Ανάδοχος για το έργο των 300 χιλ. ευρώ και νέος διαγωνισμός για αξιοποίηση ποσού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Σύρο

“Πράσινο φως” για βελτιώσεις δημοτικών δρόμων

Αναλυτικά οι δρόμοι που θα ασφαλτοστρωθούν το επόμενο διάστημα

Με 2,4 εκατ. ευρώ αναμένεται να βελτιωθεί και να ασφαλτοστρωθεί σημαντικά το δημοτικό οδικό δίκτυο της Σύρου, σε εκτεταμένα τμήματά του, καθώς η Δημοτική Αρχή οδηγείται προς συμβασιοποίηση εργολαβιών.

Ειδικότερα, μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς, χθες και μετά από την τρίτη διαγωνιστική διαδικασία, προέκυψε ανάδοχος για το έργο οδοποιίας των 300 χιλ. ευρώ, ενώ άμεσα βγαίνει στον αέρα η διακήρυξη για την αξιοποίηση χρηματοδότησης ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις που γεννούν αισιοδοξία για την αποκατάσταση αρκετών δημοτικών δρόμων στο νησί, με φόντο τις μεγάλες αναπάντητες ανάγκες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, σε Ερμούπολη αλλά και σε χωριά.

Εργολάβος στον τρίτο διαγωνισμό

Ειδικότερα, βάσει της ενημέρωσης του αρμόδιου αντιδημάρχου, Μηνά Αληφραγκή στην Οικονομική Επιτροπή, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για το έργο με τίτλο αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικού οδικού δικτύου χρήση 2021, τονίσθηκε πως αυτό προχωρά μετά από αρκετά εμπόδια. “Θυμίζω ότι τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε προκηρύξει ξανά ο Δήμος μας με λίγο διαφορετικούς όρους δύο φορές. Αυτή τη φορά υπάρχει ένας συμμετέχων που έχει δώσει έκπτωση 1%”, πρόσθεσε προηγουμένως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, με τον κ.. Αληφραγκή να επισημαίνει τα εξής: “Επιτέλους προχωράμε στη συγκεκριμένη εργολαβία, γιατί έχουμε να βγάλουμε έργο οδοποιίας εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια. Βέβαια, χωρίς να αλλάζουν ουσιαστικά οι όροι, αυτή τη φορά βρέθηκε ανάδοχος και είναι και από τη Σύρο. Οπότε πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, θα εκτελεστούν εργασίες στις παρακάτω οδούς: α. Ποσειδωνία – Άγιος Πέτρος. Ασφαλτόστρωση με κλειστού τύπου ασφαλτόμιγμα των οδών Αγίου Πέτρου και Δον Λουκά Φρέρη που οδηγούν στην Καθολική Εκκλησία “Άγιος Πέτρος” από την πίσω πλευρά. β. Ποσειδωνία – Άγιος Πέτρος, με κλειστού τύπου ασφαλτόμιγμα τμήμα από την μπροστινή μεριά της εκκλησίας “Άγιος Πέτρος”. γ. Ποσειδωνία – Άγιος Πέτρος, με απλό σκυρόδεμα 15 εκατοστών το τμήμα από την μπροστινή πλευρά της εκκλησίας (καθαίρεση υπάρχοντος σκυροδέματος). δ. Ερμούπολη – ασφαλτόστρωση με κλειστού τύπου από Πυροσβεστική (Αλ.Παναγούλη) έως και διασταύρωση Νεωρίου (Ν. Μανδηλαρά) ως οδό πρόσβασης στο λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου. ε. Ερμούπολη – Άνω Μάννα – ασφαλτόστρωση σε τμήμα οδού στην περιοχή Γκρίζιανης. στ. Ερμούπολη – Άνω Σύρος, ασφαλτόστρωση τμήματος λεωφόρου Κυπρίων Αγνοουμένων – Άγιος Δημήτριος – Δήλι.

Με φόντο τα παραπάνω, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “αυτό το έργο περιλαμβάνει και έργα τοιχοποιίας, “επουλώσεων” κ.λπ.. Πιστεύω να πάμε καλά”.

Έμφαση στην περιφέρεια του νησιού

Παρακάτω αναφέρθηκε στο έργο των 2,1 εκατ. ευρώ, λέγοντας πως θα έρθει να καλύψει ανάγκες που μέχρι σήμερα δεν είχαν απαντηθεί. “Σε συνδυασμό και με το έργο της βελτίωσης οδοποιίας των 2,1 εκατ. ευρώ που καταφέραμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα γίνουν αρκετές παρεμβάσεις σε όλο το νησί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι ανάγκες καλύπτονται. Είναι πάρα πολλές”.

Συγκεκριμένα, βάσει μελέτης το μεγάλο έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας του δημοτικού οδικού δικτύου στη Σύρο με εργασίες επισκευής και ανακατασκευής τοίχων αντιστήριξης, συντήρηση του οδικού δικτύου, με εργασίες όπως την αποκατάσταση φθορών και επουλώσεις ρηγματομένων ασφαλτικών οδοστρωμάτων, ανανέωση διαγραμμίσεων, τοποθέτηση νέας σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας, άρση καταπτώσεων και τις υποδομές για το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, σειρά παίρνουν οι παρακάτω δρόμοι: “Επισκοπειό προς Μάλλια μέχρι τον επαρχιακό δρόμο, η περιοχή Γαλησσάς – Δανακός – Κίνι, από Σταυρό Ταλάντων μέχρι Σεντούκα και από το πάρκινγκ ΠΥΡΚΑΛ Αζολίμνου μέχρι το επαρχιακό Βάρης”.

Ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία

Ο κ. Αληφραγκής ευχαρίστησε τα στελέχη της Υπηρεσίας, της οποίας προΐσταται πολιτικά για την προσπάθειά τους, να λάβουν τη χρηματοδότηση. “Θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία γιατί αυτή η πρόταση που καταθέσαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης ήταν σε χρόνους πάρα πολύ περιορισμένους. Μέσα σε μία εβδομάδα έγινε η μελέτη, κατατέθηκε και μετά τις επαφές που είχαμε και με τον κ. Πέτσα στην Αθήνα, καταφέραμε να το εντάξουμε. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα 2,5 εκατ. ευρώ. Τελικά επιτύχαμε να μας δώσει τα 2,1 εκατ. ευρώ. Προβλεπόταν και φωτισμός στους οδικούς άξονες που θα ασφαλτοστρώσουμε. Ενδεχομένως από την έκπτωση που θα προκύψει και σε συνεννόηση να μπορέσει να “μπει” και ο φωτισμός. Ή αργότερα να κάνουμε μία προμήθεια φωτιστικών”.

Να ακολουθήσει η Ερμούπολη

Ο ίδιος τόνισε πως αναφορικά με τις βελτιώσεις των δημοτικών δρόμων, η επόμενη Δημοτική Αρχή καλό θα ήταν να δώσει έμφαση στην Ερμούπολη. “Πιστεύω ότι σε επόμενο διαγωνισμό, η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να κάνει ένα έργο αρκετά σημαντικό για την Ερμούπολη. Μέχρι τώρα έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στο υπόλοιπο νησί, παρά στην Ερμούπολη. Υπάρχουν γειτονιές στην Ερμούπολη που έχουν μία πάρα πολύ κακή οδοποιία”, σχολίασε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ενημέρωσή του.