Ανακήρυξη αναδόχου για το έργο “Επισκευή ανωδομής και βελτίωση περίφραξης στην περιοχή από την πλατεία Κανάρη έως την περιοχή Νησάκι”

Αντίστροφη μέτρηση για μίνι ανάπλαση στο Νησάκι

Περιλαμβάνεται κατασκευή σταθερής περίφραξης σε τμήμα που θα οριοθετεί τη ζώνη ασφαλείας του ISPS

Εντός Απριλίου – χωρίς απρόοπτα - θα συμβασιοποιηθεί το έργο της μίνι ανάπλασης για την περιοχή Νησάκι από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο αφορά στη συνολική επισκευή και βελτίωση του σημερινού περιφραγμένου τμήματος στο παραλιακό τμήμα, το οποίο ξεκινά από το ύψος της πλατείας Κανάρη και φθάνει μέχρι την έναρξη της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει λειτουργικά κι αρχιτεκτονικά το εν λόγω τμήμα, το οποίο αποτελεί και ζώνη ασφαλείας στο πλαίσιο της εφαρμογής του κώδικα ISPS στο λιμάνι της Ερμούπολης, για την τήρηση του οποίου ελέγχεται το Λιμενικό Ταμείο.

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου καλύπτεται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η υλοποίησή του, θα είναι εφικτό να ξεκινήσει όταν προκύψει η σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο του έργου.

Ήδη, χθες, στη “Διαύγεια” αναρτήθηκε η απόφαση της έγκρισης του πρακτικού για την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για το συγκεκριμένο έργο, ο οποίος προσέφερε έκπτωση ύψους 29% επί του προϋπολογισμού (124 χιλ. ευρώ).

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού μίλησε στην εφημερίδα για το σημαντικό αυτό έργο, στο πλαίσιο του οποίου – αξίζει να αναφερθεί εξ αρχής – πως, περιλαμβάνεται και η κατασκευή μόνιμης και σταθερής περίφραξης σε τμήμα της θέσης που βρίσκονται σήμερα τα κιγκλιδώματα.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται ο κάθε δημότης, αυτό θα σημάνει αυτονόητα και την κατάργηση θέσεων στάθμευσης στο Νησάκι.

Τμηματικά η υλοποίηση λόγω τουριστικής σεζόν

“Αυτό που εγκρίναμε στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο είναι η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου του έργου. Σε είκοσι ημέρες ή έναν μήνα θα γίνει ο σχετικός έλεγχος - από την Επιτροπή - των δικαιολογητικών που θα προσκομίσουν αυτοί που συμμετείχαν, οπότε θα έχουμε και την κατακύρωση του οριστικού αναδόχου” δήλωσε αρχικά η πρόεδρος του ΔΛΤΣ, εξηγώντας αμέσως πως, μετά από αυτήν τη διαδικασία και “λογικά σε ενάμιση με δύο μήνες θα είμαστε σε θέση να συμβασιοποιήσουμε αυτό το έργο”.

Στην ερώτηση αν αυτό θα σημάνει τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησής του, η ίδια απάντησε καταφατικά. “Και βέβαια μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση” υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως εξήγησε.

“Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, αλλά και τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων σύμφωνα με τη λίστα που έχουμε για τη Σύρο. Οπότε, πρέπει να οργανώσουμε τα τμήματα, στα οποία θα υλοποιηθεί το έργο”.

Η ίδια συνέχισε μάλιστα, λέγοντας πως, “Λογικά τον Απρίλιο θα μπορούμε να συμβασιοποιήσουμε. Άρα, θα ξεκινήσουμε, αλλά ίσως σταματήσουμε κάποιους μήνες, στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου και σίγουρα θα πρέπει να οργανώσουμε σε ποια σημεία κάθε φορά θα πρέπει να προχωρούν οι εργασίες ανάλογα με τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων”.

Έργο συνέχεια... της μεγάλης ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη

Σχετικά με το κόστος και την κάλυψη του, η ίδια επιβεβαίωσε πως, “Η δαπάνη για το έργο καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το ύψος είναι πάνω από 100 χιλ. ευρώ. Η έκπτωση που δόθηκε είναι 29% εάν τελικά αυτός είναι ο οριστικός ανάδοχος”.

Προσδιορίζοντας με σαφήνεια το τμήμα της παρέμβασης στη θέση Νησάκι, η ίδια διευκρίνισε πως, “το έργο αυτό θα ξεκινήσει από το ύψος της πρώτης πύλης του λιμανιού πλησίον της πλατείας Κανάρη και θα φθάσει μέχρι και την έναρξη της προβλήτας που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια”.

Πρόκειται – όπως τόνισε – για “τη ζώνη ασφαλείας που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρεί το λιμάνι βάσει του κώδικα ISPS” και η οποία όπως υπογράμμισε “θα καθοριστεί με κάποια κιγκλιδώματα σε ύψος 1.80 μ. περίπου”.

Μάλιστα για το κομμάτι της πλευράς με θέα τη θάλασσα, η ίδια πρόσθεσε πως, “θα τοποθετηθούν κάποια παγκάκια, θα επιστρωθεί το δάπεδο με υλικά όπως προβλέπεται στη μελέτη και θα μπουν κάποια φωτιστικά”.

Στην ερώτηση αν αυτός ο εξοπλισμός θα έχει αρτιότητα σε αισθητικό επίπεδο με το υπόλοιπο τμήμα της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης, στο οποίο έχει γίνει το μεγάλο έργο της ανάπλασης, απάντησε καταφατικά. “Αυτά έχουν προβλεφθεί στη μελέτη. Εννοείται πως από εκεί και μετά, για να είναι μία όμορφη συνέχεια, αν χρειασθεί, θα κάνουμε κάποιες “πινελιές””.

Σχετικά με το κομμάτι των κιγκλιδωμάτων και στην ερώτηση αν θα είναι μόνιμη η συγκεκριμένη νέα κατασκευή, υπήρξε σαφής: “Από την αρχή της πλατείας Κανάρη μέχρι τη μέση περίπου του τμήματος που θα γίνει η ανάπλαση, δηλαδή μέχρι το ύψος του κτιρίου του Λιμεναρχείου προβλέπεται να μην είναι σταθερά τα κιγκλιδώματα. Βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολη η μετατόπισή τους. Από εκεί και μετά, το κιγκλίδωμα θα είναι σταθερής μορφής”.

Στην εύλογη απορία αν θα χαθούν θέσεις στάθμευσης, η ίδια υπήρξε λακωνική, πλην όμως συγκεκριμένη: “Δυστυχώς εξαιτίας όλου αυτού, θα χαθούν και κάποιες θέσεις parking. Αλλά αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνω ότι αυτό προβλέπεται από το σχέδιο ασφαλείας του λιμένα, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρούμε γιατί ελεγχόμαστε γι αυτό”.

Κατόπιν των ανωτέρω, η πρόεδρος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, λέγοντας πως, η υλοποίηση αυτού του έργου θα σημάνει “συνολική βελτίωση και λειτουργική και αισθητική στο σημείο και ουσιαστικά θα είναι ένα έργο σαν συνέχεια της ανάπλασης που έχει γίνει σε όλη την υπόλοιπη παραλιακή ζώνη του λιμανιού της Ερμούπολης”.

 

Ετικέτες: