Μέτρα παίρνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, μετά από ελέγχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Απομακρύνονται οι λέβητες κάτω από σχολικές τάξεις

Μέσα στο καλοκαίρι η προμήθεια και τοποθέτηση αντλιών θερμότητας

Απομακρύνει τους λέβητες θέρμανσης που βρίσκονται κάτω από σχολικές τάξεις στο 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος κατόπιν ελέγχων της Πυροσβεστικής σε όλα τα σχολεία του νησιού, κλήθηκε να συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη νομοθεσία για τις σχολικές μονάδες, το περιεχόμενο της οποίας υπαγορεύει την απαραίτητη και άμεση απομάκρυνση των λεβήτων θερμότητας από χώρους που βρίσκονται κάτω ή γειτνιάζουν με τις αίθουσες διδασκαλίας.

Δεδομένου του επιτακτικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης απαίτησης, ο Δήμος προχωρά στην προμήθεια αντλιών θερμότητας για τα δύο σχολεία, ώστε εντός του καλοκαιριού να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες αντικαταστάσεις και να λειτουργήσουν ομαλά τα δύο Δημοτικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σε σχετική ενημέρωση προχώρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, με φόντο την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την εξασφάλιση ποσού ύψους 106 χιλ. ευρώ, ώστε να γίνει η προμήθεια των αντλιών.

Αμεσότητα για την ασφάλεια

Σαφής στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε πως ο Δήμος άμεσα θα ανταποκριθεί στις υποδείξεις της Πυροσβεστικής, για τις οποίες έλαβε σχετική επιστολή. “Το πρόβλημα που εντοπίζουν είναι συγκεκριμένο. Για το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο επειδή οι λέβητες είναι σε υπόγειους χώρους και κάτω από τάξεις, αίθουσες διδασκαλίας, με τις νέες διατάξεις, αυτό δεν επιτρέπεται. Απαγορεύεται ρητά. Προφανώς για λόγους ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών”, σχολίασε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως αφού αυτό ορίζει η σχετική νομοθεσία, αυτό και θα εφαρμοστεί.

“Εμένα αυτό μου φαίνεται οξύμωρο, γιατί το 90% των κτηρίων, των κατοικιών κλπ, τους λέβητες τους έχουν στα υπόγεια. Βέβαια προφανώς και θα συμμορφωθούμε γιατί μιλάμε για σχολικές μονάδες με μεγάλο αριθμό παιδιών και δασκάλων και για την ασφάλειά τους, είμαστε υποχρεωμένοι να τους καταργήσουμε. Είτε να τους αφαιρέσουμε ή να τους μεταφέρουμε”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως η δεύτερη επιλογή δεν είναι εφικτή στις περιπτώσεις των δύο σχολείων.

“Να μεταφερθούν οι λέβητες δεν είναι εφικτό. Δεν γίνεται. Οπότε επιλέξαμε να βάλουμε αντλίες θερμότητας”, επανέλαβε διευκρινιστικά ο αντιδήμαρχος, περιγράφοντας τις κινήσεις του Δήμου.

“Βάσει της μελέτης που εκπόνησε η υπηρεσία και της έρευνας αγοράς, η μία αντλία θερμότητας κοστίζει περίπου 53 χιλ. ευρώ. Οπότε, προχωράμε στη διαγωνιστική διαδικασία για να προμηθευτούμε αντλίες θερμότητας και να τις τοποθετήσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες σε αυτά τα δύο σχολεία”, δήλωσε κατηγορηματικά.

Να προλάβουμε μέσα στο καλοκαίρι”

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν οι εργασίες χρονικά, υπήρξε σαφής. ““Τρέχουμε” τη διαδικασία ώστε να προλάβουμε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να είμαστε έτοιμοι. Τώρα δεν δουλεύουν οι λέβητες και δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ποσό των 106 χιλ. ευρώ μπήκε στον προϋπολογισμό και ο στόχος είναι αρχές Σεπτέμβρη και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να έχουν τοποθετηθεί”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας και στην ερώτηση αν αυτό αποτελεί μία επείγουσα ουσιαστικά ανάγκη.

“Μας είπαν πως πρέπει να αλλαχθούν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς”, επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα προστίμου, αλλά λειτουργίας των σχολείων.

“Το πρόστιμο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα είναι το λιγότερο. Ενδεχομένως να κινδυνεύαμε να μην ανοίξει το σχολείο”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Μελέτες πυροπροστασίας

Τέλος στην ερώτηση αν σχετικά με το θέμα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας τα σχολεία της Σύρου καλύπτονται πλήρως, ο ίδιος ανέφερε τα εξής. “Πέρα από κάποιες ελλείψεις μελετών κλπ, τα οποία τα καλύπτουμε μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και “τρέχουν” για τα σχολεία, δεν έχουμε κάτι άλλο σοβαρό”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “ακριβώς και γι αυτόν το λόγο το κεντρικό κράτος έβγαλε αυτό το πρόγραμμα γιατί το 90% των σχολείων της χώρας έχουν αυτές τις ελλείψεις. Όσα άλλα ζητά η Πυροσβεστική για τα σχολεία, υπάρχουν. Το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν αυτά τα δύο σχολεία με τους λέβητες”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως μελέτες πυροπροστασίας έχουν αποκτήσει το 1ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Νηπιαγωγείο, το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, το Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου, το Νηπιαγωγείο Βάρης, το Νηπιαγωγείο Μάννα, το Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας και το Νηπιαγωγείο Φοίνικα, ενώ σταδιακά θα πρέπει να καλυφθούν και οι 24 σχολικές μονάδες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.