Με απένταξη από το ΠΔΕ απειλείται το έργο συντήρησης των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης

Αναμορφώσεις και κίνδυνος απένταξης έργων

Την 3η κατά σειρά τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, που στην πράξη αφορά σε διαφοροποιήσεις των προϋπολογισμών 7 έργων, ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας για το νησί.

Με απένταξη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων απειλείται το έργο της συντήρησης των ταφικών μνημείων του Αγ. Γεωργίου, καθώς αναπάντητο παραμένει από την πλευρά του Δήμου το σχετικό προειδοποιητικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής να δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξη του.

Αναμορφώσεις για 7 καίρια έργα

Για τα υπό αναμόρφωση έργα, πρόκειται για το έργο ανέγερσης του δημοτικού σχολείου και αναδιαρρύθμισης του κτιρίου για τη στέγαση του νηπιαγωγείου της Βάρης, από τον προϋπολογισμό των 600.000 ευρώ του οποίου αφαιρούνται 100.000 ευρώ, λόγω της κατανομής μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων στο προϋπολογισθέν ποσό των 43.756,20 προστίθενται 21.300 ευρώ, τα οποία προέρχονται από χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αντιστοίχως και η χρηματοδότηση του Υπουργείου προς το Δήμο, ύψους 100.000 ευρώ, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», κατανέμεται για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, εκ των οποίων 40.000 ευρώ για το 2ο νηπιαγωγείο Ερμούπολης και 60.400 ευρώ για το Ειδικό Σχολείο Ερμούπολης.

Όσον αφορά στη σημαντική και άμεσης ενεργοποίησης παρέμβαση στην περιοχή Βούρλη, όπου καταγράφηκαν τα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, για την ολοκλήρωση της γεωτεχνικής μελέτης απαιτούνται επιπλέον 18.564,02 ευρώ, ενώ για το θέμα, ειδικά σε ότι αφορά στην πορεία και την εξέλιξη των παρεμβάσεων έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνέντευξη τύπου.

Για την παιδική χαρά του Γαλησσά, από το εγκεκριμένο προϋπολογισθέν ποσό των 86.000 ευρώ αφαιρούνται 68.800 ευρώ, καθώς έχει ληφθεί η προέγκριση για ένταξη στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο αναλαμβάνει κατά 80% τη χρηματοδότηση του έργου.

Για το έργο εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Γυμναστηρίου των Πευκακίων, για το οποίο είχε προϋπολογισθεί το ποσό των 140.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται 50.235,98 ευρώ, που ανεβάζει για το 2018 την χρηματοδότηση του έργου στις 190.235,98 ευρώ, ενώ υπολείπεται, για το σύνολο της χρηματοδοτικής υποχρέωσης του Δήμου για το έργο, το ποσό των 150.000 ευρώ για το 2019. Με την συγκεκριμένη αύξηση χρηματοδότησης, ουσιαστικά διασφαλίζεται η ετοιμότητα του Δήμου, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών και των χρηματοδοτικών δεσμεύσεων του Υπουργείου Αθλητισμού, για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου.

Να αναφερθεί ότι το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στις 780.000 ευρώ, εκ των οποίων το μισό ποσό πρόκειται, κατόπιν και της σχετικής υπουργικής δέσμευσης, να καλυφθεί από χρηματοδότηση του αρμόδιου υπουργείου.

Φόβος απένταξης του έργου για τη συντήρηση των ταφικών μνημείων

Με αφορμή την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επανέφερε το θέμα της αποκατάστασης των ταφικών μνημείων του κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου της Ερμούπολης.

Ο λόγος της ανακίνησης του θέματος, εδράζεται σε έγγραφο που απεστάλη στις 19 Απριλίου 2018 προς το Δήμο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία διαχειρίζεται κατ’ εξαίρεση και το ειδικό πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας, με το οποίο ζητείται άμεση απάντηση για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο παρόν έγγραφο, καθώς μετά την παρέλευση 7 ετών από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν υπάρχει ενημέρωση για το εάν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του και παρουσιάζει μηδενικές πληρωμές.

Κατόπιν της απουσίας σχετικής ενημέρωσης της Υπηρεσίας, αυτή ενημερώνει ότι προτίθεται να προχωρήσει στη διαγραφή του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό παραμένει ανενεργό.

