Ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Σύρου, Ν. Ραγκούσης μιλά στην “Κοινή Γνώμη” για τη μεταφορά του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον λόφο “Νεράιδα”, ο οποίος θα αποκοπεί

Κλείνουν προϋποθέσεις για τη β΄ φάση του αεροδρομίου Σύρου

Σήμερα η σύνδεση του νέου δικτύου στην περιοχή, που συνοδεύεται από προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο νησί

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι εργασίες σύνδεσης και λειτουργίας του νέου δικτύου ηλεκτροδότησης που κατασκευάστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ Σύρου, στο ύψος του λόφου Νεράιδα και πλησίον του κεντρικού δρόμου Αζολίμνου – Βάρης, προκειμένου να “κλείσει” μία από τις βασικές προϋποθέσεις έναρξης της β΄ φάσης του έργου του αεροδρομίου Σύρου.

Συγκεκριμένα, για την αποκοπή του λόφου Νεράιδα, το Υπουργείο Υποδομών ζήτησε τη μετατόπιση τμήματος του δικτύου ηλεκτροδότησης της περιοχής, ώστε να μπορέσει η εργολήπτρια εταιρεία να ξεκινήσει την υλοποίηση των εκσκαφών, αφού πρωτίστως, της αποδοθεί το τμήμα του εργοταξίου, κενό από στύλους της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου 20ημερου, ο ΔΕΔΔΗΕ Σύρου προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς στις απαιτούμενες εργασίες, τοποθετώντας νέους στύλους ηλεκτροδότησης σε έκταση συνολικού μήκους 1.270 μέτρων, σε κατάλληλες θέσεις της περιοχής, ενώ παράλληλα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα απομακρύνει τους παλαιούς στύλους από το τμήμα που τελικώς θα αποκοπεί.

Σήμερα για τη σύνδεση του νέου δικτύου, αρκετές περιοχές της Σύρου που εξυπηρετούνται από τη γραμμή της Αζολίμνου, θα έχουν διακοπές ρεύματος, όπως αυτές ανακοινώθηκαν προ δύο ημερών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πρέπει να υπογραμμισθεί εξ αρχής, πως η ταπείνωση του λόφου Νεράιδα - που αποτελεί τη β΄ φάση του έργου της επέκτασης του αεροδρομίου Σύρου, προκειμένου να είναι εφικτή σε όλες τις καιρικές συνθήκες η προσγείωση αεροσκαφών, μεγαλύτερης χωρητικότητας -, θα εκτελεσθεί από την εργολήπτρια εταιρεία 3Κ Τεχνική Α.Ε., η οποία έχει προχωρήσει σε σύμβαση με το αρμόδιο Υπουργείο από αρχές Νοέμβρη του 2020.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον εργολάβο – μηχανικό, Δημήτρη Κρούσκο κατέστη ξεκάθαρο πως ο ίδιος θα ξεκινήσει τις εργασίες του, αφού ολοκληρωθεί η παρέμβαση του ΔΕΔΔΗΕ, αφού ενημερωθεί για την πρόσληψη αρχαιολόγου που θα επιβλέπει τις εργασίες και κυρίως, μετά την εγκατάστασή του στον χώρο των μεγάλων εκσκαφικών επεμβάσεων.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται με κάθε επιφύλαξη, πως, η έναρξη υλοποίησης της β΄ φάσης του έργου του αεροδρομίου Σύρου, δεν θα καταγραφεί πριν το Πάσχα.

ΔΕΔΔΗΕ Σύρου: Μετατόπιση δικτύου

Ο Διευθυντής του παραρτήματος του ΔΕΔΔΗΕ στη Σύρο, κ. Ραγκούσης κλήθηκε να ενημερώσει για το πλάνο των εργασιών στη θέση Νεράιδα, αλλά και να προσδιορίσει την ολοκλήρωση αυτών.

“Βρισκόμαστε προς το τέλος των απαιτούμενων εργασιών” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, “Ήδη θα γίνει μία μεγάλη διακοπή ηλεκτροδότησης στις 31/3 (σ.σ. σήμερα), η οποία είναι απαραίτητη για να συνδεθεί το νέο τμήμα, δηλαδή το παράλληλο τμήμα του δικτύου που έχει δημιουργηθεί”.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πρόσθεσε πως, “θα γίνουν και κάποιες μικρότερες διακοπές για κάποιες παρεμβάσεις, δηλαδή προς το τέλος της εβδομάδας και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η ολοκλήρωση των εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ”.

Ερωτηθείς να περιγράψει τον βασικό κορμό των εργασιών που απαιτήθηκαν για να “ξυριστεί” ο λόφος που θα αποκοπεί, από τους στύλους της ΔΕΗ, υπήρξε σαφής: “Ουσιαστικά μετακινήσαμε τη γραμμή. Φτιάξαμε ένα νέο δίκτυο και το οποίο το συνδέουμε αύριο (σ.σ. σήμερα). Πρόκειται για οκτώ στύλους που απαιτούσαν οι αρμόδιοι υποχρεωτικά να απομακρυνθούν, ώστε να γίνει το έργο του αεροδρομίου, ενώ από την πλευρά μας, αλλάζουμε και άλλους επτά για τη βελτίωση του δικτύου”. Εκτιμώντας το συνολικό μήκος των εν λόγω παρεμβάσεων στην περιοχή, σημείωσε πως αυτό αφορά σε 1.270 μέτρα. Διευκρίνισε δε, πως οι νέοι στύλοι ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ “τοποθετήθηκαν κοντά στον κεντρικό δρόμο αλλά όχι επί του δρόμου (ανηφόρα Νεράιδα)”.

Στην ερώτηση πότε θα έχουν απομακρυνθεί συνολικά οι παλαιοί στύλοι, απάντησε κατηγορηματικά πως, “θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας”.

Ταυτόχρονες συντηρήσεις από το ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ μέχρι τον Μέγα Γιαλό

Παράλληλα με το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Ραγκούσης γνωστοποίησε πως ο ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί συντηρήσεις και βελτιώσεις στο δίκτυο. “Κάνουμε και κάποιες παρεμβάσεις για τη συντήρηση του δικτύου, τη βελτίωσή του συνολικά, όχι μόνον στο τμήμα του αεροδρομίου, αλλά συνολικά της γραμμής που φθάνει μέχρι τον Μέγα Γιαλό” ανέφερε, εξηγώντας σχετικά με τις διακοπές ηλεκτροδότησης καθ΄ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών ότι, “αυτές οι διακοπές που γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες ήταν για παρεμβάσεις όπως να μπουν νέα στοιχεία διακοπής στο δίκτυο, να γίνει κάποια βελτίωση με νέους αγωγούς, δηλαδή έγινε αντικατάσταση των αγωγών με νέα σύρματα, προστέθηκαν σημεία ελέγχου στο δίκτυο για να μπορεί να γίνει καλύτερα η εκμετάλλευση και επίσης πραγματοποιήθηκε πλήρης συντήρηση της γραμμής από το ύψος του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ, μέχρι και τον Μέγα Γιαλό”.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Σύρου, ο Διαχειριστής έκρινε σημαντικό να συντηρήσει το δίκτυο, στο πλαίσιο “ενός γενικότερου συμμαζέματος”, καθώς όπως πρόσθεσε, “όταν είχε κατασκευαστεί ήταν άλλες οι απαιτήσεις της εποχής και διαφορετικές οι σημερινές”.

Πλέον, αρκετές περιοχές στη γραμμή της Αζολίμνου και της Βάρης θα έχουν ένα βελτιωμένο δίκτυο, το οποίο μάλιστα άμεσα, θα ελέγχεται και εξ αποστάσεως. “Με τις παρεμβάσεις που κάναμε επιπλέον, στόχος μας είναι για μελλοντικές ανάγκες και θέματα που προκύπτουν, να μην κόβεται συνολικά η Αζόλιμνος. Βάλαμε τέτοια διακοπτικά στοιχεία και αναμένουμε να μας στείλουν και τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό. Με αυτά θα μπορούμε να κάνουμε τις ενέργειές μας κι εξ αποστάσεως, από έναν υπολογιστή και να περιορίζουμε σε ένα μέρος του δικτύου τη διακοπή, όχι σε όλη τη γραμμή” σχολίασε διευκρινιστικά.

