Έργο ύψους 545 χιλ. ευρώ για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Διαγωνισμός για τη στατική ενίσχυση της αίθουσας μπάσκετ

Απαραίτητη παρέμβαση στον αθλητικό χώρο για την ασφάλεια αθλητών και κοινού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του έργου της στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας (μπάσκετ) στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς εγκρίνεται σήμερα η σχετική διακήρυξη για τον διαγωνισμό από την Οικονομική Επιτροπή.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη την οποία ανέμενε η αθλητική κοινότητα του νησιού και κυρίως οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης, καθώς επί πολλά χρόνια χρησιμοποιούν μία αθλητική υποδομή που συνοδεύεται από τεράστιες φθορές και πλέον έχει καταστεί σχεδόν αφιλόξενη για το κοινό, αλλά και το σύνολο των αθλητών και των προπονητών.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο προηγήθηκαν η εκπόνηση της στατικής μελέτης, καθώς επίσης η εξεύρεση της χρηματοδότησης αλλά και η προώθηση της σχετικής διακήρυξης για να βγει στον αέρα εντός των ημερών ο διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα προκύψει ανάδοχος για την πολυπόθητη έναρξη και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά μέσω αναλυτικών ρεπορτάζ της εφημερίδας, η συγκεκριμένη αίθουσα μπάσκετ απαιτούσε και παρεμβάσεις για να πάψει να εισρέει το νερό της βροχής εντός του χώρου, καθώς επανειλημμένως κατά το παρελθόν είχαν ακυρωθεί αγώνες και προπονήσεις για να αποφευχθεί ατύχημα αθλητών.

Πλέον, το έργο έχει δρομολογηθεί και είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ανάδοχος για την υλοποίησή του, μετά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Βάσει του σχεδίου της διακήρυξης, το ποσόν που θα απαιτηθεί είναι 545 χιλ. ευρώ για τις εργασίες στατικής ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως με το ποσό των 55 χιλ. ευρώ έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση των παλαιών κερκίδων.

Λεπτομέρειες του έργου

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν στην αθλητική αίθουσα και οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω, αναδεικνύουν παράλληλα και το μέγεθος των προβλημάτων της συγκεκριμένης αθλητικής υποδομής.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα: α. “Οριζόντια” σύνδεση των ζευκτών μέσω σεισμικών μεταλλικών συνδέσμων (προσθήκη “οριζόντιων” Χ). Η οριζόντια σύνδεση των ζευκτών υλοποιείται μέσω 108 μεταλλικών ελκυστήρων διαμέτρου 19 mm (...). β. Προσθήκη κατακόρυφων μεταλλικών συνδέσμων. Η κατακόρυφη σύνδεση των στύλων υλοποιείται μέσω 16 μεταλλικών ελκυστήρων διαμέτρου 19 mm(...). γ. Περίσφιξη στύλων με μανδύα ΙΟΠ στην κρίσιμη περιοχή σύνδεσης με τη θεμελίωση. δ. Περίσφιξη στύλων με μανδύα ΙΟΠ σε άλλες περιοχές και περίσφιξη δοκών. ε. Επικόλληση περιμετρικής λωρίδας ΙΟΠ εσωτερικά στις δοκούς. στ. Αντιδιαβρωτική προστασία υφιστάμενων μεταλλικών στοιχείων. ζ. Ενισχύσεις μεταλλικών στοιχείων ζευκτού (...) και ενισχύσεις τεγίδων έναντι λυγισμού. η. Σύνδεση περιμετρικών πλαισίων. Οι ακραίοι στύλοι των περιμετρικών πλαισίων συνδέονται οριζόντια μέσω νέων μεταλλικών στοιχείων (...). θ. Συντήρηση των περιοχών που δεν ενισχύονται (αντιδιαβρωτική προστασία). ι. Αποσύνδεση τοίχων πλήρωσης από τον φέροντα οργανισμό (...).”.

Επιπλέον, έχουν συμπεριληφθεί και άλλες εργασίες όπως οι εκσκαφές για την αποκάλυψη της βάσης των στύλων και ανάλογες αποκαταστάσεις (επιχώσεις, σκυροδετήσεις) των πλακών υπεδάφους, όπως ακόμη και καθαιρέσεις τοίχων πλήρωσης από τον φέροντα οργανισμό με εφαρμογή τεχνικών αδιατάρακτης κοπής, στις θέσεις όπου προβλέπονται κατακόρυφοι μεταλλικοί σύνδεσμοι.

Τέλος, προβλέπεται η αποξήλωση και επανατοποθέτηση ή αντικατάσταση των κουφωμάτων και οι απαραίτητοι χρωματισμοί, ενώ στα γενικά στοιχεία του έργου και στην περιγραφή του αντικειμένου, γνωστοποιείται πως, προβλέπεται “απομάκρυνση υφιστάμενων διαβρωμένων κερκίδων και προμήθεια και τοποθέτηση νέων περίπου 300 – 400 θέσεων”.

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου όπως πολλάκις έχει αναφερθεί είναι η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη προπονήσεων και αγώνων μπάσκετ και κατά τη χειμερινή περίοδο, αφού πέραν της συγκεκριμένης κλειστής αθλητικής υποδομής, ο Δήμος δεν διαθέτει άλλο γήπεδο μπάσκετ, πλην των δύο – ανοικτών – πλησίον αυτής.

Έργο που “απαίτησε” δύο αυτοδιοικητικές θητείες 

Για να φθάσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέχρι το συγκεκριμένο έργο απαιτήθηκαν δύο θητείες, τόσο η τρέχουσα, όσο όμως και η προηγούμενη στη διάρκεια της οποίας προωθήθηκε η μεγαλύτερη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα είχαν συμφωνήσει από το 2016 ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να συγχρηματοδοτήσουν το κόστος για την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης, η οποία και παραλήφθηκε από τον Δήμο, δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2018 με ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολούθως, με “όπλο” τη συγκεκριμένη μελέτη έγιναν προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης. Το θέμα είχε συζητηθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019 και συγκεκριμένα είχε ληφθεί απόφαση για υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Τον Μάρτιο του 2020 έγινε γνωστή η ένταξη του έργου “Επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, βάσει της υπ΄ αριθμ. 15884/04-03-2020 (ΑΔΑ ΨΗΞΧ46ΜΤΛ6-Ζ7Γ) απόφασης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναπτυξιακής πολιτικής κ. Κ. Θεοδωρόπουλου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΙV “Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων”, συνολικού προϋπολογισμού 600 χιλ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Αξίζει τέλος να υπενθυμιστεί πως η πράξη αποτελείται από τα εξής δύο υποέργα: ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Στατική ενίσχυση κλειστής αίθουσας Α΄ Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προϋπολογισμού 545 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ και ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Αντικατάσταση κερκίδων Κλειστής Αίθουσας Α΄ Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προϋπολογισμού 55 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ.

Σήμερα – όπως αναφέρθηκε προλογικά – προωθείται ο διαγωνισμός για τη βασική και κύρια παρέμβαση στο συγκεκριμένο γήπεδο μπασκετ του ΑΚΔΕ.