Αγανάκτηση στην Υπηρεσία Καθαριότητας από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων σε κάδους του νησιού

“Χωρίς δημοτική αστυνομία δεν λύνεται το πρόβλημα”

Σαφής ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την επιβολή προστίμων, σχετικά με το σοβαρό θέμα που “γιγαντώνεται” σε περιόδους lockdown

Τη λύση στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας βλέπει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος αναφορικά με το μείζον πρόβλημα της εναπόθεσης ογκωδών και άχρηστων αντικειμένων πλησίον των κάδων απορριμμάτων, καθώς η λειτουργία της θα δώσει τη δυνατότητα για συστηματικούς ελέγχους, αλλά και για επιβολή προστίμων.

Ο ίδιος εκφράζει δημοσίως την αγανάκτησή του λόγω της κατάστασης που παρατηρείται γενικότερα σε Ερμούπολη, Άνω Σύρο και χωριά, η οποία όπως περιγράφει και διαπιστώνεται από το φωτογραφικό υλικό, γιγαντώνεται στα διαστήματα του lockdown.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, ορισμένοι πολίτες εξακολουθούν να παραβλέπουν τον Κανονισμό Καθαριότητας, ωστόσο, δυστυχώς οι διαθέσιμες δυνάμεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν δύνανται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη διαπίστωση της κάθε “παράβασης” στον χρόνο που αυτή πραγματοποιείται και άρα, όσοι ευθύνονται για τη συγκεκριμένη εικόνα σε διάφορες περιοχές του νησιού μένουν ατιμώρητοι.

Ξημερώματα η εναπόθεσή τους

Ειδικότερα, με αφορμή την εναπόθεση προϊόντων οικοδομής, αλλά και μεγάλων ξύλινων παλαιών κουφωμάτων σε κάδους απορριμμάτων επί της οδού Μπαμπαγιώτου, στη συνοικία Βαπόρια της Ερμούπολης και συγκεκριμένα όπισθεν Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο κ. Μώτος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε πως, “αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να διαπιστώνεται και δυστυχώς αυτή την περίοδο ξανά, πολύ εντονότερη, αφού ο κόσμος στη διάρκεια του lockdown προχωρά σε εκκαθαρίσεις”.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας, σημειώνοντας πως, “Υπάρχει ο ψηφισμένος Κανονισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη συλλογή και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων” και ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως αυτές τις οδηγίες “πρέπει να τις τηρούν απαραίτητα όλοι”.

“Στην περίπτωση που κάποιος επικοινωνήσει με τον Δήμο, τότε δίνουμε οδηγίες ώστε να μην βγάζουν τα ογκώδη αντικείμενα στους κάδους, αν δεν τους ενημερώσουμε για να τα πάρει ο Δήμος.

Δυστυχώς όμως, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Υπηρεσίας για συμμόρφωση, αυτή η κατάσταση συνεχίζεται σε όλο το νησί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σήμερα (σσ. χθες). Προφανώς μετέφεραν κάποιοι κουφώματα και ξύλα από κάποια οικοδομή και η κατάσταση σε κεντρικό δρόμο είναι απερίγραπτη” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας μάλιστα πως αυτές οι κινήσεις, “γίνονται ξημερώματα για να κρυφτούν όσοι τις κάνουν”.

Ερωτηθείς αφού αναγκάζεται ο Δήμος να τα συλλέξει, σε ποιον χώρο τα οδηγεί, ανέφερε τα παρακάτω: “Τα μαζεύει ο Δήμος και να τα μεταφέρει στο Κοράκι, στον ΧΥΤΑ. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου συνεργάζεται με την Καθαριότητα για να έχουμε όσο γίνεται περισσότερο καθαρό το νησί μας, όμως, δυστυχώς ορισμένοι πολίτες, διαπιστώνουμε πως αγνοούν παντελώς τον Κανονισμό και την προσπάθεια του Δήμου και των εργατών για έναν καθαρό τόπο”.

Δυσκολία στην επιβολή προστίμων χωρίς δημοτικούς αστυνόμους

Δεδομένης της πρόβλεψης στον Κανονισμό Καθαριότητας για επιβολή προστίμων στους παραβάτες, ρωτήθηκε ο κ. Μώτος, αν η Δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση να λάβει τέτοια μέτρα.

“Προβλέπεται από τον Κανονισμό η επιβολή προστίμου, αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε από που προέρχονται αυτά. Έχουμε την πρόθεση να επιβάλλουμε πρόστιμα αν γνωρίζουμε και διαπιστώσουμε με βεβαιότητα σε ποιον ανήκουν οι ενέργειες, γιατί δυστυχώς δεν διορθώνεται η κατάσταση. Όμως, κατά τη γνώμη μου και σύμφωνα με την εμπειρία μου, αν δεν προχωρήσει η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν θα κάνουμε τίποτα. Και όχι μόνον στο θέμα της Καθαριότητας, αλλά γενικά στο νησί” υποστήριξε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας πως σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υπεραμυνθεί αυτής της απόφασης.

“Όταν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, δεν θα μπορεί ο κάθε πολίτης να προχωρά σε τέτοιες ενέργειες. Σήμερα, όσο και να αναζητήσει τον “ένοχο” το Τμήμα Καθαριότητας, δεν είναι εύκολο να τον βρει. Η Δημοτική Αστυνομία έχει τα “μάτια” της παντού και με τις περιπολίες της, διαπιστώνει τί πάει στραβά” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Ερωτηθείς αν έχει μεταφέρει το σχετικό αίτημά του στον Δήμαρχο, απάντησε καταφατικά, λέγοντας τα εξής: “Έχω αναφέρει το αίτημά μου πολλές φορές στον Δήμαρχο και η Δημοτική Αρχή κάνει ό,τι καλύτερο για να αποκτήσουμε δημοτικούς αστυνόμους. Ελπίζω μέσα στο 2021 να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα”.

Έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό

Επισημαίνοντας ο κ. Μώτος πως για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται σε συνεργασία με ιδιώτες, πρόσθεσε πως, η κατάσταση που δημιουργούν ορισμένοι ασυνείδητοι όχι μόνον προκαλεί υποβάθμιση της εικόνας του νησιού, αλλά επιβαρύνει και την Υπηρεσία.

“Η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει μεγάλες ανάγκες για όλο το νησί. Με αυτές τις κινήσεις προκαλείται πρόβλημα. Οι εργάτες το Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί και να λάβει τέλος. Γι αυτό και υποστηρίζω απόλυτα πως αν δεν πάρουμε Δημοτική Αστυνομία, δεν θα δούμε αποτέλεσμα” επανέλαβε, υπενθυμίζοντας προς όλους πως σήμερα, στην Υπηρεσία Καθαριότητας, “το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς και ορισμένα άτομα συνταξιοδοτούνται”. Επισημαίνοντας δε, πως υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο απασχόλησης προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ (σσ. μόνον σαν οδοκαθαριστές), έκανε έκκληση τέλος προς τους δημότες να ακολουθούν τον Κανονισμό και να σέβονται τον τόπο τους.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως οι πολίτες μπορούν να καλούν τον Δήμο στο τηλέφωνο 2281088771 ή εναλλακτικά να προχωρούν σε μίσθωση οχημάτων δημοσίας χρήσεως για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων από τις οικίες τους.