Συνέντευξη του προέδρου της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρου Ραουζαίου σχετικά με τα αιτήματα που αφορούν τον ιστορικό οικισμό

Καθημερινή επαφή με τον Δήμο για τον μεσαιωνικό οικισμό

Με “μεράκι” και αγάπη για τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και όχι μόνον, προωθεί αιτήματα για την περιοχή ευθύνης του ο πρόεδρος της αρμόδιας Κοινότητας, Πέτρος Ραουζαίος, στο πλαίσιο μίας “άψογης συνεργασίας” που δηλώνει πως διατηρεί με τη Δημοτική Αρχή.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, μίλησε για θέματα καθημερινότητας στον μεσαιωνικό οικισμό, ενώ υπογράμμισε πως προωθούνται σταδιακά αιτήματα που αναβαθμίζουν την εικόνα του οικισμού.

Προτεραιότητα η καθαριότητα κεντρικών σημείων

Ειδικότερα, η Κοινότητα αιτήθηκε προσφάτως “τον άμεσο καθαρισμό με την υδροφόρα του Δήμου της πλατείας της Καμάρας και με πιεστικό - πλυστικό μηχάνημα κατά μήκος όλης της Πιάτσας” καθώς όπως παρατήρησαν τα μέλη της, “υπάρχουν στίγματα ακαθαρσιών και σκουπιδιών”.

Αναφορικά με τα παραπάνω, ο κ. Ραουζαίος εξήγησε τα εξής: “Μου μεταφέρονται κάποια αιτήματα από κατοίκους και δημότες της περιοχής, καθώς και από επιχειρηματίες του οικισμού για να μεριμνήσω σχετικά με το θέμα της καθαριότητας. Υπάρχουν κάποιοι “λεκέδες” στις πλάκες και τα μάρμαρα που πρέπει να καθαριστούν και προέρχονται από απορρίμματα. Μιλάμε για τον κεντρικό δρόμο της Πιάτσας αλλά και για την πλατεία της Καμάρας, μέρη από τα οποία μετακινούνται οι κάτοικοι αλλά σήμερα και πολλοί επισκέπτες αφού διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο”.

Ο ίδιος αφού πρόσθεσε πως, “Ευελπιστώ ότι και αυτό το αίτημα θα ικανοποιηθεί άμεσα”, γνωστοποίησε στη συνέχεια πως υπήρξε και μετακίνηση υπαλλήλου – εργάτη καθαριότητας στον οικισμό για αποτελεσματικότερη υπηρεσία.

Επιπλέον, για τις δημοτικές τουαλέτες, ο πρόεδρος σημείωσε πως έχει ζητήσει από τον Δήμο να φροντίσει και για δεύτερη βάρδια ώστε ο χώρος να είναι καθαρός και περιποιημένος με δεδομένη την επισκεψιμότητα στον οικισμό την καλοκαιρινή περίοδο.

Βελτιώσεις σε στάθμευση

Έντονα απασχολεί και το θέμα της στάθμευσης στον μεσαιωνικό οικισμό, με τον Πέτρο Ραουζαίο να σημειώνει τα ακόλουθα: “Έχω ζητήσει να γίνει κάποια αυτοψία από αρμόδιο μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα της βελτίωσης της κατάστασης με τους χώρους στάθμευσης κυρίως επί του δρόμου που οδηγεί στην Καμάρα”. Αυτό το αίτημα προκύπτει, καθώς όπως τόνισε “Θέλουμε να διαμορφωθεί μεγαλύτερος χώρος και για τις μηχανές, αλλά και για τα οχήματα, ενώ στο ύψος της στροφής της Καμάρας, υπάρχει συστηματικά η παράνομη στάθμευση δικύκλων που παρεμποδίζει τη διέλευση του mini bus”.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος επανέλαβε: “Ζητώ την αυτοψία για να συζητηθούν θέματα της περιοχής και να υπάρξουν βελτιώσεις για την ασφάλεια των πολιτών ενώ ακόμη θέλω να μεταφέρω και προτάσεις στον αρμόδιο μηχανικό, που μου έχουν καταθέσει πολίτες για να διευθετηθεί καλύτερα η στάθμευση”.

Ασφάλεια κι εξυπηρέτηση στην καθημερινότητα

Επιπρόσθετα, η Κοινότητα της Άνω Σύρου ζητά τη φροντίδα του Δήμου για μία σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας και της ασφάλειας των δημοτών.

“Θέλουμε να γνωρίζουμε πότε θα τοποθετηθούν τα 2 καινούργια παγκάκια στην πιάτσα της Άνω Σύρου αφού έχει μείνει περίπου εδώ και έναν μήνα μόνο με 1 παγκάκι η κεντρική πλατεία της Άνω Σύρου” ενώ όπως πρόσθεσε, “ζητήσαμε να τοποθετηθούν πλαστικά κολονάκια κατά μήκος της κίτρινης διαγράμμισης επί του δρόμου στην είσοδο της Πιάτσας στην Άνω Σύρο, να τοποθετηθεί κίτρινη διαγράμμιση σε σχήμα ανάποδο Π από το δρόμο προς την είσοδο στο Επάνω Τέρμα από τις ξύλινες πινακίδες έως εκεί όπου αρχίζει η ράμπα του ιδιωτικού γκαράζ και να τοποθετηθούν 2 παγκάκια στο Επάνω Τέρμα επί του κεντρικού δρόμου εκεί που είναι ο στύλος της ΔΕΗ”.

