Προτάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας του Γαλησσά για την περιοχή ενόψει της σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2020

Δυναμική συνέχεια και συνεργασία

Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνεδρίαση παρουσία του Ν. Λειβαδάρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Γ. Βουτσίνος

Τις κύριες προτεραιότητες για το χωριό του Γαλησσά και την ευρύτερη περιοχή ανέπτυξαν ο πρόεδρος, Γιάννης Βουτσίνος και τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας του Γαλησσά στην πρώτη συνεδρίασή τους, στην οποία παρέστη και ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

Με φόντο την ιεράρχηση των προτάσεών τους για την περιοχή του Γαλησσά, ο κ. Βουτσίνος προχώρησε σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη”, στο πλαίσιο των οποίων τόνισε τη διάθεση συνεργασίας ανεξαρτήτως παρατάξεων, ενώ υπογράμμισε το θετικό κλίμα των συναντήσεων και των συζητήσεων με τον νέο Δήμαρχο.

Συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τον Νίκο Λειβαδάρα

Ο Γιάννης Βουτσίνος συνεχίζει στην προεδρία της Κοινότητας του Γαλησσά για μία ακόμη θητεία, γεγονός που όπως επισημαίνει τον τιμά, ενώ παράλληλα τον ωθεί να πορευθεί ακόμη πιο δυναμικά προς όφελος του τόπου και του χωριού.

“Μετά το αποτέλεσμα που είχε η παράταξή μου (σσ. παράταξη Γ. Μαραγκού), όντως το να συνεχίζω πρόεδρος στην Κοινότητα του Γαλησσά είναι πολύ τιμητικό για εμένα. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό, γιατί παρόλο που έχασε η παράταξή μας, ο κόσμος έδειξε την εμπιστοσύνη του” δήλωσε αρχικά ο ίδιος, αναφέροντας πως όλα τα μέλη του νέου Συμβουλίου, “θα συνεχίσουμε με διάθεση συνεργασίας”.

Άλλωστε όπως σημείωσε, “Ήδη, έχει διαπιστωθεί η βούληση για συνεργασία από όλα τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, αλλά όμως και από τους δημοτικούς συμβούλους και ιδιαίτερα από τον νέο Δήμαρχο”.

Ειδικότερα για τη συνάντησή του με τον Νίκο Λειβαδάρα, σε θετικό τόνο, ο πρόεδρος του Γαλησσά ανέφερε τα εξής: “Προσωπικά “ανακουφίστηκα” μετά από μία συζήτηση που είχα μαζί του, καθώς δείχνει τη βούληση να πορευθούμε μαζί και εκφράζει την καλή διάθεση να στηρίξει όλα τα τοπικά συμβούλια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς”.

Ερωτηθείς, αν είχε επαφή και συνεργασία με άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλη της Δημοτικής Αρχής, απάντησε καταφατικά, ενώ γνωστοποίησε πως ορισμένοι εξ αυτών συμμετείχαν και στην πρώτη συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου του Γαλησσά.

“Πριν πραγματοποιηθεί η πρώτη νέα μας συνεδρίαση, κάναμε κάποιες συναντήσεις με την Αλίκη Λεονταρίτη, τον Παναγιώτη Κουταβά, τον Μάρκο Ρούσσο, έγινε συζήτηση με τον Δήμαρχο και με τον Ανδρέα Γιαλόγλου. Ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση στην οποία καλέσαμε όχι μόνον τους εκλεγμένους συμβούλους, αλλά και τους μη εκλεγμένους από τις δύο παρατάξεις, με τη σκέψη πως σε ένα ενισχυμένο Κοινοτικό Συμβούλιο τους χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας. Προς τιμήν τους, παρευρέθηκαν οι περισσότεροι ενώ από το Δημοτικό Συμβούλιο παρέστησαν ο Δήμαρχος, κ. Νίκος Λειβαδάρας, ο Μηνάς Αληφραγκής και ο Παναγιώτης Κουταβάς”.

Σχολιάζοντας το κλίμα της πρώτης συνεδρίασης, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Η συνεδρίαση κύλησε σε θετικό κλίμα και οι προτάσεις μας κινήθηκαν σε πέντε βασικούς άξονες”. Με δεδομένο πως η βασική ατζέντα μάλιστα αφορούσε τα έργα για το 2020, ο κ. Βουτσίνος ανέφερε τα παρακάτω: “Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα ούτε στον επόμενο χρόνο, ούτε στην επόμενη πενταετία, αλλά βλέπω τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να δρομολογήσει μία πορεία και να ξεκινήσει κάποιες μελέτες και συζητήσεις για μείζονα θέματα του Γαλησσά”.

Οι προτεραιότητες ανά άξονα

Αυτούσια η απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας του Γαλησσά σχετικά με τα έργα έχει ως εξής: “Ιεράρχηση έργων οδοποιίας: 1. Ασφαλτόστρωση παραλιακού δρόμου Γαλησσά (από συμβολή με επαρχιακό δρόμο Πάγου-Γαλησσά μέχρι συμβολή με επαρχιακό δρόμο Γαλησσά-Φοίνικα), 2. Ασφαλτόστρωση σε δημοτικό δρόμο Νεκροταφείου Γαλησσά 300μ, 3. Ασφαλτόστρωση του δρόμου από τον Άγιο Κυριάκο στο Δανακό έως την οικία Δημητρίου Βαμβακάρη, 4. Τσιμεντόστρωση οδού Μάρκου Βαμβακάρη, 5. Επισκευή τοιχίου αντιστήριξης στον δρόμο προς Χαρασώνα περιοχή Κουσές λόγω επικινδυνότητας, 6. Τσιμεντόστρωση στο δρόμο του Χαρασώνα προς Άγιο Στέφανο.

