Σε δύο μέτωπα για την προώθηση της δημοπράτησής της, Νεώριο και Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης

Στα ύψη το “θερμόμετρο” για την αξιοποίηση της μαρίνας

“Κόκκινο” έχει χτυπήσει η διαφωνία της πλευράς του Νεωρίου με τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την προωθούμενη δημοπράτηση της μαρίνας των Λαζαρέττων από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, καθώς όπως υποστηρίζουν σε απόλυτο τόνο τόσο η πλευρά της ONEX, όσο και η πλευρά των εργαζομένων, αυτή η κίνηση θα πλήξει ευθέως τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ομίλου της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου προχώρησαν σε έκτακτη γενική συνέλευση, συναινώντας πως αντιπροσωπεία τους, θα μεταβεί στο Λιμενικό Ταμείο για να καταθέσει τις διαφωνίες της, σχετικά με το σενάριο αξιοποίησης της μαρίνας. Τελικώς, μετά από άρνηση της προέδρου Κανδιώς Μαραγκού να τους δεχθεί μόνη της, η συνάντηση έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, με τον δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα να εξηγεί προθύμως και βήμα προς βήμα τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για το τόσο σοβαρό θέμα της μέχρι σήμερα, ανεκμετάλλευτης μαρίνας.

Το επιχείρημά τους, πως, η δραστηριότητα του Νεωρίου δεν χωρά δίπλα σε τουριστική εκμετάλλευση της μαρίνας και πως μία επένδυση σε αυτόν τον χώρο θα σημάνει το τέλος του Νεωρίου, αποτέλεσε την αφορμή για να δηλώσει ξεκάθαρα ο δήμαρχος προς τους εργαζομένους, πως, η Δημοτική Αρχή πιστεύει απόλυτα στην “αρμονική συνύπαρξη και των δύο δραστηριοτήτων”.

Γενική συνέλευση εργαζομένων Νεωρίου: Δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους

Αρχικά, μιλώντας προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου, ο πρόεδρος, Μάρκος Βουτσίνος στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, χθες, εξήγησε πως η πλευρά του ναυπηγείου δεν θα επιτρέψει να χαθούν θέσεις εργασίας και να απειληθεί ή να πληγεί η λειτουργία του, καθώς οικονομικά, προσφέρει σημαντικά στη Σύρο.

Μάλιστα ανέγνωσε μέρος από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσαν προχθές το βράδυ, τόσο η προσωρινή διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, όσο και το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων.

“Για μια ακόμη φορά το Νεώριο και οι εργαζόμενοί του δέχονται επίθεση. Στο ίδιο έργο θεατές, λοιπόν, με διαφορετικούς εντολοδόχους “κομπάρσους” που θέλουν να γίνουν πρωταγωνιστές, καθώς και “σκηνοθέτες” που έχουν ταυτόσημους σκοπούς. (…) Με πρόσχημα τη μαρίνα των Λαζαρέττων, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον κόσμο της εργασίας και καμία αναφορά στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της Σύρου, επιβουλεύονται να συρρικνώσουν και να οδηγήσουν σε μαρασμό το ναυπηγείο καταδικάζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την ανέχεια. (…) Λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάποιοι αποφάσισαν να τραβήξουν το χαρτί της μαρίνας, μπλοφάροντας στις πλάτες ενός ολόκληρου νησιού. Γιατί άραγε;”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βουτσίνος από την ανακοίνωση του Εργοστασιακού, προσθέτοντας ακόμη τα εξής: “Είτε από εγκληματική άγνοια, είτε από αηδιαστικές σκοπιμότητες μεθοδεύουν την άνευ όρων δημοπράτηση της μαρίνας για να εμποδίσουν την ανάπτυξη του Νεωρίου και να υπονομεύσουν τις ανεξάντλητες δυνατότητές του. Σε μια περίοδο που όλη η Ελλάδα ψάχνει επενδύσεις, μια “παρεούλα” κάνει τα πάντα για να διώξει την εμβληματικότερη επένδυση που έχει γίνει στο νησί μας”.

Σε ανάλογο ύφος έχει συνταχθεί και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. “Στο “παρά ένα”, ετσιθελικά και χωρίς καμία ειδική διαβούλευση, επιχειρεί (το ΔΛΤΣ) να ανασύρει τους σκελετούς από τη ντουλάπα. Στις “καθυστερήσεις”, λοιπόν, επιβουλεύεται να υλοποιήσει ένα “σκοτεινό πλάνο” που υπονομεύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του Νεωρίου με κίνδυνο συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων του και αποεπένδυσης” σχολίασε παρακάτω, επισημαίνοντας ακόμη πως πρόκειται για “ένα ειδεχθές σχέδιο απώλειας εκατοντάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, δημιουργίας εκατόμβης ανέργων και φτωχοποίησης της συριανής κοινωνίας”. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει δε, πως, “αλήθεια, το “σκοτεινό της πλάνο” (Κανδιώς Μαραγκού), ταυτίζεται με κρυφό πρόγραμμα του συζύγου της και υποψηφίου Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Άρη Ρώτα;”.

Π. Ξενοκώστας: Το ναυπηγείο θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Ομίλου, Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος σε ήρεμο τόνο εξήγησε πως το Νεώριο δεν “χτυπά” την τουριστική ανάπτυξη – αντιθέτως, τη στηρίζει -, δεν επιδιώκει “πολέμους”, αλλά αν προκληθεί, και(!) απαντά και(!) κερδίζει τις “μάχες”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως, “το πρόβλημα δεν είναι το νησί αλλά όσοι άνθρωποι έχουν κρυφό σχέδιο και κρυφή ατζέντα”, ενώ συμπλήρωσε ακόμη πως, “στο ναυπηγείο δεν υπάρχει αλητεία”, παρά μόνον οικογενειάρχες που θέλουν να δουλέψουν. Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τους εργαζομένους, λέγοντάς τους “να μη φοβάστε τίποτα”, καθώς όπως εξήγησε, τα σχέδια για δημοπράτηση της μαρίνας “δεν θα περάσουν”. “Το ναυπηγείο θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ό,τι κι αν λένε όλοι”, πρόσθεσε, καταλήγοντας στην ομιλία του.

Κ. Μαραγκού: Ματαίωση συνεδρίασης και αναφορές για “απειλές και εκφοβισμό”

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη γενική συνέλευση, εξέδωσε ανακοίνωση η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, καθιστώντας γνωστή την απόφαση ματαίωσης της χθεσινής προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΛΤΣ, που στην ατζέντα της συμπεριλάμβανε το θέμα της μαρίνας.

Στο περιεχόμενό της, η ίδια σημείωνε πως της μεταφέρθηκαν(!) πως υπήρξαν απειλές και εκφοβισμοί που κινούνταν κατά της ίδιας και της οικογένειάς της και πως ως εκ τούτου, για να προασπιστεί η σωματική ακεραιότητα του οργάνου (Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου), έπρεπε να ματαιωθεί η συνεδρίαση. Πρέπει να σημειωθεί πως στη συνάντηση που ακολούθησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, η ίδια αν και ρωτήθηκε πολλές φορές από την αντιπροσωπεία του Εργοστασιακού και του Εργατικού να μιλήσει με στοιχεία για τους εκφοβισμούς, η ίδια δεν το έπραξε, επαναλαμβάνοντας μόνον πως της μεταφέρθηκαν απειλές.

Αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος χθες το πρωί, έχει ως εξής: “Κατόπιν της έκτασης που έλαβε, από την πλευρά της διοίκησης των ναυπηγείων ΟΝΕΧ - Νεώριο, το θέμα της έγκρισης των όρων δημοπράτησης της μαρίνας στα Λαζαρέττα, υποχρεώνομαι στην απόφαση ματαίωσης της προγραμματισμένης για την 28η/08/2023 συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των μελών του οργάνου, του προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία του.

Η απόφαση ματαίωσης ελήφθη εξ αιτίας απειλών και εκφοβισμού, που μεταφέρθηκαν προς εμένα, για τη σωματική μου ακεραιότητα, όπως και για τη σωματική ακεραιότητα της οικογένειας και των παιδιών μου, αλλά και κατόπιν της πληροφόρησης περί προσχεδιασμού εσκκεμένης πρόκλησης επεισοδίων κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης, λόγω διαφωνίας της ναυπηγικής επιχείρισης σχετικά με τη δημοπράτηση της μαρίνας των Λαζαρέττων.

Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, υποχρεώνομαι να ματαιώσω τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, έως ότου διασφαλίσω την ομαλή και απρόσκοπτη συζήτηση του θέματος. Η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού”.

Αγωγή και εξώδικο από την ONEX για συκοφαντικές αναφορές

Στο τέλος της γενικής συνέλευσης, ο κ. Ξενοκώστας επέστρεψε στον χώρο που βρίσκονταν οι εργαζόμενοι και αφού τους ανέγνωσε την ανωτέρω ανακοίνωση της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ξεκαθάρισε πως από την πλευρά της η ONEX θα προασπιστεί νομικά, στέλνοντας αγωγή και εξώδικο στο ΔΛΤΣ. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε δε, αυτά που αναφέρει η κ. Μαραγκού στην ανακοίνωση είναι απόλυτα συκοφαντικά.

“Τον λόγο έχουν οι δικηγόροι του Ομίλου. Θα γίνει εξώδικο και αγωγή γιατί οι άνθρωποι είναι συκοφάντες και έχουν κρυφό σχέδιο”, ανέφερε σε έντονο τόνο ο πρόεδρος της ONEX, προσθέτοντας μάλιστα πως, “εδώ τελειώνουν οι κουβέντες και αρχίζει η νομική”.

Πρέπει να σημειωθεί πως εξώδικο αποφάσισαν να στείλουν προς την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου και το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων.

Αιτία πολέμου η δημοπράτηση της μαρίνας”, για τους εργαζόμενους

Την κάθετη αντίθεσή τους με την πρόθεση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να δημοπρατήσει τη μαρίνα στα Λαζαρέττα, εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Εργοστασιακού και του Εργατικού, προς τον δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα. Ο κ. Βουτσίνος ζήτησε συνάντηση, την οποία ο δήμαρχος αποδέχτηκε, σε συνέχεια άρνησης της προέδρου του ΔΛΤΣ, Κανδιώς Μαραγκού να τους συναντήσει μόνη της.

Από την πλευρά του, ο προσωρινός πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, επανέλαβε πως το Νεώριο δεν θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοί του να πληγεί και να χάσουν τη δουλειά τους, τονίζοντας αρκετές φορές πως τα σχέδια του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα μείνουν στα χαρτιά, αφού θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να μη δημοπρατηθεί.

Μάλιστα, άτομα που συνόδευαν τον κ. Βουτσίνο, ισχυρίστηκαν πως δεν είναι εφικτή η παράλληλη δραστηριότητα του Νεωρίου και της μαρίνας, αφού τα σκάφη που θα έρχονται για αναψυχή, δεν μπορούν να “βλέπουν” τη δραστηριότητα του ναυπηγείου με αμμοβολή ή και βαψίματα πλοίων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο προσωρινός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον δήμαρχο. Ο κ. Βουτσίνος επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αποσύρει την πρόθεσή της για τουριστική αξιοποίηση της μαρίνας στη θέση “Πηδάλι”, ξεκαθαρίζοντας πως για το Εργοστασιακό μία τέτοια κίνηση θα λογιστεί κατά του Νεωρίου και θα αποτελέσει “αιτία πολέμου”.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι επανέλαβαν αρκετές φορές πως δεν θα επιτρέψουν τη δημοπράτηση ούτε σε αυτή τη θητεία, ούτε στην επόμενη, κάνοντας λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες της κ. Μαραγκού που θα στερήσουν την εργασία από 600 εργαζόμενους του ναυπηγείου Σύρου. “Δεν θα επιτρέψουμε ξανά να φτάσουμε στα συσσίτια και στις μαύρες σημαίες”, φώναξαν χαρακτηριστικά, μιλώντας στη συνάντηση με τον Νίκο Λειβαδάρα και τους αντιδημάρχους, ενώ ξεκαθάρισαν τέλος πως θα αντιδράσουν και όσον αφορά το master plan που αφορά στη νέα λειτουργία της λιμενολεκάνης Ερμούπολης και στη μεταφορά του ακτοπλοϊκού λιμένα, μακριά από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Δημοτική Αρχή: “Τώρα ωρίμασαν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για τη μαρίνα”

Ιδιαίτερα “ανοικτός” στην πραγματοποίηση της συνάντησης υπήρξε ο δήμαρχος, ο οποίος εξ αρχής τόνισε στον κ. Βουτσίνο και σε όσους τον συνόδευαν, πως, η Δημοτική Αρχή, δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή της για αξιοποίηση της μαρίνας από το 2019 μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορές και συναντήσεις σε κεντρικό - κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα τους παρέπεμψε στα πολλά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και στα διάφορα δελτία Τύπου της Δημοτικής Αρχής που περιλαμβάνουν αναφορές για τη μαρίνα και τις προσπάθειες δημοπράτησής της.