Για τα παραπάνω αιτήματα ο κ. Ραουζαίος γνωστοποίησε ότι έχουν δρομολογηθεί, ενώ μιλώντας και για τις συντηρήσεις των δημοτικών ακινήτων, εστίασε σε βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. “Και τα δημοτικά κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες του Δήμου (πρώην Δημαρχείο), όπως και το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου αλλά και το κτίριο της ΡΕΔΗΣΕ πρέπει να έχουν γενικότερη συντήρηση κι επισκευές” ανέφερε, λέγοντας τέλος, πως, “το συνεργείο Μικρών Έργων του Δήμου επισκεύασε το μικρό ξύλινο μπαλκόνι του πρώην Δημαρχείου Άνω Σύρου για την ασφάλεια των πολιτών”.

Να γνωρίζουμε ποια έργα δεν θα γίνουν”

Στο πλαίσιο της γενικότερης μέριμνας για την Άνω Σύρο και με φόντο τις συνέπειες του κορωνοϊού στο ταμείο του Δήμου, ο Πέτρος Ραουζαίος όπως και τα άλλα μέλη της Κοινότητας ζήτησαν να μάθουν πώς θα τροποποιηθεί το πλάνο της Τεχνικής Υπηρεσίας για τον μεσαιωνικό οικισμό.

“Θέλουμε να γνωρίζουμε ποια έργα και παρεμβάσεις λόγω της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού του Δήμου μας κατά 600.000 ευρώ , δεν θα πραγματοποιηθούν στη γεωγραφική ενότητα της Κοινότητας Άνω Σύρου. Προσωπικά κατανοώ ότι η απόκλιση θα αυξηθεί περισσότερο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα και για τα έργα που είχαμε σχεδιάσει να γίνουν και γι αυτόν το λόγο θέλω να έχω ενημέρωση προκειμένου να ενημερώνω με τη σειρά μου τους δημότες όταν ερωτώμαι”.

Ο κ. Ραουζαίος δείχνοντας κατανόηση για την οικονομική ανατροπή που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος, πρόσθεσε τα εξής: “Πρέπει να κατανοήσουν από την πλευρά τους και οι δημότες ότι είναι σοβαρές οι συνέπειες από την πανδημία”.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τον Αύγουστο

Επιπλέον, ο ίδιος παρέπεμψε και στην ανακοίνωση του Δήμου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Αυγούστου στην Άνω Σύρο. “Για τον μήνα Αύγουστο 2020 και κατά τις ώρες 19:00 – 01:00 καθημερινά, θα ισχύουν οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η σήμανση του τμήματος της επαρχιακής οδού «Ερμούπολη – Άνω Μεριά» που οδηγεί στην Άνω Σύρο. Η ρύθμιση αφορά στον περιορισμό των οχημάτων στη μία κατεύθυνση κατά την άνοδο της επαρχιακής οδού «Ερμούπολη Άνω-Μεριά», λόγω των έντονων κυκλοφοριακών προβλημάτων που παρατηρούνται κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής: Απαγορεύεται η διέλευση όλων των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων κατά την κατεύθυνση προς Άνω Μεριά. Η χρήση της καθόδου θα είναι ελεύθερη για όλα τα οχήματα. Η αποκλειόμενη κατεύθυνση κυκλοφορίας για τα ΙΧ επιβατικά οχήματα θα εξυπηρετείται από τη νέα παρακαμπτήρια οδό μονής κατεύθυνσης. Τέλος, γίνεται γνωστό ότι όπως κάθε χρόνο, πρόκειται να υποβοηθήσει το έργο της Αστυνομικής Δ/νσης, τοποθετώντας ανθρώπινο δυναμικό για την ενημέρωση και διευκόλυνση των οδηγών”.

Σημαία μου η Κοινότητα που έχω την τιμή να προεδρεύω”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συνεργασία του με τη Δημοτική Αρχή. Αρχικά δήλωσε πως, “Είμαι χαρούμενος που έχω την τύχη και την τιμή να είμαι πρόεδρος σε μία ιστορική Κοινότητα της Σύρου” συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως, “Η συνεργασία μου με τη Δημοτική Αρχή κρίνω πως είναι άψογη σε όλους τους τομείς”.

Ο ίδιος έκλεισε την αναφορά του στο θέμα της συμπόρευσης με τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας τα εξής: “Προσωπικά όπως έχω πει προεκλογικά και θα το λέω και πάντα, “σημαία” μου και “παράταξή” μου είναι το καλό και η ανάπτυξη της Κοινότητάς μου. Είμαι σε νεαρή ηλικία και μου έχει δοθεί μία μεγάλη τιμή. Προσπαθώ καθημερινά για τη δρομολόγηση λύσεων στον μεσαιωνικό οικισμό μέσα από τη συνεργασία μου με τον Δήμο, τους συμβούλους και τον Δήμαρχο. Τα υπόλοιπα και το αποτέλεσμα θα τα κρίνουν οι δημότες”.