Έντονα και άκρως δικαιολογημένα τα παράπονα των πολιτών για τη διαρροή στην περιοχή του Βούρλη, εξαιτίας ζημιάς στους αγωγούς αποχέτευσης

Μετά από ειδική εντολή η άντληση λυμάτων

Δεν ανταποκρίθηκε εξ αρχής ο εργολάβος στις άμεσες προφορικές εντολές και οχλήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας

Με τον εφιάλτη της δυσοσμίας και τον όποιο κίνδυνο πρόκλησης “απειλής” για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της περιοχής του Βούρλη, εξαιτίας της διαρροής λυμάτων που διαπιστώθηκε τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η ζημιά σε αγωγό της αποχέτευσης, που προκλήθηκε πριν από αρκετές ημέρες στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης και ενδυνάμωσης του οδικού τμήματος, προκειμένου να “αντέχει” στα κατολισθητικά φαινόμενα, έφερε δικαιολογημένα στην επιφάνεια, έντονα παράπονα από τους κατοίκους, καθώς η λήψη μέτρων έγινε με διήμερη καθυστέρηση από την πλευρά του εργολάβου, παρά τις αρχικές προφορικές οχλήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο ίδιος δε, για την άντληση των λυμάτων από το σκάμμα που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο του έργου στην περιοχή, ανταποκρίθηκε μετά από ειδική(!) εντολή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της αρμόδιας Υπηρεσίας, η οποία εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον εργολάβο για το σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η άντληση των λυμάτων που προκάλεσαν πολύ μεγάλη δυσοσμία, έγινε το τελευταίο διήμερο, ενώ ο εργολάβος εντός των επόμενων έξι ημερών είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τις ζημιές στους αγωγούς. Πρακτικά, εντός της εβδομάδας και βάσει της ειδικής εντολής που έλαβε την Παρασκευή, καλείται να αντικαταστήσει τον αγωγό λυμάτων που “έσπασε” με υπαιτιότητά του. Στην περίπτωση που δεν πράξει αναλόγως, τότε ο Δήμος θα πάρει μέτρα και ο ίδιος θα έχει συνέπειες.

Για την κατάσταση που προκάλεσε επιπλέον ανησυχία και ταλαιπωρία στους περιοίκους, ρωτήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία κατηγορήθηκε για χαμηλά αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα με διαρροή λυμάτων, μέσα στο σκάμμα.

Ζημιά προ 10ημέρου που δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς

Αρχικά για τον ακριβή χρόνο πρόκλησης της ζημιάς, ο Μηνάς Αληφραγκής τόνισε τα εξής: “Στη διαδικασία εκτέλεσης του έργου για αφαίρεση του οδοστρώματος, πριν από δέκα ημέρες έσπασαν κάποιοι αγωγοί της αποχέτευσης”. Στην ερώτηση αν αυτό ήταν αποκλειστικά υπαιτιότητα του αναδόχου, ανέφερε: “Εργασίες εκτελούνταν και προέκυψε αυτή η ζημιά. Το να γίνει μία ζημιά σε έναν αγωγό που είναι χωμένος, μπορεί να προκύψει. Σπάει. Το θέμα είναι πως αυτό είχε σπάσει εδώ και δέκα ημέρες περίπου και τελικά (!) δόθηκε εντολή στον εργολάβο για να αποκατασταθεί η ζημιά”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, προ δεκαημέρου και αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η ζημιά, από την ανάδοχο εταιρεία, “έκαναν κάποιες εργασίες αλλά απ΄ ό,τι φάνηκε, δεν ήταν αποτελεσματικές. Είχαν αστοχίες. Και δυστυχώς την Τετάρτη και Πέμπτη παρουσιάστηκε το φαινόμενο να έχουμε λύματα μέσα στο σκάμμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου”.

Ερωτηθείς, αν από την Τετάρτη ο ίδιος και η Τεχνική Υπηρεσία ζήτησαν από τον εργολάβο να πράξει ως οφείλει, ο κ. Αληφραγκής, απάντησε: “Έγιναν προφορικές οχλήσεις στον εργολάβο ώστε να φτιάξει τη ζημιά. Θα πω ότι αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα την Παρασκευή να εκδώσουμε ειδική εντολή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για να γίνει άμεση αποκατάσταση των αγωγών”.

