Πρόβλημα στις προμήθειες ειδών ένδυσης και υπόδησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Σύρος: Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας εργάτες στην Καθαριότητα

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης και απαντήσεις από τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας και Οικονομικών

Σοβαρές εκκρεμότητες στην προμήθεια των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας διαπιστώθηκαν για την περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά την Υπηρεσία Καθαριότητας, εργάτες της οποίας δουλεύουν χωρίς τα απαιτούμενα είδη ένδυσης και υπόδησης, για διάστημα περίπου δύο ετών.

Η ανωτέρω κατάσταση γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από σχετική παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής της, Νικόλα Καΐλη να ζητά σαφείς απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή για το σοβαρό θέμα.

Όπως έγινε γνωστό, προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των δύο τελευταίων συμβάσεων για τα είδη ατομικής προστασίας, έφεραν στο προσκήνιο μεγάλες καθυστερήσεις στην απόκτηση βασικών ειδών υπόδησης κυρίως, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με αποτέλεσμα οι εργάτες στον τομέα της Καθαριότητας να πληρώνουν με δικά τους χρήματα, το κόστος των μέσων που τους είναι απαραίτητα για τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, πράγματι εκφράστηκαν έντονα παράπονα από την πλευρά των εργαζομένων στην Καθαριότητα για τις συγκεκριμένες ελλείψεις, αν και όπως υποστήριξαν οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Οικονομικών, Μηνάς Αληφραγκής και Γιάννης Πιταούλης αντίστοιχα, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την απόκτηση των μέσων που μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στον Δήμο, μέσα από νέο διαγωνισμό.

Ειδικότερα, το πρόβλημα των καθυστερήσεων από τον αρμόδιο ανάδοχο, τονίσθηκε πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, ώστε οι εργάτες της Υπηρεσίας Καθαριότητας να μπορούν να δουλεύουν απρόσκοπτα και με την απαιτούμενη προστασία. Άλλωστε, η υπόθεση της διατήρησης καθαρών όλων των περιοχών του νησιού είναι σε προτεραιότητα τόσο αναφορικά με τα απορρίμματα, όσο και με την ανακύκλωση.

Σε συνέχεια του ανωτέρω θέματος, στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκε και το πρόβλημα της δυσοσμίας σημείων που βρίσκονται ορισμένοι κάδοι, αλλά και η ανάγκη αντικατάστασης πολλών εξ αυτών, οι οποίοι έχουν καταστραφεί. Σε σχετική παρατήρηση προέβη ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Σκευοφύλακας ενώ απαντήσεις έδωσε ο Μηνάς Αληφραγκής.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τόνισε πως δυστυχώς το πλυντήριο κάδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι εκτός λειτουργίας όλα τα τελευταία έτη, με αποτέλεσμα ο Δήμος και η Υπηρεσία Καθαριότητας να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και εμπόδια στο θέμα του πλυσίματος των κάδων. Θετική εξέλιξη για το θέμα πάντως, αποτελεί η προμήθεια 150 νέων κάδων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε πολλές περιοχές του νησιού.

Ν. Καΐλης: Να βρείτε λύση για τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα

Το σοβαρό θέμα αναδείχθηκε κατόπιν ερώτησης που έθεσε επί τάπητος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μεταφέροντας προς τη Δημοτική Αρχή το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στην Καθαριότητα.

“Η ερώτηση αφορά στις καταγγελίες που έχουμε ακούσει ότι οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα έχουν να παραλάβουν μέσα ατομικής προστασίας τουλάχιστον δύο χρόνια. Υπάρχουν δηλαδή καθυστερήσεις στην παραλαβή των μέσων ατομικής προστασίας τουλάχιστον από το 2019 και αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να αγοράζουν δικά τους παντελόνια, παπούτσια και ό,τι άλλο χρειάζονται για να μπορέσουν να πάνε στην δουλειά τους” παρατήρησε σχετικά ο Νικόλας Καΐλης, θέτοντας ερώτηση για την ανταπόκριση ή μη της Δημοτικής Αρχής ως σήμερα απέναντι στο πρόβλημα.

