Έγκριση χρηματοδοτήσεων ύψους 550 χιλ. ευρώ για μελέτες σχετικά με περιβαλλοντικά έργα στη Σύρο

Αφαλάτωση και αποχετευτικό σε προτεραιότητα

Θετική απάντηση από τον Υφ. Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη με φόντο την ωρίμανση έργων για την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Εξελίξεις που γεννούν αισιοδοξία για την αναβάθμιση της λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης και για το αποχετευτικό στο νησί της Σύρου, αποτελεί το γεγονός της έγκρισης χρηματοδοτήσεων ύψους 550 χιλ. ευρώ για την εκπόνηση απαραίτητων μελετών που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης ενέκρινε τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με μελέτες για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, απόφαση που ανάβει το “πράσινο φως” για την προκήρυξη από πλευράς ΔΕΥΑ Σύρου των δύο μελετών που θα χαρίσουν τη δυνατότητα υλοποίησης έργων για τη σύγχρονη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης και μάλιστα με τη χρήση ΑΠΕ, καθώς επίσης και τη δυνατότητα για την απόκτηση αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς του Φοίνικα, του Βήσσα, του Γαλησσά και της Ποσειδωνίας.

Οι εν λόγω εξελίξεις γνωστοποιήθηκαν χθες, μέσω ανακοινώσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η συνεργασία των οποίων κατά την έναρξη της τρέχουσας θητείας, οδήγησε σε ένα καλό αποτέλεσμα αναφορικά με περιβαλλοντικά έργα που θα αναβαθμίσουν το νησί της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα τόνισε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, η λήψη των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, χαρίζει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση ένα μεγάλο ποσό που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, η αξιοποίηση του οποίου θα προσφέρει δύο πολύτιμα “εργαλεία”.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ικανοποιημένος και χαρούμενος από την εξέλιξη, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε θέσει στη γνώση της Περιφέρειας, η ΔΕΥΑ Σύρου, με σκοπό την υλοποίηση δύο ακόμη απαραίτητων περιβαλλοντικών έργων στην πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων.

Αξίζει εξ αρχής να αναφερθεί, πως, για πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την ανάγκη εκπόνησης μελετών για διάφορα έργα ανάπτυξης, η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος γνωστοποίησαν πως έλαβαν περί τα 6,37 εκατομμύρια ευρώ.

550 χιλ. ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Συγκεκριμένα, ο σημερινός πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου υπογράμμισε εξ αρχής πως η έγκριση των χρηματοδοτήσεων για: Α. Τη μελέτη βελτίωσης, επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και Β. Τη μελέτη συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας Σύρου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα ενός αγώνα που δόθηκε στην αρχή της σημερινής θητείας.

“Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάναμε τους τελευταίους μήνες με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο ωρίμανσης μελετών για τη νέα προγραμματική περίοδο, ο Δήμος μας μέσω της ΔΕΥΑ Σύρου προέταξε δύο μελέτες κομβικές” δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα, πως, “η μία αφορά την πολύπαθη αποχέτευση Φοίνικα, Βήσσα, Ποσειδωνίας και Γαλησσά και η άλλη στην αφαλάτωση”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να διευκρινίσει για τις διαδικασίες που προηγήθηκαν του σημερινού θετικού αποτελέσματος, πρόσθεσε τα ακόλουθα. “Συνηγόρησε η Περιφέρεια και τις συμπεριέλαβε στις προτάσεις της και από προχθές έχουμε την έγκριση του Υφυπουργού. Για τη συγκεκριμένη μελέτη μας εγκρίθηκε το ποσό των 250.000 ευρώ και αντίστοιχα, η άλλη μελέτη αφορά την αποκατάσταση και την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της αφαλάτωσης, το οποίο είναι πάρα πολύ παλιό και χρήζει αναβάθμισης. Για την εν λόγω μελέτη μας εγκρίθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα ανωτέρω ποσά, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ, προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το ταχύτερο δυνατό οι προκηρύξεις για την αναζήτηση αναδόχων

Ερωτηθείς από πλευράς Δημοτικής Επιχείρησης για το ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν προκειμένου να “τρέξει” το θέμα της εκπόνησής τους, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε σαφής, εξηγώντας πως θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ Σύρου και μετά θα απαιτηθούν διαδικασίες για τις σχετικές προκηρύξεις.

“Άμεσα αυτές οι μελέτες θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ Σύρου και το συντομότερο δυνατόν θα τις προκηρύξουμε για να βρούμε τους μελετητές. Θέλουμε και οι δύο μελέτες να πάρουν τον δρόμο τους με στόχο μέσα σε αυτήν τη θητεία να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε και τα αντίστοιχα έργα” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, “Για τις μελέτες πρέπει να συνταχθεί ο φάκελος προεκτίμησης αμοιβής που είναι μία απαραίτητη διαδικασία για να δημοπρατηθούν”. Ο ίδιος τόνισε πως ευελπιστεί “αυτές οι ενέργειες να γίνουν μέσα στο έτος”.

Με αφορμή την αισιοδοξία του για τον χρόνο υλοποίησης των έργων που θα υποδείξουν οι μελέτες, ο ίδιος επανέλαβε πως ο στόχος είναι αυτά τα έργα να γίνουν μέσα στην τρέχουσα θητεία.

“Ο στόχος είναι αυτός” επανέλαβε, λέγοντας παρακάτω πως, “Βέβαια δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Οι μελέτες άπτονται τρίτων. Πάντως, από την πλευρά μας, ό,τι αφορά την ΔΕΥΑ Σύρου θα “τρέξουμε” όπως πρέπει και θα παρακολουθήσουμε στενά την εκπόνηση των μελετών. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέσα στη θητεία να προκηρύξουμε και τα έργα”.

Με τη “σφραγίδα” της σημερινής Δημοτικής Αρχής

Προτού αναφερθεί στο κάθε έργο ξεχωριστά, ο Ανδρέας Γιαλόγλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το “κυνήγι” αυτών των χρηματοδοτήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

“Οι ενέργειες αυτές έγιναν από την νέα Δημοτική Αρχή. Δεν έχουν προϊστορία. Γνωρίζει ο κόσμος πως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και μιλάμε με απόλυτη γενναιοδωρία και αναγνωρίζουμε έργα άλλων που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Για παράδειγμα η αποχέτευση της Βάρης και το έργο του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, του οποίου την εκτέλεση συνεχίζουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και φυσικά ο καθένας έχει το μερίδιο που του αναλογεί. Όμως, για τις δύο μελέτες έχουμε από το μηδέν μία εκκίνηση προσπάθειας που στέφεται με επιτυχία και είναι της σημερινής Δημοτικής Αρχής” δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ στο εργοστάσιο αφαλάτωσης

Σχετικά με τη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της αφαλάτωσης στην Ερμούπολη, ο ίδιος ρωτήθηκε για τη χρήση ΑΠΕ καθώς και για το αν η υλοποίηση αυτού του έργου, μακροπρόθεσμα θα σημάνει την οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών μέσω των τιμολογίων του νερού.

“Ακριβώς” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου απαντώντας καταφατικά, καθώς εξήγησε πως, “Περιλαμβάνει και τη χρησιμοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το εργοστάσιο”. Πρόσθεσε δε, πως, “σκοπός μας είναι να μελετήσουμε τη δυνατότητα – για το εργοστάσιο – ένα μέρος της ενέργειας που δαπανάται για την παραγωγή του νερού να μπορεί να ανακτηθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα μετακυληθεί σαν ελάφρυνση στους δημότες”.

Λύση στο αποχετευτικό

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τη μελέτη για το έργο επεξεργασίας και μεταφοράς των λυμάτων για τους οικισμούς του Βήσσα, της Ποσειδωνίας, του Φοίνικα και του Γαλησσά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, τόνισε πως, ουσιαστικά επιλύεται σχεδόν στο σύνολό του το θέμα του αποχετευτικού στο νησί. Άλλωστε, γίνεται κατανοητό πλέον, πως, δεδομένου και του μεγάλου έργου στη Βάρη που είναι σε εξέλιξη, προσεχώς θα καλυφθεί στο θέμα της διαχείρισης των λυμάτων, ένα ακόμη μεγάλο τμήμα του νησιού που έχει αρκετούς μόνιμους κατοίκους και τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω έργο για τους τέσσερις προαναφερθέντες οικισμούς αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

“Είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας πάρα πολλά χρόνια τώρα. Είχε καταντήσει να το αναφέρει ο κόσμος σαν χαριτολόγημα. Δεν το πίστευε κανένας. Εμείς το πιστέψαμε και το προσπαθήσαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας” σχολίασε ο ίδιος, εμφανώς ικανοποιημένος σε πρώτο επίπεδο για τη μελέτη που θα τρέξει.

Συνεργασία με Περιφέρεια

Σημαντική ήταν η συνεργασία Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κατοχύρωση των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο αναφορικά με την ένταξη των μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2020, να δηλώνει σε ανακοίνωσή του τα εξής: “Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί για την Περιφέρεια σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης που διασφαλίζει τη συνέργεια με την αξιοποίηση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την απόφαση αυτή, το Υπουργείο Ανάπτυξης αναγνωρίζει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ αναμένονται και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επέδειξε στην κρίση της πανδημίας υψηλά επίπεδα αποφασιστικότητας, αντανακλαστικών και αλληλεγγύης”.

Ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο που έχει σκαφτεί στο τέλος Μαΐου

Πέραν των ανωτέρω, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου θέλησε να αναφερθεί και στο έργο της αποχέτευσης της Βάρης, προκειμένου να τονίσει πως “προχωρά κανονικά ο εργολάβος”, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τον χρόνο κατά τον οποίο θα ασφαλτοστρωθούν όλα τα τμήματα των δρόμων που έχουν σκαφτεί.

“Της Βάρης το έργο προχωρά κανονικά και πλέον ο εργολάβος βρίσκεται στο ύψος του πρώην Νεράιδα. Προωθούνται καλά οι εργασίες και ο υπεύθυνος είναι συνεπής. Υπάρχει μέριμνα για την κυκλοφορία με τους φωτεινούς σηματοδότες ενώ υπάρχει φροντίδα και για τους εργάτες του και την προστασία τους. Τα χαντάκια που σκάβονται είναι πολύ προσεγμένα” σχολίασε σχετικά ενώ αναφορικά με τα λογικά παράπονα των δημοτών για το χώμα που υπάρχει κατά τη διέλευση των οχημάτων, υπήρξε σαφής.

“Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλά παράπονα σχετικά με το χώμα που σηκώνεται στον δρόμο, τόσο από το συγκεκριμένο έργο της Βάρης, όσο και από το έργο της ύδρευσης στην περιοχή της Ποσειδωνίας. Το αναφέρω και στους δημότες που ρωτούν, πως, πρέπει να έρθει συνεργείο της ασφάλτου καθώς στη Σύρο δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ασφάλτου κλειστού τύπου.

Έχουν φροντίσει ώστε τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου να έρθουν στη Σύρο για να προχωρήσουν τις απαραίτητες εργασίες ώστε όταν λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις να είναι στρωμένοι οι δρόμοι” γνωστοποίησε σχετικά, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Η ασφαλτόστρωση θα γίνει όπου υπάρχει δρόμος που είχε σκαφτεί και υπήρχαν χαντάκια. Όπου υπάρχει σήμερα χώμα, αυτό θα στρωθεί κανονικά για την αποκατάσταση του δρόμου και την ασφάλεια των οδηγών”.

Συμπλήρωσε ακόμη πως, “Αυτό περιλαμβάνεται στη μελέτη και το κόστος για τις ασφαλτοστρώσεις συμπεριλαμβάνεται μέσα στα έργα”. Όπως επανέλαβε, “Είναι εγκεκριμένη χρηματοδότηση μέσα στις συμβάσεις”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, αναφορικά με την κατάσταση των δρόμων μετά τις εργασίες, ο ίδιος τόνισε πως, “ζητήθηκε - καταρχήν – επειδή υπήρχε ανισοσταθμία να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις γιατί “χτυπούσαν” τα οχήματα. Βάλαμε χώμα για να μην υπάρχει πρόβλημα. Το χώμα όμως δεν είναι εφικτό να το διατηρούμε πάντα νωπό. Κάποιες φορές ξεραίνεται και με τον αέρα “σηκώνεται””. Τέλος, όπως επανέλαβε κατηγορηματικά, “Προς το παρόν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, από το να περιμένουμε να επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες για να στρωθεί αυτή η άσφαλτος τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου”.