Μελέτη αποκατάστασης του εσωτερικού διακόσμου της αίθ. “Γιάννης Ρίτσος” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Σχεδόν τα απαραίτητα για ένα ιστορικό κτίριο

Σε μικρές “πινελιές” συντήρησης ή και αποκατάστασης φθορών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχωρά η Δημοτική Αρχή, όποτε διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα, δεδομένης της μη υλοποίησης του μεγάλου έργου ενεργειακής αναβάθμισης, μέσω του οποίου θα βελτιωνόταν και θα φροντιζόταν σημαντικά η εικόνα του ιστορικού κτιρίου.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη να υπογράφει σύμβαση σχετικά με τη μελέτη αποκατάστασης του εσωτερικού διακόσμου του κτιρίου.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην εν λόγω σύμβαση, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης μελέτης, θα εστιάσει σε ένα μέρος, το οποίο φέρει σημαντικές κι εκτεταμένες φθορές εξαιτίας της εισροής υδάτων που είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Σε λιτές δηλώσεις του κ. Γουσγουνέλη προς την εφημερίδα με αφορμή την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση των οροφογραφιών της αίθ. “Γιάννης Ρίτσος”, τονίσθηκε μεταξύ άλλων, πως, η δημοτική πλευρά καθώς διαθέτει έτοιμη μελέτη για τις συνολικές ανάγκες του κτιρίου, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσει νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Εκπόνηση μελέτης, στο συρτάρι... έως την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των εργασιών

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της σύμβασης αυτή θα πρέπει να εκπονηθεί εντός ενός μήνα και έχει συγκεκριμένο αντικείμενο. Συγκεκριμένα προβλέπεται η συντήρηση και η αποκατάσταση της ζωγραφικής φρίζας στην άνω ζώνη του τοίχου της αίθ. “Γιάννης Ρίτσος” (χώρος Α΄) του Πνευματικού Κέντρου και ως εκ τούτου η μελέτη θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστο, α. ιστορικά στοιχεία και περιγραφή του κτιρίου, β. περιγραφή της ζωγραφικής φρίζας στην άνω ζώνη αίθουσα Γ. Ρίτσου χώρος Α΄, γ. καταγραφή της παθολογίας του ζωγραφικού διακόσμου της φρίζας- διερευνητικές τομές στην οροφή, δ. σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση κι ε. προτάσεις για την συντήρηση και αποκατάσταση της φρίζας.

Σημειώνεται επιπλέον, πως, εάν κατά την εκπόνηση της μελέτης προκύψει η ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, εκπόνησης ειδικών ή μη μελετών, εκτέλεσης ερευνών, εργαστηριακών δοκιμών ή και άλλης εργασίας απαραίτητης για την άρτια εκπόνηση της μελέτης, τότε οι εργασίες αυτές προτείνονται από τον Ανάδοχο, δηλαδή τον Δήμο.

Κατόπιν της εκπόνησης της συγκεκριμένης μελέτης, που αναμφισβήτητα θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας των οροφογραφιών, θα πρέπει να εξευρεθούν και οι πόροι για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών, όπως άλλωστε ανέφερε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είναι κατοχυρωμένοι.

Υπογραμμίζεται πως, το κόστος της μελέτης θα ανέλθει στα 1.626,75 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.

 

Προσωρινές εργασίες για τα άκρως αναγκαία

Αναφορικά με το ότι η εν λόγω μελέτη εστιάζει σε ένα τμήμα – μόνον - του εσωτερικού διακόσμου και δη στο κομμάτι που έχει καταστραφεί εξαιτίας της εισροής - από την οροφή - των υδάτων της βροχής κατά τα προηγούμενα έτη, ο κ. Γουσγουνέλης, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως, “Πρόκειται για το κομμάτι που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Αν εφαρμόσεις εκεί μία μελέτη καθώς στη συνέχειά του είναι παρόμοιος ο διάκοσμος, μπορεί να ισχύσει και για το υπόλοιπο κομμάτι της ίδιας σειράς αν χρειαστεί”. Αφού εξήγησε πως, η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον “μπούσουλα” για μελλοντική αποκατάσταση κι άλλων ίδιων σημείων (με το φθαρμένο μέρος) του διακόσμου, τόνισε πως, “προϋπόθεση είναι να προχωρήσει η μελέτη και από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τη χρηματοδότηση για το κομμάτι που θα πρέπει να αποκατασταθεί”. Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Οι φθορές είχαν προκύψει κυρίως από θέματα εισροής υδάτων”, θέλησε να αναφέρει πως, αυτά προσωρινά αντιμετωπίστηκαν, κατόπιν εργασιών και μίνι παρεμβάσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας πέρυσι.

“Είχαμε αποκαταστήσει τα προβλήματα. Δεν έχει γίνει η συνολική επισκευή που έπρεπε να γίνει στο Πνευματικό Κέντρο αλλά είχαμε προχωρήσει στον καθαρισμό της στέγης, τα κανάλια των όμβριων λειτουργούν κι έχει γίνει μία μικρή επισκευή ώστε να μπορέσουμε να προφυλάξουμε στο μέτρο του δυνατού το κτίριο. Έχουμε κάνει τα απαραίτητα ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα” δήλωσε παρακάτω o αντιδήμαρχος, κάνοντας μνεία παράλληλα, για το “χαμένο” έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και συγκεκριμένα για τη “χαμένη” χρηματοδότηση.

Λέγοντας μάλιστα πως, “Συνολικά για την ενεργειακή αναβάθμιση (σσ. το έργο), εντός της οποίας περιλαμβανόταν και το αίθριο και η οροφή κλπ. δυστυχώς, καθυστέρησε η απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και χάθηκε η προθεσμία του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο έργο”, πρόσθεσε πως, προς το παρόν, ό,τι προκύψει στο κτίριο, θα αντιμετωπίζεται με δυνάμεις και παρεμβάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας.

“Δοκιμάστηκε και με τις περυσινές βροχές αυτή η επισκευή. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα. Είχαν δουλέψει τα συνεργεία του Δήμου, δεν είχε γίνει ανάθεση σε εργολάβο” συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι βάσει και των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, “έγιναν τα απαραίτητα και καλύφθηκαν οι προτεραιότητες”. Πάντως, όπως τόνισε την παρούσα φάση, “Ό,τι προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε”.

 

Πρόταση για νέο ΕΣΠΑ

Καθώς τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης και αποκατάστασης των διάφορων θεμάτων του κτιρίου, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά με εμβαλωματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, η δημοτική πλευρά επαγρυπνεί για ένταξη σχετικής πρότασης στο νέο ΕΣΠΑ, στην περίπτωση που υπάρξει πρόσκληση για σχετική χρηματοδότηση. “Δεν μπορεί να κάνει μόνος του ο Δήμος την ενεργειακή αναβάθμιση, την αλλαγή ή την αντικατάσταση κουφωμάτων και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις. Όμως, και με το νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για αντίστοιχους χώρους. Οπότε υπάρχει έτοιμη η μελέτη, τεύχη δημοπράτησης. Είναι όλα έτοιμα από τη δική μας πλευρά. Όταν στο νέο ΕΣΠΑ βγει πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στη δική μας ανάγκη, θα είμαστε από τους πρώτους που θα καταθέσουμε πρόταση” δήλωσε ολοκληρώνοντας στο θέμα.