Αδειοδοτήθηκε από το Υπ. Πολιτισμού μετά από ενέργειες της Αλίκης Λεονταρίτη και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Σύρος: Επανατοποθετείται στέγαστρο στην είσοδο του θεάτρου Απόλλων

  • Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, 2023 - 12:50

Τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο απερχόμενος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας του κ. Λειβαδάρα και της κας Λεονταρίτη, προκειμένου να ευχαριστήσουν, στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άριστη συνεργασία που είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λεονταρίτης ενημερώθηκε σχετικά με την αδειοδότηση που έλαβε ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης από το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού επανατοποθέτησης του στεγάστρου στην είσοδο του θεάτρου Απόλλων και του υπεβλήθη αίτημα για συνδρομή της Περιφέρειας στην υλοποίηση του έργου, το οποίο έκανε αποδεκτό.

 «Ως επίλογο του 2023 αναλαμβάνουμε τη δέσμευση για την υλοποίηση του έργου της επανατοποθέτησης στεγάστρου  με βάση τα αρχικά σχέδια στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Η τοποθέτηση του στεγάστρου και ο προγραμματισμένος εξωτερικός ηλεκτροφωτισμός του θα αναβαθμίσουν την αισθητική του Θεάτρου, το οποίο αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού από το 1863 μέχρι και σήμερα. Ολοκληρώνουμε τη συνεργασία μας με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στον οποίο σταθήκαμε αρωγοί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, με ένα έργο πολιτισμού, το οποίο για την Ερμούπολη και τη Σύρο έχει υψηλή σημειολογική αξία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λειβαδάρας σημείωσε πως «με τη συμπλήρωση 22 ετών από την επαναλειτουργία του ιστορικού μας θεάτρου Απόλλων και κατόπιν ενεργειών της αντιδημάρχου Πολιτισμού κυρίας Αλίκης Λεονταρίτη, εξασφαλίσαμε την αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την επανατοποθέτηση του στεγάστρου στην είσοδο του θεάτρου», ενώ γνωστοποίησε τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη σημείωσε πως  «αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να πω ότι ολοκληρώνεται η θητεία μου στην αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου μας με αυτό το υπέροχο, ακριβό και ουσιαστικό, πρωτοχρονιάτικο δώρο για το ιστορικό θέατρο Απόλλων, του οποίου το αρχικό στέγαστρο, είχε τοποθετηθεί την πρώτη δεκαετία του 1900 για να προφυλάσσει το κοινό των παραστάσεων των μυθικών πρωταγωνιστών Κατίνας Παξινού και Μαρίκας Κοτοπούλη.   Η μετά από 3 χρόνια (Δεκέμβριος 2021) επιτυχής προσπάθεια για την αδειοδότηση από το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, τοποθέτησης στεγάστρου στην κεντρική εξωτερική όψη του κτιρίου, επισφραγίζεται με την αποδοχή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του αιτήματός μας για μελέτη, κατασκευή και τοποθέτησή του, προσφέροντας για άλλη μια φορά, μέσω του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, αφειδώς την ουσιαστική στήριξή της στον τομέα του πολιτισμού της Σύρου.»