Σε ποσοστό 80,56% η έκπτωση του προσωρινού αναδόχου για τη μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης

Εκπτώσεις που “γεννούν” προβληματισμό

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών για την ευθύνη παρακολούθησης του αποτελέσματος, δεδομένης της σπουδαιότητας του ιστορικού κτιρίου

Εύλογη ανησυχία για το περιεχόμενο της μελέτης, που θα αφορά στην αντικατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της πλατείας Μιαούλη, “γεννάται” με φόντο το υψηλό ποσοστό έκπτωσης (80,56%) του αναδόχου που επικράτησε στη διαγωνιστική διαδικασία, δεδομένης της απαιτητικής φυσιογνωμίας του κτιρίου που φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Τσίλλερ.

Η προσπάθεια απόκτησης ενός “εργαλείου” που θα υποδεικνύει τους τρόπους απάντησης στο σύνολο των ζημιών και των παθογενειών του ιστορικού κτιρίου της Ερμούπολης – όσον αφορά στις όψεις του -, οδήγησε στην κατάθεση αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών, η πλευρά του οποίου ανταποκρίθηκε προ μηνών, γνωστοποιώντας την πρόθεση επιχορήγησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με ποσό ύψους 330 χιλ. ευρώ για την εκπόνηση μίας λεπτομερούς κι απαραίτητης μελέτης.

Δεδομένης της τελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία κλήθηκε να εγκρίνει το πρακτικό ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου για την εν λόγω υπόθεση, ήρθε στο “φως” ο έντονος προβληματισμός για την ποιότητα της δουλειάς που θα προκύψει, αφού η σημερινή εικόνα του Δημαρχιακού Μεγάρου, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής του, αναδεικνύουν “γλαφυρά” τη συνέπεια που οφείλει να δείξει ο ανάδοχος, αλλά και την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας και των πολιτικών προϊσταμένων της.

Εξ αφορμής του ποσοστού της έκπτωσης που ανήλθε σε 50,65% και μεταφράζεται σε 51.635 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) κλήθηκε ο σημερινός Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον έλεγχο του αποτελέσματος που θα προκύψει μετά την εκπόνησή της, ενώ ρωτήθηκε για τη δυνατότητα αξιοποίησης του εναπομείναντος ποσού, προς όφελος άλλων ανοικτών θεμάτων του Δημαρχείου της Σύρου.

Εξωπραγματική έκπτωση”

Ειδικότερα, βάσει των κατευθύνσεων που είχε δώσει η Τεχνική Υπηρεσία στο στάδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μελέτη των όψεων του Δημαρχείου, είχε καταστεί ξεκάθαρος και σαφής ο απαιτητικός χαρακτήρας της αποτύπωσης όλων των αναγκών του εξωτερικά, οι οποίες και επιβάλλουν την προσεκτική καταγραφή αλλά και τη χρήση μηχανημάτων έργου, δεδομένων των ορόφων του επιβλητικού ακινήτου.

Σύμφωνα με όσα είχε εξηγήσει προ μηνών στην εφημερίδα, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, έχει προβλεφθεί η εν λόγω μελέτη, απαραίτητη για την αποκατάσταση των όψεων, να αφορά σε αποτύπωση του συνόλου των όψεων, σε όλο το κτίριο και όχι μόνον της πρόσοψης, αλλά και των πλαϊνών επιφανειών του, όπως ακόμη και της πίσω όψης, μα και των πυργίσκων του. Η μελέτη δε, πρέπει να αποτυπώνει κάθε σημείο του κτίσματος, από το χαμηλότερο ως και το υψηλότερο και να προσδιορίζει με ουσιαστικό τρόπο πώς θα αντιμετωπισθούν οι φθορές, οι παθογένειες και οι ζημιές που αυτό “κουβαλά” με το πέρασμα των ετών.

Δεδομένων αυτών των απαιτήσεων, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλαος Φωτεινιάς διατύπωσε τους προβληματισμούς του, τονίζοντας εμμέσως τον αυστηρό έλεγχο που πρέπει να πραγματοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία προ της οριστικής παραλαβής της μελέτης.

“Η έκπτωση είναι εξωπραγματική, δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε;” σχολίασε καυστικά μεταξύ άλλων ο ίδιος, ενώ σε απάντησή του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, συνηγόρησε με τα ανωτέρω, ωστόσο, θέλησε να γνωστοποιήσει επιπλέον, ότι, πρότεινε το ποσό που θα απομείνει να αξιοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών του ίδιου ιστορικού κτιρίου.

“Επειδή υπήρχε μία προμελέτη για τις όψεις του Δημαρχείου, φθάνουμε σε εκπτώσεις της τάξεως του 80%” υποστήριξε ο ίδιος, ενώ σημείωσε πως, “Είναι τεράστια η έκπτωση και μάλιστα έδωσα τη συμβουλή μου στην Τεχνική Υπηρεσία να ζητήσουν από το ποσό που απομένει, να μελετήσουν κι άλλα πράγματα για το Δημαρχιακό Μέγαρο με τα ίδια λεφτά που έχουν πάρει από το Πρόγραμμα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η κατακύρωση οριστικά του αναδόχου θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, αφού παρέλθει ο χρόνος που προβλέπεται για την υποβολή – ενδεχομένως - ενστάσεων.

Φρ. Βακόνδιος: Η κρίση φέρνει μεγάλες εκπτώσεις σε μελέτες

Σε συγκεκριμένες απαντήσεις κλήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος ερωτηθείς να τοποθετηθεί και να ερμηνεύσει το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης, δήλωσε τα παρακάτω: “Το ύψος και ο προϋπολογισμός των μελετών είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά λόγω της κρίσης πλέον, ειδικά σε διαγωνισμούς για μελέτες, οι εκπτώσεις που παίρνουμε είναι πάρα πολύ μεγάλες”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, “Ειδικά λόγω της κρίσης το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι οι εκπτώσεις στις μελέτες, ειδικά στον Δήμο μας είναι της τάξεως από το 65 έως και 80%” κάτι που μεταφράζεται σε “περίπου 1/4 από αυτά που προϋπολογίζει ο νόμος”.

Ο κ. Βακόνδιος εξήγησε ακόμη πως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες επιδιώκουν τη δουλειά μετά από ένα μεγάλο διάστημα ετών που βίωσαν την οικονομική κρίση, λέγοντας επίσης πως, αυτή την κατάσταση ο Δήμος την έχει συναντήσει ξανά σε άλλες υποθέσεις του.

“Αυτό γίνεται για να εκπονήσει τη μελέτη κάποια μελετητική εταιρεία. Έτσι δίνει πάρα πολύ μεγάλη έκπτωση. Αυτό έγινε και στη μελέτη για τον Βούρλη και στο γήπεδο του μπάσκετ (Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης) και στο γήπεδο του βόλεϊ και αντίστοιχα τώρα έγινε και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που είναι οι όψεις του Δημαρχείου. Δηλαδή από τις 330 χιλ. Ευρώ θα είναι κοντά στις 50 χιλ. ευρώ”.

Η Τεχνική Υπηρεσία θα ελέγξει πριν παραλάβει”

Ερωτηθείς αν προβληματίζεται σχετικά με την ενδεχόμενη έκπτωση σε επίπεδο ποιότητας και περιεχομένου της μελέτης, ο Αντιδήμαρχος υπήρξε συγκεκριμένος: “Όλοι οι μελετητές έχουν τα αντίστοιχα πτυχία και από εκεί και πέρα η Οικονομική Υπηρεσία έχει δώσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να “έρθει” η μελέτη. Για να φθάσουμε στο σημείο να παραδοθεί στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει η μελέτη να είναι επαρκής”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Δηλαδή, έχουμε δικαίωμα ως Τεχνική Υπηρεσία αν θέλουμε κάτι ή αν κρίνουμε ότι δεν είναι κάτι επαρκές, να ζητήσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις, ή παρατηρήσεις ή διορθώσεις ή τροποποιήσεις πάνω στη μελέτη”. Δεσμεύθηκε μάλιστα γι αυτό το θέμα, λέγοντας σχετικά πως, “Επομένως, η Τεχνική Υπηρεσία θα έχει όλον τον έλεγχο”.

Επαφή με το Υπουργείο. Νέες μελέτες με το ποσό που απομένει αποκλειστικά για το Δημαρχείο

Αναφορικά με το υπόλοιπο ποσό που απομένει των σχεδόν 280 χιλ. ευρώ, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε σχετικά με το αν έχει εξετάσει τη δυνατότητα(;) αξιοποίησής του προς υπεράσπιση άλλων ανοικτών θεμάτων του Δημαρχείου.

“Το ποσόν αυτό συνολικά προέρχεται από το Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της χώρας” και από αυτό το ποσό, το υπόλοιπο – μετά την έκπτωση - μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε” απάντησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εσωτερικών. “Είχαμε ήδη δηλώσει πως θα κοιτάξουμε να γίνουν κι άλλες μελέτες, όπως είναι οι ηλεκτρομηχανολογικές, όπως οι μελέτες για τη μόνωση όλων των δωμάτων κλπ, καθώς και μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης συνολικά του Δημαρχιακού Μεγάρου”.

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, “Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο όταν έγινε η έγκριση του ποσού και μας είχαν πει πως όποια έκπτωση προκύψει, αυτή, θα μπορεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να τη χρησιμοποιήσει ξανά και να κάνει περαιτέρω μελέτες”. Διαβεβαίωσε δε πως, “Μιλάμε αποκλειστικά για το Δημαρχείο”.

Κατά συνέπεια, σχολιάζοντας για το γεγονός πως προχωρά πλέον η διαδικασία για την οριστική ανάδειξη του αναδόχου, δήλωσε τα εξής: “Η διαδικασία προχωρά κανονικά και ταυτόχρονα κι εμείς όταν θα υπογράψουμε με τον ανάδοχο, θα έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο ώστε να ξέρουμε ακριβώς το ποσό. Θα γνωρίζει και το Υπουργείο τι ποσό έχει υπογραφεί για να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης των χρημάτων αυτών και να κάνουμε νέο διαγωνισμό (σσ. για νέες μελέτες”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, παρατηρώντας πως, πράγματι “είναι αρκετά αυτά που χρειάζεται το Δημαρχείο. Είναι ένα κτίριο σημαντικό, από τα σημαντικότερα του νησιού και της πόλης και με αυτές τις μελέτες μπαίνουν οι βάσεις για να ζητηθούν χρηματοδοτήσεις για να γίνει ουσιαστικά το έργο της αποκατάστασης των όψεών του.”.