Πεπραγμένα Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το διάστημα 2019 – 2020

Ψηφιακός μετασχηματισμός και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων

Εντός Ιουλίου η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον Δήμο, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο εντεταλμένος σύμβουλος, Ανδρέας Γιαλόγλου

Έμφαση στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έδωσε το Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, οπότε και έκανε ουσιαστική επανεκκίνηση, με εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο τον Ανδρέα Γιαλόγλου.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και ο αρμόδιος για το Τμήμα Προγραμματισμού προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων για το διάστημα από τον Σεπτέμβρη του 2019, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.

Με φόντο τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου απολογισμό του Τμήματος Προγραμματισμού, ο Ανδρέας Γιαλόγλου κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα σχετικά με τους σημαντικότερους “σταθμούς” της πορείας του εν λόγω Τμήματος και συγκεκριμένα να δώσει απαντήσεις για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά και να τοποθετηθεί σχετικά με τον βαθμό ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου.

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε τις προσπάθειες λήψης χρηματοδοτήσεων προς όφελος του νησιού, με φόντο τις οποίες θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τους υπαλλήλους από όλα τα Τμήματα του Δήμου.

Διευκρινίζεται εξ αρχής πως στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα σημαντικότερα σημεία του απολογισμού, όπως και οι απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Από τις βασικές υποθέσεις που δεσμευθήκατε να προωθήσετε άμεσα και στην έναρξη της θητείας αποτέλεσε η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου, βάσει του οποίου θα πορευθεί ο Δήμος. Ποιες είναι οι ενέργειές σας όλο αυτό το διάστημα και σε ποιο σημείο έχετε φθάσει;

Θεωρώ κεντροβαρικό το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο για τον Δήμο μας, το οποίο απουσίαζε. Πέραν του γεγονότος ότι είναι θεσμική μας υποχρέωση, δεν στέκομαι σε αυτό, αλλά στο ουσιαστικό του θέματος. Ότι ο Δήμος μας οφείλει και πρέπει να έχει ως σύγχρονος οργανισμός, ένα πλάνο πάνω στο οποίο θα πορεύεται, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί.

Το επιχειρησιακό σχέδιο ήταν από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας το δρομολογήσαμε, το βάλαμε στον προϋπολογισμό, το αναθέσαμε και υπογράψαμε τη σύμβαση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί”.

  • Ένας σύγχρονος Δήμος απαιτείται να παρέχει άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των δημοτών καθώς επίσης παραγωγική και ουσιαστική επικοινωνία στις Υπηρεσίες του. Υπήρχε εδώ και χρόνια το αίτημα για ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Γνωστοποιήσατε στη θητείας σας, θετικά βήματα. Ποιες είναι οι συνολικές αλλαγές που καταφέρατε να επιτύχετε μέχρι σήμερα;

Γνωρίζουμε όλοι σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο Δήμος μας ψηφιακά, πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας. Θα επισημάνω δύο κυρίαρχα ζητήματα που προωθήθηκαν από την πλευρά μας. Δημιουργήθηκε μία ψηφιακή πλατφόρμα όπως έχετε δει ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσα από την οποία λειτουργούν εφαρμογές για τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών, για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών, τα οποία παρέχονται από μία σύγχρονη ιστοσελίδα του Δήμου. Αυτή η ιστοσελίδα ήταν επίσης ένα αναγκαίο εργαλείο που απουσίαζε. Αυτό ήταν το ένα ζήτημα, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ βασικό καθώς ο κάθε δημότης πλέον, μπορεί να εντοπίσει ένα πρόβλημα και να το στείλει στον Δήμο αμέσως και να λάβει αριθμό καταχώρησης στην Υπηρεσία του Δήμου. Αυτό προ έτους ήταν αδιανόητο.

Επίσης, στον Δήμο μας εγκαταστήσαμε σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων. Μέχρι πρότινος και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας, η διακίνηση των εγγράφων μεταξύ των Υπηρεσιών του Δήμου, γινόταν με χαρτί. Πλέον μιλάμε για αμεσότητα, για εξοικονόμηση πόρων και μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος λόγω αυτής της λειτουργίας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Να σημειώσω μάλιστα πως και λόγω της πανδημίας επιταχύνθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός οριζόντια πλέον. Έγιναν τηλεδιασκέψεις, συμβούλια μέσω διαδικτύου και όλα αυτά στηρίζονται από το Γραφείο Προγραμματισμού και φυσικά το Τμήμα Πληροφορικής. Νομίζω ότι είναι ένα αξιοπρόσεκτο έργο ταυτόχρονα με μία σειρά άλλα έργα που κάνουμε για την υποστήριξη όλων των χρηστών του Δήμου, για την αναβάθμιση του λογισμικού κλπ., ενώ τηρείται και ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα.

