Διευκρινίσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δ/ντη της ΔΕΥΑΣ για το έργο του βιολογικού Βάρης - Μέγα Γιαλού μετά από ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Καθυστέρηση, εγκρίσεις και νέοι πόροι

Προσπάθειες ρύθμισης του συνόλου των παραμέτρων και προϋποθέσεων που απαιτεί για να διεκδικήσει νέα χρηματοδότηση και να προωθηθεί το έργο του βιολογικού των περιοχών Βάρης – Μέγα Γιαλού πραγματοποιεί συστηματικά η ΔΕΥΑ Σύρου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με την πρόσφατη ενημέρωση του διευθυντή, Γιώργου Βακόνδιου να αναδεικνύει πως, η υλοποίησή του, δεν αποκλείεται να μην προκύψει την τρέχουσα δημοτική θητεία.

Πρόκειται για μία υπόθεση, σχετικά με την οποία δεν είχε υπάρξει πρόσφατη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, η οποία ωστόσο και ζητήθηκε εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Μάρκου Ρούσσου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου. Ο ίδιος ορμώμενος από περιστατικά παιδιών με σταφυλόκοκκο που όπως ανέφερε γνωρίζει για την περιοχή της Βάρης, ενδεχομένως από πιθανή μόλυνση της θάλασσας το καλοκαίρι από λύματα, αιτήθηκε σχετική ενημέρωση από τους αρμοδίους, σημειώνοντας δε, πως, προς το παρόν είναι γνωστό μόνον, πως, το έργο (που είχε δρομολογηθεί από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας) είχε απενταχθεί, καθώς η μελέτη του τροποποιήθηκε και βελτιώθηκε, χωρίς οι δημότες να είναι σε θέση σήμερα, να γνωρίζουν τί μέλλει γενέσθαι.

Παράλληλα, ο κ. Ρούσσος μετέφερε παράπονα πολιτών και κατοίκων των περιοχών Ποσειδωνίας και Φοίνικα σχετικά με τις διαπιστώσεις τους για λύματα στη θάλασσα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και υπήρξαν αρκετοί επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον “όγκο” αυτών.

Γ. Βακόνδιος: Απαιτείται η λήψη περιβαλλοντικών όρων

Καταλυτική, σε επίπεδο ενημέρωσης σχετικά με τις λεπτομέρειες προσπάθειας λήψης των εγκρίσεων των περιβαλλοντικών όρων της συνολικής μελέτης για το έργο, υπήρξε η παρέμβαση – τοποθέτηση του διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, Γιώργου Βακόνδιου, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: “Η μελέτη της αποχέτευσης της Βάρης σαν μελέτη στο υδραυλικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί. Ήδη έχει κατατεθεί στην υπηρεσία και εντός των επόμενων δύο - τριών εβδομάδων ίσως γίνει και η παραλαβή της. Εκεί που υπάρχει ένα ζήτημα είναι στους περιβαλλοντικούς όρους και στην έγκρισή τους και ιδιαίτερα όσον αφορά τα έργα διάθεσης επεξεργασμένων υδροροών στην περιοχή της Βάρης”. Όπως υπενθύμισε, “παλαιότερα είχε υπάρξει μία απόφαση των π. τριών δημοτικών συμβουλίων να γίνει κι ανακύκλωση των επεξεργασμένων υδροροών. Είναι κάτι, το οποίο είναι όχι μόνο για τη Σύρο, αλλά και για την Ελλάδα πρωτοποριακό. Είναι από τα λίγα έργα κι εκεί έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, ήδη “ζητήθηκε η εκπόνηση μίας υδρογεωλογικής μελέτης στους χώρους που θα διαθέσουμε τα επεξεργασμένα λύματα” κι ως εκ τούτου, την παρούσα χρονική στιγμή, “αυτή η μελέτη ετοιμάζεται ούτως ώστε να καθοριστεί πού ακριβώς και ποιές ποσότητες θα διατεθούν”. Το σύνολο των προαναφερθέντων, εξήγησε παρακάτω πως, “έχει περιληφθεί στην μελέτη” και άρα, πλέον, “ζητάμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων” καθώς μετά θα μπορούν να τρέξουν οι διαδικασίες για το έργο. Σε επίπεδο χρόνου δε, επεσήμανε πως, “Εκτίμησή μου είναι πως από αυτά, θα “φάμε” ακόμη κάποιους μήνες”.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα το έχουμε σχεδόν ωριμάσει”

Σε επίπεδο ενημέρωσης, τοποθετήθηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός κατόπιν και της λιτής παρέμβασης του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Νίκου Φωτεινιά, ο οποίος προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τους δημότες σχετικά με τη διαπίστωση, αν σήμερα γίνεται λόγος - επί της ουσίας - για ένα χαμένο έργο.