Ο κ. Λειβαδάρας, απαντώντας στην αντιπροσωπεία, ξεκαθάρισε πως πιστεύει στην “αρμονική συνύπαρξη του Νεωρίου και της μαρίνας”, εξηγώντας πως οι ενέργειες από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Σύρου, έχουν γίνει βάσει ομόφωνων αποφάσεων που κατά καιρούς έχουν ληφθεί από τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου και όχι με σκοπό το κλείσιμο του Νεωρίου. Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι λάθος οι εργαζόμενοι του Νεωρίου να αντιδρούν σήμερα με αυτόν τον τρόπο, “παρορμητικά και με το θυμικό”, αφού ο ίδιος – όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε - δεν έκλεισε την πόρτα σε κανένα για οποιοδήποτε θέμα.

Ο Νίκος Λειβαδάρας στην αναλυτική συζήτηση μαζί τους, υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή δεν λειτουργεί διχαστικά, αντιθέτως δε, πολλάκις έχει στηρίξει και στηρίζει και επιθυμεί την ομαλή λειτουργία του Νεωρίου, “έχοντας μάλιστα κατηγορηθεί από άλλες πλευρές”, για τη στάση της.

Παραθέτοντας ένα μικρό ιστορικό για τη δημιουργία της μαρίνας και τις προσπάθειες δημοπράτησής της ως σήμερα, θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί η αξιοποίησή της, προωθείται αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, “τώρα ωρίμασαν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες”, κάνοντας γνωστό πως τον Μάιο του 2023 το Λιμενικό Ταμείο Σύρου πήρε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μαρίνα από το Υπ. Περιβάλλοντος, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει. Τα παραπάνω επεσήμανε και η πρόεδρος του ΔΛΤΣ, Κανδιώ Μαραγκού, εξηγώντας πως σε συνδυασμό και με ένα προσωπικό θέμα υγείας της, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ήρθε να “τρέξει” τη δημοπράτηση αυτό το διάστημα. Η ίδια υποστήριξε πως “καμία επιχείρηση που λειτουργεί με νόμιμο τρόπο δεν έχει να φοβηθεί κανέναν”, αναγνωρίζοντας δημοσίως μάλιστα, πως, το Νεώριο και η ONEX κάνει βήματα ώστε “να λειτουργεί με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά τρόπο”.

Σε συνέχεια των όσων ανέφεραν και οι αντιδήμαρχοι, Μηνάς Αληφραγκής, Παναγιώτης Κουταβάς και Αγγελική Πρίντεζη, ξεκαθάρισε πως πιστεύει στην αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπως γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

“Μακριά από εμένα οποιοδήποτε σκοτεινό σχέδιο κλεισίματος του Νεωρίου”, σημείωσε στο τέλος, με τον δήμαρχο να επισημαίνει πως όσα λένε οι εργαζόμενοι θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν, χωρίς να προδικάζει τελικά τι θα γίνει και αν το Λιμενικό Ταμείο Σύρου – σε αυτή τη θητεία - θα συνεχίσει ή όχι, τη δημοπράτηση.

Η κ. Μαραγκού θέλησε να υπενθυμίσει τέλος την υποχρέωση της Σύρου μέχρι το τέλος του 2023, ως λιμάνι εθνικής σημασίας, να έχει εξασφαλίσει εγκεκριμένο master plan, ενώ επιστρέφοντας στο θέμα της μαρίνας, τόνισε πως η αξιοποίησή της προϋποθέτει μία επένδυση 9 εκατ. ευρώ καθώς θα αναπτυχθεί η περιοχή γενικότερα με καταστήματα και επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα.

Αναγέννησί μας: “Πρωταρχικός στόχος η κοινωνική συνοχή”

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το μεσημέρι ο συνδυασμός “Αναγέννησί μας” και ο υποψήφιος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου με αφορμή τα σοβαρά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο επικεφαλής του συνδυασμού επισημαίνει πως σε αυτό τον χρόνο, τον προεκλογικό, προέχει η απουσία κοινωνικών εντάσεων στο νησί, ενώ τονίζει πως για κάθε απόφαση που αφορά την ανάπτυξη του τόπου και την αλλαγή στις υποδομές του, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα τωρινά δεδομένα και να γίνονται διαβουλεύσεις.

Ο ίδιος στην ανακοίνωσή του κάνει ξεκάθαρη επίθεση στην Κανδιώ Μαραγκού με φόντο τις προσπάθειες δημοπράτησης της μαρίνας, ενώ φαίνεται να υποστηρίζει εμμέσως την πλευρά της ONEX και των εργαζομένων.

Άξιο απορίας είναι ωστόσο, αν εκλεγεί νέος δήμαρχος, τί θα κάνει με όσα προβλέπει το master plan για την καλύτερη λειτουργία όλης της λιμενολεκάνης της Ερμούπολης, αφού στην ανακοίνωσή του, σημειώνει χαρακτηριστικά πως, “ο σχεδιασμός του master plan μας δίνει το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση κατασκευής των υποδομών που εμπεριέχονται στα αποτυπωμένα σχέδια”.

Αυτούσιο περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: “Η κοινωνική συνοχή και ηρεμία του τόπου μας, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο, πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Αποφάσεις, χωρίς συζήτηση, διαβούλευση, κοινή αποδοχή, τύπου «Μαρίας Αντουανέτας», οδηγούν σε κοινωνικές εντάσεις, με συνέπεια την οικονομική παρακμή, αλλά πολύ περισσότερο στο διχασμό της κοινωνίας.

Η σπουδή της κ. Κανδιώς Μαραγκού, προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η εγωπάθεια και ο αυταρχισμός στην απόφασή της να δημοπρατηθεί η μαρίνα στο Πηδάλι, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εγκρίσεις, μας εκπλήσσει ιδιαίτερα αρνητικά.

Κύριος και ουσιαστικός στόχος του λειτουργικού σχεδιασμού του λιμένα Ερμούπολης (masterplan) είναι η μεταφορά του χώρου προσόρμησης επιβατηγών πλοίων (ακτοπλοΐα) στη θέση «Λαδόπουλου», με όλα εκείνα τα οφέλη που προκύπτουν για την πόλη (άμβλυνση κυκλοφοριακού προβλήματος - ανάπτυξη νότιου τμήματος της Ερμούπολης - τοπική οικονομία, κλπ). Ο σχεδιασμός του master plan μας δίνει το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση κατασκευής των υποδομών που εμπεριέχονται στα αποτυπωμένα σχέδια, καθώς και την τροποποίησή τους, αν με την πάροδο των χρόνων έχουν αλλάξει τα δεδομένα που έχουν σχέση με την κοινωνία, την οικονομία και την βιωσιμότητα του τόπου μας.

Η συζήτηση, η διαβούλευση, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεννόηση και η κοινή αποδοχή αποτελούν υποχρέωσή μας για την ήρεμη διαβίωση και ευημερία των συμπολιτών μας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ομαλή καθημερινότητα.

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, που απορρέει από εγωιστικούς παροξυσμούς και αυταρχισμούς, ή αλλότριους σκοπούς, χωρίς να εδράζεται στη συνολική άποψη της κοινωνίας, οδηγούν σε διχασμό, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Επειδή ήδη γνωρίζουμε πως η απάντηση της κ. Μαραγκού στα ανωτέρω είναι ότι «ακολουθεί τις διαχρονικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας», οφείλει να αφουγκραστεί και να αντιληφθεί τα τρέχοντα δεδομένα βάσει του εθνικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται εντατικά μέχρι και σήμερα.

Κανείς, μόνος του, μόλις 40 ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει η Δημοτική Αρχή της επόμενης πενταετίας, δεν μπορεί να προκαθορίζει τις εξελίξεις και την τύχη του τόπου μας, παρά μόνο η ενωμένη και ενημερωμένη συριανή κοινωνία.”.