Επίσης, να αναφέρω πως η ψηφιακή πλατφόρμα για το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, ωρίμασε σαν έργο από αυτό το Τμήμα, ενώ παράλληλα, σχεδιάστηκε και η νέα ιστοσελίδα για το θέατρο “Απόλλων”. Τέλος, στο πλαίσιο της σύμβασης που κάνουμε τώρα για την ιστοσελίδα του Δήμου, θα περιληφθεί και η αναβάθμιση του τουριστικού portal. Πλέον είναι σαφές πως μπήκαμε στον ψηφιακό χάρτη”.

  • Άξια λόγου αποτελέσματα φέρατε και στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, μετά από υποβολή αρκετών προτάσεων. Αρχικά μάλιστα, συναντήσατε και εμπόδια λόγω χρονικών περιθωρίων, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι ο Δήμος κινδύνευσε να χάσει ευκαιρίες χρηματοδότησης. Με ποιον τρόπο ανταποκριθήκατε σε αυτό το “στοίχημα”;

Μόλις αναλάβαμε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, “έτρεχαν” μία σειρά από προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις οι οποίες – και λόγω της προεκλογικής περιόδου – είχαν μείνει πίσω. Επειδή ακριβώς δεν υπήρχε και επιχειρησιακό σχέδιο, ο Δήμος εκείνη τη στιγμή ήταν απροετοίμαστος.

Από την πλευρά μας, αμέσως καταρτίσαμε ένα μίνι επιχειρησιακό σχέδιο και απεικονίσαμε όλες τις προσκλήσεις σε ένα χρονοδιάγραμμα λήξης υποβολής προτάσεων και στοχεύσαμε – αξιολογώντας και τους ανθρώπινους πόρους – σε συγκεκριμένες από αυτές. Ήταν πολύ σωστή η στρατηγική μας καθώς μέσα από αυτήν τη διαδικασία υποβλήθηκαν και εντάχθηκαν μία σειρά από έργα όπως ενδεικτικά η αναπαλαίωση των μαγκανοπήγαδων στην περιοχή της Βάρης, όπως είναι τα μέτρα πυροπροστασίας για τις σχολικές μονάδες που είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, όπως επίσης είναι κατασκευή ραμπών και η προσβασιμότητα, τα στέγαστρα για την αναβάθμιση των στάσεων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις για την ανακαίνιση της Α΄ Αίθουσας, η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Σύρου σε συνεργασία με τον Δήμο (3,3 εκ. ευρώ), η ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων (1.134.000 ευρώ). Επίσης, πήραμε ακόμη το wi-fiU, την προσβασιμότητα και για το Κίνι από το πρόγραμμα Interreg και μία σειρά άλλων δράσεων και πράξεων που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας”.

  • Οι Υπηρεσίες του Δήμου συνεργάστηκαν με το Τμήμα Προγραμματισμού για να επιτύχετε όλους τους στόχους που είχατε θέσει;

Θέλω να ευχαριστήσω οπωσδήποτε τους συνεργάτες, τα στελέχη μας στο Τμήμα Προγραμματισμού και Πληροφορικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας γιατί είχαμε την άμεση συνεργασία, αλλά και γενικότερα το προσωπικό των λοιπών Υπηρεσιών του Δήμου γιατί όταν χρειάστηκε, ανταποκρίθηκαν. Να μην παραλείψω να αναφέρω την τεράστια δουλειά που έγινε για το πρόγραμμα Τρίτσης από τον Νοέμβριο του 2020 καθώς από τότε δουλεύαμε συστηματικά για να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε προτάσεις.

Άρα, γίνεται κατανοητό πως δεν αρκούσε να δουλέψει μόνον το Τμήμα Προγραμματισμού, αλλά έπρεπε να έχει συνεργασίες με άλλες Υπηρεσίες. Δουλέψαμε με τη Βιβλιοθήκη, με την Κοινωνική Υπηρεσία, την Οικονομική και την Τεχνική. Έχει ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του Δήμου και λειτούργησε προς το συμφέρον του τόπου. Βλέπουμε τα αποτελέσματα”.

Συμβάσεις συνεργασίας

Παρακάτω ακολουθεί το σύνολο των συμβάσεων που έχει υπογράψει ο Δήμος και που προώθησε μέσα στο διάστημα 2019 – 2020 σε συνεργασία με άλλες πλευρές. Αναλυτικά οι συμβάσεις συνεργασίας έχουν ως εξής: 1. Σύνταξη και υπογραφή Προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αφορούν: α) εργασίες επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων δημοτικού Κολυμβητηρίου ν. Σύρου, π/υ 215.000 ευρώ, β) επισκευές – συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (Β΄ΦΑΣΗ), π/υ 300.000 ευρώ και γ) καταπολέμηση κουνουπιών ετών 2020-2023, π/υ 6.944,00 ευρώ ανά έτος και 868 ευρώ ανά εφαρμογή.

