Η Σύρος δίνει το “παρών” στο Συνέδριο του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης που διοργανώνεται αρχές Οκτώβρη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανάδειξη της κοιμητηριακής τέχνης

Άξιο μέλος της “οικογένειας” των σπουδαίων ταφικών μνημείων της Ευρώπης φιλοδοξεί να αποτελέσει σύντομα η Σύρος, μέσα από τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Συνέδριο του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης που θα ακολουθήσει στις αρχές Οκτωβρίου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ισχυρό “όπλο” της, τα μοναδικού κάλλους μαυσωλεία πλησίον του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη.

Συγκεκριμένα, στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τα αιρετά μέλη καλούνται να αποφασίσουν για την εκπροσώπηση της Σύρου από δύο αιρετά μέλη στο σημαντικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με κύριο θέμα τον τρόπο που η νεοκλασική κοιμητηριακή τέχνη έχει επηρεαστεί από την αρχαία ελληνική.

Με φόντο τον πλούτο των ταφικών μνημείων που διαθέτει η Σύρος και που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα κομμάτι του “παζλ” της κοιμητηριακής τέχνης της Ευρώπης στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός τουριστικού ρεύματος που ενδιαφέρεται για τις πολιτιστικές διαδρομές και τα πιο αξιόλογα μνημεία της Ευρώπης, τοποθετήθηκε λακωνικά ο ένας εκ των δύο αιρετών που προτείνεται να μεταβούν στην Αθήνα και μέλος της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, Δημήτρης Κοσμάς.

Πρώτο βήμα η ανάδειξή τους. Παρουσίαση των μαυσωλείων Σύρου στο Συνέδριο

Ειδικότερα, προ εννέα μηνών είχε γίνει γνωστή μέσω της “Κοινής Γνώμης” η πρόθεση συμμετοχής της Σύρου στο εν λόγω Συνέδριο που επελέγη να γίνει στην Αθήνα, δεδομένου ότι διαθέτει δεκάδες μαρμάρινα μαυσωλεία που αποτυπώνουν την ιστορία της Ερμούπολης και συνολικότερα της Σύρου, αποτελώντας παράλληλα ιδιαίτερου κάλλους μνημεία.

Εκ μέρους της Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού, Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη απεστάλη προ εβδομάδας επιστολή προς τα αιρετά μέλη του Δήμου, στο περιεχόμενο της οποίας η ίδια καθιστά γνωστό πως θα υπάρξει ιδιαίτερη παρουσίαση για το Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και συγκεκριμένα του τμήματος των μαυσωλείων κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

“Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αξιότιμοι κ. Αντιδήμαρχοι και Δημ. Σύμβουλοι, Θα ήθελα κατ΄ αρχάς να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και για τη διάθεσή σας για στήριξη του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής των Κοιμητηρίων της “Association of Significant Cemeteries in Europe” (Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης) που διοργανώνεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 5 έως 7 Οκτωβρίου 2017” αναφέρει η ίδια, τονίζοντας παρακάτω πως το συνέδριο έχει ως θέμα “Αρχαία ελληνική τέχνη και ευρωπαϊκή κοιμητηριακή τέχνη” και σε αυτό το πλαίσιο η Σύρος με τον κοιμητηριακό πλούτο της έχει ξεχωριστή θέση.

“Η Σύρος διαθέτει ένα από τα πιο αξιόλογα Κοιμητήρια της Ελλάδας, τόσο για την καλλιτεχνική αξία των μνημείων του όσο και για τις επιγραφικές – ιστορικές μαρτυρίες που αυτά παρέχουν.

Πρόκειται για το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη, τα μνημεία του οποίου έχουν καταγραφεί, μελετηθεί συστηματικά από τις κυρίες Π. Γαβαλά και Ε. Γαρέζου” συμπληρώνει η κ. Γεωργιτσογιάννη, υπογραμμίζοντας πως, “Ο Δήμος Σύρου θα συμμετάσχει με ανακοίνωση στο εν λόγω συνέδριο, την οποία θα πραγματοποιήσει η δρ. Π. Γαβαλά, με σκοπό τη διεθνή προβολή του συγκεκριμένου Κοιμητηρίου, που αποτελεί μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού”, με στόχο όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει “τη γνωστοποίηση αυτού και την ανάδειξή του ως τόπο πολιτιστικού τουρισμού”.

