Διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δωρεάν δίκτυα wi – fi σε κεντρικά σημεία της Σύρου

  • Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 20 Σεπ. 2019 - 20:00

Νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για κουπόνια WiFi4EU αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, προκειμένου οι Δήμοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις και θα αξιολογηθούν θετικά, να μπορούν να δημιουργήσουν δωρεάν δίκτυα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων σε δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία και πλατείες.

Το ενδιαφέρον του θα εκδηλώσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης όπως έχει γνωστοποιηθεί από την ατζέντα της συζήτησης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, αφού η νέα Δημοτική Αρχή φέρνει προς έγκριση τη συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το σχέδιο της σχετικής σύμβασης, προκειμένου να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γενικά στοιχεία

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, η πρωτοβουλία WiFi4EU αποσκοπεί στην παροχή υψηλής ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επισκέπτες όλων των χωρών της ΕΕ μέσω σημείων δωρεάν ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης (Wi-Fi) σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτήρια, βιβλιοθήκες και κέντρα υγείας. Μέσω της πρωτοβουλίας WiFi4EU θα χορηγούνται κουπόνια με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των δήμων κατά την εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi στα εν λόγω κέντρα δημόσιας ζωής, σε συνεργασία με εταιρείες εγκατάστασης WiFi.

Η πρωτοβουλία WiFi4EU είναι ανοικτή σε φορείς του δημόσιου τομέα των κρατών μελών της ΕΕ, και της Νορβηγίας και Ισλανδίας, χωρών που συμμετέχουν στον ΕΟΧ. Όπως και στην πρώτη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, στην τρέχουσα πρόσκληση μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο δήμοι (ή αντίστοιχοι φορείς τοπικής διοίκησης) ή ενώσεις δήμων.

Κάθε δήμος μπορεί να λάβει μόνο ένα κουπόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας WiFi4EU. Ως εκ τούτου, οι δήμοι που έχουν λάβει κουπόνι στο πλαίσιο πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων δεν είναι επιλέξιμοι για υποβολή αίτησης σε τυχόν μεταγενέστερες προσκλήσεις, ενώ οι δήμοι που δεν επιλέχθηκαν μπορούν να ξαναδοκιμάσουν και να υποβάλουν νέα αίτηση σε μελλοντικές προσκλήσεις.

Η χρηματική αξία κάθε χορηγούμενου κουπονιού ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Για τις αιτήσεις

Για να μπορούν να υποβάλουν αίτηση, οι δήμοι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους αναφορτώνοντας στην πύλη WiFi4EU τα ακόλουθα δύο απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα: 1. Το έντυπο «αποδεικτικό της συμφωνίας» συμπληρωμένο, καθώς και αντίγραφο του διαβατηρίου ή του δελτίου ταυτότητας του νόμιμου εκπροσώπου/δημάρχου/επικεφαλής του δήμου. 2. Αντίγραφο της πράξης διορισμού ή έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος (δήμαρχος/επικεφαλής του δήμου) εκπροσωπεί νόμιμα τον δήμο. Εάν ο νόμιμος εκπρόσωπος επιθυμεί να αναθέσει σε κάποιο πρόσωπο την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης εξ ονόματός του, πρέπει επίσης να υποβληθούν τα ακόλουθα δύο πρόσθετα έγγραφα, το αργότερο μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης: - το έντυπο «εξουσιοδότηση προσώπου», υπογεγραμμένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο (δηλ. τον δήμαρχο/επικεφαλής του δήμου) και από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που θα υπογράψει τη συμφωνία επιχορήγησης. - αντίγραφο διαβατηρίου/ταυτότητας του εξουσιοδοτημένου προσώπου. Τα έντυπα «αποδεικτικό της συμφωνίας» και «εξουσιοδότηση προσώπου» είναι διαθέσιμα σε όλες τις γλώσσες των κρατών μελών στην πύλη WiFi4EU, στη σελίδα «Η εγγραφή μου».

Όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα πρέπει να αναφορτωθούν ως ξεχωριστά αρχεία στην πύλη WiFi4EU στη σελίδα «Η εγγραφή μου», με τον κατάλληλο μορφότυπο (.pdf, .png, ή .jpg).

Οι δήμοι θα επιλεγούν κατά σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία και την ώρα υποβολής της αίτησής τους (δηλαδή την ώρα που πάτησαν το κουμπί «Κάντε αίτηση» στη διαδικτυακή πύλη και όχι την ημερομηνία και ώρα εγγραφής τους).

Συνεργασία και υλοποίηση

Όσον αφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση του προγράμματος θα συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΠΗΛ).

Το ΕΚΕΤΑ είναι ΝΠΙΔ του Ελληνικού Δημοσίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς φορείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο του προγραμματος WiFi4EU για τη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής, απευθύνει πρόταση συνεργασίας προς τους Δήμους της χώρας, μέσω προγραμματικής σύμβασης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 100 του Ν.3852/2019, όπως ισχύει.

Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση είναι τα κάτωθι: Α. Διεκπεραίωση διαδικασίας εγγραφής στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Β. Υποβολή χρηματοδότησης. Γ. Μελέτη κάλυψης δικτύου (site survey) και μελέτη εφαρμογής. Δ. Διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού και του λογισμικού. Ε. Παραλαβή του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ενημερωτικό σημείωμα του ΕΚΕΤΑ προς τον Δήμο, πέραν των ανωτέρω, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσων ενεργειών καθώς ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους Δήμους για τη λήψη του κουπονιού και της χρηματοδότησης είναι αυξημένος.

 

 

 

Ετικέτες: