Χθες αναχώρησαν από τη Σύρο 3.500 επισκέπτες με τη Λιμενική Αρχή Σύρου να δίνει τον καλύτερο εαυτό της για την απρόσκοπτη εξυπηρέτησή τους

Κορύφωση της επιστροφής των επισκεπτών του Πάσχα

Το μεγάλο κύμα αναχώρησης των επισκεπτών του Πάσχα στη Σύρο καταγράφηκε χθες, οπότε και με τα τέσσερα προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για το νησί, εξυπηρετήθηκαν - με προορισμό τον Πειραιά -, περί τα 3.500 άτομα.

Το φετινό Πάσχα στη Σύρο πλησίασε τη χρονιά σταθμό σε επισκεψιμότητα (2019), καθώς 9.030 επισκέπτες έφθασαν στο νησί για να απολαύσουν τον ιδιαίτερο εορτασμό των Ορθοδόξων και των Καθολικών.

Η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων πραγματοποιήθηκε χθες, με τη Λιμενική Αρχή Σύρου και όλες τις δυνάμεις της να είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και τους οδηγούς των Ι.Χ., με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε πως αυτό επετεύχθη, υπό την καθοδήγηση του Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση, ο οποίος μετέβη και παρέμεινε στο λιμάνι της Ερμούπολης, για την εκτέλεση και των τεσσάρων δρομολογίων.

Σημειώνεται πως οι αναχωρήσεις ήταν σχεδόν διαδοχικές και ο όγκος των επισκεπτών και των οχημάτων ήταν τέτοιος που απαίτησε ιδιαίτερο σχεδιασμό από τη Λιμενική Αρχή καθώς και αξιοποίηση κάθε χώρου των εγκαταστάσεων του λιμένα Ερμούπολης.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 16.00 αναχώρησε το Champion Jet II από το λιμάνι της Ερμούπολης για το λιμάνι του Πειραιά, επίσης, το Blue Star Chios στις 16.00, ενώ ακολούθησε έκτακτο δρομολόγιο από το Blue Star 2 για Πειραιά στις 17.35 από το λιμάνι της Ερμούπολης. Τελευταίο δρομολόγιο από τη Σύρο πραγματοποίησε το Blue Star Mykonos στις 20.20 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο λιμάνι της Ερμούπολης μετέβη και ο νέος γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Αιγαίου, Γ. Μιχαλόπουλος.

Αντανακλαστικά και διαχείριση

Ερωτηθείς για τη διαχείριση της κατάστασης, ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης εξήγησε πως υπήρξε ιδιαίτερος σχεδιασμός, ώστε να προκύψει η μικρότερη δυνατή όχληση προς τους επισκέπτες και οι ίδιοι να αποκομίσουν μία όμορφη εικόνα από το νησί συνολικά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: “Φροντίσαμε και κάναμε έναν κατάλληλο σχεδιασμό όχι μόνον για την Δευτέρα του Πάσχα που ήταν η κορύφωση των αναχωρήσεων, αλλά και για τις επόμενες ημέρες που επίσης θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η κίνηση. Την Δευτέρα του Πάσχα είχαμε 4 πλοία για Πειραιά και διακινήθηκαν 3.500 επιβάτες”. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Η κίνηση υπήρξε ιδιαιτέρως αυξημένη”, πρόσθεσε πως, “Ο σχεδιασμός μας ήταν τέτοιος ώστε η αναχώρηση των επισκεπτών να ήταν απρόσκοπτη και με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης. Ο μεγάλος όγκος των οχημάτων αφορούσε τα δύο πρώτα πλοία σε προτεραιότητα δηλαδή το Champion Jet ΙΙ και το Blue Star Chios”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε, “Αυτά τα δύο πλοία είχαν περίπου 300 Ι.Χ. συνολικά, οριακά και με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή καθώς επίσης μετέφεραν τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών, δηλαδή 2.000 άτομα”.

Αναφορικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Σύρου στο λιμενικό μέτωπο, σχολίασε τα εξής: “Ο σχεδιασμός της Λιμενικής Αρχής προέβλεπε και λελογισμένη ταξιθέτηση των οχημάτων προκειμένου να καταφέρουμε να χωρέσουμε αυτά τα Ι.Χ. μέσα στις περιορισμένες εγκαταστάσεις του επιβατικού λιμένα Ερμούπολης. Δεν μένει αναξιοποίητο ούτε 1 τ.μ. του λιμανιού, χωρίς την προβλεπόμενη διαχείριση του χώρου”.

Στοιχεία επισκεψιμότητας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της επισκεψιμότητας του Πάσχα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, “Ο αριθμός των επισκεπτών φέτος το Πάσχα είναι πάρα πολύ υψηλός, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα μιλήσω για τα χρόνια της πανδημίας, αλλά για την χρονιά ρεκόρ που ήταν το 2019. Τότε είχαμε 10.443 αφίξεις επισκεπτών. Ήταν χρονιά σταθμός για περίοδο του Πάσχα. Είμαστε πάρα πολύ κοντά φέτος και αυτό δείχνει πια ότι είναι προμήνυμα για τη θερινή περίοδο που επακολουθεί. Θα είναι σε υψηλότατα επίπεδα και θα αγγίξει το 2019. Θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για το νησί”.

Ειδικότερα, το 2022 το Πάσχα, η Σύρος υποδέχθηκε 9.030 επισκέπτες και 1.306 Ι.Χ., το 2021 (χρονιά πανδημίας) 1714 επισκέπτες και 319 Ι.Χ., το 2021 (σκληρό lockdown) 128 επισκέπτες και 34 Ι.Χ., το 2019, 10.443 επισκέπτες και 1.333 Ι.Χ., το 2018, 8.734 επισκέπτες και 1.098 Ι.Χ. και το 2017, 7.998 επισκέπτες και 1.004 Ι.Χ..

Ετικέτες: