Τροποποιείται η μελέτη για να μπορέσει να υλοποιηθεί, λόγω της ύπαρξης του δικτύου καλωδίων του ΟΤΕ

“Παγωμένο” το έργο του Βούρλη μέχρι και το τέλος του 2023

Αγωνία για το αν η εκτέλεσή του, θα έχει “κλείσει” μέχρι Μάιο, όπως προβλέπεται βάσει σύμβασης, γιατί ακολουθεί καλοκαίρι

“Σβηστά” θα παραμείνουν τα μηχανήματα στην περιοχή του Βούρλη για το έργο ενίσχυσης και αποκατάστασης του δρόμου, μέχρι και το τέλος της χρονιάς, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η τροποποίηση της μελέτης, ώστε αυτό, να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Η αλλαγή που επιβάλλεται να γίνει στο έργο, αφορά στην πραγματοποίηση των απαραίτητων τσιμεντοπασσαλώσεων σε σημείο ενός μέτρου μακριά από την αρχικώς προβλεπόμενη θέση, για να αποφευχθεί η μεταφορά των καλωδίων του ΟΤΕ, εργασία που αν προχωρούσε, τελικά θα προκαλούσε τεράστιες καθυστερήσεις, αλλά και μεγάλες δαπάνες που δεν θα ήταν εφικτό να καλυφθούν.

Υπενθυμίζεται πως, το δίκτυο καλωδίων του ΟΤΕ προσδιορίστηκε ακριβώς όταν άνοιξε ο δρόμος στην περιοχή του Βούρλη και ουσιαστικά, αυτή η εξέλιξη “πάγωσε” την υλοποίηση του έργου, από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η εύλογη ανησυχία των περιοίκων και φυσικά τα παράπονά τους για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα, μεταφέρονται συστηματικά στη Δημοτική Αρχή, κάτι που παραδέχτηκε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, στις απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη”.

Πρακτικά, η αναγκαιότητα τροποποίησης του έργου, φέρνει νέες καθυστερήσεις και ουσιαστικά κρατά παροπλισμένο τον δρόμο, αφού παραμένει σκαμμένος. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής εκτιμάται ότι η συνέχισή του θα είναι εφικτή από αρχές του 2024, γεγονός που αυξάνει την πίεση ακόμη περισσότερο, καθώς βάσει σύμβασης, ο δρόμος θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί μέχρι τον Μάιο του 2024.

Ως εκ τούτου, προκύπτει εύλογα η ανάγκη άσκησης πίεσης προς τον εργολάβο και από τη νέα Δημοτική Αρχή, ώστε σε κάθε περίπτωση, το έργο να εκτελεστεί, να “κλείσει” και να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος, πριν το επόμενο καλοκαίρι.

Μέχρι τότε, δυστυχώς, οι κάτοικοι θα πρέπει να δείξουν κατανόηση, καθώς η πόλη είναι “κομμένη” στα δύο.

Εγκρίσεις για την τροποποιημένη μελέτη

Στην παρατήρηση πως ο κόσμος εκφράζει την αγωνία του, αλλά και την αγανάκτησή του για το έργο, αφού εδώ και σχεδόν δύο μήνες – απ΄ όταν διαπιστώθηκε το δίκτυο του ΟΤΕ – η υλοποίησή του έχει σταματήσει, ο κ. Αληφραγκής απάντησε πως πράγματι μεταφέρονται πολλά παράπονα και στη Δημοτική Αρχή. “Μου μεταφέρουν κι εμένα παράπονα. Επικοινωνεί ο κόσμος και με το δίκιο του, έχει παράπονα. Το θέμα είναι να το προχωρήσουμε γιατί είναι ένα σημαντικό έργο και αυτή τη στιγμή η πόλη είναι κομμένη στα δύο. Κατανοώ ότι υπάρχει ταλαιπωρία”, σχολίασε σχετικά, γνωστοποιώντας τους λόγους που συναντά νέα καθυστέρηση το έργο.

“Μετά από πολλαπλές επικοινωνίες με το μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει την τροποποίηση της μελέτης, υπήρξε η δέσμευση ότι το αργότερο μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα έχουμε αυτή την τροποποίηση και την επόμενη Πέμπτη έχει Τεχνικό Συμβούλιο ώστε να περάσει. Εφόσον θα μας την έχουν στείλει Δευτέρα με Τρίτη, θα την περάσουν Τεχνικό Συμβούλιο”, ανέφερε για τις απαραίτητες εγκρίσεις που πρέπει να δοθούν αφού αλλάζει ελαφρώς το σημείο των τσιμεντοπασσαλώσεων.