Ν. Ραγκούσης: “Ευχαριστούμε τον κόσμο για την κατανόηση”

Ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Σύρου θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τους πολίτες για την κατανόησή τους όλο αυτό το διάστημα, καθώς και για την υπομονή τους σήμερα, οπότε και οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος από το πρωί έχουν διαδοχικά ως εξής: “Διακοπή ηλεκτροδότησης την Τετάρτη 31/3/2021, από 7:30 έως 13:30, στις περιοχές Αζόλιμνος – Σαντορινιοί – Όρος (Βάρη) – Λουσαρδάκι (Βάρη). Για την ανάγκη απαιτούμενων χειρισμών, θα πραγματοποιηθεί ολιγόλεπτη διακοπή από 7:30 έως 8:00 στις περιοχές Βάρη – Μέγας Γιαλός – Χρούσσα – Άνω Μάννα – Τάλαντα – Συνοικισμός Ερμούπολης – Άνω Σύρος – Απάνω Μεριά, από 12:00 έως 13:00 στις περιοχές Ροζιά (Κάτω Μάννα) Βοϊδόμαντρες (Γουργουράκια) – Αμάραντος (διασταύρωση Αζολίμνου – Βάρης), και από 13:00 – 13:30 στις περιοχές Βάρη – Μέγας Γιαλός – Χρούσσα – Άνω Μάννα – Τάλαντα – Συνοικισμός Ερμούπολης – Άνω Σύρος – Απάνω Μεριά της ίδιας ημέρας”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε προς την εφημερίδα: “Από τη στιγμή που κάναμε προγραμματισμένες διακοπές και θα υπήρξε ταλαιπωρία του κόσμου, κάναμε παράλληλα και εντοπισμένες συντηρήσεις και βελτιώσεις. Η μεγάλη διακοπή είναι την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) για να ολοκληρωθεί το έργο και τέλος, απομένουν μικρότερες παρεμβάσεις. Εκτιμώ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών”.

Σημειώνοντας μάλιστα πως αν και ο ΔΕΔΔΗΕ Σύρου είχε περιθώριο για τη μετατόπιση του δικτύου ένα διάστημα 140 ημερών, ωστόσο, δεν απαιτήθηκε χρόνος περισσότερος των 30 ημερών. “Είχαμε στη διάθεσή μας 140 ημέρες, αλλά μέσα σε 20 ημέρες από την έναρξη των εργασιών προχωρήσαμε. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την κατανόησή του”.

Μελετώνται υπογειοποιήσεις

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του στον προγραμματισμό και τις ενέργειες του ΔΕΔΔΗΕ Σύρου, ο ίδιος θέλησε να κάνει γνωστό, πως την προσεχή περίοδο, “θα προχωρήσουμε σε γενικότερη αναβάθμιση όλων των δικτύων, καθώς και σε υπογειοποιήσεις”.

Με τα παραπάνω επιβεβαίωσε ουσιαστικά την αναφορά του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την ανάγκη υπογειοποιήσεων του δικτύου στο κέντρο της Ερμούπολης. “Περιμένουμε προτάσεις από τον Δήμο. Εμείς έχουμε ξεκινήσει σε κάποια τμήματα από μόνοι μας σαν ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης του δικτύου. Αλλά είμαστε σε επαφή με τον Δήμο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων: Εξασφαλίστηκε η δαπάνη για ΔΕΔΔΗΕ και προσλήφθηκε αρχαιολόγος

Στο πλαίσιο τηλεφωνικής επαφής της εφημερίδας με την αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υποδομών Αεροδρομίων, Ραφαέλα Μαραγκουδάκη η ίδια έδωσε απαντήσεις για τη δρομολόγηση των δύο βασικών προϋποθέσεων έναρξης υλοποίησης της β΄ φάσης του έργου του αεροδρομίου Σύρου.

