευση μηχανών, με την σχετική διαγράμμιση να γίνεται κατ’ εντολή αιρετού.

Παράλληλα, πλήθος μηχανών βρίσκονται καθημερινώς σταθμευμένες επί της πλατείας, χωρίς ουδέποτε να έχει τεθεί το θέμα νομιμότητας στην εν λόγω πρακτική.

Στον ίδιο χώρο της πλατείας δραστηριοποιούνται και αρκετές επιχειρήσεις εστίασης, με το σύνολο αυτών να ακολουθούν την πρακτική χρόνων που εφαρμόζεται στην περιοχή, με την ανάπτυξη ενός ή δύο τραπεζοκαθισμάτων ακριβώς μπροστά στις προσόψεις των καταστημάτων τους, αφήνοντας μετά από αυτά τον απαιτούμενο χώρο του 1,5 μέτρου, για την διέλευση των πεζών και εν συνεχεία να αναπτύσσουν το σύνολο των τραπεζοκαθισμάτων τους στο ύψωμα της πλατείας.

Μόνο που βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ο χώρος διέλευσης των πεζών ορίζεται ακριβώς μπροστά στις προσόψεις των καταστημάτων, γεγονός που αποτέλεσε σημείο εκμετάλλευσης ενός δημότη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς το κλείσιμο της μίας επιχείρησης, προβαίνοντας σε συνεχείς καταγγελίες, με την οποιαδήποτε αφορμή.

Στο έλεγχο που υποχρεωτικά διενεργήθηκε από τους δημοτικούς υπαλλήλους, διαπιστώθηκε πως εάν η μία επιχείρηση μεταφέρει αυτά τα δύο τραπεζοκαθίσματα στην αντίθετη πλευρά από την πρόσοψη του καταστήματος, τότε διακόπτεται η συνέχεια της διόδου διέλευσης των πεζών, λόγω της παραμονής στην αρχική πλευρά των τραπεζοκαθισμάτων των άλλων καταστημάτων, γεγονός που μεταξύ άλλων εγκυμονεί κινδύνους.

Τηρώντας το γράμμα του νόμου, οι δημοτικοί υπάλληλοι που διενήργησαν τον έλεγχο επέβαλλαν το πρόστιμο στο ένα κατάστημα, γιατί για αυτό είχε γίνει η καταγγελία και όχι στα υπόλοιπα που είχαν τα τραπεζοκαθίσματα τους στην ίδια πλευρά, με σημείωση όμως στην αναφορά τους για την επικρατούσα κατάσταση.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει, για να είναι νομότυπη η επιχείρηση, να μεταφέρει τα δύο τραπεζοκαθίσματα στην απέναντι πλευρά, διασπώντας την συνέχεια του δρόμου και να πληρώσει το πρόστιμο που της επιβλήθηκε, γιατί ακολούθησε την ίδια πρακτική με τα άλλα καταστήματα, τα οποία όμως αν και είναι εμφανής και σε αυτά η ίδια παρατυπία, δεν αιτιολογείται η επιβολή προστίμου, καθώς γι’ αυτά δεν έχει γίνει καταγγελία.

Η δημοτική αρχή, μπροστά σε αυτόν το παραλογισμό νίπτει τα χείρας της, αγνοώντας τις παρατηρήσεις των δημοτικών υπαλλήλων, όπως αυτές καταγράφηκαν στην αναφορά τους και ζητά την πληρωμή του προστίμου που επέβαλλε, επικεντρώνοντας στο συγκεκριμένο κατάστημα και επιδεικνύοντας επιλεκτική τύφλωση για τις λοιπές παρατυπίες που ελέω αιρετών, υφίστανται στην περιοχή.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως όλη της την συνέπεια στην τήρηση της νομιμότητας την εξαντλεί στην συγκεκριμένη περίπτωση, ξεχνώντας και πάλι επιλεκτικά, πως ήδη για τα κτίσματα της πλατείας έχει ληφθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου καταβολής μειωμένων τελών για ένα έτος, λόγω της απώλειας εσόδων που είχαν κατά την πραγματοποίηση του έργου της ανάπλασης, η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ο Δήμος θα πρέπει πρώτα να επιδείξει συνέπεια και να εφαρμόσει τις αποφάσεις περί μειωμένων τελών, που ο ίδιος έλαβε, να επιληφθεί και να εξετάσει τις εξυπηρετήσεις αντιδημάρχων υπέρ συγκεκριμένων επιχειρήσεων και κατόπιν να απαιτεί την είσπραξη παράλογα επιβληθέντων προστίμων, καθώς ο ίδιος δεν είναι σε θέση να τακτοποιήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πλατείας.