“Θέλω να ρωτήσω πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση και τί μέτρα θα πάρετε ώστε άμεσα να παραδοθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους” πρόσθεσε σχετικά ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Μ. Αληφραγκής: Μας μεταφέρθηκαν παράπονα

Από την πλευρά του ο προσωρινός Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στη Δημοτική Αρχή, η οποία μέσω νέου διαγωνισμού επιχειρεί να βρει λύση και να προμηθευτεί τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν δοθεί στον Δήμο.

“Όσον αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας, είχαμε κάποιο πρόβλημα με τα παπούτσια για τα οποία είχαμε προχωρήσει σε προμήθεια. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, τα περισσότερα ήταν πολύ κακής ποιότητας” παρατήρησε ο ίδιος, τονίζοντας παρακάτω πως, “Προχωράμε τώρα σε νέο διαγωνισμό. Είναι κάτι που το έχω υπόψιν μου γιατί εκφράστηκαν και σε εμένα τα παράπονα. Μου το έλεγαν οι υπάλληλοι της Καθαριότητας”.

Γ. Πιταούλης: Καθυστερήσεις σε παραδόσεις και νέος διαγωνισμός

Στο συγκεκριμένο πρόβλημα αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πως ο Δήμος προχώρησε σε νέο διαγωνισμό για να αντιμετωπίσει τις σχετικές ελλείψεις, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο κομμάτι των υποδημάτων.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως υπήρξαν γενικότερα καθυστερήσεις στην απόδοση εξοπλισμού από τους προμηθευτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας τέλος πως η Δημοτική Αρχή θα επιμείνει και θα ελέγξει τον νέο ανάδοχο για τις απαιτούμενες προμήθειες.

“Σε σχέση με τα μέσα ατομικής προστασίας να ενημερώσω το σώμα ότι από τη στιγμή που υπήρχε η πανδημία, οι προμηθευτές που παρέχουν αυτά τα είδη, άρχισαν να παρουσιάζουν κάποιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συγκεκριμένων αντικειμένων, ιδιαίτερα σε ό,τι είναι άμεσα σχετιζόμενο με υλικά που έχουν μεγάλη χρήση την περίοδο του κορωνοϊού – κυρίως μάσκες κ.α. - και με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις πηγαίνουν στο ελάχιστο κόστος και έχουν ενδεχομένως μικρό περιθώριο κέρδους, αυτό έκανε την όλη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη” διευκρίνισε αρχικά ο Γιάννης Πιταούλης, προσθέτοντας παρακάτω πως, σε κάθε περίπτωση “αυτό που θέλω να πω είναι πως κατά το 2020, ο Δήμος μας προμηθεύτηκε και εκτελέστηκε η σχετική σύμβαση, με καθυστέρηση είναι η αλήθεια για τα μέσα ατομικής προστασίας. Ένα κομμάτι της νομίζω έφτασε μέχρι και τις αρχές του 2021”.

Ωστόσο, ακολούθως, εξήγησε πως, ““έτρεξε” ο καινούργιος διαγωνισμός και έχει βγει ο νέος ανάδοχος, οπότε πράγματι στο μεγαλύτερο κομμάτι, υπάρχουν κάποια μέσα ατομικής προστασίας τα οποία δίνονται στο προσωπικό”.

Τέλος, ο κ. Πιταούλης επανέλαβε πως, “Η καθυστέρηση κυρίως αφορά το κομμάτι των υποδημάτων που έχει γίνει η σχετική παραγγελία. Όμως ο προμηθευτής αυτήν τη στιγμή δεν έχει ανταποκριθεί”. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ουσιαστικά δημοσίως πως, “Είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε και να επιμείνουμε παραπάνω καθώς είναι σημαντικό να παρέχονται αυτά τα είδη στους εργαζόμενους”.

Οι ανάγκες ανά Τμήμα και Υπηρεσία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των αναγκών ανά Τμήμα και Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας, με το μεγάλο κομμάτι των χρημάτων αυτονόητα να κατευθύνεται για την προστασία των εργαζομένων της Καθαριότητας.

