Καταψηφίσεις δημοτικών θεμάτων από την Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης

  • Δευτέρα, 13 Απριλίου, 2020 - 12:59

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου-Ερμούπολης, βάσει της οποίας αιτιολογείται η μειοψηφία της στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την αναμόρφωση του Δημοτικού προϋπολογισμού 2020.

“Η σημερινή προτεινόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού έρχεται εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 και των συνεπειών της σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η αιτιολογημένη ανησυχία της Δημοτικής Αρχής για την ανατροπή του οικονομικού προγραμματισμού του Δήμου, λόγω των ανωτέρω, έρχεται να επιβεβαιώσει, για μια ακόμη φορά, ότι η λογική της ανταποδοτικότητας, η αποθέωση των «ίδιων εσόδων» και της «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, δεν είναι απλά μια ακόμα όψη της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά είναι εν δυνάμει επικίνδυνη σε πολλά επίπεδα.

Βιώνουμε σήμερα τη χρεωκοπία της πολιτικής αντίληψης του «κόστους – οφέλους» και της «επιχειρηματικής λειτουργίας» δομών και θεσμών όπως η Υγεία και η Τοπική Διοίκηση. Είναι πραγματικά τραγικό, οι όποιες ενέργειες ανακούφισης των δημοτών να αντιμετωπίζονται ως «οικονομική χασούρα» για το Δήμο και να σκοντάφτουν στο κεντρικά εκπορευόμενο και τοπικά υιοθετούμενο, ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές πολιτικές (αύξηση ΦΠΑ, μειώσεις μισθών-συντάξεων κ.α.) των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Φανερώνεται με οδυνηρό τρόπο πως ο Δήμος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το χαράτσωμα των δημοτών και των κατοίκων του.

Σε αυτές τις συνθήκες αποδεικνύεται η ωριμότητα και αναγκαιότητα του πάγιου αιτήματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση των δήμων από το κεντρικό κράτος.

Με αυτή τη λογική είχαμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και στηρίζοντας την μειοψηφούμε και στη σημερινή αναμόρφωση του.

Βάσει της κατάστασης που έχει ήδη διαμορφωθεί, αλλά και μπροστά στη νέα οικονομική κρίση που «περιμένει στη γωνία» και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας και των μικροεπαγγελματιών για την επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής:

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους, αξιοποιώντας και την ΠΝΠ (20/03/2020).

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη όσων εργαζόμενων είναι τώρα άνεργοι από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω Covid-19.

Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όποιες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαλλαγή από τα τροφεία στη φιλαρμονική καθώς και στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

Στελέχωση του "Βοήθεια στο Σπίτι" με μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων (που άλλωστε το διεκδικούν χρόνια) και πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Επιπλέον, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να πάρει πρωτοβουλίες και να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση ώστε αυτή να προβεί στη λήψη μέτρων για την πραγματική προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των δημοτών για:

Τη στήριξη του νοσοκομείου και του προσωπικού του που δίνει σκληρή μάχη, με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την παροχή όλων των αναγκαίων μέσων και υλικών.

Την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του για είδη λαϊκής κατανάλωσης και καύσιμα.

Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, που αυτή τη στιγμή είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι» καθώς δεν γνωρίζουν αν ή για πόσο θα εργαστούν τη φετινή σεζόν.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, με έμπρακτη στήριξη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων”.