Δρομολόγιο καθημερινής διασύνδεσης της Σύρου με Ραφήνα, Μύκονο και Παροναξία

Θετική υποδοχή νέου ακτοπλοϊκού δρομολογίου για τη Σύρο

Ένα νέο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο μπορεί πλέον να απολαμβάνει η Σύρος, καθώς υπήρξε ήδη η πρώτη δρομολόγηση ταχύπλοου πλοίου που θα συνδέει καθημερινά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με Ραφήνα, Μύκονο και Παροναξία, γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια άρσης της ακτοπλοϊκής απομόνωσης του νησιού.

Με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες στο σύνολο τους, να δείχνουν τη θετική τους διάθεση να συμπεριλάβουν στις δρομολογήσεις των πλοίων τους και την πρωτεύουσα του νομού, με παράλληλη ενεργοποίηση για την επίτευξη ιδιαιτέρως θετικών αποτελεσμάτων, δύο θεσμικών παραγόντων, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, όπως επίσης και των υπουργικών στελεχών, του αναπλ. Υπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού και του Γ.Γ. του Υπουργείου και Διευθυντή του Σ.Α.Σ., Διονύση Τεμπονέρα, μπορεί η Σύρος να υποδεχθεί την πρώτη θετική απόφαση δρομολόγησης ταχύπλοου.

Το νέο δρομολόγιο, το οποίο αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, αφορά στο πολυτελές ταχύπλοο Golden Express, της σύμπραξης των εταιρειών Golden Fast Ferries, ενώ άμεσα αναμένεται η ενεργοποίηση του ήδη εγκεκριμένου δρομολογίου του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού Power Jet της εταιρείας Sea Jet, όπως και η ευόδωση των προτάσεων για δρομολογιακή κάλυψη και με το ταχύπλοο Santorini Palace των Μινωικών Γραμμών.

Για το νέο ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τη ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σύρου, μιλούν στην «Κοινή Γνώμη» οι δύο θεσμικοί εκπρόσωποι που ενήργησαν υπέρ αυτού, όσο και ο ένας εκ των πλοιοκτητών της εταιρείας που δρομολόγησε το πλοίο.

Η νέα δρομολογιακή γραμμή

Με ενημέρωση προς τα μέλη του στη Σύρο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, γνωστοποίησε όχι μόνο τα ακριβή στοιχεία της νέας δρομολόγησης για τη Σύρο αλλά και τις ενέργειες που συνεχίζονται για την επίτευξη επιπλέον συνδέσεων, με συμβατικά αλλά και ταχύπλοα άλλων εταιρειών και προς άλλους προορισμούς.

Αναγνωρίζοντας ότι ένα εκ των αιτημάτων που ικανοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. αποτελούσε «ένα από τα βασικά αιτήματα για την καλύτερη ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σύρου, που μας απασχολούσε όλους καιρό τώρα», επιτεύχθηκε «μετά από τις συνεχείς προσπάθειες και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών».

Συγκεκριμένα, «Ένα νέο ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό της εταιρείας Golden Fast Ferries, το Golden Express, πρόκειται να αναλάβει την καθημερινή διασύνδεση της Σύρου με το λιμάνι της Ραφήνας και με συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα και για τις περιόδους 23/5-9/6/2019 και 9/9-6/10/2019 το πλοίο θα αναχωρεί το απόγευμα από Ραφήνα για Σύρο-Μύκονο-Νάξο-Πάρο με επιστροφή (έπειτα από διανυκτέρευση στην Πάρο). Στο δρομολόγιο αυτό θα προστεθούν κατά το διάστημα 10/6-8/9/2019 και τα λιμάνια του Κουφονησίου και της Αμοργού (Κατάπολα).

Με την δρομολόγηση του πλοίου αυτού επιτυγχάνεται:

• Καθημερινή σύνδεση της Σύρου με τη Ραφήνα με ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό, με πρωινή αναχώρηση από τη Σύρο και απογευματινή από Ραφήνα, διάρκειας 2 ωρών. Αυτό, εκτός των άλλων, συνεπάγεται και την ευκολότερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

• Καθημερινή σύνδεση της Σύρου με Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Κουφονήσι και Αμοργό παρέχοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες που προέρχονται από αυτά τα νησιά (μόνιμους κατοίκους ή/και επισκέπτες) για αυθημερόν μετάβαση προς και από τη Σύρο.

• Καθημερινή σύνδεση της Σύρου με το διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου και το αεροδρόμιο της Πάρου.

Επίσης, έως ότου μπει σε λειτουργία το δρομολόγιο αυτό, αναμένεται να υπάρξει σύνδεση της Σύρου με συμβατικό πλοίο κάθε Σάββατο απόγευμα με τη Ραφήνα μέσω Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου.

Επίσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το ήδη εγκεκριμένο δρομολόγιο του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού Power Jet της Sea Jet με καθημερινή πρωινή αναχώρηση από Πειραιά για Σύρο-Μύκονο-Νάξο-Σαντορίνη με επιστροφή.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Σύρου με πλοία άλλων εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Κρήτη-Κυκλάδες-Ραφήνα και πιο συγκεκριμένα διεκδικούμε δύο προσεγγίσεις από και προς τη Σύρο των συμβατικών πλοίων Super Ferry της Golden Star ενώ μετά το χθεσινό Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών άνοιξε ο δρόμος ώστε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με μεγαλύτερη ελπίδα επιτυχίας για τη σύνδεση της Σύρου μία φορά την εβδομάδα με το ταχύπλοο Santorini Palace των Μινωικών Γραμμών».

Τέλος, ενημέρωσε ότι μόλις ανακοινωθεί ότι μπορεί να ξεκινήσει η έκδοση εισιτηρίων για τις γραμμές αυτές, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση ώστε οι αρμόδιοι φορείς αλλά και ο καθένας πολίτης να στηρίξει αυτά τα δρομολόγια «με στόχο να ισχυροποιηθεί το λιμάνι της Σύρου και να παραμείνει μόνιμα στον ακτοπλοϊκό χάρτη».

«Το ιδανικό θα ήταν όλοι οι φορείς να προγραμματίζουν και να διεκδικούν όλοι μαζί»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε για το αποτέλεσμα ότι «Όλα όσα είχαμε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα είτε είναι σε εξέλιξη είτε κάποια από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, όπως αυτή η σύνδεση, που προέκυψε μετά από μία συνεχή διαπραγμάτευση που ξεκίνησε από την ημέρα που έγινε η σύσκεψη στο Υπουργείο, προκειμένου να διαμορφώσουμε τα αιτήματα της Σύρου, μέχρι και το προηγούμενο βράδυ από το Σ.Α.Σ., διότι όταν δημιουργείται μία καινούρια γραμμή, όπως αυτή, επηρεάζει τις ήδη δρομολογημένες γραμμές, δημιουργεί αντιδράσεις και αν δεν υπάρχει συναίνεση μπορεί να αντιμετωπίζαμε το ίδιο που συνέβη και το καλοκαίρι, να μείνει λόγω ανταγωνισμού η Σύρος χωρίς ταχύπλοα. Φέτος και καλό κλίμα υπήρχε και η διάθεση από όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και από τους υπευθύνους του Υπουργείου, με βασική την στάση του Αν. Υπουργού κ. Σαντορινιού, οπότε είχαμε θετικά αποτελέσματα».

Για τα λοιπά δρομολόγια που βρίσκονται ακόμα υπό διεκδίκηση, ο κ. Ρούσσος δήλωσε ότι «το ενδιαφέρον όλων των εταιρειών φέτος είναι υπαρκτό, γιατί εκτός από το συγκεκριμένο δρομολόγιο που εγκρίθηκε και η εταιρεία Sea Jet, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ταχύπλοων στο Αιγαίο, έχει υποβληθεί έγκαιρα και έχει εγκριθεί πρωινό δρομολόγιο της από Πειραιά και όπως μας διαβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Ηλιόπουλος θα ξεκινήσει όπως προβλέπεται από τον Μάιο, δίνοντας μας τη δυνατότητα καθημερινής σύνδεσης με Σαντορίνη. Με αυτά τα δύο δρομολόγια ευνοούνται και οι ημερήσιες εκδρομές των ξένων επισκεπτών, ενώ θα λειτουργήσει ευνοϊκά και σύνδεση με Κρήτη που διεκδικούμε».

Για τον χρονικό ορίζοντα ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι «με βάση ότι όλες αυτές οι γραμμές που ευνοούν το island hopping, πωλούνται πολύ νωρίς, γιατί οι ξένοι επισκέπτες, που κατά κύριο λόγο τροφοδοτούν αυτές τις γραμμές, κλείνουν έγκαιρα τα εισιτήρια τους, αν όχι μέσα στο Δεκέμβριο το αργότερο τον Γενάρη θα έχουν βγει. Οι εταιρείες θα κάνουν τώρα αγώνα δρόμου για να σηκώσουν στα ηλεκτρονικά τους συστήματα τα δρομολόγια για να μπορούν να κόβονται εισιτήρια». 

Για ότι αφορά στο δρομολόγιο που θα καλύπτει Σάββατο απόγευμα τη Σύρο ο κ. Ρούσσος διευκρίνισε ότι «όχι μόνο το Επιμελητήριο αλλά και ο Δήμος ζητήσαμε από την εταιρεία Fast Ferries που εκτελεί το δρομολόγιο Ραφήνα-Άνδρο-Τήνο-Μύκονο να έρχεται και να διανυκτερεύει στη Σύρο και να φεύγει το επόμενο πρωί με το αντίστροφο δρομολόγιο. Αυτό θα ξεκινήσει άμεσα και θα σταματήσει όταν θα ενεργοποιηθεί το νέο δρομολόγιο που εγκρίθηκε αφού καλύπτει και το κενό του Σαββάτου».

Για του διάφορους «μνηστήρες» των επιτυχιών, που εμφανίζονται ως όψιμοι διεκδικητές δαφνών, ο κ. Ρούσσος εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας ότι «όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, το ιδανικό θα ήταν, εφόσον υπάρχει πρόβλημα οικονομικό στη Σύρο, όλοι οι φορείς να κάθονται σε ένα τραπέζι, να προγραμματίζουν, να αποφασίζουν και να διεκδικούν όλοι μαζί. Από την στιγμή που αυτό δεν είναι εφικτό, το Επιμελητήριο δεν προτίθεται να περιμένει, οπότε ενεργεί και προσπαθεί να υλοποιήσει την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο. Εμάς αυτό που μας αφορά είναι η βελτίωση της κατάστασης της Σύρου και δεν μας αφορά το τι γράφεται ή τι λέγεται. Υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες, όπως τα υπουργικά στελέχη και φυσικά δεν μπορώ να γνωρίζω ο κάθε ένας τι έκανε και πως ασχολείται. Πρέπει να κοιτάξουμε το αποτέλεσμα και όχι από που ήρθε. Όταν κλείσει αυτή η διαδικασία και όταν ολοκληρωθούν οι διεκδικήσεις μας, θα ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συνέβαλλαν και όλες τις εταιρείες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν πρακτικά πλέον το πρόβλημα της απομόνωσης της Σύρου».

Ικανοποίηση και ευχαριστίες

Με δημόσια ανακοίνωση του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης «χαιρετίζει με πλήρη ικανοποίηση τη νέα δρομολόγηση του υπερσύγχρονου ταχύπλοου Ε/Γ – Ο/Γ – Τ/Χ Golden Express», σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη δρομολόγηση αποτελούσε «Ένα πάγιο και πιεστικό αίτημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τους εκπροσώπους της Golden Fast Ferries, τόσο στο Ακτοπλοϊκό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σύρο για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και με τη συνδρομή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, όσο και στην τελευταία συνάντηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Μαραγκού με τον Αν. Υπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό στις 3/12/2018, οριστικοποιήθηκε ώστε να υποβληθεί και να εγκριθεί το σχετικό αίτημα από το Σ.Α.Σ.».

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος εκφράζει τις δημόσιες ευχαριστίες προς «την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα τον Αν. Υπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του Σ.Α.Σ. κ. Διονύσιο Τεμπονέρα, τους εκπροσώπους της σύμπραξης Golden Fast Ferries, καθώς και όλους τους φορείς που συνέβαλαν υποστηρικτικά στην επίτευξη αυτής της θετικής εξέλιξης».

«Αποτέλεσμα συντεταγμένων και συντονισμένων προσπαθειών»

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος κ. Μαραγκός ανέφερε ότι «οι προσπάθειες που γίνονται με τρόπο συντεταγμένο και συγκροτημένο τα τελευταία χρόνια ώστε η Σύρος να επανέλθει στο ακτοπλοϊκό προσκήνιο, βλέπουμε ότι σταδιακά, με επιχειρήματα, τεκμηριωμένο λόγο και με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, παίρνουν σάρκα και οστά».

Απαντώντας για την αποκοπή της Σύρου και την ακτοπλοϊκή της απομόνωση ο κ. Μαραγκός ανέφερε ότι «Είναι γεγονός ότι το νησί μας ιδιαίτερα όσον αφορά στη σύνδεση με ταχύπλοα, αλλά και τη διασύνδεση του τόσο με την Παροναξία όσο και με τη Ραφήνα ήταν πλήρως αποκομμένο, κάτι το οποίο έπρεπε να αλλάξει διότι συνιστούσε μεγάλη αδικία αυτή η κατάσταση».

Για τις ενέργειες που προηγήθηκαν του αποτελέσματος όπως είπε ο κ. Μαραγκός «Καθίσαμε σε ένα τραπέζι γόνιμου διαλόγου τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και με υπηρεσιακά στελέχη και σε συνεργασία και συνεννόηση με τους ακτοοπλόους, καθώς θα πρέπει να υπολογίζεται και η διάσταση του επιχειρείν, αφού κανείς ακτοοπλόος δεν μπορεί να λειτουργεί ως «καλός Σαμαρείτης», θελήσαμε να καταδείξουμε και να πείσουμε για την αναγκαιότητα διασύνδεσης της Σύρου με τα προαναφερόμενα νησιά και τη Μύκονο, που διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, καθώς μπορεί να δώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη, αυξάνοντας παράλληλα και το μεταφορικό έργο προς και από τη Σύρο, κάτι που αποτελεί ζητούμενο και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες».

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα που αναμένεται να έχει το συγκεκριμένο δρομολόγιο για το νησί ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «θα βελτιώσει και θα αυξήσει τις ροές προς το νησί μας, δεδομένου ότι πλέον οι ξένοι επισκέπτες στις Κυκλάδες κινούνται στη λογική του island hopping, καθώς θέλουν να ζήσουν εμπειρίες, να γνωρίσουν νέους προορισμούς και τέτοιες συνδέσεις δίνουν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και όλες οι εταιρείες».

Για το εάν ο Δήμος αναμένει και άλλα ανάλογα αποτελέσματα δρομολογήσεων στη Σύρο από τις άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, ο κ. Μαραγκός σχολίασε ότι «αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα απόλυτα πειστικό και πάρα πολύ θετικό, όμως μέχρι την έναρξη της νέας δρομολογιακής περιόδου του 2019, θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις του Σ.Α.Σ., οπότε ευελπιστούμε να δούμε την υποβολή και άλλων αιτημάτων εταιρειών που θα έχουν στο πλάνο τους της Σύρο. Παραμένουμε αισιόδοξοι για ακόμα καλύτερη σύνδεση και οι πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε η καθιέρωση της πρωτοβουλίας του Δήμου για τη διενέργεια της ακτοπλοϊκής σύσκεψης κάθε χρόνο στη Σύρο, καθιστά το νησί ως ένα ισότιμο «παίκτη» στις διεκδικήσεις ακτοπλοϊκών συνδέσεων».

Για τις διεκδικήσεις του Δήμου και άλλων συγκεκριμένων δρομολογίων, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «βεβαίως και διεκδικούμε, καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τακτική σύνδεση μας τόσο με την Θεσσαλονίκη όσο και με την Κρήτη, όπως επίσης και με την Άνδρο. Οπότε αναμένουμε, το επόμενο διάστημα, με την ανάλογη πίεση αλλά και με επιχειρήματα, να έχουμε και νέες ανακοινώσεις για τις προαναφερόμενες συνδέσεις αλλά και τη δρομολόγηση άλλων ταχύπλοων».

Η σύνδεση επιτεύχθηκε στην προσπάθεια δυο ανθρώπων

Ο ένας εκ των πλοιοκτητών της Golden Fast Ferries, Γιώργος Στεφάνου, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» για τη νέα αυτή δρομολόγηση πλοίου της εταιρείας του, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για το νέο αυτό δρομολογιακό δεδομένο, το οποίο απαιτεί πλέον στήριξη από την τοπική κοινωνία ώστε η προσέγγιση στη Σύρο να καταστεί βιώσιμη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στεφάνου εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την εν λόγω δρομολόγηση, αναφέροντας ότι «Ήταν μία επιθυμία μας, που και η κοινή γνώμη ξέρει πλέον, ότι από πέρυσι θέλαμε να γίνει αυτή η σύνδεση της Σύρου με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, αλλά φέτος επετεύχθη σε πολύ υψηλότερο βαθμό, γιατί γίνεται από ένα λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη Ραφήνα, με το οποίο δεν είχε σύνδεση η Σύρος. Ευχόμαστε να στηριχθεί αυτή η σύνδεση, γιατί γίνεται με ένα υπερπολυτελές ταχύπλοο, το Golden Express, με το οποίο θα συνδέουμε τη Ραφήνα με τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, την Αμοργό και παράλληλα θα υπάρχει ανταπόκριση και με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, αλλά και με την Κρήτη».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει και δημοσίως τις ευχαριστίες του στους δύο θεσμικούς παράγοντες της Σύρου, οι οποίοι ήταν αυτοί που συνέβαλλαν καθοριστικά για το θετικό αποτέλεσμα, λέγοντας συγκεκριμένα «Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο της Σύρου κ. Μαραγκό, ο οποίος έκανε τεράστιες προσπάθειες για να γίνει αυτή η σύνδεση και του αξίζουν συγχαρητήρια, όπως και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ρούσσο, καθώς αυτή η σύνδεση επιτεύχθηκε χάρη σε αυτών των δύο ανθρώπων την προσπάθεια».

Ζήτησε δε την υποστήριξη πλέον του δρομολογίου ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, λέγοντας «Το δρομολόγιο τώρα θέλει στήριξη από τους τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους της Σύρου και πιστεύω να γίνουμε κι εμείς συντελεστές στην περαιτέρω αύξηση της κίνησης και γενικότερα της ανάπτυξης της Σύρου με αυτή τη δρομολόγηση».