Αναλυτική ενημέρωση από τον εντεταλμένο του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ανδρέα Γιαλόγλου για το ΣΒΑΑ και την αναβάθμιση της νότιας Ερμούπολης

Οριστική πρόταση 15 εκατ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ

Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από το νέο ΕΣΠΑ, μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ) για την αναβάθμιση της νότιας Ερμούπολης, σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του εντεταλμένου του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέα Γιαλόγλου στην “Κοινή Γνώμη”.

Ο κ. Γιαλόγλου παρουσιάζει τα προτεινόμενα έργα που θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που εκπόνησε εταιρεία και το παρέδωσε στη Δημοτική Αρχή, η οποία με τη σειρά της θα το υποβάλλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνέχεια των απαραίτητων διαβουλεύσεων που είχαν γίνει προ μηνών, ώστε η Δημοτική Αρχή με τον ειδικό μελετητή να έφθαναν στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί.

Όπως εξήγησε ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού στην εφημερίδα, ο Δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει έργα και παρεμβάσεις από 8 εκατ. ευρώ μέχρι και 15 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου, αποφάσισε να χτυπήσει ταβάνι.

Ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε πως περιοχή παρέμβασης ορίζεται η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου και οι περιοχές γύρω από αυτήν, όπως επίσης η Λαλακιά και τα Πευκάκια.

Παράλληλα, το σχέδιο για τις ανωτέρω περιοχές περιλαμβάνει και έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ, που ο Δήμος έχει εξασφαλίσει ήδη ή θα εξασφαλίσει άμεσα τη χρηματοδότησή τους από άλλες πηγές.

Το όραμα

Μιλώντας για το όραμα όσον αφορά τις βελτιώσεις που επιδιώκει να προκύψουν στην Ερμούπολη, ο Ανδρέας Γιαλόγλου, βάσει της μελέτης και του σχεδίου που θα κατατεθεί ανέφερε τα εξής: “Θέλουμε η Ερμούπολη να αποτελέσει μία πόλη έξυπνη, λειτουργική, ασφαλής και φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντας υψηλή ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής, μια πόλη που θα σέβεται και θα αποκαθιστά τη σχέση της με την πλούσια ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική της κληρονομιά, εντάσσοντάς την ενεργά σε μία αναπτυξιακή διαδικασία που βασίζεται στις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας, της συμπεριληπτικότητας, και της διττής - πράσινης και ψηφιακής – μετάβασης, επανακάμπτοντας ως σημαντικό διοικητικό και επιχειρηματικό κέντρο στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Περιοχή παρέμβασης

Ειδικότερα για την περιοχή παρέμβασης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. “Η περιοχή παρέμβασης έχει έκταση περίπου 0,39 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτιμώμενο πληθυσμό περί τους 1.700 κατοίκους και μέση οικιστική πυκνότητα 4.359 κατοίκους/τ.χλμ.. (…) Η ίδια η περιοχή παρέμβασης αποτελείται από 2 τμήματα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά: 1. Το νότιο τμήμα που εκτείνεται κατά μήκος και εκατέρωθεν της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου με διευρύνσεις στην γύρω περιοχή με πολύ χαμηλές πληθυσμιακές πυκνότητες και διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους αλλά παράλληλα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα και μεγάλα προβλήματα αισθητικής υποβάθμισης, και 2. Το βόρειο τμήμα που εκτείνεται στις περιοχές Λαλακιάς και Πευκακίων, με πολύ μεγάλες πληθυσμιακές και οικιστικές πυκνότητες, και στενότητα ανοιχτών χώρων και λοιπών υποδομών. Η περιοχή παρέμβασης εντάσσεται ολόκληρη εντός του οικισμού Ερμούπολης – όπως αυτός ορίζεται από το ισχύον ΓΠΣ – με μόνη εξαίρεση μικρό τμήμα του Στρατοπέδου Ζαφείρη που βρίσκεται εκτός ορίου οικισμού, ενώ βρίσκεται ολόκληρη εντός της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης”.

