Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γ. Πιταούλη απέναντι στην κριτική που έχει δεχθεί σχετικά με την πορεία αλλά και το φρενάρισμα διαγωνισμών έργων και προμηθειών στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Έχω την ευθύνη του ελέγχου σε μία δύσκολη περίοδο”

Ο αυστηρός έλεγχος που ασκεί στα οικονομικά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης έχει δημιουργήσει μία οικονομική ασφάλεια για το δημοτικό ταμείο, η οποία ωστόσο έχει περάσει στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης, μέλη της οποίας κατά καιρούς κάνουν λόγο για “φρενάρισμα” διαγωνισμών.

Ο ίδιος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στην ανωτέρω κριτική, εξηγώντας το σκεπτικό της διαχείρισης που αναπτύσσει με τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας - στην οποίαν πολιτικά προΐσταται -, προκειμένου ο Δήμος όχι μόνο να μην εκτροχιαστεί, αλλά και να είναι σε θέση να “απορροφήσει” οποιοδήποτε έκτακτο κόστος προκύπτει, προκειμένου οι δημότες να μην επιβαρυνθούν περισσότερο μέσω των δημοτικών τελών.

Ο κ. Πιταούλης αφού μίλησε αναλυτικά, έδωσε απάντηση και στην ερώτηση για τον δημοτικό ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει, σχολιάζοντας πως αν ο ίδιος διατηρηθεί στη θέση του ή όχι, αυτό είναι υπόθεση αποκλειστικά του Δημάρχου.

  • Έχει σχολιαστεί δημοσίως το γεγονός πως δεν προχωρούν με γοργούς ρυθμούς διαγωνισμοί για έργα, προμήθειες κ.α.. Ποιο είναι το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο αποφασίζετε ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών;

“Θα αναφερθώ αρχικά για το κομμάτι των προμηθειών και των υπηρεσιών, δηλαδή για το κομμάτι που εκτελεί η Οικονομική Υπηρεσία με το Τμήμα Προμηθειών. Στην Οικονομική Επιτροπή περνά το σύνολο των διαγωνιστικών διαδικασιών. Δηλαδή και τα έργα και οι μελέτες.

Ειδικότερα στο κομμάτι των προμηθειών και κυρίως αυτών που αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, δηλαδή τα είδη καθαριότητας, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, δηλαδή επαναλαμβανόμενες προμήθειες που ο Δήμος μας έτρεχε και τα προηγούμενα χρόνια, συνήθως τις έτρεχε με μία διάρκεια 12 – 18 μηνών. Έχουμε προσπαθήσει τα τελευταία δύο χρόνια να επιμηκύνουμε λίγο τη διάρκεια των συγκεκριμένων διαγωνισμών, ώστε κατά κάποιον τρόπο να μη χρειάζεται η Υπηρεσία να επαναλαμβάνει κάθε χρόνο την ίδια διαδικασία. Γι αυτόν τον λόγο έχουμε προσπαθήσει σε αυτές τις προμήθειες που είναι επαναλαμβανόμενες και αφορούν τη λειτουργία του Δήμου να αυξήσουμε το ύψος της σύμβασης και να επιμηκύνουμε τη χρονική διάρκεια. Συνήθως τις κάνουμε για δύο έτη, ώστε να μην έχει τον ίδιο φόρτο η Υπηρεσία.

Υπάρχουν άλλοι διαγωνισμοί που δυστυχώς δεν παρέχεται τόσο εύκολα αυτή η δυνατότητα. Για παράδειγμα ο διαγωνισμός για τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Κι αυτό επειδή κάθε χρόνο αλλάζει το πλαίσιο και οι παροχές που πρέπει να έχει ο Δήμος.

Άρα, στο κομμάτι των λειτουργικών αναγκών των Υπηρεσιών, νομίζω πως αν όχι στο σύνολό τους, στο μεγαλύτερο κομμάτι, οι διαγωνισμοί που έχουν τρέξει έχουν καλυφθεί. Δεν υπάρχει άμεσα κάποια σημαντική προμήθεια που να μην έχει ολοκληρωθεί ή να μην είναι ενεργή.

