Πήρε 2 εκατ. ευρώ για το έργο του Δημαρχιακού Μεγάρου από το Υπ. Εσωτερικών, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Σε “τροχιά” αποκατάστασης οι όψεις

“Ανάσα” μετά από πολλές πιέσεις και δημόσιες ευχαριστίες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο

Την πολυπόθητη χρηματοδότηση των 2 εκατ. ευρώ εξασφάλισε επισήμως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για το έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, μετά από πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν προς το κεντρικό κράτος, καθώς πρόκειται για ένα κτήριο – μνημείο που δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο.

Η επίσημη ενημέρωση για την πρόθεση χρηματοδότησης του έργου από το Υπ. Εσωτερικών εστάλη χθες στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία θα προωθήσουν ταχύτατα όλα τα διαδικαστικά βήματα που απαιτούνται, ώστε να πάρει ο Δήμος στο ταμείο του τα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η χρηματοδότηση θα προέλθει από τομεακό πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών και στο πλαίσιο υποβολής πρότασης στον άξονα “2.11 «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ)»”, ώστε να δημοπρατηθεί το συντομότερο.

Υπενθυμίζεται πως η εγκεκριμένη μελέτη του έργου αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου υποδεικνύει μία παρέμβαση της τάξεων των 2.290.000 ευρώ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, το ποσό των σχεδόν 300 χιλ. ευρώ θα το καλύψει ο Δήμος.

Πρέπει να τονισθεί πως το Δημαρχείο της Σύρου είναι ένα κτήριο χαρακτηρισμένο ως μνημείο (ΦΕΚ 750Β/6-9-1979). Σκοπιμότητα του έργου αποτελεί η διατήρηση και αναβάθμιση της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας του, καθώς και η πρόληψη κινδύνου από τυχόν πτώση τεμαχίων λόγω φθοράς του.

Η συνολική προς αποκατάσταση επιφάνεια ανέρχεται σε περίπου 4.700 τ.μ. και όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με την εγκεκριμένη Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη και Μελέτη Συντήρησης.

Η επιμονή έφερε αποτέλεσμα

Σημαντικό είναι το γεγονός πως η πίεση και η επιμονή για λύση στη σοβαρή υπόθεση οδήγησε σε θετικές εξελίξεις, έστω και μετά από αρκετούς μήνες αγωνίας, καθώς μέρη των όψεων έχουν αποκολληθεί.

“Οι πιέσεις και η δημοσιοποίηση του θέματος έφεραν τελικά αποτέλεσμα. Ευτυχώς, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός κατάλαβαν το πρόβλημα και ανέλαβε ο κ. Πέτσας τις ευθύνες του. Αυτό το λέω από την οπτική πως το Δημαρχιακό Μέγαρο είναι ένα κτήριο που θα πρέπει να το υιοθετήσει κεντρικά η διοίκηση και δεν είναι θέμα του Δήμου. Ίσως σε αυτό συνετέλεσε και η τραγωδία των Τεμπών και το λέω με λύπη μου αυτό”, σχολίασε αρχικά ο Μηνάς Αληφραγκής, λέγοντας παρακάτω πως “είχα πει ξανά και το λέω πάλι πως αν είχε προκληθεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα με το Δημαρχείο, εκεί οι ευθύνες θα είχαν και θα έχουν και ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Δεν θα ψάχνουμε ανθρώπινα λάθη”.

Επί της ουσίας, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως το κράτος ανταποκρίθηκε και ευχαρίστησε δημόσια πρόσωπα που συνέβαλαν σε αυτό.

“Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Πέτσας το προχώρησε έστω και καθυστερημένα και θέλω να τον ευχαριστήσω για την ανταπόκριση. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον βουλευτή, Φίλιππο Φόρτωμα για το ραντεβού που έκλεισε και αποδείχθηκε καθοριστικό, όπως όμως και τον βουλευτή, Νίκο Συρμαλένιο για όλες τις παρεμβάσεις του στη Βουλή και τις πιέσεις που άσκησε και συνέδραμε προς την επιτυχή κατάληξη αυτή της υπόθεσης”, πρόσθεσε σχετικά.

Επόμενα βήματα

Ερωτηθείς ποια είναι πλέον τα επόμενα βήματα, ώστε να έρθει επισήμως η χρηματοδότηση στον Δήμο, απάντησε τα εξής: “Μας εστάλη η πρόθεση χρηματοδότησης και αφορά σε 2 εκατ. ευρώ. Η Τεχνική Υπηρεσία μαζί με τον Προγραμματισμό θα στείλουν τα δικαιολογητικά που πρέπει ώστε να μας έρθει κι επίσημα πλέον η χρηματοδότηση για το έργο. Η όλη διαδικασία έχουμε προθεσμία ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαΐου. Βέβαια, εμείς το προχωράμε άμεσα. Δεν περιμένουμε τις 5 Μαΐου”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας μάλιστα πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας λόγω εκλογών. “Αυτή η χρηματοδότηση δεσμεύει και τον επόμενο Υπουργό, όποιος θα είναι αυτός γιατί μεσολαβούν οι εκλογές του Μαΐου”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε δε, πως, για το κομμάτι της χρηματοδότησης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. “Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 2.290.000 ευρώ και η επιχορήγηση – χρηματοδότηση είναι στα 2 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ θα μπουν από ιδίους πόρους του Δήμου, τα οποία ενδεχομένως να μην μπουν και ποτέ, γιατί όλα τα έργα παίρνουν έκπτωση. Οπότε θα πάμε κάπου στα 2 εκατ. ευρώ. Όμως παρόλα αυτά, ακόμη και η έκπτωση να μην είναι σε αυτό το ποσοστό, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να τα βάλει. Ακόμη και αν κόψουμε άλλα έργα”.

Υλοποίηση από φθινόπωρο και μετά

Ακολούθως έδωσε απαντήσεις για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορέσει να “τρέξει” ο διαγωνισμός. “Θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός, να έρθει επίσημα η χρηματοδότηση, να περάσει η αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς σαν Υπηρεσία είμαστε έτοιμη. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα. Άρα, μόλις τελειώσουν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, εκτιμώ πως τον Ιούλιο θα έχουμε βγάλει τον διαγωνισμό στον αέρα. Άρα, από φθινόπωρο και μετά να βρεθεί ανάδοχος και να μπορέσει να υλοποιηθεί”, υπογράμμισε, λέγοντας μάλιστα πως είναι ένα έργο που θα απαιτήσει χρόνο.

“Βέβαια να έχουμε υπόψιν μας ότι δεν είναι ένα έργο που θα λήξει σε δύο – τρεις μήνες. Αυτό θα κρατήσει για δύο χρόνια σίγουρα. Θα μπουν σκαλωσιές, θα “ντυθεί” το κτήριο για να μην υπάρχει επικινδυνότητα για τους πολίτες και θα προχωρήσουμε”, σημείωσε, εκφράζοντας τέλος την ικανοποίησή του για το γεγονός πως πλέον η μεγάλη παρέμβαση μπήκε σε “ράγες” υλοποίησης. “Το θέμα είναι ότι πλέον δρομολογείται”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το έργο

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται τα εξής: 1.Προεργασίες (Αποξηλώσεις επιχρισμάτων, προστασία ή απομάκρυνση κεραμικών διακοσμητικών στοιχείων, απομάκρυνση μεταγενέστερων πρόσθετων κατασκευών, τοποθέτηση ικριωμάτων) 2. Αποκατάσταση Πύργων (ανακατασκευή επίκρανων και αποκατάσταση υφιστάμενων, εφαρμογή ενεμάτων στις περιοχές ρηγματώσεων) 3. Κονιάματα (αποκατάσταση υφιστάμενων επιχρισμάτων, εφαρμογή συστήματος ινοπλισμένων επιχρισμάτων στους πύργους) 4. Αποκατάσταση λίθινων στοιχείων. 5. Αναπαραγωγή τραβηχτών κονιαμάτων. 6. Αποκατάσταση κεραμικών στοιχείων. 7. Χρωματισμοί επιφανειών επιχρισμάτων. 8. Συντήρηση υφιστάμενων ξύλινων κουφωμάτων και μεταλλικών στοιχείων τους. 9. Διευθέτηση Η/Μ δικτύων Στο έργο περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, λόγω της ιδιαιτερότητας και σπουδαιότητάς του. Μετά την ολοκλήρωση του έργου η αποκατάσταση των όψεων του κτηρίου αναμένεται να παρατείνει τον χρόνο ζωής του και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του.