Ειδικότερα: Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού (ενδεικτικά χρειάζονται γάντια, ενισχυμένα μασκάκια, παντελόνια εργασίας, ρόμπες μίας χρήσης, υποδήματα αντιολισθητικά, μάσκες προσώπου υφασμάτινες). Συνολικός προϋπολογισμός 10.420, 30 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, βάσει του διαγωνισμού του Δήμου.

Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής (γάντια δερματοπάνινα, γάντια από PVC, γάντια ελαστικά μίας χρήσης, γυαλιά ηλίου προστασίας ηλιακής ακτινοβολίας, γαλότσες, άρβυλα ασφαλείας, ανακλαστικά γιλέκα, νιτσεράδες, κράνη προστασίας από πτώση, παντελόνια εργασίας, αναπνευστικές συσκευές, ρόμπες υφασμάτινες, αδιάβροχες στολές, καπέλα κ.α.). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 46.209 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού (γάντια, κράνη, μάσκες φίλτρου, διάβροχες ποδιές, επιγονατίδες, γαλότσες, φόρμες εργασίας). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.470,80 ευρώ.

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (γάντια δερματοπάνινα, γάντια από PVC, γάντια από ύφασμα και νιτρίλιο, γάντια συγκολλητών, γυαλιά ηλίου, γυαλιά οξυγονοκόλλησης, μάσκες ηλεκτροσυγκόλλησης, μάσκες προσώπου, γαλότσες, άρβυλα, ανακλαστικά γιλέκα, επιγονατίδες, νιτσεράδες). Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 2.467, 40 ευρώ για το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομάς, Μικρών Έργων και Συντηρητών, ενώ για το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Εγκαταστάσεων 2.653 ευρώ, για το Τμήμα Έργων Υποδομής 156,50 ευρώ και για το Τμήμα Έργων Οδοποιίας 166,50 ευρώ. Ανάλογος εξοπλισμός απαιτείται και για το Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης Ν.Π.Δ.Δ. με ποσό 5.642, 50 ευρώ.

Παρατηρήσεις για κάδους και καθαριότητα στο νησί

Σημαντική υπήρξε η παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκου Σκευοφύλακα για τους κάδους απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές του νησιού.

“Η υγιεινή είναι ένα βασικό προαπαιτούμενο στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Υπάρχουν πάρα πολλοί κάδοι απορριμμάτων στους οποίους έχουν σπάσει τα καπάκια. Θα γίνει αντικατάσταση αυτών; Θα γίνει επισκευή; Και στους κάδους απορριμμάτων και στους κάδους ανακύκλωσης” σχολίασε ο ίδιος προς τη Δημοτική Αρχή, περιγράφοντας παράλληλα και την κακή κατάσταση των σημείων στους οποίους αφήνονται οι κάδοι σε περιοχές της Ερμούπολης.

“Επίσης και στον χώρο πλησίον αυτών των κάδων. Ενδεικτικά αναφέρω πως στη Λαλακιά είναι εστία μόλυνσης το σημείο. Μπορούν να καθαριστούν οι κάδοι, αλλά και οι ίδιοι οι χώροι που αυτοί τοποθετούνται;” πρόσθεσε ο ίδιος, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να μιλά για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο Δήμος, αλλά και για την προμήθεια νέων κάδων.

“Για τους κάδους έχουμε κάνει αίτημα ανάληψης υποχρέωσης στην Οικονομική Υπηρεσία για την προμήθεια 150 κάδων ώστε να αντικατασταθούν οι παλιοί. Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή, το πλυντήριο είναι σε αχρηστία, κατεστραμμένο και δεν δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια. Στον ΧΥΤΑ δεν μας αφήνουν να πλένουμε κάδους γιατί το αποχετευτικό σύστημα δεν δουλεύει και έχουμε δυσκολία ακόμη και στο να πλύνουμε κάδους” γνωστοποίησε ο Μηνάς Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Αλλάζουμε κάδους όπου μπορούμε και προχωράμε. Στα σχέδιά μας είναι η άμεση προμήθεια νέων κάδων για να αντικατασταθούν οι παλαιότεροι και οι σπασμένοι”.