Από την πλευρά της διευκρινίζει πως, “Η ανακοίνωση αυτή θα συμπεριληφθεί και στα πρακτικά του Συνεδρίου”, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η προβολή της Σύρου μέσα από το εν λόγω προγραμματισμένο Συνέδριο θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική. “Μέσα από τη στήριξη του σημαντικού αυτού συνεδρίου θα προβληθεί διεθνώς ο Δήμος Σύρου, λόγω της μεγάλης εμβέλειας του Συνεδρίου και της προβολής του από την ιστοσελίδα της ASCE και από τα ΜΜΕ καθώς και της συμπερίληψης του λογοτύπου του Δήμου στα έντυπα του Συνεδρίου”.

Η ίδια μάλιστα, κλείνοντας την επιστολή της, επισημαίνει πως, δεδομένου του εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για συμμετοχή, τα αιρετά μέλη οφείλουν να αποφασίσουν για την εκπροσώπησή του στο Συνέδριο.

Ανοικτό θέμα η διάσωσή τους

Σύμφωνα με την εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, τονίζεται πως προτείνονται ως εκπρόσωποι τα δύο μέλη της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κοσμάς και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος, Δομένικος Σαγκινέτος.

Αποδεχόμενος ο πρώτος να προβεί σε λιτές δηλώσεις επί του θέματος της συμμετοχής, εξήγησε αρχικά πως, εκ μέρους του Δήμου “γίνεται μία προσπάθεια να αναδειχθούν τα μαυσωλεία που όπως ξέρουμε είναι απείρου κάλλους και τα οποία μπορούν να παίξουν και σημαντικό ρόλο στην τουριστική μας ανάπτυξη. Είναι ένα μνημείο συνολικά που μπορεί να επισκεφθεί ο κάθε ένας που έρχεται στο νησί της Σύρου και η προβολή και η ανάδειξή τους θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να έχουμε άλλον έναν προορισμό επισκέψιμο για να γνωρίζει ο κάθε επισκέπτης την ιστορία της Σύρου και της Ερμούπολης”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “αυτήν την προσπάθεια καταβάλλουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στο Συνέδριο”, προέβη σε γενικόλογη ενημέρωση αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της διάσωσης των μαυσωλείων και τις προσπάθειες του Δήμου.

“Έχουμε κάποιες επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού μήπως και μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κάποιο ποσόν ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η αποκατάσταση κάποιων μαυσωλείων. Αυτό δεν ξέρω πόσο σύντομα θα μπορέσει να γίνει, αλλά συνεχώς κάνουμε κάποιες προσπάθειες και είμαστε σε επαφές ώστε να το πετύχουμε αυτό” σχολίασε σχετικά ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε το προφίλ Πολιτισμού της Σύρου.

“Αυτό το βήμα είναι από τα πλέον σημαντικά κι έχουμε κάποιες γνωριμίες κι επαφές με ανθρώπους που είναι λάτρεις της Σύρου και της αρχιτεκτονικής της και όλων αυτών των μνημείων κι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν” πρόσθεσε ακολούθως, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα πρόσωπα, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, η όποια παρέμβαση θα απαιτούσε το “πράσινο φως” σαφώς από το Υπ. Πολιτισμού.

“Πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου και με την επίβλεψή του και τις σχετικές αδειοδοτήσεις θα γίνει ό,τι πρέπει και όταν γίνει” θέλησε να σημειώσει, καταλήγοντας πως, αναμφισβήτητα “Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το μεθοδεύσουμε διότι ως γνωστόν οι πόροι στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι ελάχιστοι και είναι πολύ δύσκολο να έχουμε άμεσα ένα καλό αποτέλεσμα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε πως για την παρουσίαση της Σύρου στο Συνέδριο πέραν της ομιλίας από την αρμόδια, έχει ετοιμαστεί και βίντεο με ιστορικές αναφορές στα μαυσωλεία της Σύρου.