Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης

"Η δική μας τσέπη θα σηκώσει τις αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά, τιμολόγια του νερού"

  • Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023 - 15:11

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου - Ερμούπολης για την ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Η τοποθέτηση του Ν. Καΐλη

Στον απόηχο του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή δεκάδων νέων και εργαζομένων, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκληματήσει, για μια ακόμη φορά, εις βάρος των λαϊκών αναγκών, καταθέτοντας σήμερα (20/03/2023) πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο είναι από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων από το 1999, οπότε και άρχισε η εμπορευματοποίηση του νερού. Ο «πολιορκητικός κριός» της εμπορευματοποίησης είναι η «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων» (ΡΑΑΕΥ), στην οποία εντάσσονται και οι 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΥΑΣ και ο σκοπός της οποίας είναι η «ρύθμιση» της αγοράς για τους παρόχους ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης.

Η πείρα που έχουμε ήδη αποκομίσει από τέτοιου είδους νομοθετήματα με τον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Α.Ε., είναι ενδεικτική του «που πάνε» τα πράγματα, και πολύ περισσότερο του «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο». Θα πούμε το νερό, νεράκι…

Η δική μας τσέπη θα σηκώσει τις αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά, τιμολόγια του νερού.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση της ΝΔ:

Ολοκληρώνει την εμπορευματοποίηση του νερού, γενικεύοντας την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, εφαρμόζοντας προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λογική της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Επιταχύνει την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, έχοντας διακηρυγμένο στόχο τις «συνενώσεις ή συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος» και μοχλό πίεσης τη στέρηση χρηματοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν τα αυστηρά προαπαιτούμενα για τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων, της κατάστασης των υποδομών, της ποσότητας και ποιότητας των αποθεμάτων που απαιτούν επενδύσεις, οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες που μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διαθέτουν προδιαγράφοντας έτσι την απορρόφηση των ΔΕΥΑ απ' αυτές.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται για να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η είσοδος των ιδιωτών στη διαχείριση του νερού, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω συμβάσεων παραχώρησης σε περιοχές που εξυπηρετούνται από πιο μικρές ΔΕΥΑ.

Αυτό το αντιδραστικό τερατούργημα δεν παίρνει κανένα φτιασίδωμα, να αποσυρθεί τώρα!

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειας του χωρίς χαράτσια.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα.