Απολογισμός του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα για το έργο που παρήχθη τα τελευταία χρόνια στο νησί

"Παραγωγική και αναπτυξιακή θητεία με στοιχεία"

“Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να αποσυρόμαστε. Την καρέκλα αυτή δεν την κληρονομεί κανένας”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”

Έργο με συνέπεια, διακριτικότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες υποστήριξε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας πως αναπτύχθηκε κατά την τρέχουσα θητεία για το νησί, από τη νυν Δημοτική Αρχή, με κυριότερο μεγάλο θετικό αποτέλεσμα, την απόκτηση σχεδόν 45 στρεμμάτων του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, με στόχο την ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης.

Ο δήμαρχος προχώρησε σε αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων της τρέχουσας θητείας, αλλά και ειδικότερα των δύο τελευταίων ετών 2022 – 2023, χθες το βράδυ, στο πλαίσιο ειδικής προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τηρώντας τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Στην ομιλία του, που συνοδεύτηκε από παρουσίαση στοιχείων και προβολή διαφανειών, μίλησε για την οικονομική διαχείριση και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, αφήνοντας σήμερα ένα χρηματικό υπόλοιπο της τάξης των 7 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ενώ παρακάτω αναφέρθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα και το υψηλό ποσοστό υλοποίησής του συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες για τη μεταβίβαση των 45 στρεμμάτων του στρατοπέδου στον Δήμο, γνωστοποιώντας πως η δημοτική πλευρά σήμερα είναι έτοιμη για τη δημοπράτηση των απαραίτητων παρεμβάσεων, ώστε να διαχωριστεί το ενεργό στρατόπεδο, από το προς παραχώρηση τμήμα.

Ο Νίκος Λειβαδάρας, με αφορμή τα παραπάνω προέβη σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη”, δίνοντας απαντήσεις πολιτικού χαρακτήρα για τον τρόπο που επέλεξε να πορευθεί στην παρούσα θητεία, ενώ σχολίασε την κριτική που δέχθηκε πως είναι “ανύπαρκτος” και “άφαντος” ως δήμαρχος. Τέλος, υπενθυμίζοντας την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, τόνισε πως, ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή αφήνουν μεγάλο έργο παρακαταθήκη στην επόμενη διοίκηση, επισημαίνοντας μάλιστα πως ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι.

Ν. Λειβαδάρας: “Το αν ήμουν “ανύπαρκτος” καταρρίπτεται από τα έργα”

Προλογικά, ο κ. Λειβαδάρας έκανε λόγο για μία θητεία γεμάτη από έργο, κόντρα στις διαδοχικές κρίσεις που συνάντησε ο Δήμος όπως και κάθε Δήμος της χώρας, λόγω συγκυριών όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

“Η τετραετής θητεία της δημοτικής μας αρχής 2019-2023 ήταν ομολογουμένως παραγωγική και αναπτυξιακή θητεία για το νησί μας. Παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω υποστελέχωσης των περισσότερων υπηρεσιών, της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για τους Δήμους συνολικά και ειδικά για τον Δήμο μας, οι υπηρεσίες μας υπερέβαλαν εαυτούς, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του προεκλογικού μας προγράμματος”, ανέφερε ο δήμαρχος στον απολογισμό του, δίνοντας παρακάτω απαντήσεις μέσω της “Κοινής Γνώμης” για το γεγονός πως παρόλο το έργο που ανέλυσε απολογιστικά, ο ίδιος χρεώθηκε “ανυπαρξία” σε αυτή τη θητεία ως πολιτικό πρόσωπο.

“Η ουσία είναι τα έργα τα οποία μιλούν από μόνα τους. Όλα τα στοιχεία στον απολογισμό μιλούν για το αν έγινε έργο ή όχι. Ότι ήμουν “ανύπαρκτος” ήταν ένα σλόγκαν που “έπιασε” δυστυχώς σε μεγάλη κλίμακα. Έλεγαν ότι ήμουν “άφαντος”. Τα δεδομένα όμως είναι συγκεκριμένα”, πρόσθεσε ο κ. Λειβαδάρας, εξηγώντας πως, “τα δύο πρώτα χρόνια είχαμε την κρίση του κορωνοϊού και δεν γίνονταν εκδηλώσεις, οπότε πού να φανώ και τί να πω”.

Ωστόσο, απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα, εξέθεσε για μία ακόμη φορά τη δική του θεώρηση για την “υπηρεσία” του ως δήμαρχος, στον Δήμο.

“Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι ότι με ενδιαφέρει η ουσία και όχι το φαίνεσθαι. Η ουσία είναι τα έργα. Επίσης, έχω μία αρχή. Δεν θέλησα ποτέ να καρπωθώ τον κόπο και τη δουλειά των συνεργατών μου. Μπορούσα κάλλιστα ως δήμαρχος να μπορώ να δίνω συνεντεύξεις για τα πάντα, καθώς για όλα είμαι πλήρως ενήμερος. Για Τεχνικές Υπηρεσίες, για Αθλητισμό, για Πολιτισμό, για όλα θα μπορούσα να δίνω συνεντεύξεις Τύπου και να φαίνομαι. Δεν το έκανα. Εμπιστεύτηκα τους συνεργάτες μου”, ανέφερε σε απόλυτο τόνο. Επανέλαβε δε, πως, “όλα αυτά που μου χρέωναν καταρρίπτονται από το έργο της Δημοτικής Αρχής”.

Παρακαταθήκη χρηματοδοτήσεων και μελετών”

Στον αναλυτικό απολογισμό του, ο δήμαρχος παρουσίασε τα έργα που έγιναν σε αυτή τη θητεία και όλες τις εξελίξεις που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις και μελέτες, επισημαίνοντας πως αφήνει μία καλή μαγιά για την επόμενη Δημοτική Αρχή.

“Υπάρχει μία παρακαταθήκη χρηματοδοτήσεων και μελετών που έχει πολύ μεγάλη βάση για να ξεκινήσει η επόμενη Δημοτική Αρχή, όποια κι αν είναι. Αυτό θα φανεί από την πρώτη στιγμή. Στο ξεκίνημά τους θα έχουν να κάνουν έργο. Καμία Δημοτική Αρχή αν δεν υπάρχει παρακαταθήκη, δεν μπορεί να ξεκινήσει να κάνει έργο. Κι εμάς μετά τη διετία άρχισαν να ωριμάζουν τα έργα και να φαίνονται”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, δίνοντας απάντηση παρακάτω και για την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, κάτι που άλλωστε έχει γνωστοποιήσει δημοσίως εδώ και πολλούς μήνες.

Νέοι άνθρωποι να βγουν μπροστά”

“Δέχθηκα μεγάλη πίεση από συνεργάτες μου. Μου έλεγαν ότι θα φύγω τώρα που θα αρχίσει να φαίνεται το έργο μας; Να πω πως είμαι της αρχής ότι την επόμενη τετραετία θα έπρεπε να κάνουμε έργο και να αφήσουμε έργο. Υπάρχουν νεότεροι και πρέπει να αποχωρείς. Να υπάρχει χώρος για τους νέους”, υποστήριξε κατηγορηματικά για την απόφασή του, σημειώνοντας πως, “επαναλαμβάνω ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να αποσυρόμαστε. Την καρέκλα αυτή δεν την κληρονομεί κανένας. Δεν ανήκει σε κανέναν. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι και πρέπει να βγουν μπροστά”.

Χρηματικό υπόλοιπο ύψους 7 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, στον απολογισμό του, ο δήμαρχος μίλησε πρώτα για την οικονομική διαχείριση που υπήρξε στη θητεία του, σημειώνοντας πως αυτή, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη έργου σε κάθε επίπεδο.

“Πιστεύω ότι η διαχείριση των οικονομικών ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει καταρχήν να σέβεται το δημόσιο χρήμα και να εξασφαλίζει τους πόρους προκειμένου οι δράσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως να μπορούν να υλοποιηθούν”, σχολίασε αρχικά, εκτιμώντας πως, “καθ’ όλη την διάρκεια της δημοτικής μας θητείας έγινε αντιληπτή από όλους μας η προσπάθεια που καταβλήθηκε στον οικονομική πολιτική του δήμου μας προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι που έδωσαν το περιθώριο στη Δημοτική Αρχή να διατηρήσει σημαντικές υφιστάμενες και εν πολλοίς διαχρονικές επιλογές, αλλά και να επεκτείνει τη δημοτική δράση και σε νέα πεδία”.

Ο κ. Λειβαδάρας υπενθύμισε πως, “από την πρώτη στιγμή, επιδιώξαμε τη δημιουργία μιας ξεκάθαρης βάσης, όσον αφορά στα οικονομικά του Δήμου, προκειμένου να γνωρίζουμε που πατάμε και πώς θα μπορέσουμε να κινηθούμε και να αναπτύξουμε τον σχεδιασμό μας. Ήταν η πρώτη και απαραίτητη επιλογή μας, ώστε να γνωρίζουμε μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε σεβόμενοι τα οικονομικά του Δήμου”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “ήταν η πρώτη επιλογή που επιβεβαιώθηκε, καθώς μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας που ζήσαμε, μπόρεσε ο Δήμος να ανταπεξέλθει αλλά και να έρθει να υποστηρίξει με μειώσεις τελών και απαλλαγές τους πληττόμενους πολίτες και επιχειρήσεις”. Αυτό, όπως συμπλήρωσε, “υπήρξε αποτέλεσμα δύο σημαντικών προσπαθειών, της συγκράτησης των δαπανών από τη μία πλευρά και της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων από την άλλη”. Ο κ. Λειβαδάρας έκανε αναφορά και σε ενέργειες για μείωση κόστους. Συγκεκριμένα μίλησε για “την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το ΚΤΕΛ, που το αποτέλεσμά της ήταν η έκπτωση κατά 40.000 ευρώ ετησίως”, όπως επίσης, εξήγησε ότι, “συνεχίστηκε η προσπάθεια για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η οποία αποδίδει καρπούς σε πολλά επίπεδα. Κύριο σημείο αποτέλεσε η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την μίσθωση του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου με σημαντικό οικονομικό αντάλλαγμα που φτάνει τις 12.500 ευρώ μηνιαίως, η μίσθωση του δημοτικού ακινήτου επί της πλατείας Μιαούλη (πρώην Αγορά), καθώς και σημαντικός αριθμός δημοτικών ακινήτων στον οικισμό της Άνω Σύρου, από τα οποία πέραν του οικονομικού οφέλους που έχει ο Δήμος μας, υπάρχει ήδη σημαντική συνεισφορά στην αναζωογόνηση και τη βελτίωση της εικόνας του οικισμού”.

Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη πως στη θητεία του, “καταβάλλουμε προσπάθειες για τη λύση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν τους τρεις πρώην δήμους και τις παλιές δημοτικές επιχειρήσεις” και σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως, “εξασφαλίστηκαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την κεντρική διοίκηση, οι οποίες ξεπέρασαν το 1.000.000 ευρώ και οι οποίες ελάφρυναν σημαντικά τον Δήμο μας από συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις”. Ακολούθως, μίλησε για τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως διεκδικήθηκαν χρηματοδοτήσεις συστηματικά. “Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν ώστε ο Δήμος να διατηρήσει μειωμένα τα δημοτικά τέλη το μεγαλύτερο διάστημα της παρούσας θητείας και να κλείσει το 2022 με ένα σημαντικό χρηματικό υπόλοιπο ύψους σχεδόν 7,7 εκ. ευρώ. Σήμερα, μετά την εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους που αφορά το ακίνητο (parking) στη Λαλακιά ξεπερνούν τα 7 εκ. ευρώ”.

Αυτό το ποσό, επεσήμανε πως, “πιστοποιεί την οικονομική ευρωστία του Δήμου μας και μας επέτρεψε να είμαστε έτοιμοι για άμεσες ενέργειες με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο θέμα του στρατοπέδου”. Τέλος, αναφέρθηκε και γενικότερα στην αγορά ακινήτων για στάθμευση και σε χωριά της Σύρου.

Στρατόπεδο: Αποτελεσματικότητα για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης

Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε ο δήμαρχος στη σοβαρή υπόθεση της μεταβίβασης πολλών στρεμμάτων του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προσπάθεια την οποία εκκίνησε ο ίδιος από μηδενική βάση ώστε να ανταποκριθεί το ΤΕΘΑ και άμεσα να είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για δημιουργία Πανεπιστημιούπολης.

“Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της προς την κοινωνία για την αξιοποίηση του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου στην Ερμούπολη και με την πολύτιμη επιστημονική συνεισφορά των υπηρεσιακών στελεχών της Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών, ολοκλήρωσε την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης του στρατοπέδου κάνοντας άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την μεταβίβαση στον Δήμο 45 περίπου στρεμμάτων για τη δημιουργία πανεπιστημιακού campus”. Όπως υπενθύμισε ο δήμαρχος, “κατόπιν επίμονων προσπαθειών, συνεχών διαβουλεύσεων και επαφών με το ΤΕΘΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, νομιμοποιήθηκε επιτέλους η πολεοδόμηση του στρατοπέδου και εγκρίθηκε η τροποποίηση της πολεοδομικής του μελέτης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων)”.

Σήμερα και αναφορικά με το αν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του στο Κτηματολόγιο ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, διευκρίνισε τα εξής. “Γραφειοκρατικές διαδικασίες και εκκρεμότητες του ΤΕΘΑ έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση εγγραφής στο Κτηματολόγιο”. Ωστόσο, γνωστοποίησε, πως, “εντός του προσεχούς διαστήματος, η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά στους όρους δημοπράτησης του έργου βάσει της μελέτης που συνέταξε, σε συνεννόηση με το ΤΕΘΑ”. Τέλος, όπως τόνισε για το θέμα, “η παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου στον Δήμο αποτελεί ιστορικό γεγονός για το νησί μας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης με πολλαπλά οφέλη που θα καρπωθεί η τοπική κοινωνία αλλά και οι επόμενες γενιές”.

Τεχνικό πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος έκανε αναφορά για την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος που όπως σημείωσε, ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης.

Επιγραμματικά μίλησε για το οδικό δίκτυο στο νησί και επεσήμανε πως δόθηκαν 969.373,19 ευρώ για συντηρήσεις, αναβαθμίσεις και ανακατασκευές. Σχετικά με επισκευές, βελτιώσεις και νέα έργα για δημοτικά ακίνητα, αλλά και μελέτες που αφορούν σε αυτά, προωθήθηκε το ποσό των 2.668.960,97 ευρώ.

Επιπλέον, για τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων, όπως για ενεργειακές αναβαθμίσεις, μελέτες, συντηρήσεις και επισκευές δόθηκαν 3.571.478,58 ευρώ, όπως και για τις παιδικές χαρές, το ποσό των 261.919,98 ευρώ. Τέλος, οι προγραμματικές συμβάσεις αφορούν στο ποσό των 234.215,58 ευρώ και για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στις παραλίες της Σύρου, προωθήθηκαν 338.267,40 ευρώ. Το ακριβές σύνολο για τα παραπάνω έργα ανέρχεται σε 8.044.212 ευρώ. Τέλος, ειδικότερα για την απορρόφηση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2022, τόνισε πως, “ανήλθε στο 23,40%, δηλαδή πληρώθηκαν 1.400.000 ευρώ, όταν επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν ξεπερνούσε το 10-12%”.

Βράχος” το έμψυχο δυναμικό του Δήμου

Τέλος, ο Νίκος Λειβαδάρας θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τους υπαλλήλους και όλο το προσωπικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, χωρίς το οποίο, όπως αναγνώρισε, δεν θα είχε προχωρήσει κανένα έργο, καμία μελέτη και γενικότερα καμία δράση για το νησί.

“Όλα αυτά, βέβαια, δε θα ήταν εφικτά χωρίς το έμψυχο δυναμικό, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου μας, τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, γιατί λόγω της υποστελέχωσης σήκωσαν πρόσθετο βάρος στους ώμους τους και με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, μπορούμε σήμερα να μιλάμε για το έργο της Δημοτικής Αρχής”, δήλωσε ο Νίκος Λειβαδάρας, ευχαριστώντας τέλος και τους αυτοδιοικητικούς συνεργάτες του, αλλά και την αντιπολίτευση.

“Ευχαριστώ θερμά και τους συνεργάτες μου, τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους των Νομικών Προσώπων και τα τοπικά συμβούλια, καθώς στήριξαν από την πρώτη ημέρα το κοινό όραμά μας για έναν Δήμο σύγχρονο, φιλικό προς τον δημότη, λειτουργικό και ανθρώπινο. Οφείλω τέλος να ευχαριστήσω την αντιπολίτευση για τη γόνιμη συνεργασία σε καίρια ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τον Δήμο μας”.