Στην ερώτηση γιατί δεν ανταποκρίθηκε ο εργολάβος άμεσα, αφού τα λύματα ήταν στο σκάμμα, εξήγησε: “Ήταν πρόβλημα του εργολάβου. Ίσως να μην είχε άποψη του μεγάλου προβλήματος που δημιουργήθηκε; Όποιος και να είναι ο λόγος, εμείς εκδώσαμε ειδική εντολή την Παρασκευή. Δηλαδή από την πλευρά ας, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια χωρίς αυτό να είναι ευχάριστο γιατί αυτή η εργολαβία επιτέλους πρέπει να προχωρήσει”.

Σχετικά με την ανάγκη άντλησης των λυμάτων, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως προχώρησε ως εργασία τα προηγούμενα 24ωρα. “Ήδη το Σαββατοκύριακο έγινε η άντληση λυμάτων ώστε να φύγουν από τον συγκεκριμένο χώρο και Δευτέρα με Τρίτη θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη. Δηλαδή οφείλει, εντός έξι ημερών, να έχει προχωρήσει πλήρως στην αποκατάσταση των τμημάτων των αγωγών που έχουν σπάσει”.

Δημόσια συγγνώμη

Στην ερώτηση αν είχε ευθύνη ή θα μπορούσε να λάβει μέτρα η Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΣ), επεσήμανε: “Η ΔΕΥΑΣ σε αυτό το κομμάτι έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο για το πως πρέπει να γίνουν οι εργασίες. Δεν έχει ευθύνη η ΔΕΥΑΣ σε αυτό, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο έργο. Ευθύνη έχει ο εργολάβος”.

Αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που αντιμετώπισαν κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας της δυσοσμίας, ο κ. Αληφραγκής θέλησε δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη. “Προσωπικά και εκ μέρους του εργολάβου οφείλω να ζητήσω συγγνώμη στους πολίτες γιατί είναι θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας τους περιβάλλοντος. Παρακολουθώ το θέμα και πρέπει να προχωρήσει ο εργολάβος σε όσα προβλέπει η ειδική εντολή”.

Η ειδική εντολή

Προς ενημέρωση των αναγνωστών, ακολουθεί το περιεχόμενο της ειδικής εντολής που έδωσε προς τον εργολάβο, η Τεχνική Υπηρεσία στις 27 Οκτωβρίου, αφού μέχρι τότε δεν είχε ανταποκριθεί.

“Σε συνέχεια των επανειλημμένων επισημάνσεών μας καθώς ο αγωγός λυμάτων στο χώρο του έργου συνεχίζει να παραμένει με βλάβες και διαρροές στον περιβάλλοντα χώρο, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, εντέλεσθε: 1. Την άμεση απομάκρυνση των λυμάτων εντός του χώρου του έργου. 2. Την άμεση όχι πέρας των δύο ημερολογιακών ημερών αποκατάσταση της διαρροής του αγωγού λυμάτων στο χώρο του έργου. 3. Την αντικατάσταση των τμημάτων του αγωγού λυμάτων που χρήζουν αποκατάστασης εντός προθεσμίας έξι ημερών. Σε περίπτωση που δεν θα προβείτε εμπρόθεσμα στις αποκαταστάσεις αυτών, θα εφαρμοστούν οι διατάξεις των άρθρων 157 και 160 του Ν.4412/2016”.

Πάση θυσία να γίνει το έργο”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Μηνάς Αληφραγκής ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις για το πότε θα συνεχιστεί η εκτέλεση του έργου, που αφορά στην ενίσχυση και αποκατάσταση του οδικού τμήματος της περιοχής του Βούρλη. “Για το έργο έπρεπε να αποτυπωθούν τα δίκτυα του ΟΤΕ και έπρεπε να φύγει το οδόστρωμα για να δούμε πού βρίσκονται και να γίνει η μεταφορά του. Τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) έχουμε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΤΕ, ο οποίος προφανώς θα μας παραδώσει τη μελέτη και θα μας πει και το κόστος της μεταφοράς των δικτύων. Περιμένουμε να δούμε το ύψος που θα προκύψει. Έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι στο έργο για τον δρόμο, θα δούμε πρώτα το κόστος για να ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε”, ξεκαθάρισε, λέγοντας μάλιστα πως, “σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται να μεταφερθούν και οι αγωγοί για τα λύματα, πάντα στο πλαίσιο αυτού του έργου”. Ως εκ τούτου, η Τεχνική Υπηρεσία, θα γνωρίζει σήμερα, τον χρόνο κατά τον οποίο θα προχωρήσει το έργο. “Θα δούμε το κόστος και θα αποφασίσουμε τον βηματισμό μας. Μας ενδιαφέρει πάση θυσία να τελειώσει το έργο και η ταλαιπωρία του κόσμου”, επανέλαβε ο Μηνάς Αληφραγκής.