Αναζητά τρόπους, χρηματοδοτήσεις και έργα ενεργειακής αναβάθμισης ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης σε ακίνητα ιδιοκτησίας του

Δημοτική περιουσία: Κινήσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους

Αναφορά στα έργα που εκτελούνται ήδη, έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αλλά και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για παρεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα

Στον έλεγχο και κατ΄ επέκταση στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους που “σηκώνει” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τα δημοτικά ακίνητά του, καθώς και για τα δημοτικά οχήματα, προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, μιλώντας σχετικά στην “Κοινή Γνώμη”.

Το θέμα αναδείχθηκε έντονα στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και ως εκ τούτου, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον κ. Πιταούλη προκειμένου να έχει απαντήσεις και στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το ενεργειακό κόστος ακινήτων του Δήμου.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εξήγησε πως το ενεργειακό κόστος είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη Δημοτική Αρχή από την αρχή της τρέχουσας θητείας, με τα μέλη της να συνεχίζουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιαιτέρως ενεργοβόρα κτίρια, όπως ενδεικτικά τα σχολεία του νησιού.

Προς αυτήν την κατεύθυνση “κλείνουν” σταδιακά έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, ενώ ο Δήμος ήδη κάνει κινήσεις για μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης που θα αφορά συνολικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου στην Ερμούπολη. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή προχωρά σε κινήσεις και μελέτες για έργα περιορισμού του ενεργειακού κόστους όσον αφορά εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Σύρου και ειδικότερα τη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης με φωτοβολταϊκό πάρκο, ενώ έχει ανοικτές κεραίες σχετικά με το νέο πρόγραμμα “Ηλέκτρα” που βγαίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εντάξει – αν είναι εφικτό – δημοτικά κτίρια για έργα ενεργειακής βελτίωσης.

Από το πλάνο του ελέγχου βέβαια, δεν ξεφεύγουν και τα οχήματα του Δήμου, καθώς από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η Δημοτική Αρχή θα αντικαταστήσει το σύνολο των mini bus με ηλεκτροκίνητα μικρο-λεωφορεία.

Συνολικά για τα παραπάνω ρωτήθηκαν και ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, καθώς το ενεργειακό κόστος απασχολεί ολοένα και εντονότερα τον Δήμο, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, που έχει φέρει αυξήσεις σε τιμολόγια ρεύματος αλλά και σε καύσιμα.

Γ. Πιταούλης: Έχουμε ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις

Επί του θέματος έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος εξήγησε εξ αρχής πως το θέμα απασχόλησε τον Δήμο από την αρχή της σημερινής θητείας.

“Σε προηγούμενο χρόνο, πριν να έρθει η ενεργειακή κρίση είναι από τα θέματα που θέλαμε να δούμε με προσοχή. Είτε αυτό αφορούσε το κόστος των καυσίμων, είτε αυτό αφορούσε το ενεργειακό κόστος κάποιων εγκαταστάσεων του Δήμου. Το γνωρίζαμε ήδη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι γνωρίζαμε πως κάποιες εγκαταστάσεις είναι περισσότερο ενεργοβόρες από κάποιες άλλες” ανέφερε πρωτίστως, μιλώντας ειδικότερα για τις εγκαταστάσεις που κοστίζουν περισσότερο στον Δήμο.

“Για παράδειγμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή οι εγκαταστάσεις του πολιτισμού και κυρίως το θέατρο “Απόλλων” έχουν ένα μεγάλο ενεργειακό κόστος. Αυτό φάνηκε και την περίοδο της πανδημίας όπου αντίστοιχα κάποιες εγκαταστάσεις έμειναν κλειστές και είδαμε τους λογαριασμούς του ρεύματος κυρίως, να μειώνονται σημαντικά, ακριβώς επειδή υπήρχε το lockdown, υπήρχε η υγειονομική κρίση και οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είχαν την κατανάλωση την κανονική. Αυτό φάνηκε και στον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως μία αντίστοιχη ενεργοβόρα εγκατάσταση που το γνωρίζουμε επί σειρά ετών είναι το Κολυμβητήριο. Όχι βέβαια όσον αφορά το ρεύμα, αλλά όσον αφορά το πετρέλαιο” σχολίασε παρακάτω, σημειώνοντας ακόμη πως η Οικονομική Υπηρεσία θα μελετήσει αναλυτικά τα στοιχεία που παρακολουθεί χρόνο με τον χρόνο για να επεξεργαστεί και νέες λύσεις.

“Αυτό που ξέραμε και είχαμε στο μυαλό μας και έχει να κάνει με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε είναι ότι η Υπηρεσία διαθέτει ιστορικά δεδομένα του πώς έχει κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Θέλουμε να επεξεργαστούμε αναλυτικά αυτά τα δεδομένα, γιατί γνωρίζουμε πως το θέατρο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε κανονικές περιόδους λειτουργίας έχουν μία κατανάλωση σοβαρή” πρόσθεσε, δίνοντας ενδεικτικά κάποια στοιχεία για τη λειτουργία συγκεκριμένων χώρων το 2020, δηλαδή σε καιρό πανδημίας.

Όπως τόνισε, ακόμη και με απαγορεύσεις στη λειτουργία πολιτιστικών και αθλητικών χώρων λόγω κορωνοϊού, το κόστος είναι σημαντικό.

“Οι πιο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις είναι στο Αθλητικό Κέντρο. Συνολικά τα γήπεδα και οι υποδομές και μετά τα σχολεία. Αν και το 2020 δεν ήταν ενδεικτική χρονιά, να πούμε πως για το θέατρο “Απόλλων” χρειάστηκαν 5.329 ευρώ για όλο το έτος, χωρίς λειτουργία. Επίσης, για το Αθλητικό Κέντρο πάλι σε καιρό πανδημίας χρειάστηκε ποσό 52.000 ευρώ, με απαγορεύσεις στη λειτουργία του. Ακόμη για το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Ερμούπολη απαιτήθηκε ποσό 17.500 ευρώ το 2020” γνωστοποίησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως η επεξεργασία αυτών των στοιχείων, θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν λύσεις, δεδομένης πλέον της ενεργειακής κρίσης.

“Πρέπει να τα δούμε όλα αναλυτικά γιατί θα μπορέσουμε ίσως να αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, αν υπάρχουν προγράμματα και σχετικές προσκλήσεις. Αυτά τα παρακολουθούμε.

Για παράδειγμα έχουμε κάνει πρόταση για μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης για το Κολυμβητήριο ώστε να δούμε πώς θα μπορέσει να λειτουργεί για ένα μεγαλύτερο διάστημα, για να εκπληρώνει δηλαδή και τον λόγο λειτουργίας και ύπαρξής του” ανέφερε ενδεικτικά, τονίζοντας πως, “Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε στοιχεία διαθέσιμα στο κοινό ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε κι από εκεί ίσως προτάσεις για επεξεργασία.”.

Προς το παρόν καλύπτεται το κόστος”

Ερωτηθείς αν σήμερα ο Δήμος έχει οικονομική αντοχή για να καλύπτει το ενεργειακό κόστος, απάντησε τα εξής: “Ερχόμενος στη σημερινή πραγματικότητα που όλα ανεβαίνουν, φοβάμαι πως αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει και ενδεχομένως να γίνει και χειρότερη. Μοιραία αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα δούμε αναλυτικά γιατί τα γνωρίζουν οι Υπηρεσίες και πρέπει να δούμε και πολιτικά πώς τα χειριζόμαστε αυτή τη στιγμή. Κυρίως όσον αφορά τα καύσιμα καθώς αυτό είναι το πρώτο πράγμα που καίει, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα καθώς σε πρωθύστερο χρόνο έγινε ένας έλεγχος και γι αυτό δεν έχουμε πρόβλημα”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Όμως αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει, αυτό το πράγμα θα γίνει ακόμη πιο πιεστικό. Γι αυτό επανέρχεται με αυτήν τη λογική. Πρέπει να επεξεργαστούμε αυτά τα δεδομένα.”.

Κυνήγησαν χρηματοδοτήσεις

Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών μίλησε για έργα ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιούνται, στο πλαίσιο αξιοποίησης χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος σταθερά ζητά έργα ενεργειακής βελτίωσης.

“Η Τεχνική Υπηρεσία έχει επεξεργαστεί προτάσεις και κυρίως τα κτίρια που δίνει προτεραιότητα είναι τα σχολεία. Γι αυτό έχουμε τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης της Ποσειδωνίας, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Αυτά τα έργα είναι ενταγμένα και εκτελέστηκαν ή ακόμη και σήμερα εκτελούνται. Θα αναβαθμιστούν σαν εγκαταστάσεις και θα έχουν καλύτερη ενεργειακή διαχείριση τα σχολεία” τόνισε ο κ. Πιταούλης, μιλώντας βέβαια και για τη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού.

“Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα με τον ενεργειακό συμψηφισμό. Αυτό το θέμα έχει αρχίσει και δουλεύει. Υπάρχει ήδη η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και αφορά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Δηλαδή παρότι υπάρχει το ενεργειακό κόστος που ανεβαίνει, θα υπάρχει όφελος μετά από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών” εξήγησε σχετικά, λέγοντας μάλιστα πως, με αυτόν τον τρόπο “μειώνεται σημαντικά η δαπάνη της ηλεκτροδότησης για τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.”.

Ενταγμένα έργα και προτάσεις

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ως ο υπεύθυνος για το Τμήμα Προγραμματισμού ρωτήθηκε για συνολικότερη αναφορά σε ενταγμένα έργα, αλλά και για προτάσεις του Δήμου που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση.

“Υπάρχει η πρόταση που έχουμε βάλει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την ηλεκτροκίνηση. Κι αυτή άπτεται του θέματος. Προβλέπεται η αντικατάσταση του στόλου των mini bus με ηλεκτροκίνητα, αλλά και κάποιων δημοτικών οχημάτων” ανέφερε, μιλώντας παρακάτω και για έργα της ΔΕΥΑΣ.

“Επίσης, έχουμε και έργα της ΔΕΥΑΣ που ήδη προχωρούν. Έχουμε δημοπρατήσει το έργο αντικατάστασης των αντλιοστασίων αποχέτευσης με λιγότερο ενεργοβόρα. Και αυτό χρηματοδοτείται από το “Αντώνης Τρίτσης” και υπάρχει και η μελέτη που εκπονούμε για το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης και τη λειτουργία του με ΑΠΕ, δηλαδή με φωτοβολταϊκό πάρκο” σχολίασε, λέγοντας παρακάτω πως έχει υποβληθεί πρόταση και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ερμούπολης.

“Έχουμε υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου. Η πρόταση αφορά την εκπόνηση της μελέτης. Η μελέτη θα κοστίσει περίπου 617 χιλ. ευρώ, οπότε, θεωρώ ότι το έργο θα είναι πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης όλων των κτιρίων του Αθλητικού Κέντρου και της κολυμβητικής δεξαμενής και εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου. Μιλάμε για την Α΄ Αίθουσα, τη Β΄ Αίθουσα και για το Κολυμβητήριο” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Νέες προτεραιότητες

Αναφορικά με το κομμάτι της δημοτικής περιουσίας όσον αφορά στα ακίνητα ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, υπάρχει το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο αφορά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις δημόσιων κτιρίων, το οποίο όμως πρέπει να εξειδικευθεί.

“Θα ερευνήσουμε το θέμα για να δούμε τις προϋποθέσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει προϋποθέσεις για τα κτίρια, αναλόγως των τετραγωνικών τους, της κατηγορίας τους. Θεωρητικά όλα τα κτίρια στα οποία θα μπορούσε να γίνει κάτι είναι υποψήφια. Πρέπει να περιμένουμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και να κάνουμε τις κινήσεις μας” τόνισε, εξηγώντας μάλιστα πως θα προταχθεί το Δημαρχιακό Μέγαρο, αφού αποτελεί το σημαντικότερο ακίνητο του Δήμου. Για το Δημαρχείο θα ήταν ιδανικό. Μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η πρόσκληση” σχολίασε τέλος, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει κάθε ακίνητό της, αναφορικά με το εν λόγω Πρόγραμμα.