Κατόπιν της ανωτέρω αναφοράς, ο Ανδρέας Γιαλόγλου εξέφρασε τους φόβους για την εξέλιξη του έργου, όταν για το σοβαρότατο θέμα της διάσωσης των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης δεν έχει, παρά την παρέλευση διμήνου, ουδεμία απάντηση από την πλευρά του Δήμου, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο απειλείται να απενταχθεί από το ΠΔΕ.

Ανεκμετάλλευτες μελέτες 13 ετών

Χωρίς ανάλυση και απουσία ουσίας η απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, ο οποίος αρκέστηκε στην αναφορά ότι στο επόμενο διάστημα θα δοθεί η απάντηση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, βάσει του σχετικού εγγράφου.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Υπάρχει επικοινωνία με αρμόδιους ώστε να ενημερώσουν τον Δήμο για το πώς μπορούν να γίνουν είτε τα τεύχη δημοπράτησης είτε εάν χρειάζονται επικαιροποίηση οι συγκεκριμένες μελέτες. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε νεότερα και θα απαντήσουμε και στο συγκεκριμένο έγγραφο».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, καθώς είναι μέλος της Επιτροπής ταφικών μνημείων, ο οποίος ενημέρωσε ότι δρομολογούνται ενέργειες σχετικά με την επικαιροποίηση των μελετών που υπάρχουν εδώ και 13 χρόνια, ενέργεια όμως που δεν σχετίζεται με την αμεσότητα της απάντησης που πρέπει να δοθεί προς την αρμόδια υπηρεσία ώστε να αποφευχθεί η απένταξη του έργου.

Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε «Είναι κάτι το οποίο πονά όλη τη Συριανή κοινωνία, πονούσε και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και τη δικιά μας».

Ενημέρωσε δε το σώμα για την ύπαρξη και την πορεία των μελετών που αφορούν στα ταφικά μνημεία, λέγοντας ότι «Ξεκίνησε κάπως έντονα η ενασχόληση μας με την αποκατάσταση των ταφικών μνημείων, όταν εντελώς τυχαία ανακαλύψαμε τις μελέτες , τις οποίες δεν είχε η Τεχνική Υπηρεσία, στις αρχές του 2015. Ήταν στα χέρια ενός ιδιώτη, τις πήραμε αυτές τις μελέτες, οι οποίες είχαν γίνει το 2005 και πλέον τις έχει η Τεχνική Υπηρεσία».

Από την πλευρά του υπήρξε η παραδοχή της προσπάθειας που έχει καταβάλλει για το θέμα η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Μαρίζα Αγγελοπούλου, παρά του ότι, όπως είπε «με το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Έχουν γίνει πολλές επαφές, ειδικά από την κ. Αγγελοπούλου, έχει προχωρήσει αρκετά το θέμα».

Για τις κινήσεις που έπονται, έχει υπάρξει ήδη επαφή με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών, Δαυίδ Διακοδημητρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση του τόσο με τον κ. Κοσμά όσο και με την κ. Αγγελοπούλου, ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα της επικαιροποίησης της μελέτης τουλάχιστον για το ένα μνημείο.

Εκ μέρους του κ. Κοσμά, αφού υπήρξε η παραδοχή ότι υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης, δόθηκε η διευκρίνησης περί εξειδίκευσης του μηχανικού που θα αναλάβει να επικαιροποιήσει τη μελέτη, καθώς όπως είπε «ξέρω, με τις λίγες γνώσεις που έχω, ότι έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Δεν μπορεί να την κάνει κάποιος πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας. Πρέπει να είναι ειδικευμένος αυτός που θα την κάνει».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του, ήταν η πλήρης άγνοια της Δημοτικής Αρχής για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, κατά παραδοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε στο σώμα ότι θα το αναζητήσει στις υπηρεσίες του Δήμου.

Επιβεβαίωση μη κοινοποίησης του εγγράφου δόθηκε και από την πρόεδρο της Επιτροπής ταφικών μνημείων, όπως και από τον Δήμαρχο, ο οποίος έκανε λόγο για αναζήτηση ευθυνών από όποιους επέδειξαν αδράνεια ή αμέλεια για την προώθηση του εγγράφου στους αποδέκτες του.