Ο συνδυασμός “Σύρος Εξ Αρχής” για τις εξελίξεις με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και το χρέος της ΔΕΥΑΣ

  • Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 2023 - 17:59

Παρέμβαση αναφορικά με την έλλειψη ελικοπτέρου από τη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο από τον Αύγουστο, αλλά και με το χρέος της ΔΕΥΑ Σύρο, που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, εξέδωσε ο συνδυασμός “Σύρος Εξ Αρχής”.

Στην ανακοίνωση  στην οποία εξέδωσε, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως και τα δύο αυτά θέματα είχαν επισημανθεί από τον συνδυασμό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τονίζοντας ότι πρόκειται τα πολιτικά ζητήματα, τα οποία απαιτούν λύσεις από το κεντρικό κράτος.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του συνδυασμού:

“Πριν ακόμα συμπληρωθούν δυο βδομάδες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Σύρο, τα θέματα που είχαμε αναδείξει την προεκλογική περίοδο κυριαρχούν ήδη στην τοπική ειδησεογραφία.

Το μόνιμο ελικόπτερο που είχε εγκατασταθεί στο νησί το 2016 για να σώζει ζωές στη Σύρο και τις Κυκλάδες, έχει εξαφανιστεί εδώ και ενάμιση μήνα. Σε... πείσμα εκείνων που τις πρώτες μέρες αμφισβητούσαν το γεγονός και παραπλανούσαν το κοινό. Τώρα σιωπούν διακριτικά. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι εκείνο που απειλείται στην πράξη, είναι η ίδια η ύπαρξη της πτητικής βάσης στο νησί.

Την ίδια στιγμή, μετεκλογικά και πάλι, οι κάτοικοι της Σύρου ενημερώνονται ότι η ΔΕΗ διεκδικεί πλέον ενεργά τα 4 εκ. € της οφειλής της ΔΕΥΑ Σύρου. Οφειλή που έχει δημιουργηθεί από την ευκαιρία που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία ώστε η ιδιωτική πλέον ΔΕΗ και λίγοι ακόμα ισχυροί ιδιώτες να αποκομίσουν πρόσθετα κέρδη. Είναι σαφές λοιπόν ποιοι πρέπει να πληρώσουν την οφειλή της ΔΕΥΑ: οι ίδιες εκείνες εταιρίες που, παρά τις διαρκείς εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για φορολόγηση του 90% των πρόσθετων κερδών τους, δεν έχουν καταβάλει ακόμα ούτε ένα ευρώ! Φρόντισε εξάλλου στο μεταξύ η κυβέρνηση να μειώσει τεχνητά το θεωρούμενο ύψος των υπερκερδών, από αυτό που είχε αρχικά υπολογίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε 415 εκ. €. Ώστε να προκύπτει φόρος μόλις 374 εκ. €. Μόλις εισπραχθεί λοιπόν το ποσό, να χορηγηθεί κατά προτεραιότητα στις νησιωτικές ΔΕΥΑ, που αντιμετωπίζουν υπέρογκα (σε σχέση με εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας) έξοδα για την παραγωγή και διάθεση νερού στους δημότες.

Η «Σύρος Εξ Αρχής» θεωρεί, και το είχε με έμφαση επισημάνει προεκλογικά, ότι ορισμένα προβλήματα, όπως η τιμή του νερού και η κατάσταση της παροχής δημόσιας Υγείας στο νησί, είναι πολιτικά. Για την επίλυσή τους, απαιτείται πολιτική διεκδίκηση, με ενεργή κινητοποίηση των συμπολιτών μας και όλων των νησιωτών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Σε πρώτη φάση, η παράταξή μας θα ζητήσει επείγουσα ενημέρωση από τις αρμόδιες διοικήσεις στο νοσοκομείο και τη ΔΕΥΑ”.