2. Υπογραφή Διαβαθμιδικών Συμβάσεων Συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αφορούν σε: α) την Αποπεράτωση Γηπέδου 5Χ5 Καμινίων και Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου, π/υ 160.000 ευρώ, β) τη συντήρηση – επισκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων στη Βάρη ν. Σύρου π/υ 200.000 ευρώ, και την ολοκλήρωση διαδικασιών 1ης τροποποίησης που αυξάνουν τον π/υ σε 350.000 ευρώ, και γ) τη συντήρηση – επισκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων στον Πάγο ν. Σύρου, π/υ 400.000 ευρώ.

3. Ολοκλήρωση διαδικασιών ωρίμανσης για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την υλοποίηση του Έργου «Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο», π/υ 136.485 ευρώ (συνολικός π/υ 367.285 ευρώ).

4. Σύνταξη και υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων με τον ΦΟΔΣΑ του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης που αφορούν παράταση ως 31/12/2020 α) την αποκομιδή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών και β) την τεχνική και οικονομική υποστήριξη του φορέα.

5. Σύνταξη και υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης στις 28/1/2020 με την Περιφέρεια και το Πολυδύναμο Κέντρο Ν. Κυκλάδων για την υποστήριξη λειτουργίας του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ έως και 31/12/2020.

6. Ολοκλήρωση διαδικασιών ωρίμανσης για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του Έργου «Προμήθεια εξοπλισμού Θεάτρου Απόλλων», π/υ 46.500 ευρώ.

7. Ολοκλήρωση διαδικασιών ωρίμανσης για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, για την υλοποίηση του Έργου «Βελτίωση και Αποκατάσταση του κτίριου ΚΕΦΙΑΠ Σύρου», π/υ 199.990,25 ευρώ.

8. Ολοκλήρωση διαδικασιών ωρίμανσης για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για την «Επισκευή – Συντήρηση – Διαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων πυροσβεστικής υπηρεσίας Ερμούπολης» π/υ 817.310,71 ευρώ.

Υποβολή προτάσεων και εντάξεις

Αναλυτικός υπήρξε και στο κομμάτι της υποβολής προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και εντάξεων έργων, που έχουν ως εξής: 1. Υποβολή πρότασης «Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και προβολή παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στη Δ. Κ. Βάρης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης», π/υ 168.897,72 ευρώ (LEADER). Η πράξη εντάχθηκε στις 7/12/2020.

2. Υποβολή Πρότασης στο πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με τίτλο «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της Σύρου». Η Πράξη εντάχθηκε στις 26/3/2020 με π/υ 109.213,84 ευρώ (εκ των οποίων 9.393,84 ίδια συμμετοχή του Δήμου).

3. Επιχορήγηση Δήμων για προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Η Πράξη εντάχθηκε στις 22-11-2019 με π/υ 150.000 ευρώ.

4. Υποβολή Πρότασης στο πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με τίτλο «Κατασκευή Ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε 24 σχολικές μονάδες της Σύρου». Το έργο εντάχθηκε στις 16/4/2020 με π/υ 26.040 ευρώ.

5. Υποβολή Πρότασης στο πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας», π/υ 48.030 ευρώ (εκ των οποίων 17.530,00 ίδια συμμετοχή του Δήμου).

6. Ένταξη Πράξης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων» συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που αφορά τη στατική ενίσχυση και την αντικατάσταση κερκίδων της κλειστής αίθουσας Α΄ αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης». Η Πράξη εντάχθηκε στις 4-3-2020.

7. Ένταξη Πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Βαρδάκειο & Πρώϊο» συνολικού π/υ 3.298.950,76 ευρώ. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση στις 26-2-2020.

8. Ένταξη Πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίων Σύρου» συνολικού προϋπολογισμού 1.134.000 ευρώ. Η Πράξη εντάχθηκε στις 4-3-2020.

9. Επιχορήγηση Δήμων για προμήθεια μηχανημάτων έργου ή συνοδευτικού εξοπλισμού, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Η Πράξη εντάχθηκε στις 16-10-2020 με π/υ 223.000 ευρώ.

10. Ένταξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020 του Πράσινου Ταμείου με π/υ 39.680 ευρώ για την 3 εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Πράξη εντάχθηκε στις 23-12-2020.