Η ΔΕΥΑ Σύρου θα υποβάλλει πρόταση στο Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για απόκτηση νέας μονάδας ημερήσιας παραγωγής 1.000 κυβικών νερού

“Χτυπά” χρηματοδότηση για νέα μονάδα αφαλάτωσης

Προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων της θερινής περιόδου

Στην προμήθεια νέας μονάδας αφαλάτωσης ημερήσιας παραγωγής 1.000 κυβικών νερού προχωρά η ΔΕΥΑ Σύρου, υποβάλλοντας πρόταση σε σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, προκειμένου να διαχειριστεί στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα της αυξημένης ζήτησης της καλοκαιρινής περιόδου.

Πρόκειται για μία μονάδα αφαλάτωσης που θα αντικαταστήσει παλαιές στο εργοστάσιο της Ερμούπολης, η οποία όμως θα αποδίδει σε μεγαλύτερο βαθμό και άρα, θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αυξημένων αναγκών του νησιού, κατά το καλοκαίρι.

Η πρόταση θα υποβληθεί άμεσα, μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ. Προϋπολογισμός της συγκεκριμένης προμήθειας είναι 1 εκατ. ευρώ και η απόκτηση της μονάδας, εκτός απροόπτου και αφού εγκριθεί η πρόταση από τη Διαχειριστική, θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Ομόφωνη απόφαση από τη ΔΕΥΑΣ

Το σοβαρότατο πρόβλημα της θερινής περιόδου με πολλά σπίτια και καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης να μένουν χωρίς νερό, λόγω της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης και κατανάλωσης κατά το διάστημα της υψηλής επισκεψιμότητας, απασχόλησε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, το οποίο έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για να προμηθευτεί η Σύρος μία νέα μονάδα, 1.000 κυβικών νερού/ ημερησίως.

Σε σχετική τοποθέτηση, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος ανέφερε τα εξής: “Με την πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καλείται η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ του Ν. Αιγαίου για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Νότιο Αιγαίο και του Ταμείου ΕΤΠΑ, δράσης “Δ2.6 – Κατασκευή, επέκταση ή και αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης, μονάδων αφαλάτωσης και διύλισης τοπικής κλίμακας, δεξαμενές αποθήκευσης νερού και ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου διαρροών”.

Η δράση αφορά στη χρηματοδότηση έργων επέκτασης και αναβάθμισης υποδομών και δικτύων ύδρευσης σε περιοχές με οξυμένες ανάγκες σε πόσιμο νερό, λόγω της μειωμένης ποσότητας υδατικών πόρων που οφείλεται στα γεωμορφολιγικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας, όσο και λόγω της αύξησης του πληθυσμού της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που δέχεται και ιδιαίτερα στις περισσότερο τουριστικές περιοχές.

Σε συνέχεια της ως άνω πρόσκλησης η ΔΕΥΑΣ προτείνει την υποβολή πρότασης για την ένταξη της πράξης “Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης 1.000 m3/ημέρα σε αντικατάσταση υφιστάμενων μονάδων της ίδιας δυναμικότητας στο εργοστάσιο αφαλάτωσης Ερμούπολης, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.”.

“Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του καλοκαιριού”

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου ξεκαθάρισε πως η προμήθεια θα έρθει προς αντικατάσταση παλαιών μονάδων, ωστόσο, θα αποδίδει περισσότερο. “Θα υποβάλλουμε την πρότασή μας μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μία μονάδα αφαλάτωσης ακόμη για του χρόνου. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος το καλοκαίρι. Μιλάμε για πρόταση 1 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τώρα άνοιξε η πρόσκληση και προχωράμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “θα υποβληθεί η πρότασή μας για αξιολόγηση στη Διαχειριστική Αρχή. Θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα η αξιολόγηση, οπότε θεωρώ ότι με το νέο έτος θα μπορέσει να γίνει η προμήθεια αυτής της μονάδας”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν με τη συγκεκριμένη μονάδα των 1.000 κυβικών, σχολίασε τα ακόλουθα: “Αυτή τη μονάδα τη θέλουμε για να ενισχύσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τη λειτουργία. Τον χειμώνα δεν έχουμε αυτή την ανάγκη”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, ως εκ τούτου, “προγραμματίζουμε να μπει σε αντικατάσταση παλαιών μονάδων. Αντικαθιστούμε με την αιτούμενη, η οποία θα έχει μεγαλύτερη απόδοση”.

“Δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι”

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάλυψη της τεράστιας ζήτησης συνολικά, ο κ. Γιαλόγλου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν είναι απόλυτο. “Σίγουροι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε. Και φέτος διαπιστώσαμε πως παρά την προετοιμασία που είχαμε κάνει, οι ανάγκες και η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμό και μάλιστα, αυτό προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για την επισκεψιμότητα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ήταν πολύ μεγαλύτερη όχι μόνον από πέρυσι αλλά και από το 2019. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την υδροδότηση σε κάποιες περιοχές τον Αύγουστο”.

Κατά συνέπεια επανέλαβε, πως, “ο σκοπός μας είναι με τη νέα μονάδα να ενισχύσουμε την παραγωγή μας στην Ερμούπολη γιατί στα χωριά, φέτος, όπως παρατηρήσαμε, δεν είχαμε αυξημένα προβλήματα. Κυρίως στην Ερμούπολη (και ευρύτερες περιοχές αυτής) είχαμε ανοικτά ζητήματα”.

Το βλέμμα στο νέο έργο

Για την απόλυτη κάλυψη των αναγκών, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου επεσήμανε πως το βλέμμα της Δημοτικής Επιχείρησης παραμένει στραμμένο στο νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης.

“Ο σκοπός μας είναι μέχρι να γίνει η μονάδα του νέου εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ερμούπολη, το οποίο υπενθυμίζω πως έχουμε ήδη μελετήσει και το οποίο θα έχει δυναμικότητα έως και 10.000 κυβικά ημερησίως, σταδιακά, να βρίσκουμε ενδιάμεσες λύσεις.

Για το μεσοδιάστημα αυτό, δηλαδή μέχρι να κατασκευαστεί η μονάδα που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα στην Ερμούπολη και στο νησί, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ζήτηση. Αυτός είναι ο σκοπός”, σχολίασε, εξηγώντας πως με τη μονάδα των 1.000 κυβικών “θέλουμε να θωρακίσουμε κατά το δυνατόν τη Σύρο μέχρι να μπορέσει να επιλυθεί ουσιαστικά το ζήτημα”.

Πρόσθεσε τέλος πως, “εμείς έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία που απαιτείται με την ωρίμανση των αναγκαίων και μεγάλων έργων, δηλαδή του εργοστασίου αφαλάτωσης και του φωτοβολταϊκού πάρκου και κάνουμε και αυτή την προσπάθεια για το μεσοδιάστημα”.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο είναι σήμερα για το μεγάλο έργο, γνωστοποίησε τα εξής: “Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Υπάρχει μία συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού που πρέπει να γνωμοδοτήσει επ΄ αυτού. Μόλις εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, μετά θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση, όπως αναζητούμε χρηματοδότηση και για την αποχέτευση και τον βιολογικό για Φοίνικα, Γαλησσά, Ποσειδωνία που έχουν πλήρως ολοκληρωμένη μελέτη και με περιβαλλοντικούς όρους”.