“Το συγκεκριμένο πολύ σπουδαίο έργο το οποίο κάποιοι το είχαν χαρακτηρίσει και φαραωνικό, το έργο των δικτύων αποχέτευσης και βιολογικού της Βάρης” σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, τόνισε πως, σε επίπεδο προϋπολογισμού όταν είχε ξεκινήσει, η αξία του είχε εκτιμηθεί σε 16 εκατ. ευρώ. Σε συνέχεια της αναφοράς του κ. Βακόνδιου, ο κ. Μαραγκός συμπλήρωσε πως, σήμερα, το έργο όπως και άλλα αντίστοιχα δεν βρίσκεται στους οικισμούς κατηγορίας Γ΄, κάτι που θα απαιτήσει νέα διαδικασία αναζήτησης και κατοχύρωσης χρηματοδότησης όταν ο χρόνος και οι προϋποθέσεις έχουν ρυθμιστεί. “Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο για να αποφύγει η χώρα τα πρόστιμα (και αν θέλετε είναι ζήτημα κυβερνητικής απόφασης) εξαιρέθηκε από τους οικισμούς Γ΄ κατηγορίας όπως μία σειρά από έργα σε όλη την Ελλάδα. (...) Γίνεται μία προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, έχει στείλει κι επιστολή ο Περιφερειάρχης αλλά κι εμείς κάνουμε παρεμβάσεις ως ΔΕΥΑ Σύρου και ως Δήμος, προκειμένου μιας κι εμείς προετοιμαζόμαστε καθώς η διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είναι σε τελική φάση, καθώς επίσης και η οριστική μελέτη και τα δίκτυα, να μπορέσει να ενταχθεί ξανά στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας προκειμένου να θεωρείται πολύ πιο εύκολη η εξασφάλιση της χρηματοδότησης”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, σήμερα ως Δήμος “Είμαστε σε μία τέτοια διαδικασία” ενώ επισημαίνοντας πως, αν και δεν επιθυμεί να παρελθοντολογήσει, ωστόσο, σημείωσε πως, “αν την κατάλληλη περίοδο, πριν από 3-4 χρόνια είχαμε κινηθεί με πιο γρήγορα βήματα, τώρα αυτό το έργο θα ήταν σε φάση υλοποίησης”. Παρόλα αυτά, κατέληξε πως, “Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εμείς το έχουμε ωριμάσει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό και σε λίγο θα έχουμε όλα τα στοιχεία ωριμότητας που απαιτεί αυτό το έργο κι ευελπιστούμε και σε πολιτικό επίπεδο να καταφέρουμε να επαν-εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση”.

Χρήσιμο να μη συγκεντρώνονται τα λύματα σε έναν βιολογικό

Πέραν των ανωτέρω και με φόντο τις παρεμβάσεις για τους υπόλοιπους οικισμούς, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου διευκρίνισε πως, σήμερα, θα πρέπει να αναπτυχθεί η κουλτούρα της μη συγκέντρωσης του συνόλου των λυμάτων σε έναν βιολογικό, καθώς δεν είναι συμφέρουσα από κάθε άποψη. “Εκείνο που μπαίνει στο τραπέζι και ήδη προβληματιζόμαστε και έχουμε στρέψει κάπου αλλού τα νώτα μας είναι ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε στην παλιά κατεύθυνση της συγκέντρωσης όλων των λυμάτων σε έναν βιολογικό. Αυτά είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Το έργο της Βάρης θα σας πω χαρακτηριστικά πως έχει 19 αντλιοστάσια όταν σήμερα λειτουργούν με 12 η Ερμούπολη, το Μάννα, το Κίνι και η Αζόλιμνος. Μόνο για τη Βάρη και τον Μέγα Γιαλό θα θέλουμε άλλα 19. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει ένα τεράστιο κόστος λειτουργίας” σχολίασε, επισημαίνοντας πως, “Η τάση είναι σε πιο μικρά συστήματα και εκεί που υπάρχουν πραγματικά ζωτικά προβλήματα. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κάνει μία διερεύνηση να αξιοποιήσουμε και να φέρουμε στο προσκήνιο τη λειτουργία του βιολογικού του Κινίου, ούτως ώστε να ανατρέψουμε την κουλτούρα του νησιού”. Χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες, καθώς αυτές θα γνωστοποιηθούν όποτε υπάρξει εξέλιξη στην πράξη, ο ίδιος κατέληξε στην αναφορά του, λέγοντας πως, “Αυτήν την περίοδο είμαστε στο να “ακουμπήσουμε” το θέμα του Κινίου ξανά, να μην έρχονται τα λύματα στην Ερμούπολη και σιγά σιγά να ξαναδούμε το θέμα των οικισμών. (...) Σήμερα με τη χρονική συγκυρία είναι πολύ δύσκολα τα έργα αυτά να υλοποιηθούν”.