Απαντήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τους κατοίκους της περιοχής του Βούρλη για το σημαντικό έργο

Δημοπράτηση μετά την ανταπόκριση του Υπ. Πολιτισμού

Πενήντα δημότες ζήτησαν εγγράφως να υπάρξει ενημέρωση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την ανταπόκριση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με τη μελέτη αποκατάστασης του οδικού τμήματος της περιοχής του Βούρλη αναμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν αμεσότερα στη δημοπράτηση του απαραίτητου έργου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πρόκειται για την τελευταία απόφαση που πρέπει να έχει στα χέρια της η δημοτική πλευρά, ώστε να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάδειξη εργολαβίας, η οποία θα υλοποιήσει το πολυσυζητημένο έργο για την περιοχή.

Αν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής έχει αναφερθεί στο θέμα σε παλαιότερη δημόσια συνεδρίαση, ενώ έχει δώσει και σχετικές απαντήσεις στο πλαίσιο σχετικών ρεπορτάζ, προκειμένου να πληροφορήσει την τοπική κοινωνία για την πρόοδο της συγκεκριμένης υπόθεσης, ωστόσο, 51 δημότες της περιοχής του Βούρλη ζήτησαν με γραπτό αίτημά τους να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Ως εκ τούτου, το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει αναφορά από πλευράς Δημοτικής Αρχής για τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης του έργου.

Όπως καθιστά γνωστό η Τεχνική Υπηρεσία, πρέπει να υπάρξει άμεσα η τελική έγκριση της μελέτης από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου για να προωθηθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο, καθώς η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε αποστείλει τη θετική εισήγησή της προς αυτό, τον Ιούλιο του 2020.

Κατά συνέπεια, επιβάλλεται να σχολιαστεί το γεγονός πως το Τοπικό Συμβούλιο δεν πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο για να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στις δικές του ενέργειες, καθώς ήδη διανύουμε τον Οκτώβριο του 2020.

Γ. Μηλιός: Οι δημότες έχουν ταλαιπωρηθεί

Ειδικότερα, το γραπτό αίτημα προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης υπογράφει ο εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής του Βούρλη, Γιώργος Μηλιός, παραθέτοντας μάλιστα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπογραφές 50 ακόμη δημοτών που είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Σύμφωνα με όσα υπενθυμίζει ο ίδιος, οι δημότες της συγκεκριμένης περιοχής – πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία - έχουν ταλαιπωρηθεί σε μεγάλο βαθμό όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας της μη διέλευσης των mini bus.

Ως εκ τούτου, ζητά σαφή ενημέρωση σχετικά με την έναρξη του έργου.

“Κύριε πρόεδρε, είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα της περιοχής Βούρλη πόσο έχει επηρεάσει τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα τους υπερήλικες.

Καθημερινά όλοι ρωτούν πότε θα λάβει τέλος αυτή μας η ταλαιπωρία. Το θέμα είχε προκύψει με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι είχαν προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ερωτώντας για την πρόοδο των ενεργειών” αναφέρει αρχικά στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Μηλιός, υπενθυμίζοντας τις απαντήσεις που είχαν δοθεί στην περασμένη θητεία για την εν λόγω υπόθεση.

“Μας είχαν κάνει ενημέρωση των προσπαθειών τους και ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Τελική μας ενημέρωση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν ότι έχουν εγκριθεί τα χρήματα και ότι οι μελέτες είναι σε στάδιο υλοποίησης κλπ” συμπλήρωσε σχετικά, ενώ απευθυνόμενος στη σημερινή Δημοτική Αρχή, θέλησε να τονίσει τα εξής: “Γνωρίζοντας την ευαισθησία όλων σας προς τους δημότες και ιδιαίτερα για την Τρίτη Ηλικία, θα επιθυμούσαμε στο επόμενο ή μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να φέρετε το θέμα ως επείγον διότι η υπομονή όλων των κατοίκων της περιοχής, έχει πλέον εξαντληθεί και θέλουμε ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών”.

Ο ίδιος έκανε νύξη και για τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας, υποστηρίζοντας τα ακόλουθα: “Τα δρομολόγια που έχουν εφαρμοστεί για την περιοχή μας δεν εξυπηρετούν αλλά ταλαιπωρούν τους κατοίκους, καλύπτουν τον Δήμο θεωρητικά, αλλά όλοι μας καταλαβαίνουμε πλέον από πολιτικούς ελιγμούς”.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, ο κ. Μηλιός ζητά να τεθεί το θέμα προς συζήτηση σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Σας καταθέτω επίσης και υπογραφές των κατοίκων τους οποίους εκπροσωπώ και σας διαβεβαιώνω ότι σταμάτησα στους 51 ενώ αρκετοί ήσαν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους περιέλαβα στη διαμαρτυρία αυτή. Τους διαβεβαίωσα όμως ότι οι υπογραφές είναι αρκετές για το θέμα μας” σχολίασε στον επίλογό του.

Τεχνική Υπηρεσία: Υλοποίηση μετά τον Αύγουστο του 2021

Στο εισηγητικό σημείωμά της ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφέρει πως είναι σε αναμονή για την τελική έγκριση της μελέτης ώστε να ξεκινήσει τις ενέργειές της για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Αφού πρωτίστως εξηγεί πως από πλευράς Δήμου έχει σταλεί εγκαίρως η μελέτη προς το Υπουργείο Πολιτισμού, αναδεικνύει εμμέσως το γεγονός των καθυστερήσεων από αυτό.

“Η μελέτη με τίτλο “Μελέτη ανακατασκευής οδικού τμήματος περιοχής Βούρλη στην Ερμούπολη” έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει αποσταλεί από την Υπηρεσία μας στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχν. Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς και Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού με το α.π. 13765/4-7-2019 έγγραφό μας. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχν. Έργων Αττικής, Αντ. Στερεάς και Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού με το α.π. ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ/6007/22-7-2020 έγγραφό της (έλαβε α.π. 13958/27-7-2020 του Δήμου) απέστειλε τη θετική εισήγησή της προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου για τη λήψη απόφασης. Μετά τη λήψη της ανωτέρω απόφασης η υπηρεσία μας είναι σε ετοιμότητα για τη δημοπράτηση του έργου” γνωστοποιεί ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δαυίδ Διακοδημητρίου, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως μέχρι και την υλοποίηση του έργου, η επικινδυνότητα παραμένει στην περιοχή κι ως εκ τούτου, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις στη διέλευση, καθώς προτάσσεται η ασφάλεια των πολιτών.

“Η υπ' αριθμόν 2/2013 Έκθεση Επικινδύνου που αφορά τον τοίχο αντιστήριξης δεν έχει αρθεί και κατά την άποψή μας θα πρέπει να συνεχιστεί η ισχύς των μέτρων ασφαλείας που έχουν ήδη ληφθεί” σημειώνει σχετικά, λέγοντας τέλος πως το έργο θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι του 2021, οπότε και θα είναι ιδανικές οι συνθήκες για την υλοποίησή του με σκοπό το ποιοτικότερο αποτέλεσμα.

“Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι το έργο θα προκαλέσει σημαντική όχληση λόγω της φύσεώς του, πολύ δε περισσότερο καθώς οι σημαντικότερες εργασίες θα πρέπει να υλοποιηθούν την ξηρότερη εποχή του έτους (Αύγουστος / Σεπτέμβριος)” σημειώνει ο ίδιος, καταλήγοντας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση για το έργο στην περιοχή του Βούρλη είναι εξασφαλισμένη μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”.