Δεσμεύσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή για αποκαταστάσεις, επισκευές και συντηρήσεις στους χώρους του Αθλητικού Κέντρου

Μπαίνουν στον προγραμματισμό τα γήπεδα τένις

Αναμονή για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αλλά και εξασφάλιση ποσού 40 χιλ. ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου

Σε επισκευές και αποκαταστάσεις των δύο γηπέδων τένις στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεσμεύεται να προχωρήσει σίγουρα η Δημοτική Αρχή την επόμενη χρονιά, όπως δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής στην εφημερίδα, στο πλαίσιο απαντήσεών που έδωσε για τις σοβαρές εκκρεμότητες στους συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους.

Το περιορισμένο τεχνικό πρόγραμμα για το 2023 δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αξιοποίηση πολλών χρημάτων στις εν λόγω αθλητικές υποδομές οι οποίες είναι εξαιρετικά παραμελημένες εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο ίδιος, θα δοθεί προτεραιότητα σε έργα επί των δύο γηπέδων, προκειμένου οι αθλητές της αντισφαίρισης να μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλείς προπονήσεις και αναμετρήσεις.

Στη γενικότερη ενημέρωσή του, ο Μηνάς Αληφραγκής κατέστησε ξεκάθαρο πως ο Δήμος αναμένει ακόμη και σήμερα την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου για τη λήψη χρηματοδότησης για αποκαταστάσεις σε δύο ακόμη γήπεδα τένις, ενώ επαναλαμβάνει πως ο Δήμος με ίδιους πόρους θα κάνει παρεμβάσεις σε δύο γήπεδα, ικανοποιώντας δίκαια αιτήματα του Ομίλου Αντισφαίρισης Σύρου.

Τα μέλη του Ομίλου άλλωστε κατ΄ επανάληψη έχουν επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα στο σύνολο των αθλητικών γηπέδων και του περιβάλλοντος χώρου (κερκίδες, κλειστός χώρος – αποθήκη), ζητώντας τα αυτονόητα καθώς υπάρχουν πολλά άτομα που αγαπούν και ασχολούνται καθημερινά με το συγκεκριμένο άθλημα.

Καθησυχαστικός για δύο ανοικτούς χώρους

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εξήγησε ότι μέχρι τις συνολικές αποκαταστάσεις, ο Δήμος προχωρά σε ήπιες συντηρήσεις και τοπικές επεμβάσεις, για να βελτιώνει όποιο πρόβλημα ανακύπτει.

“Στα γήπεδα του τένις τώρα τελευταία κάναμε μία ενίσχυση στους πυλώνες των φωτιστικών, στους προβολείς, γιατί λόγω φθορών του χρόνου που περνά, δημιουργούνται θέματα” ανέφερε αρχικά, εστιάζοντας την ενημέρωσή του στην ουσία του θέματος, δηλαδή των συνολικότερων αποκαταστάσεων στους κυρίως αθλητικούς χώρους και πώς αυτές θα υλοποιηθούν.

“Από εκεί και μετά είχε γίνει αίτημα και πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για να φτιαχτούν δύο γήπεδα του τένις στο Αθλητικό Κέντρο. Περιμένουμε απάντηση και προς το παρόν δεν έχουμε ούτε θετική, ούτε αρνητική. Η χρηματοδότηση που θέλουμε και έχουμε ζητήσει είναι για τα δύο γήπεδα τένις” διευκρίνισε, λέγοντας παρακάτω πως, πέραν του προγράμματος, η Δημοτική Αρχή εξασφαλίζει ένα σημαντικό ποσό για εργασίες στα άλλα δύο δημοτικά γήπεδα.

“Έχουμε στον προϋπολογισμό μας 40 χιλιάδες ευρώ για αθλητικούς χώρους. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε με τον νέο προϋπολογισμό για το 2023 και ενδεχομένως να επισκευάσουμε τα άλλα δύο γηπεδάκια με αυτά τα χρήματα. Υπάρχει μία στενότητα αυτή τη στιγμή οικονομική για τους γνωστούς λόγους (ΦΟΔΣΑ και ενεργειακό κόστος) αλλά αναμένουμε την απάντηση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε” δήλωσε, ενώ έδωσε απαντήσεις για το αν αυτές οι αποκαταστάσεις θα έχουν συνολικό χαρακτήρα και αποτέλεσμα.

“Αν υπολογίσουμε ότι είχαμε κάνει επισκευές και αποκαταστάσεις στο εξωτερικό γήπεδο του μπάσκετ με 15 χιλ. ευρώ περίπου, πιστεύω ότι ενδεχομένως να μπορέσουμε να το κάνουμε. Δεν έχουμε κάνει ακόμη έρευνα με τις νέες τιμές και ό,τι έχουν προκύψει. Αλλά πιστεύω ότι θα βγει”.

Εξήγησε δε πως, “Τα βασικά θέματά τους είναι στα δάπεδα. Έχουν φθορές”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε πως, “Πριν από μία εβδομάδα πήγε το συνεργείο του Δήμου και έκανε ενίσχυση στην περίφραξη σε κάποια σημεία”, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως, “Συντήρηση κατά καιρούς γίνεται. Το βασικό πρόβλημα είναι τα δάπεδα. Γι αυτό πιστεύω ότι ενδεχομένως να βγει από τα χρήματα που έχουμε στον προϋπολογισμό”.

Ο ίδιος για τα περιορισμένα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο Δήμος, θέλησε να υπενθυμίσει πως, “Το γνωρίζω πως μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάτι ουσιαστικό. Προκύπτουν θέματα όμως που πρέπει να διαχειριστούμε. Ενεργειακή κρίση, ΦΟΔΣΑ και υψηλές εισφορές. Πρέπει όλα να τα δούμε. Πάντως αυτά τα χρήματα, το ποσό των 40 χιλ. ευρώ θα μπει στον προϋπολογισμό για το 2023 για τα γήπεδα τένις”.

Αναμονή για το “Τρίτσης”

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2021 υπήρξε η πρόθεση να ληφθεί χρηματοδότηση για τα γήπεδα τένις και αρχικά η προσπάθεια ήταν και για τα τέσσερα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει τα εξής. “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προτίθεται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την πράξη “Συντήρηση δημοτικών ανοικτών αθλητικών χώρων και σχολικών μονάδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” η οποία περιλαμβάνει δύο υποέργα: Το πρώτο υποέργο αφορά τη συντήρηση των τεσσάρων εξωτερικών γηπέδων τένις των αθλητικών εγκαταστάσεων “Δ. Βικέλας” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα οποία εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό αθλουμένων του Ομίλου Αντισφαίρισης Σύρου, καθώς και δημοτών και επισκεπτών του νησιού, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στη σχετική εισήγηση του θέματος που είχε συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, “τα γήπεδα είναι εξωτερικά και οι φθορές λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς και η μη συντήρησή τους τα τελευταία χρόνια τα καθιστούν παλαιωμένα και επικίνδυνα (λακκούβες, φούσκωμα δαπέδου, αχνή γραμμογράφιση κλπ)”. Ως εκ τούτου, “για το εν λόγω έργο ο Δήμος μας θα συμβάλλει και με ίδιους πόρους δεδομένου ότι το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ορίζεται σε 50.000 ευρώ (προ ΦΠΑ)”.

Ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής αν έχει δοθεί απάντηση για τη χρηματοδότηση, ανέφερε τα ακόλουθα. “Δεν το ξέρω αυτό. Στη συνάντηση που είχαμε κάνει στην Αθήνα με τον κ. Πέτσα είχαν πει ότι σταδιακά βγαίνουν οι αποφάσεις και εξετάζονται από αρμόδια Επιτροπή”.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως για όλα τα παραπάνω έχει ενημερώσει τον Όμιλο Αντισφαίρισης.

“Είχαμε κάνει μία συνάντηση με τον Όμιλο Αντισφαίρισης και τα είχαμε εξηγήσει αυτά. Δεν είναι κάτι που το έχουμε ξεχάσει. Θέλουμε κι εμείς να προχωρήσουμε και γνωρίζουμε ότι ασχολούνται με το τένις πολλά άτομα. Είναι κι ένα άθλημα που έχει μία προβολή. Είναι στο πρόγραμμά μας” επανέλαβε, καταλήγοντας.