Οι προτάσεις για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ

Παρακάτω παρουσίασε τα έργα αναλυτικά ανά άξονα.

Συγκεκριμένα, στον άξονα προτεραιότητας 1, Πόλη Πολιτισμού και στην ενότητα “Έργα διάσωσης και ανάδειξης της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης” περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις: Στρατηγική Ανάδειξης της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης (50.000 ευρώ), Ψηφιακή τεκμηρίωση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ερμούπολης (200.000 ευρώ), Ψηφιακή τεκμηρίωση των ταφικών μνημείων του νεκροταφείου Αγίου Γεωργίου (400.000 ευρώ), Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού (50.000 ευρώ). Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο “Επανάχρηση/μετατροπή πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου σε χώρο πολιτισμού”, περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις: Μελέτη επανάχρησης εργοστασίου Λαδόπουλου (100.000 ευρώ), Επανάχρηση χώρου εργοστασίου Λαδόπουλου (850.000 ευρώ), Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία του χώρου πολιτισμού (200.000 ευρώ).

Στον άξονα προτεραιότητα 2, Πόλη Πράσινη και Ασφαλής και στην ενότητα 1, “Έργα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων”, περιλαμβάνονται: Μελέτη χαρτογράφησης εκτίμησης επαγωγικών κινδύνων (20.000 ευρώ), Σύστημα Ειδοποίησης τεχνολογικού ατυχήματος (50.000 ευρώ). Στη 2η ενότητα Εξοικονόμηση Ενέργειας στον αστικό φωτισμό, περιλαμβάνεται η δράση: Έξυπνος φωτισμός και έξυπνη διαχείριση / εξοικονόμηση ενέργειας στον αστικό φωτισμό (500.000 ευρώ). Όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, προτείνεται το έργο: Αγωγός μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων από τη θέση Πηδάλι μέχρι το νέο οικόπεδο στη Λαλακιά και το Πάρκο Περτέση (600.000 ευρώ). Στον ίδιο άξονα και στην ενότητα “Πιλοτική παρέμβαση ενεργειακής αυτονομίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης” περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις: Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης (125.000 ευρώ), Ενεργειακή αναβάθμιση με στόχο την ενεργειακή αυτονομία (1.677.000 ευρώ). Όσον αφορά στην ενότητα για τα Πευκάκια, προτείνονται πρώτον η Μελέτη αναβάθμισης της πλατείας Περτέση (30.000 ευρώ) και δεύτερον, η Αναβάθμιση πρασίνου και υποδομών στην πλατεία Περτέση (200.000 ευρώ). Στον ίδιο άξονα και για την περιοχή της Λαλακιάς προτείνονται τα εξής τρία έργα: Μελέτης parking και χώρων πρασίνου (100.000 ευρώ), Διαμόρφωση parking και χώρων πρασίνου (500.000 ευρώ), Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού άθλησης στον υπαίθριο χώρο (50.000 ευρώ).

Ακόμη στον άξονα προτεραιότητας 3 και στην ενότητα “Ανάπλαση του άξονα της Ηρώων Πολυτεχνείου” περιλαμβάνονται οι ακόλουθες προτάσεις: Μελέτη ανάπλασης κατά μήκος του οδικού άξονα Ηρώων Πολυτεχνείου – Μανδηλαρά - Αλ. Παναγούλη και στις γειτονικές περιοχές (Καρνάγιο, υπαίθριο χώρου αθλητικού κέντρου, κλπ) – (300.000 ευρώ), Τακτοποίηση και υπογειοποίηση δικτύων ατά μήκος του οδικού άξονα Ηρώων Πολυτεχνείου-Μανδηλαρά-Αλ. Παναγούλη (1.500.000 ευρώ), Ανάπλαση κατά μήκος του οδικού άξονα Ηρώων ΠολυτεχνείουΜανδηλαρά-Αλ. Παναγούλη (3.130.000 ευρώ). Στην ενότητα Δημιουργία πλέγματος «αστικών μονοπατιών» για την σύνδεση της Δυτικής Ερμούπολης με το Ιστορικό Κέντρο, προβλέπονται: Χάραξη πεζοπορικών διαδρομών (49.000 ευρώ), Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή “αστικών μονοπατιών”, (490.000 ευρώ) και προμήθεια ηλεκτρικών mini bus (500.000 ευρώ). Επίσης, στην ενότητα “Έξυπνο σύστημα στάθμευσης και διαχείρισης κυκλοφορίας και έξυπνες εφαρμογές κινητικότητας”, προτείνονται τα εξής: Έξυπνο σύστημα στάθμευσης και διαχείρισης κυκλοφορίας (600.000 ευρώ), Έξυπνες εφαρμογές κινητικότητας (50.000 ευρώ).

Ακολούθως στον άξονα προτεραιότητας 4, “Πόλη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”, περιλαμβάνονται τα παρακάτω 4 έργα: Πρόγραμμα κινήτρων για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην δυτική περιοχή (400.000 ευρώ), Σχεδιασμός ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων και πιλοτική εφαρμογή επιλεγμένου θεματικού τουριστικού πακέτου (170.000 ευρώ), Προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού Ερμούπολης και Σύρου (300.000 ευρώ). Ειδικότερα στην ενότητα για αξιοποίηση του στρατοπέδου Ζαφείρη, περιλαμβάνονται: Κατασκευή νέου δικτύου οδοποίας / κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην είσοδο της πόλης από Τάλαντα (250.000 ευρώ), Masterplan για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου (250.000 ευρώ).

Τέλος, στον άξονα προτεραιότητας 5, Πόλη Συμπεριληπτική, προτείνονται οι ακόλουθες 7 δράσεις – έργα: Στέγη Υποστηριζόμενη Διαβίωσης για ΑΜΕΑ (508.500 ευρώ), Εκπόνηση στρατηγικής μελέτης και μηχανισμός παρακολούθησης παρεμβάσεων (50.000 ευρώ), Υλοποίηση παρεμβάσεων (300.000 ευρώ), Συνολική αποτίμηση κινητικότητας ΑμεΑ και στοχευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης στο δημόσιο χώρο (πεζοδρόμια, διαβάσεις, πλατείες, χώροι στάθμευσης, δημόσια κτίρια, κλπ), (100.000 ευρώ), Πιλοτικές παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας (150.000 ευρώ), Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ (100.000 ευρώ), Προμήθεια Οχήματος για μεταφορά ΑΜΕΑ (100.000 ευρώ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 19.849.500 ευρώ.

Επιπλέον 5 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης

Παρακάτω μίλησε για προτάσεις έργων και προμηθειών που συνδέονται με την περιοχή παρέμβασης, που όμως έχουν χρηματοδότηση εξασφαλισμένη ή αυτή διεκδικείται από άλλες πηγές εκτός ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε: Αποκατάσταση 4 ταφικών μνημείων στο νεκροταφείο Αγίου Γεωργίου (500.000 ευρώ), Άρση επικινδυνότητας σε κτίρια δημοσίων φορέων (1.000.000 ευρώ), Πρόγραμμα Βιώσιμης Προστασίας και Επανάχρησης ιστορικών κτιρίων & νεοκλασικών (50.000 ευρώ), Άρση επικινδυνότητας σε κτίρια ιδιωτών. (Η δράση προϋποθέτει το σχεδιασμό σχήματος state aid από την ΕΥΔ ΕΠ Νοτίου Αιγαίου), (1.500.000 ευρώ), Προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (1.700.000 ευρώ) και Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Ευπαθών Ομάδων (100.000 ευρώ).