Ωστόσο από 1η Ιουνίου έχει αλλάξει και το όριο το χρηματικό πάνω από το οποίο απαιτούνται οι συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις που ήμασταν κοντά στα όρια αυτά, να μην τηρείται η αυστηρή διαγωνιστική διαδικασία αλλά ο Δήμος μας να ζητά ανοικτά με προσκλήσεις από τους ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια να αναθέτει σε αυτόν που δίνει τη χαμηλότερη τιμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι για τα είδη μηχανογράφησης. Ενώ παλαιότερα θα γινόταν συνοπτικός διαγωνισμός, σήμερα δεν χρειάζεται”.

  • Τί γίνεται σχετικά με την ατζέντα των έργων;

“Ελέγχοντας το κομμάτι των έργων, αυτή τη στιγμή έχουμε τουλάχιστον 23 έργα σε εξέλιξη και είναι και 4 ακόμη που έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε φάση που θα υπογραφεί η σύμβαση. Αυτό σημαίνει όμως ότι μπορεί να έχουμε ανοίξει αρκετά σαν Δήμος το πεδίο δράσης μας και να έχουμε πάρει αρκετές χρηματοδοτήσεις, όμως και ο κόσμος που έχουμε θα πρέπει να διαχειριστεί αυτό το πλήθος των έργων”.

  • Άρα, οι όποιες καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς έργων οφείλονται στο γεγονός της έλλειψης προσωπικού;

“Αυτό το γεγονός ότι το προσωπικό μειώνεται και δεν αντικαθίσταται, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι κάτι που το βλέπουμε. Επαναλαμβάνω πως από την πρώτη στιγμή εμείς ζητήσαμε προσωπικό, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψής του. Ο κόσμος που έχει αποχωρήσει είναι σημαντικός. Άρα, έχει να κάνει και με αυτό. Όμως ο Δήμος και τα προηγούμενα χρόνια και τα τελευταία χρόνια, έχει διεκδικήσει κι έχει πάρει αρκετές χρηματοδοτήσεις. Σίγουρα είναι σημαντικό να διεκδικούμε και να παίρνουμε χρηματοδοτήσεις, όμως πρέπει να έχουμε και μία στόχευση ώστε να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες”.

  • Είχε ασκηθεί κριτική δημοσίως από την αντιπολίτευση, ωστόσο, υπάρχει και η πληροφόρηση πως αναπτύσσονται ενδοδημοτικά παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα. Αρχικά, εσάς σας έχουν μεταφερθεί παράπονα είτε από αιρετούς, είτε από υπαλλήλους σχετικά με το ότι δεν προωθούνται με γοργούς ρυθμούς θέματα από πλευράς σας;

“Προφανώς το κομμάτι των προτεραιοτήτων είναι το πολιτικό κομμάτι που αναπτύσσει η Δημοτική Αρχή. Όμως στο διοικητικό κομμάτι, ότι δηλαδή κάτι προωθείται και εμείς το σταματούμε επίτηδες, δεν υπάρχει”.

  • Επίτηδες όχι, αλλά ενδεχομένως επειδή ασκείτε έναν πολύ σφιχτό οικονομικό έλεγχο;

“Το ότι κόβουμε απλά για να κόψουμε, αυτό δεν το κάνουμε. Προσωπικά αυτό που προσπαθώ να κάνω πάντοτε είναι να έχουμε μία αίσθηση του κόστους και των αναγκών. Νομίζω πως δεν υπάρχουν πολλές δαπάνες που να έχουν έρθει σε εμένα και να έχω πει προσωπικά όχι.

Αντίθετα, θα έλεγα πως το τί προχωρά και τί όχι πρέπει να είναι πάντοτε θέμα προτεραιοτήτων. Πολλές φορές μπορεί να μας “τρώει” η καθημερινότητα κι εμένα τον ίδιον ακόμη, όμως αν θέλουμε να αφήσουμε και να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό και μεγάλο, θα πρέπει αυτό να είναι πιο σχεδιασμένο. Επαναλαμβάνω να είναι στη βάση προτεραιοτήτων. Να θυμίσω ότι με αφορμή τα αποτελέσματα που είδαμε στο εξάμηνο, η αλήθεια είναι πως ειπώθηκε αυτή η κριτική. Προσωπικά δεν έχω περιορίσει κάτι, αλλά έχω μία σημαντική ευθύνη σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Αυτό σημαίνει πως πρώτον πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε τα πράγματα και να τα ζυγίζουμε. Δηλαδή έχουμε κάτι απρόβλεπτο όπως είναι ο κορωνοϊός που δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου και έχουμε και την ευθύνη να ελέγξουμε πράγματα και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να πορευθούμε.

Έχουμε ευθύνη και για το αύριο. Για παράδειγμα, αυτό που αντιμετωπίζει ένα νοικοκυριό και έχει μία αύξηση των τιμών, το αντιμετωπίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Δήμος. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, είπαμε πως δεν θα μετακυληθεί αυτό στον δημότη. Και αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς δύο χρόνων. Όταν λέμε λοιπόν ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα, την έχουμε γιατί δουλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ή διαφορετικά, θα υπάρξει αύξηση της ΔΕΗ. Και στον Δήμο θα υπάρξει. Άρα, δεν πρέπει εμείς να βάλουμε προτεραιότητες και να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη κατάσταση;

Επίσης, αυτήν τη στιγμή, με φόντο τις προσπάθειες που κάνουμε για το στρατόπεδο είχα πει στο δεύτερο τρίμηνο, ότι ο Δήμος έχει δυνατότητα σε επενδυτικό επίπεδο να ενεργήσει και να προχωρήσει. Και αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Αυτά τα ποσά λοιπόν, αν προχωρήσουμε και μπορέσει να τα βάλει ο Δήμος από ίδιους πόρους, δεν είναι κάτι που έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι κάτι το οποίο το δουλέψαμε και έχουμε αποτέλεσμα”.

  • Το συμπέρασμα είναι πως έχετε κάνει μία πολύ καλή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και σε μία περίοδο με απρόβλεπτες καταστάσεις. Δεδομένου πως πλησιάζει ο δημοτικός ανασχηματισμός, κρίνετε ότι θα διατηρηθείτε στην ίδια θέση και θα συνεχίσετε ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών;

“Ο Δήμος είχε πάντοτε υπηρεσιακούς παράγοντες που στήριζαν μία καλή λειτουργία. Πάντοτε τα υπηρεσιακά στελέχη έχουν αγωνία ώστε ο Δήμος να μην έχει πρόβλημα. Αντίστοιχα και οι αιρετοί έχουν αυτήν την αγωνία. Αν εγώ ενδεχομένως έχω μια γνώση περισσότερη και μία εμπειρία που με βοήθησε, σίγουρα με βοήθησε, όπως με βοήθησε και το γεγονός πως για ένα διάστημα ήμουν κι εκτός Δήμου. Θεωρώ πως πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες και να μη βλέπουμε μόνον το σήμερα, αλλά και το αύριο. Αυτό είναι το σχόλιό μου για το κομμάτι της διαχείρισης.

Σχετικά με το κομμάτι των αλλαγών, αυτό είναι κάτι που το κρίνει ο Δήμαρχος. Εκείνος είναι αυτός που κρίνει ποιος μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και σε ποιον τομέα. Ο καθένας μας έχει και τις δυνατότητές του και τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσει στη δουλειά του και την οικογένειά του. Για την ενασχόληση με τα κοινά χρειάζεται ενέργεια και προσπάθεια. Όλα αυτά οι αιρετοί τα συνδυάζουμε. Όμως, ο Δήμαρχος είναι αυτός που αποφασίζει. Είναι δική του υπόθεση ποιον θα βάλει και σε ποια θέση.

Αν το πούμε και διαφορετικά, τα περιθώρια που έχει ο Δήμαρχος να επιλέξει είναι συγκεκριμένα. Δηλαδή έχει 14 δημοτικούς συμβούλους στους οποίους μπορεί να αναθέσει τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεν μπορεί να επιλέξει από όλους τους δημότες”.