Διάχυτος ο προβληματισμός αιρετών προσώπων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την απόφαση μη διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Μυκόνου σε επίπεδο πολεοδομικών υπηρεσιών

Επιβολή... με απώλεια( ; ) οφέλους

Τις ενστάσεις αλλά και τον προβληματισμό τους αναφορικά με την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής να μην προβεί ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης στη διοικητική υποστήριξη πολεοδομικών υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου εξέφρασαν αιρετά πρόσωπα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, με φόντο τη διαφαινόμενη επιβολή της ανάληψης των συγκεκριμένων καθηκόντων λόγω ισχύουσας νομοθεσίας και “Καλλικράτη”.

Αναφορικά με τη σοβαρή “απαίτηση” της παροχής υπηρεσιών για πολεοδομικά ζητήματα προς τον γειτονικό Δήμο Μυκόνου από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας της Σύρου, η οποία είναι επιφορτισμένη ήδη με αυξημένες υποχρεώσεις, αν και αποφασίστηκε να υπερψηφιστεί η πρόταση μη δυνατότητας διοικητικής υποστήριξης, ωστόσο, τέθηκε στο προσκήνιο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου ο μητροπολιτικός Δήμος καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες μικρότερων Δήμων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία διεκπεραίωσης καθηκόντων.

Σύμφωνα με την ανησυχία που εξέφρασαν αιρετά μέλη του συμβουλίου σχετικά με την – εν τέλει - πιθανή επιβολή – προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης - της απόφασης στήριξης από το αρμόδιο Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Δημοτική Αρχή όφειλε κι οφείλει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα βγει λιγότερο ζημιωμένη η δημοτική πλευρά.

Πέραν της τεκμηριωμένης διαφωνίας που αποφασίστηκε μέσω της ψηφοφορίας να εκφραστεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η μη επαρκής στελέχωση υπηρεσιών σε νησιώτικους Δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, από μέλη της αντιπολίτευσης υπήρξε η προτροπή να σκεφθεί η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, τίνι τρόπω θα μπορούσε να βγει ωφελημένη σε οικονομικό επίπεδο από μία σχετική διαδημοτική συνεργασία.

 

Ζήτημα του κεντρικού κράτους”

 

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου συνηγόρησε κατηγορηματικά στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής να μην υποστηριχθεί ο Δήμος Μυκόνου, επισημαίνοντας πως, το πρόβλημα της μη δυνατότητας ανταπόκρισης σε επίπεδο υπηρεσιών πολεοδομικών υποχρεώσεων οφείλει να το επιλύσει το αρμόδιο Υπουργείο κι όχι ένας Δήμος. “Είναι καθαρά ένα ζήτημα του κεντρικού κράτους, της πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν το νούμερο ένα τουριστικό εργοστάσιο της χώρας, η Μύκονος να αισθάνεται επαίτης ως προς την κάλυψη βασικών της αναγκών και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών της. Αυτό είναι που με προβληματίζει ιδιαίτερα και μας φέρνει σε μία θέση ενδεχομένως να πούμε ένα όχι ως προς τη δυνατότητα ανάληψης της συγκεκριμένης υποστήριξης ενώ στην πραγματικότητα το θέμα θα έπρεπε να έχει επιλυθεί κεντρικά διότι το ΑΕΠ της Μυκόνου είναι ένας σοβαρότατος παράγοντας στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας” δήλωσε ο κ. Γιαλόγλου, στα λεγόμενα του οποίου προ της ψηφοφορίας, πρόσθεσαν τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες, όσο και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, πως, το προσωπικό της Σύρου δεν επαρκεί, ενώ παράλληλα έχει να δρομολογήσει σοβαρά έργα και φλέγοντα ζητήματα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης, νέο σχολείο Βάρης κλπ.. Εκτός των ανωτέρω, αξίζει να αναφερθεί πως, ο κ. Μαραγκός δεν άφησε εκτός συζήτησης και το μη σαφές πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας που θα προέκυπτε, σε θέματα δικαστικής διαμάχης για πολεοδομικά θέματα της Μυκόνου, τα οποία θα είχε υποχρέωση να δρομολογήσει(;) ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, χωρίς όφελος, αλλά με δεδομένη την υπαλληλική επιβάρυνση, ίσως και της νομικής υπηρεσίας.

 

Μ. Ζουλουφός: “Κατακέφαλο χτύπημα χωρίς οικονομικό όφελος”

Τους ενδοιασμούς του με φόντο... τις συνέπειες που θα προκύψουν για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τη λήψη μίας αρνητικής απόφασης, εξέφρασε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ζουλουφός, επιχειρώντας να “προλάβει” το ενδεχόμενο επιβολής των αρμοδιοτήτων με παράλληλη απώλεια όμως, οικονομικού οφέλους για τον Δήμο της πρωτεύουσας του νομού. “Ο Δήμος μας σε διάφορες εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις διατυμπανίζει τον μητροπολιτικό του ρόλο και προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα ως πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, ως πρωτεύουσα του νομού, ως πλήρως στελεχωμένου, ως ενός από τους ελάχιστους που έχουν διαχειριστική επάρκεια για να υποβάλλουν προτάσεις για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κλπ. Από την άλλη, όποτε μας “βολεύει” - και δε μου αρέσει που το λέω – λέμε δεν θέλουμε να πάρουμε αυτήν την αρμοδιότητα, δε θέλουμε να βοηθήσουμε για υποθέσεις όμορων Δήμων, αδελφών Δήμων για τους δικούς μας λόγους” σχολίασε ο κ. Ζουλουφός, υποστηρίζοντας πως, ο Δήμος θα έπρεπε “να κοιτάξει με άλλο μάτι την όποια οικονομική εκμετάλλευση και ανάδειξη αυτής της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο Δήμων, ώστε να κερδίσει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και σε έσοδα και σε όποια πιθανά μελλοντικά έσοδα από την όποια μελλοντική επιβολή τελών ή προστίμων κλπ”. Θέλησε να υπογραμμίσει δε, πως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για παροχή συνδρομής από όμορους μητροπολιτικούς Δήμους σε περίπτωση αδυναμίας, χρήσιμο θα είναι να εξετάσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πώς η άρνηση παροχής διοικητικής υποστήριξης, “δεν θα είναι μία απόφαση μπούμερανγκ, αν έρθει με ένα οριζόντιο κατακέφαλο χτύπημα και μας πουν κάντε το και χωρίς οικονομικά οφέλη”.

 

Π. Χρυσαφίδης: “Αποκρύψατε το πιθανό όφελος από τη συνεργασία”

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός της απόκρυψης παραμέτρων του θέματος στη διάρκεια της ενημέρωσης από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. “Καταρχάς ποιος θα μπορούσε να μην είναι σύμφωνος με τα περισσότερα από όσα είπε ο κ. Γιαλόγλου” ανέφερε αρχικά ο κ. Χρυσαφίδης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων όμως, πως, “Έχετε αποκρύψει από το σώμα το όφελος από αυτή τη συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, που αν δεν κάνω λάθος, για έναν χρόνο θα ήταν της τάξεως των 300 χιλ. ευρώ. Δηλαδή όσο αρνηθήκαμε να δώσουμε στους εργαζόμενους του Δήμου για το επίδομάς τους, αυτό των 176 ευρώ”. Από την πλευρά του ωστόσο, αναγνωρίζοντας πως, “είναι δεκτές οι ενστάσεις που αναφέρει το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας” τόνισε τέλος, πως, “Σε κάθε περίπτωση διαβάζοντας τί έχουμε τώρα, ενώ στην αρχή το σκεφτόμασταν θετικά, μετά το αφήσαμε. (...) Δεν κάνω τον δικηγόρο του Δήμου Μυκόνου. Οφείλατε κ. Αντιδήμαρχε όμως, να μας τα πείτε αυτά”.