“Μίλησα σήμερα (σ.σ. χθες) με τον ΔΕΔΔΗΕ και μου είπαν ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το 80% του έργου και ίσως την Τετάρτη θα τελειώσουν” σημείωσε αναφορικά με τα παραπάνω και τις παρεμβάσεις για τη μετατόπιση του δικτύου από τον λόφο Νεράιδα, λέγοντας ακόμη, πως, για τις εν λόγω εργασίες, το κόστος καλύφθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. “Το Υπουργείο εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και προχώρησε στην καταβολή του απαραίτητου ποσού ύψους 21.000 ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ για τη μεταφορά του δικτύου” δήλωσε στην εφημερίδα, μιλώντας παρακάτω και για την πρόσληψη αρχαιολόγου.

Όπως είχε γίνει γνωστό, η παρουσία αρχαιολόγου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών κρίνεται επιβεβλημένη για να υπάρξει διαπίστωση ή μη, ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αν αυτά τυγχάνει να υπάρχουν στον λόφο Νεράιδα.

Από την πλευρά της, η κ. Μαραγκουδάκη τόνισε πως, “Έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη αρχαιολόγου και είναι από τη Σύρο και απομένει μετά, η εγκατάσταση του κ. Κρούσκου. Από εμάς, δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γίνει”. Ολοκλήρωσε την αναφορά της στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας τέλος πως, “Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκσκαφών θα παρακολουθεί ο αρχαιολόγος και για όσο διάστημα διαρκέσει το έργο της β΄ φάσης”.

Δ. Κρούσκος: Επαναπροσδιορισμός έναρξης μετά την απόδοση του εργοταξίου

Δεδομένου του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας για το πολυσυζητημένο έργο της επέκτασης του αεροδρομίου Σύρου (α΄ φάση σε αναμονή), το οποίο συνοδεύεται από την ταπείνωση του λόφου Νεράιδα (β΄ φάση), ρωτήθηκε ο εργολάβος για την έναρξη των εκσκαφών, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή.

“Προσωπικά δεν έχω ενημέρωση αν έχει ολοκληρώσει ο ΔΕΔΔΗΕ το έργο του. Περιμένω τέσσερις – πέντε μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία έγινε στις 6 Νοεμβρίου. Όπως επίσης περιμένω ενημέρωση και για το κομμάτι της πρόσληψης αρχαιολόγου που είναι κι αυτό μία απαραίτητη προϋπόθεση” σχολίασε προς την εφημερίδα ο Δημήτρης Κρούσκος, ο οποίος παράλληλα δήλωσε πως, ως εκ τούτου, περιμένει την ενημέρωσή του από το Υπουργείο, για να προγραμματίσει τη δική του παρουσία στον χώρο.

“Προς το παρόν είμαι σε αναμονή. Αν μου πουν ότι όλα είναι εντάξει, τότε προχωράω. Εγώ όμως πρέπει εξ αρχής να στήσω το συνεργείο μου. Άρα, δεν μπορώ να προσδιορίσω την έναρξη των εργασιών, αν δεν έχω πλήρη εκκένωση του εργοταξίου. Δηλαδή αν δεν μου αποδοθεί το εργοτάξιο χωρίς προβλήματα” δήλωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “Επίσης, από τη στιγμή που θα αποδοθεί το εργοτάξιο, θα χρειαστώ μία προετοιμασία”.

Τα παραπάνω θέλησε να αναφέρει ο ίδιος, καθώς όπως τόνισε μετά από την παρέλευση ενός 5μηνου διαστήματος από την υπογραφή της σύμβασης είναι λογικό να χρειαστεί επαναπροσδιορισμό της παρουσίας του. “Πρέπει να οργανώσω εξ αρχής τη δουλειά μου, μετά από τόσο διάστημα” σχολίασε παρακάτω, υπενθυμίζοντας τέλος πως, για τη β΄ φάση, το συνολικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών προσδιορίζεται στους 9 μήνες.