Χωρίς ακριβή στοιχεία σε θεματικές ενότητες, με πολλά κενά σε φωτογραφικό υλικό και χωρίς ενημέρωση για εκδηλώσεις παραμένει “ανενεργό” το ακριβοπληρωμένο τουριστικό site του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προκλητική απαξίωση του portal

Άγνωστο το παρόν και το μέλλον του, αφού αποδεδειγμένα δεν έχει διαχειριστή

Η απαξίωση συνοδεύει - και στη νέα θητεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης - το ακριβοπληρωμένο τουριστικό portal (syrosisland), καθώς συνολικά η εικόνα του δεν εξυπηρετεί ούτε στοιχειωδώς ικανοποιητικά την ενημέρωση που θα έπρεπε να παρέχεται στον κάθε διαδικτυακό επισκέπτη, ο οποίος θέλει να πληροφορηθεί για τη Σύρο.

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις “Χριστούγεννα μαζί” που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και με φόντο την πρόθεση της Επιτροπής Πολιτισμού να έχει προβολή το νησί μέσω αυτών, επιχειρήθηκε η διαδικτυακή αναζήτηση του προγράμματος και στο τουριστικό portal του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως και στη σελίδα του facebook, με τις σχετικές διαπιστώσεις να είναι άκρως απογοητευτικές.

Όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η εφημερίδα αναφορικά με το περιεχόμενο του portal, η εικόνα των ελλείψεων και των κενών σε επίπεδο απαραίτητου ενημερωτικού και οπτικοακουστικού υλικού είναι ξεκάθαρη, γεγονός που έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θλιβερή διαπίστωση πως η εν λόγω τουριστική “πύλη” για τη Σύρο παραμένει ακόμη και σήμερα πλήρως αναξιοποίητη.

Εικόνα που δεν αντιστοιχεί στη δαπάνη του. Δυσφήμιση για τη Σύρο

Αξίζει εξ αρχής να υπενθυμιστεί πως η δαπάνη των 40 χιλ. ευρώ που υπήρξε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό αυτού του portal, επ΄ ουδενί δεν δικαιολογεί το αποτέλεσμα που διαπίστωσαν δημότες, αλλά και επισκέπτες του νησιού, κατά τη διαδικτυακή μετάβασή τους στο syrosisland.gr, έχοντας προκαλέσει μάλιστα κατά καιρούς ποικίλα αρνητικά και καυστικά σχόλια.

Αν και σήμερα η Σύρος αναμένει να γνωρίσει ποια θα είναι η εξέλιξη στο πεδίο του σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης, ωστόσο, δεν μπορεί να μη στηλιτευθεί ότι το συγκεκριμένο portal παραμένει μία τουριστική ιστοσελίδα χαμηλής ποιότητας, που όχι μόνον δεν λειτουργεί ευνοϊκά για την προβολή της Σύρου, αλλά αντιθέτως, λειτουργεί σχεδόν πλήρως δυσφημιστικά.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, αρκεί να επιχειρήσουν οι δημότες μία διαδικτυακή επίσκεψη σε αυτό, ώστε να διαπιστώσουν συγκεκριμένες και άκρως σοβαρές ελλείψεις.

Πρωτίστως, η επιλογή της ενότητας για τις εκδηλώσεις δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πληροφορία και όπως διαπιστώνεται ακόμη και στη στοχευμένη αναζήτηση περί των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του 2019, δεν έχει αναρτηθεί ούτε το εξώφυλλο του νέου προγράμματος. Μάλιστα ο διαδικτυακός επισκέπτης για το μόνο που πληροφορείται είναι πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την αναζήτηση που επιχείρησε.

Πέραν των ανωτέρω, διαπιστώνεται απουσία φωτογραφικού υλικού και για τη Σύρο του πολιτισμού, αφού ο επισκέπτης δεν μπορεί να έχει εικόνα για μουσεία του τόπου όπως π.χ. για το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης ή και για τον χώρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σοβαρά κενά υπάρχουν ακόμη και στις φτωχές αναφορές για αρχαιολογικούς χώρους στο νησί με κυριότερο παράδειγμα την απουσία φωτογραφιών για τη Χαλανδριανή. Επιπλέον, λανθασμένα γίνεται και η παρουσίαση του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου με τα εντυπωσιακά ταφικά μνημεία, καθώς η σχετική ενότητα τιτλοφορείται “Μαυσωλείο”. Η μη επικαιροποίηση των ενημερωτικών αναφορών καθίσταται επίσης ξεκάθαρη, αφού ενδεικτικά παραπέμπονται οι αναγνώστες στην ενότητα για το Καρναβάλι, η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε τον τίτλο της Συριανής διοργάνωσης “Γεώργιος Σουρής”. Ακόμη, ελλείψεις παρατηρούνται και στην ενότητα “Γαστρονομία”, με τον διαδικτυακό επισκέπτη να μην έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει μέσω φωτογραφικού υλικού ούτε τα γνωστά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου όπως ενδεικτικά τις χαλβαδόπιτες, τη λούζα και τις παστελαριές. Τέλος, κάκιστη εντύπωση γεννούν οι πληροφορίες για τη μετακίνηση από και προς τη Σύρο, αφού το νησί φαίνεται να διατηρεί απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση με περιοχές που σήμερα, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα (Θεσσαλονίκη και Καβάλα).

Ο κατάλογος των σχετικών παρατηρήσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί, αφού συνολικά η εικόνα του τουριστικού portal εκπέμπει εγκατάλειψη, την οποία δυστυχώς διακρίνει ο κάθε διαδικτυακός επισκέπτης που γνωρίζει για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Τί θα γίνει την τρέχουσα θητεία(;)

Αν και οι ευθύνες για τη σημερινή εικόνα του portal έρχονται να βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, η οποία κι έλαβε τις αποφάσεις για τη δημιουργία του, παραμένοντας αδιάφορη και αδρανής για την τελική εικόνα του, αλλά και την αξιοποίησή του, ωστόσο, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η απουσία ενδιαφέροντος από τη νέα διοίκηση, η οποία έχει δηλώσει πως θα πράξει με υπευθυνότητα και με πλάνο για την πορεία της τουριστικής προώθησης της Σύρου.

Πέραν των όποιων κινήσεων γίνουν σε επίπεδο προβολής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, για τις οποίες η τοπική κοινωνία αναμένει ενημέρωση από τους αρμοδίους, πρέπει να στηλιτευθεί η απουσία ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου “εργαλείου”, αφού μέχρι στιγμής, στο πρώτο τρίμηνο της νέας θητείας, δεν έχει γίνει καμία δημόσια αναφορά για τη σημερινή ή έστω τη μελλοντική λειτουργία της τουριστικής πύλης.

Ερωτήματα όπως αν θα λειτουργήσει ορθά το portal, πότε θα επικαιροποιηθεί με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό, πότε θα διορθωθούν γενικές και ειδικές πληροφορίες καθώς και ιστορικές αναφορές, ή πώς και πότε θα αναβαθμιστεί η εικόνα του, αλλά και αν τη διαχείρισή του μπορεί ή και θα έπρεπε να αναλάβει το Τμήμα Τουρισμού – Πολιτισμού, μένουν δυστυχώς αναπάντητα.

Ωστόσο, επειδή η υπόθεση της προώθησης της Σύρου αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που περιλαμβάνει και την αξιοποίηση ή μη, του portal, χρήσιμο είναι άμεσα η Δημοτική Αρχή να απασχοληθεί και με το συγκεκριμένο “εργαλείο”.