Ιεράρχηση Έργων Υποδομής: 1. Μελέτη μονοδρόμησης παραλιακού δρόμου Γαλησσά, 2. Νομιμοποίηση αλιευτικού καταφυγίου, 3. Ανάπλαση αλιευτικού καταφυγίου, 4. Συντήρηση κοινοτικού καταστήματος (εσωτερικά), 5. Συντήρηση δημοτικού κτίριου πρώην Ιατρείου, 6. Κατασκευή παιδικής χαράς στο Δανακό.

Ιεράρχηση Έργων Υδρευσης-Αποχέτευσης: 1. Μελέτη και κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, 2. Αντιπλημμυρική προστασία στο Μελαγγούρι, 3. Αντιπλημμυρική προστασία στο ρέμα Γαλησσά, 4. Τοποθέτηση 2 πυροσβεστικών κρουνών, έναν μετά το ‘Μπαροκ’ κοντά στο κοντέινερ απορριμμάτων καθώς και έναν στην περιοχή κοντά στο γεφυράκι του Γαλησσά, 5. Ολοκλήρωση αντικατάστασης και υπογειοποίησης δικτύου Ύδρευσης.

Ιεράρχηση Έργων Ηλεκτροφωτισμού: 1. Φωτισμός αλιευτικού καταφυγίου, 2. Επέκταση δημοτικού φωτισμού: α) Από γεφυράκι Γαλησσά μέχρι περιοχή Νέας Ζωής β) Από τα ‘7 Αδέλφια’ έως την οικεία Γεωργίου Ρούσσου, γ) στο Δανακό από Αγιο Κυριάκο προς Αγία Θηρεσία 3 Φωτισμός εξωκλησιού Αγίου Μάμα.

Ιεράρχηση Γενικών Έργων: 1. Τοποθέτηση 50 ομπρελλών στην παραλία του Γαλησσά, 2. Τοποθέτηση προτομής του Μάρκου Βαμβακάρη στο Δανακό, 3. Τοποθέτηση δυο μικρών τερμάτων στο γηπεδάκι έξω από κοινοτικό κατάστημα, 4. Τοποθέτηση μικρών ταμπελών επεξηγήσεων ονοματοθεσιών”.

Τα σοβαρά θέματα του χωριού

Από το σύνολο των προτάσεων, ο Γιάννης Βουτσίνος θέλησε να σχολιάσει κάποιες βασικές προτεραιότητες, των οποίων η προώθηση σε επίπεδο εξεύρεσης λύσεων θα ωφελούσε το χωριό και τους κατοίκους.

“Από τα πιο σημαντικά έργα για εμάς είναι η ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου του Γαλησσά, που είναι σήμερα σε πάρα πολύ κακή κατάσταση και επίσης ένα ακόμη θέμα που το αγκαλιάζει και η σημερινή Δημοτική Αρχή και θα βοηθήσει την ανάπτυξη του χωριού είναι η μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου. Το τοπικό συμβούλιο ζήτησε μελέτη ώστε μηχανικοί να μας πουν πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους πεζούς, της μητέρες με τα καροτσάκια, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Θέλουμε να μειώσουμε τον όγκο των διερχόμενων οχημάτων και δικύκλων και να εκμεταλλευθούμε ένα τμήμα για διαμόρφωση πεζοδρομίου” ανέφερε πρωτίστως, ενώ έδωσε έμφαση και στην υπόθεση νομιμοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου.

“Επίσης, εξαιρετικά σοβαρό θέμα για εμάς είναι η νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου και η ανάπλαση. Ζητάμε να χαραχτεί χερσαία ζώνη λιμένα και να ενταχθεί στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου μήπως και μπορέσουν να γίνουν κι έργα” πρόσθεσε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Μαζί με τη μελέτη νομιμοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου θέσαμε και το θέμα των κατολισθήσεων. Ζητάμε το λογικό σε πρώτο επίπεδο, να γίνει έλεγχος κι έρευνα αν πράγματι κινδυνεύει ο κόσμος”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, μίλησε και για θέματα υποδομών. “Βασική προτεραιότητα είναι η μελέτη και η κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού και Αποχέτευσης όπως και η μέριμνα για την αντιπλημμυρική προστασία στο Μελαγγούρι και στο ρέμα του Γαλησσά” σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, ενώ κατέληξε, λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την παραλία του χωριού, που είναι και πολυσύχναστη.

“Τέλος, θεωρούμε πως ο κόσμος στις παραλίες πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το μπάνιο του και να μπορεί να κάτσει στη δροσιά. Δεν υπάρχουν δημοτικές ομπρέλες στην παραλία και θα πρέπει να γίνουν προμήθειες. Ο κόσμος να μπορεί να έχει την επιλογή να μην πληρώνει ξαπλώστρες” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του κι επαναλαμβάνοντας πως “πυξίδα” του τη νέα θητεία “είναι η δυναμική συνέχεια και η βούληση για συνεργασία”.