“Ήδη θα κάνουμε το διαβιβαστικό να υπάρξει στην ημερήσια διάταξη και μετά με ένα Δημοτικό Συμβούλιο (δια περιφοράς, με γραπτή τοποθέτηση των παρατάξεων), θα εγκρίνουμε την τροποποίηση και θα είμαστε έτοιμοι ώστε να συνεχιστεί το έργο”.

Ερωτηθείς πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για να “κλείσουν” όλες οι διαδικασίες, ανέφερε πως, “μέχρι να γίνουν αυτά θα περάσει το επόμενο δεκαήμερο ίσως και περισσότερο. Οπότε το τρυπάνι θα έρθει μετά τις γιορτές”.

Πρόβλημα που προέκυψε εκ των υστέρων”

Στην παρατήρηση πως η ύπαρξη των καλωδίων του ΟΤΕ και η μη μεταφορά του τελικά, ως νέα συνθήκη, “γεννά” νέες καθυστερήσεις και παρατείνει την ταλαιπωρία για τους πολίτες, ανέφερε τα ακόλουθα. “Δυστυχώς είναι προβλήματα που προέκυψαν εκ των υστέρων και οι διαδικασίες για τις αλλαγές είναι χρονοβόρες. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε από την Υπηρεσία την τροποποίηση για να “τρέξει” σε δύο μέρες. Δεν έχει τη γνώση η Τεχνική Υπηρεσία. Τη διαθέτει το μελετητικό γραφείο και η πίεσή μας είναι σχεδόν καθημερινή. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα επικοινωνούμε για να πιέσουμε. Δεν περνάει κάτι άλλο από το χέρι μας”.

Συμπλήρωσε βέβαια πως, “πιστεύω να κλείσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την έγκριση της μελέτης και με τον καινούργιο χρόνο να συνεχιστεί και να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις. Από αρχές του 2024 λογικά θα προχωρήσει το έργο ξανά”.

Λειτουργούν τα αποστραγγιστικά έργα”

Επιπλέον, με φόντο την επόμενη τουριστική περίοδο και άρα, την επισκεψιμότητα στο νησί και το γεγονός πως ο δρόμος θα πρέπει απαραίτητα να έχει “ανοίξει”, ο κ. Αληφραγκής μίλησε για το αν θα έχει “κλείσει” η υλοποίηση του έργου. “Ο συμβατικός χρόνος όπως έχω πει ξανά είναι μέχρι τον Μάιο. Οπότε, πιστεύω ότι θα είμαστε μέσα στους χρόνους της σύμβασης”, ανέφερε συγκεκριμένα, λέγοντας μάλιστα πως, “η προοπτική είναι αυτή. Θα ασκήσω πίεση κι εγώ και φυσικά, λογικά, μετά και η επόμενη Δημοτική Αρχή. Είμαστε σε κατάσταση δύσκολη. Είναι ένα έργο απαραίτητο που επιτέλους πρέπει να κλείσει”.

Στην παρατήρηση αν η χειμερινή περίοδος με την έντονη κακοκαιρία και τις βροχές, θα θέσει ή όχι νέα εμπόδια στη ροή του έργου, υπήρξε σαφής. “Εκτιμώ πως δεν θα επηρεάσει αυτό το θέμα. Καταρχάς, το έργο και η εκτέλεσή του, ελέγχονται συστηματικά από τους μηχανικούς.

Ο τοίχος αντιστήριξης που ως έργο έχει ολοκληρωθεί και τα αποστραγγιστικά έργα που έχουν υλοποιηθεί, φαίνεται ότι λειτουργούν καλά. Δεν νομίζω πως θα υπάρξει πρόβλημα”, υποστήριξε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “και φυσικά, ελέγξαμε και διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με τις βροχές των τελευταίων ημερών”.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, εξήγησε πως από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για το έργο. Πιστεύω μέχρι Δευτέρα και Τρίτη να έχουμε τη μελέτη. Η πίεση θα είναι να ολοκληρωθεί μέσα στον συμβατικό του χρόνο”.

 

Ετικέτες: