Υλοποιείται από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης η πρόταση του υφυπουργού Ναυτιλίας για σύγκληση σύσκεψης για το ακτοπλοϊκό στη Σύρο

Τα ακτοπλοϊκά προβλήματα απαιτούν λύσεις

Νέα και ιδιαιτέρως σημαντική σύσκεψη, με αποκλειστικό θέμα τον σχεδιασμό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο στη Σύρο, κατόπιν πρότασης του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, όπως διατυπώθηκε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.

Με την παραδοχή εκ μέρους και του υφυπουργού κ. Σαντορινιού των προβλημάτων των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, υπήρξε η δέσμευση του, κατόπιν αιτήματος των τοπικών εκπροσώπων, για επαναφορά του συστήματος στην πρότερη δρομολογιακή εξυπηρέτηση, ζητώντας από τους παριστάμενους την προετοιμασία προτάσεων.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, δεν αποτελεί τοπικό θέμα ενός νησιού, αλλά του συνόλου του κυκλαδικού συμπλέγματος, γεγονός που απαιτεί και συλλογική αντιμετώπιση, με μία πρώτη κίνηση την υλοποίηση της υπουργικής πρότασης, όπως ενημέρωσε επ’ αυτής ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης το δημοτικό συμβούλιο.

Στην σχετική ενημέρωση που παρείχε ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στη δυσλειτουργία της διασύνδεσης των νησιών, σχολιάζοντας ότι η υπάρχουσα κατάσταση, όπως δημιουργήθηκε μετά της αλλαγές των επιδοτούμενων γραμμών, είναι προβληματική και έχει δημιουργήσει δυσχέρεια στην επικοινωνία μεταξύ των νησιών.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου, τόσο στις γραμμές κορμού όσο και τις γραμμές ενδοκυκλαδικής επικοινωνίας, γεγονός που θίχτηκε και στην σύσκεψη υπό τον κ. Σαντορινιό, όπου και συμφωνήθηκε να συγκληθεί στο νησί μία ακτοπλοϊκή σύσκεψη, με την συμμετοχή όλων των Δημάρχων, των εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου, συλλογικών φορέων, ακτοπλοϊών και της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε για την πρόταση του υφυπουργού για πραγματοποίηση της σύσκεψης ώστε φορείς υπερτοπικής εμβέλειας, όπως η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και το σύνολο των Δήμων των Κυκλάδων, με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους να συναποφασίσουν για την βελτιστοποίηση του συστήματος της τοπικής ακτοπλοϊκής διασύνδεσης.

Ειδικά για την Σύρο, αναφέρθηκε στις αυξήσεις που καταγράφουν οι αφίξεις στο νησί, γεγονός που αιτιολογεί μία πιο αποφασιστική διεκδίκηση για την καλύτερη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του νησιού.

Σύμφωνη η δημοτική αντιπολίτευση

Θετική ανταπόκριση στην αναγκαιότητα διεκδίκησης εκφράστηκε και εκ μέρους της δημοτικής μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, να δηλώνει την ικανοποίηση του, σχολιάζοντας ότι «από την στιγμή που είμαστε κοινωνοί μίας ακτοπλοϊκής πολιτικής περιορισμού του νησιού μας, πρέπει αυτό να μην μας γίνει συνήθεια και εφησυχασμός, όπως φαίνεται ότι πάει να γίνει, ότι έχει δηλαδή 2 πλοία τον χειμώνα και 2 το καλοκαίρι, αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Επικούρησε δε στην πρόταση «οι φορείς, ο Δήμος, η Περιφέρεια, Το Επιμελητήριο, να συντονιστούμε, αφού συμβουλευτούμε και τους επαγγελματίες του χώρου και να καταθέσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο και μέσα σε αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης στη Σύρο, όπου με τεκμηριωμένο τρόπο θα διεκδικήσουμε κάποιες αυτονόητες διασυνδέσεις του νησιού μας. Θέλω αυτό το ζήτημα να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα μας, να μην εφησυχάζουμε, να μην περιμένουμε να δοθεί λύση έξωθεν».

Την μη επιδίωξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στη Σύρο, καταλόγισε στον Δήμαρχο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, υποστηρίζοντας ότι μόνο εάν συνεδριάσει το ΣΑΣ θα μπορέσουν να τεθούν τα εν λόγω θέματα που απασχολούν.

Επ’ αυτού ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν υπάρχει διαφορά στο εάν θα ονομαστεί τεχνική σύσκεψη για την ακτοπλοΐα ή ΣΑΣ, δεσμευόμενος για την αποστολή προς Υπουργείο, Περιφέρεια και Επιμελητήριο του αιτήματος πραγματοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης, «ώστε να πραγματοποιηθεί, όπως είπε «ένα ολοκληρωμένο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».

Ενεργός ο ρόλος του Επιμελητηρίου

Μία από τις πλέον ενεργές συμμετοχές, με συνεχή παρουσία και παρεμβατικό ρόλο, στα θέματα που αφορούν στα ακτοπλοϊκά προβλήματα των νησιών, διαδραματίζει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο για ακόμα μία φορά καλείται να λειτουργήσει ουσιαστικά στον σχεδιασμό που απαιτείται για την εξεύρεση βιώσιμων και ουσιαστικών λύσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, σχολίασε ότι η μη ενεργός συμμετοχή των δημάρχων στην ακτοπλοϊκή ημερίδα και το ΣΑΣ, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νάξο, οφείλεται στο ότι δεν συναντούν ανταπόκριση στην επίλυση των συγκοινωνιακών θεμάτων των νησιών τους.

Πέραν αυτού, επειδή η συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΣΑΣ δεν αφορά στην δρομολογιακή περίοδο που θα ξεκινήσει, αλλά αφορά στην επόμενη χρονιά, πρόκειται για γεγονός που επιβάλλει τη δημιουργία ενός ΣΑΣ την περίοδο του Φθινοπώρου, κάτι που αποδέχθηκε και το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο κ. Ρούσσος είπε ότι τώρα πρέπει «να διεκδικήσουμε ως νησιά λύσεις που θα έρθουν να συμπληρώσουν τα κενά στη διασύνδεση, τόσο στις κύριες γραμμές που αποφασίζονται αποκλειστικά από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όσο και τις άγονες γραμμές που επιδοτούνται από το κράτος».

Ειδικά για τα προβλήματα που προκλήθηκαν με την αλλαγή των δρομολογίων των άγονων γραμμών σχολίασε ότι «μας αναστάτωσαν και υπέστη ζημιά η περιοχή μας και πλέον βρισκόμαστε στη φάση να επανέλθουμε από 1ης Νοεμβρίου στα παλαιά δρομολόγια του 2016, στα οποία και εκεί υπάρχουν κενά».

Για την σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί εξέφρασε την άποψη ότι «το να έρθουν οι δήμαρχοι και να συμμετέχουν στη διαδικασία, πρώτον θα γίνει πιο αντιληπτό το πρόβλημα, δεύτερο θα ληφθούν αποφάσεις πριν την έναρξη της σεζόν και τρίτον θα πρέπει όλοι μαζί ενιαία να λειτουργήσουν, από την στιγμή τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, με κύριο αυτό της σύνδεσης με την Σύρο και δεν τιμά κανένα να υπάρχει πρόβλημα με το διοικητικό κέντρο. Ταυτόχρονα θα πρέπει και οι εταιρείες να κάνουν αυτές τις αλλαγές. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε και στις δύο παραμέτρους που διέπουν τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας».

Για την συμμετοχή και τον τρόπο συμμετοχής του Επιμελητηρίου στην πρόσκληση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ενημέρωσε ότι «από την στιγμή που το Επιμελητήριο παίρνει πρόκληση από τον Α βαθμό αυτοδιοίκησης θα επικοινωνήσει με την Περιφέρεια και θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε την φόρμουλα ώστε να διοργανωθεί μία ημερίδα για να φτάσουμε και να αναζητήσουμε το πρακτικό αποτέλεσμα».

Το Επιμελητήριο, που διαχρονικά συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες, όπως και στην επιτροπή του υπουργείου για την ακτοπλοΐα, εκφράζει την άποψη ότι «θα πρέπει να αλλάξει αυτό το φαινόμενο των συνεχών συζητήσεων αλλά να μην υπάρχει πρακτικό αποτέλεσμα βελτίωσης των γραμμών. Πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα ώστε να διεκδικηθούν από κοινού καλύτερες λύσεις».

Πρόσκληση της ΠΕΔ στους Δημάρχους των Κυκλάδων

Στο πλαίσιο αυτό και βάσει των συμφωνηθέντων με τον υπουργό, κινήθηκε και η επιστολή που απέστειλε ο Γ. Μαραγκός, ως πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ, προς το σύνολο των Δημάρχων των Κυκλάδων, μέσω της οποία γνωστοποιεί την πραγματοποίηση σύσκεψης για το ακτοπλοϊκό στη Σύρο.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή «Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα, το οποίο υφίσταται με τη μη επαρκή διασύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους, αλλά και με τα κεντρικά λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας. Το πρόβλημα αυτό είναι οξύ τόσο κατά τους μήνες εντός όσο και κατά τους μήνες εκτός τουριστικής περιόδου, ενώ ανεπαρκής έως προβληματική χαρακτηρίζεται και η σύνδεση των νησιών μας με τη Σύρο, πρωτεύουσα των Κυκλάδων και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειάς μας.

Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης σύσκεψης, προτάθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης για το ακτοπλοϊκό με θέμα: «Ενδοκυκλαδική Συγκοινωνία – Εξέταση θεμάτων των κύριων γραμμών σύνδεσης των Κυκλάδων με τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου» με παράλληλη πραγματοποίηση έκτακτου Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, το οποίο προτείνουμε να πραγματοποιηθεί στη Σύρο, για το οποίο θετική άποψη καταρχήν διατύπωσε και ο Υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός. Το συμβούλιο, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα εξασφαλίσει την παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Δημάρχων, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, των εκπροσώπων των ακτοπλοϊκών εταιρειών και λοιπών φορέων. Εφόσον διαπιστωθεί θερμή ανταπόκρισή σας σχετικά με την συνεδρίαση του Σ.Α.Σ., θα ζητήσουμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ως φορείς οι οποίοι έχουν υπερτοπική εμβέλεια, να συνδράμουν στο σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών με σκοπό την άρτια διοργάνωση και υλοποίησή του».

Επικροτούν οι Δήμαρχοι

Ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, εκτιμώντας ότι κάποιοι προορισμοί ευνοούνται ακτοπλοϊκά ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ειδικά με τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, κρίνει ότι οφείλεται να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός.

Έκρινε δε θετική την πρόταση για την πραγματοποίηση της ακτοπλοϊκής σύσκεψης στη Σύρο, εκφράζοντας την σύμφωνη γνώμη του και επικροτώντας την πρωτοβουλία δήλωσε ότι τελεί σε αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας διεξαγωγής, με δεδομένη την συμμετοχή του σε αυτή.

Ανάλογη αντιμετώπιση υπήρξε και εκ μέρους του Δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, ο οποίος πέραν της συμφωνίας που εξέφρασε στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης σύσκεψης στη Σύρο, σχολίασε ότι η επιλογή της πρωτεύουσας του νομού έχει και σημειολογική σημασία, κυρίως λόγω του μεγάλου προβλήματος σύνδεσης των νησιών με το διοικητικό κέντρο του νομού.

Επικρότηση της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης σύσκεψης υπήρξε και από την πλευρά του Δημάρχου Σίφνου, Ανδρέα Μπαμπούνη, ο οποίος επεσήμανε ότι οφείλεται να γίνεται στην πρωτεύουσα του νομού ένα ετήσιο ΣΑΣ, όπως γίνεται κάθε άνοιξη στη Νάξο.

Όπως ο ίδιος σημείωσε «πρέπει να συζητήσουμε και να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί τον τελευταίο χρόνο με την αλλαγή στα ενδοκυκλαδικά», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τα σοβαρά προβλήματα με τις κύριες συνδέσεις, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Απολύτως θετικός εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, κρίνοντας ως σημαντική την κίνηση του Γ. Μαραγκού ως Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ, να υλοποιήσει την πρόταση του υφυπουργού κ. Σαντορινιού.

Ο Δήμαρχος Μήλου, έχει κινηθεί αναλόγως με αποστολή επιστολής και προς το υπουργείο, στην οποία επεσήμανε και από την πλευρά του την αναγκαιότητα ανάλογων ενεργειών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Είπε δε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ στοχευμένη στην επιστολή Μαραγκού η διατύπωση περί των ακτοπλοϊκών προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης, σχετικά με τη διασύνδεση των νησιών με την Σύρο».

 

 

           

Ετικέτες: