ONEX και CISCO προωθούν πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, που ξεπερνά το ποσό των 300 χιλ. ευρώ

Η Σύρος “πιλότος” στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών

Σύμπλευση δυνάμεων και συνεργασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα της έναρξης λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, καρπώνεται το ίδιο το νησί, μέσα από την προώθηση του προγράμματος ψηφιοποίησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, έργο που ξεπερνά το ποσό των 300 χιλ. ευρώ.

Οι δύο κολοσσοί στον τομέα της τεχνολογίας, CISCO και ONEX Technologies ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου επιχειρούν για σπουδαία αποτελέσματα, τα οποία θα προσφέρουν λύσεις όχι μόνον στον τομέα της ναυτιλίας, με “πυξίδα” την ψηφιακή μετάβαση, αλλά σε όλη τη νησιωτική κοινωνία του Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνον.

Ουσιαστικά η δωρεά του προγράμματος “Έξυπνο, Ασφαλές και Πράσινο” προς το Νοσοκομείο Σύρου και η απόκτηση σημαντικού εξοπλισμού για το ίδιο, έρχεται να “πατήσει” στην υποδομή που διαθέτει το Βαρδάκειο και Πρώιο, ώστε να το καταστήσει “πιλότο” για αντίστοιχα έργα και σε άλλες υγειονομικές δομές της χώρας.

Μέσω της λειτουργίας του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το νησί γίνεται η τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου, κάτι που αποτελεί έναν υψηλό στόχο τόσο της ONEX και του προέδρου του Ομίλου, Πάνου Ξενοκώστα, όσο και της CISCO, αλλά και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.

Για όλα τα παραπάνω, με αφορμή και τα σημερινά εγκαίνια της λειτουργίας του Κέντρου Aegean Neorion Innovation Center, παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί, στην Περιφέρεια, ο κ. Χατζημάρκος, ο κ. Ξενοκώστας, ο γενικός διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο, Αντώνης Τσιμπούκης και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Στην Περιφέρεια βρέθηκαν, επίσης, ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροΐλός και η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη. Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε στους δημοσιογράφους παρουσίαση του προγράμματος ψηφιοποίησης του Νοσοκομείου Σύρου από τον αρμόδιο της CISCO, Νίκο Λαμπρογιώργο.

Αδήριτη ανάγκη η ένωση παραγωγικών δυνάμεων

Την ιδιαίτερη χαρά του για τις θετικές εξελίξεις που προκύπτουν στο νησιωτικό χώρο του Νοτίου Αιγαίου, κόντρα στις απανωτές κρίσεις που βιώνει η χώρα και όλος ο κόσμος με φόντο την πανδημία, την ενεργειακή, αλλά και την πληθωριστική κρίση, εξέφρασε ο περιφερειάρχης, προλογίζοντας στη συνέντευξη Τύπου, τη λειτουργία του Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο.

“Μία ακόμη σημαντική ημέρα ιδιαίτερη γιατί μας αρέσει να χτίζουμε καλές ειδήσεις”, σχολίασε αρχικά, τονίζοντας πως, “το Νότιο Αιγαίο είναι “μήτρα” πολλών καλών ειδήσεων και θετικών εξελίξεων, ένας τόπος που θα γεννήσει τη νέα Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στη σύμπλευση της ONEX με τη CISCO και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για ένα “ιδεολογικό άλμα” στη σημερινή εποχή που αφορά στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και η οποία μπορεί να παράξει σπουδαία αποτελέσματα, αντί να στοχοποιείται.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε, μέσα από την “ένωση παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων”, πλέον έχει ανοίξει τις πόρτες του το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, προσφέροντας τα πρώτα αποτελέσματα και συγκεκριμένα το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Νοσοκομείου Σύρου, μέσω δωρεάς ύψους 300 χιλ. ευρώ. “Στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος” σχολίασε παρακάτω ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία των δύο κολοσσών στο Κέντρο, έρχεται αυτό να το αποδείξει, στο πλαίσιο που οι συγκεκριμένοι Όμιλοι αντιλαμβάνονται και κάνουν πράξη την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

“Η συνεργασία μπορεί να πάει έναν τόπο μπροστά” πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως αυτό προκύπτει χάρη στα θετικά αποτελέσματα που καταγράφει από την πλευρά της η ONEX και στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Χατζημάρκος, η Σύρος σε αυτό το κομμάτι αποτελεί τον οδηγό για όλη την υπόλοιπη χώρα.

Με παρόμοια δυναμική πορεία, τόνισε πως θα προχωρήσει και το Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο, δεσμευόμενος τέλος πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να “οικοδομεί” θετικές εξελίξεις χέρι χέρι με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης απευθύνοντας συγχαρητήρια σε ONEX και CISCO που χάρη στην παρουσία τους λειτουργεί το Κέντρο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έτοιμο να παράξει εξέλιξη και χρήσιμα προϊόντα στο κομμάτι της τεχνολογίας.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, η οποία υποστήριξε πως το Ν. Αιγαίο αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. “Με την παρούσα Περιφέρεια έχουμε την εξαιρετική περίπτωση ανά την Ελλάδα να έχει λειτουργήσει αυτό που λέμε ο τετραπλός έλικας ανάπτυξης των ευρωπαϊκών Περιφερειών”. Εξηγώντας τα παραπάνω, ανέφερε πως αυτό προκύπτει από την ανάπτυξη συνεργειών του ιδιωτικού τομέα (της βιομηχανίας), του δημόσιου τομέα (πολιτικοί φορείς), των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων που είναι ο κύριος πυλώνας παραγωγής νέας γνώσης και καινοτομίας και των τοπικών κοινωνιών. Η ίδια υπενθύμισε πως τον Μάρτιο του 2022, το Πανεπιστήμιο υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο.

Π. Ξενοκώστας: Η επιχειρηματικότητα είναι η καλύτερη επανάσταση

Το έργο που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα από τα καλά αποτελέσματα της επιχειρηματικότητας και που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης υπογράμμισε με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ομίλου της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.

Αρχικά έκανε μία αναφορά στα επενδυτικά βήματα του Ομίλου, ενώ ακολούθως εξήγησε πως η θετική επιχειρηματική πορεία, αποκτά αξία όταν μπορεί να επηρεάσει θετικά τον άνθρωπο.

“Ο όμιλος μας που έγινε γνωστός πριν από λίγα χρόνια στο νησί της Σύρου μέσω του Νεωρίου της Σύρου αυτή τη στιγμή έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που εκτελεί στην Ελλάδα σχεδόν στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Από αυτό, περίπου το 50% θα εκτελεστεί τα επόμενα τρία χρόνια και ενώ απασχολεί αυτή τη στιγμή έμμεσα ή άμεσα 2.500 θέσεις εργασίας, ο στόχος μας είναι μετά από τρία χρόνια να επαυξηθούν κατά 3.000, επηρεάζοντας το ΑΕΠ της χώρας από 0,5 μέχρι 1%”, σημείωσε αρχικά ο κ. Ξενοκώστας, τονίζοντας παράλληλα όμως, πως, “τα νούμερα που είπα, δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να επηρεάσουν τις ζωές των ανθρώπων και της κοινωνίας στην οποία λειτουργούμε”.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση στρέφεται και η δημιουργία του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, που όπως εξήγησε θα λειτουργεί υπηρετώντας τις ανάγκες τόσο της ναυτιλίας στο κομμάτι των τεχνολογιών, όσο όμως και της νησιωτικής κοινωνίας, με στόχο και τη βελτίωση υποδομών.

“Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στη βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιούμαστε και να δίνουμε λύσεις, αλλά και να είμαστε χρήσιμοι μέσω της τεχνολογίας και των προϊόντων που παράγουμε, για τη ζωή των συμπολιτών μας”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Ξενοκώστας, αναφέροντας ένα σχετικό παράδειγμα για το έργο της ONEX Technologies τα τελευταία χρόνια. “Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι το wallet app για πιστοποιητικά covid είναι προϊόν της ONEX Technologies”, υποστήριξε ο ίδιος, επανερχόμενος στο θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που όπως τόνισε, προκύπτει χάρη στην επιχειρηματικότητα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον στόχο της ανάπτυξης συνεργειών, ώστε να αφήνεται έτσι ένα ισχυρό αποτύπωμα, ευχαριστώντας την CISCO και την Περιφέρεια για τη συνεργασία τους. Προτού κλείσει την τοποθέτησή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Aegean Neorion Innovation Center, υποστηρίζοντας τέλος πως, “η επιχειρηματικότητα είναι η καλύτερη επανάσταση”.

Αντ. Τσιμπούκης: Σύμπλευση για ψηφιακό μετασχηματισμό

Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ONEX και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εξέφρασε ο εκπρόσωπος της CISCO, Αντώνης Τσιμπούκης, ο οποίος εστιάζοντας στο Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας τόνισε πως, “είναι κάτι πρωτοποριακό για τη χώρα”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος, η CISCO έχει συνεργαστεί ξανά με τον δημόσιο τομέα στη Θεσσαλονίκη, ιδρύοντας το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα.

“Πατώντας” πάνω σε αυτήν την εμπειρία, εξήγησε πως, προέκυψε ως αναγκαιότητα και η δημιουργία του Aegean Neorion Innovation Center, με στόχο να υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά “στο πώς θα βοηθήσουμε τη ζωή της επιχειρηματικότητας και τη ζωή του πολίτη”. Ο κ. Τσιμπούκης υπογράμμισε πως στην όλη προσπάθεια υπάρχει η σύμπλευση με την κυβέρνηση στην υπόθεση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

“Έτσι ήρθαμε και στη Σύρο γιατί έχουμε συνεργασία με τον Πάνο Ξενοκώστα και την ONEX Technologies” ανέφερε παρακάτω, μιλώντας αναλυτικότερα για την προσπάθεια να δοθεί ψηφιακή “ανάσα” και στη ναυτιλία.

Ακολούθως, ο υπεύθυνος της CISCO στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο τόνισε πως είναι σημαντικό σήμερα να δημιουργούνται ψηφιακά “εργαλεία” που να τίθενται στην υπηρεσία του πολίτη, όπως για παράδειγμα αυτά που προσφέρει το πρόγραμμα για το Νοσοκομείο. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εξάρει το γεγονός πως ήδη η διοίκηση του Βαρδάκειου και Πρώιου είχε κάνει αρκετά βήματα στο πεδίο της πράσινης μετάβασης, επί των οποίων, “πάτησε” η CISCO με την ONEX. “Στο Νοσοκομείο βρήκαμε ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία”μ δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας τέλος, πως το Κέντρο θα παράξει το επόμενο διάστημα πολύτιμο έργο για όλη τη νησιωτική κοινωνία, σε σταθερή συμπόρευση με την Περιφέρεια και την ONEX Technologies.

Διοικητής 2ης ΔΥΠΕ: Το Νοσοκομείο Σύρου οδηγός για αντίστοιχες δράσεις

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, ο οποίος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, εξέφρασε την ικανοποίηση, αλλά και τη χαρά του για το έργο που προσφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, μέσω της λειτουργίας του Κέντρου. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, έχοντας γνώση για το πρόγραμμα ψηφιοποίησης, το “Βαρδάκειο και Πρώιο” θα αποτελέσει τον οδηγό για αντίστοιχες δράσεις σε άλλες υγειονομικές δομές.

“Το Νοσοκομείο της Σύρου, θα γίνει ο “πιλότος” σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε ασφαλές, έξυπνο και πράσινο Νοσοκομείο, που θα μας διευκολύνει να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε αντίστοιχες δράσεις και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία μας καταρχήν στα νησιά του Ν. Αιγαίου”, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα πως, η τεχνολογία θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον χώρο των νησιών, που η γεωγραφική ασυνέχεια έρχεται να προσθέσει εμπόδια. “Οι τεχνολογίες αιχμής είναι ένα “εργαλείο” πολύτιμο για τις υγειονομικές μονάδες των νησιών” υποστήριξε ο διοικητής, ευχαριστώντας τέλος όλες τις συνεργαζόμενες πλευρές στο Κέντρο.

Έξυπνο, ασφαλές και πράσινο Νοσοκομείο Σύρου

Παρακάτω ακολουθεί επιγραμματικά το πρόγραμμα του Κέντρου για να γίνει το Νοσοκομείο Σύρου “Έξυπνο, Ασφαλές και Πράσινο” και οι δράσεις και ο εξοπλισμός που θα αναπτυχθούν.

Έξυπνο Νοσοκομείο: Επέκταση του ασύρματου δικτύου και αναβάθμιση του συστήματος επικοινωνίας. Χρήση tablets και κινητών τηλεφώνων (paperless hospital). Ενδοεπικοινωνία μέσω εφαρμογής στο κινητό και χρήση ασύρματων IP phones. Λύση για καθοδήγηση επισκεπτών. Καταμέτρηση συνοστισμού με χρήση οπτικών αισθητήρων.

Ασφαλές Νοσοκομείο: Κίνδυνοι και απειλές εντός ή και εκτός του νοσοκομείου. Στόχος η κυβερνοασφάλεια σε 3 τομείς: Ανθρώπινο παράγοντα, διαδικασίες, τεχνολογία.

Επίσης: Ασφαλές ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Cisco Secure Email). Ασφαλής πρόσβαση σε εφαρμογές (DUO 2Factor Authentication). Ασφάλεια σε τερματικά (Cisco Secure Endpoint). Πλατφόρμα διαχείρισης ασφάλειας. Μελέτη εκτίμησης κινδύνου (Security Assessment & Penetration test).

Πράσινο Νοσοκομείο: Εγκατάστηση LoraWAN δικτύου. Ακόμη εγκατάσταση και χρήση αισθητήρων: Αισθητήρες περιβαλλοντικών παραμέτρων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Αισθητήρες παρακολούθησης της ψύξης σε ψυγεία. Αισθητήρες για την κατάσταση σε παράθυρα και πόρτες (ανοικτά ή κλειστά). Αισθητήρες πλήρωσης κάδων απορριμμάτων. Αισθητήρες έξυπνων φωτιστικών σωμάτων. Έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ενέργειας. Έξυπνοι μετρητές πλήρωσης δεξαμενών πετρελαίου και κατάστασης καυστήρων. Πλατφόρμα συγκέντρωσης και διάθεσης δεδομένων.